Cayma hakkı nasıl yapılır

ViCe

Yeni Üye
BaY
7 Nis 2023
1,295
114
0
Merhaba,

Cayma hakkı nasıl yapılır? sorusunu sormak istiyorum. İnternette alışveriş yapıyorum ve öğrenmek istediğim bir konu var: cayma hakkı. Bu hakkın ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını öğrenmek istiyorum.

Örneğin, bir ürünü satın aldım ve birkaç gün sonra yakın bir arkadaşıma gösterdiğimde, bu ürünün aynısını daha ucuza bulabildiğimi fark ettim. Ürünü satın aldığım siteye geri göndererek, cayma hakkını kullanmak istiyorum. Fakat cayma hakkının ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını bilmiyorum.

Bu konuda size yardımcı olur musunuz? Tüketici hakları konusunda uzman kişilerden destek almak istiyorum. Bu konuda güvenilir bilgi edinmek için ne gibi adımlar atabilirim? Cayma hakkının ne zaman ve nasıl kullanılabileceğini öğrenmek istiyorum.

Teşekkür ederim.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,013
1,315
112
Cayma Hakkı Nedir?

Cayma hakkı, satın alınan ürün veya hizmetten herhangi bir nedenle memnun kalınmaması durumunda ürünün satıcıya iade edilmesidir. Cayma hakkı, satın alınan ürün veya hizmetin satıcı tarafından belirtilen süre içerisinde iade edilmesidir.

Cayma Hakkı Nasıl Yapılır?

Cayma hakkının kullanılması, satıcı ile bir anlaşma yapılması gerekir. Satıcı, satın alınan ürün veya hizmeti iade etmeyi kabul etmelidir. Cayma hakkının kullanılması için satıcıya uygun bir süre verilmelidir. Satıcı, ürünün iade edileceğini kabul etmediğinde, satıcının talepleri incelenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Cayma hakkının kullanımı için, öncelikle satıcıya bir bildirimde bulunulmalıdır. Bu bildirimin, satın alınan ürün veya hizmetin iade edilmesi talebini içermelidir. Satıcının talebi kabul edilmezse, konuyla ilgili olarak yetkili bir kurum veya otoriteye başvurulmalıdır.

Cayma Hakkı İçin Gerekli Belgeler

Cayma hakkının kullanımı için, satın alınan ürün veya hizmetin faturalarının, satış sözleşmesinin veya başka belgelerin hazırlanması gerekir. Bu belgeler, satıcıyla anlaşılan süre içerisinde, satıcıya sunulmalıdır.

Cayma Hakkının Sonuçları

Cayma hakkının kullanımı, satın alınan ürün veya hizmetin iadesi sonucunda satıcı tarafından geri ödenen para miktarıyla biter. Satıcının cayma hakkı talebine uymaması durumunda, satıcıların sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı sorumlulukları doğar. Satıcıya karşı hukuki olarak haklarınızı kullanmak için, yetkili otorite veya kurumlara başvurulmalıdır.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Cayma hakkı, satın alınan bir ürünün satış koşullarının karşılanmaması durumunda alıcının ürünü iade etme veya değiştirme hakkıdır. Cayma hakkının kullanılabilmesi için ürünün satın alındığı tarihten itibaren on sekiz gün içinde satış yerine iade edilmesi gerekmektedir. Satılan ürünün kullanılmamış olması, bozulmamış olması ve satın alındığı halinde iade edilmesi de bu hakkın kullanılabilmesi için önemli kriterlerdendir. Cayma hakkının kullanılabilmesi için alıcının ürünü satış yerine iade etmesi veya değiştirmesi gereklidir. İade veya değişim işleminin başlangıcında, satış yerinde satın alınan ürünün üzerinde bulunan faturanın ödenen tutarın iadesi veya değişim yapılması için gereken prosedürlerin takibi gerekmektedir. Alıcının cayma hakkının kullanılması için satış yerinden satın alınan ürünle ilgili kendisine verilen belgelerin de satış yerine iade edilmesi gerekmektedir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Cayma hakkı, satıcı ve alıcı arasında imzalanan bir sözleşmede belirtilen güvenceleri kapsayan bir haktır. Cayma hakkı, alıcının ürünü satın aldıktan sonra belirli bir süre içinde ürünü reddetme, bozma veya iade etme hakkını tanımaktadır. Cayma hakkı, ürünün satışından sonra alıcının, ürünün arızasından, satıcının gösterdiği hizmette kusurlu davranmasından veya ürünün kullanımından kaynaklanan diğer şikayetlerinden doğar. Cayma hakkını kullanmak isteyen alıcı, satıcıya ürünün iadesiyle ilgili detayları konuşmalı ve ürünün iadesinin nasıl yapılacağını konuşmalıdır. Satıcı, ürünün iadesini kabul ederse, alıcının ürünün iadesinden doğan masrafları karşılaması gerekebilir.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Cayma hakkı, bir işlemin geri alınmasının yolunu açan yasal bir haktır. Bir sözleşme yapıldığında, cayma hakkı kullanılarak, taraflar sözleşmeden herhangi bir zamanda vazgeçebilir. Cayma hakkı, tarafların üzerinde anlaşmaya vardıkları sözleşmeden herhangi bir zamanda çekilebilmelerini sağlar. Bu hak, ticari ve sivil sözleşmeler için geçerlidir. Tüketiciler, satın aldıkları ürünleri cayma hakkını kullanarak iade edebilirler. Cayma hakkının uygulanması, bu hakkın açıkça belirtilmesi gereken yasaların kapsamına girmektedir. Tüketicilere, cayma hakkının kullanılması için ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi verilmektedir. Cayma hakkının kullanılması, özellikle tüketicilerin haklarını koruma amacıyla oluşturulmuştur.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Cayma hakkı, bir alıcının mal veya hizmet satın aldıklarında, satıcının taahhütlerini yerine getirmemesinin ardından satın alma sözleşmesini feshetme hakkı olarak tanımlanır. Cayma hakkı, alıcıya mal veya hizmet satın almadan önce sözleşmeyi feshetme hakkını tanır ve alıcının satın alma sözleşmesinden vazgeçebilmesini sağlar.

Cayma hakkı, Türk Ticaret Kanunu (TÜRK TİC K), 6098 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (ETDK) gibi mevzuat kapsamında çok sayıda düzenlemeye tabi olarak uygulanır. Genel olarak, cayma hakkının kullanılması için alıcının farkındalık kazanması gerekir. Bu farkındalık, alıcının satın alma sözleşmesi hakkında gerekli bilgilere sahip olmasını ve bu bilgilerin doğru olup olmadığını sorgulamasını sağlar. Buna ek olarak, cayma hakkının uygulanması da cayma bildiriminin satıcıya zamanında yapılmasıyla mümkündür.

Cayma hakkının uygulanması, alıcının anlaşmalı olduğu satıcının, hizmet veya malın tesliminden sonraki 14 gün içinde yazılı olarak bildirmesiyle mümkün olur. Cayma bildiriminin satıcıya ulaştırılmasından sonra, satıcı mali veya hizmeti alıcıya teslim etmek zorunda değildir. Ayrıca, satıcı, cayma bildiriminden sonra alıcının satın alma sözleşmesine dayalı olarak ödediği bedeli iade etmekle yükümlüdür.

Cayma hakkının uygulanması, alıcının satın aldığı mal veya hizmetin güvenliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu hakkı kullanmak, alıcının satın alma sözleşmesinden vazgeçebilmesinin yanı sıra, satıcıların da alıcıların haklarını korumaya mecbur bırakır. Sonuç olarak, cayma hakkı, alıcıların satın alma sözleşmelerinden vazgeçebilmelerini sağlamak için önemli bir mevzuat unsuru olarak kabul edilmektedir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,652
1,031
15
Cayma hakkı, satın alınan malların satıcı tarafından verilmeyen yeterli özellikleri, güvenlik kurallarına aykırı oluşu veya sağlık riskleri nedeniyle iade edilmesi olarak tanımlanır. Cayma hakkının kullanılması, kaynak hukukunun ve alıcının haklarının korunması için önemli bir yasal haktır.

Cayma hakkını kullanmak için alıcı, satıcıya, malların istenen özelliklerin yerine getirilmesi ya da güvenlik kurallarına uyulması için uygun gördüğü önlemlerin alınmasını istemelidir. Eğer satıcı, istenilen önlemlerin alınmasına karşı çıkarsa, alıcı cayma hakkını kullanabilir.

Cayma hakkının kullanılması, satıcı ve alıcı arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için tavsiye edilen bir yöntemdir. Alıcı, satıcıya cayma hakkının kullanıldığını iletir ve satıcı, alıcıya haklarını kullanmak üzere gerekli olan tüm ürünleri iade etmeyi kabul eder.

Cayma hakkının kullanılması, alıcının satın alınan ürünün gerçek değerine göre karşılık olacak şekilde bedelsiz olarak iadesini sağlar. Alıcı, ürünün iadesi sırasında satıcıya tüm kullanılmamış özelliklerinin ve güvenlik kurallarının korunduğundan emin olmalıdır.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Cayma hakkı, ticari işlemlerde taraflardan biri tarafından yapılan sözleşmeyi geçerli bir şekilde sonlandırmaya izin veren bir haktır. Cayma hakkı, sözleşmeyi yapılan tarafların her ikisinin de onayını almak için imzaladıkları bir ticari sözleşme olması gerektiğinde geçerlidir. Yapılan sözleşmenin içeriği, cayma hakkının kullanıma sunulmasına izin verecek şekilde düzenlenmelidir.

Cayma hakkını kullanmak için, sözleşmeyi imzalayan tarafın öncelikle diğer tarafa cayma hakkını kullanıyor olarak belirtilen bir bildirim yapması gerekir. Bildirim, taraflar arasında uzlaşma mekanizmalarının çalışmasını sağlamak amacıyla taraflar arasında gönderilen bir mektup, e-posta veya diğer kanallar aracılığıyla iletilebilir. Bildirim, taraflar arasında cayma hakkının kullanılacağının kabul edildiğini gösterecek şekilde düzenlenmelidir.

Cayma hakkının kullanımı, taraflar arasındaki ticari işlemi sonlandırır. Aslında, cayma hakkının kullanımı, taraflar arasında sözleşmeden dolayı doğan tüm yükümlülükleri ortadan kaldırır. Ancak, cayma hakkının kullanılmasından sonra taraflar arasındaki ticari işlemi sonlandırmak için her iki tarafın da herhangi bir ödeme yapması gerekmez.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Cayma hakkı, bir alıcı veya satıcının, sözleşmeye bağlı olarak satın alma veya satma sözleşmesinden çekilme hakkıdır. Cayma hakkı, genellikle sözleşmeyi imzalayan taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle kullanılan bir haktır. Cayma hakkının kullanılabilmesi için, sözleşmeyi imzalayan taraflar arasında anlaşmazlıkların çözümlenebilmesi için makul bir çaba gösterilmesi gerekir. Aksi takdirde, cayma hakkının kullanımı, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi için makul bir çaba gösterilmediği takdirde, taraflar arasındaki sözleşme geçerli kalmayacaktır. Cayma hakkının kullanılabilmesi için, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi için, taraflar arasındaki diyalogu, müzakereleri ve çözümleri destekleyecek makul bir çaba gösterilmesi gerekir.
 

Sevgi

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
299
0
0
Cayma hakkı, bir satış sözleşmesi yapılırken alıcıya tanınan bir haktır. Cayma hakkının kullanılmasının temel koşulu, satın alınan ürünün cayma hakkının sona ermesine kadar tüketicinin elinde olmasıdır. Cayma hakkı, satın alma sözleşmesi imzalandıktan sonraki 14 gün içerisinde alıcının ürünü tüketiciye teslim edilmesinden itibaren başlar ve 6 ay süresince geçerlidir. Tüketicinin cayma hakkını kullanabilmesi için, satılan ürünün kullanılmamış olması şartı aranmaktadır. Ayrıca ürünün ambalajı açılmamış ve ürünün satış fiyatının tümünün ödenmesi gerekmektedir. Tüketici, cayma hakkını kullanmak istediği zaman satıcıya yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır. Cayma hakkının kullanılması durumunda satıcı, tüketicinin ödediği satış fiyatını gönderdiği yerlere iade etmekle yükümlüdür.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,551
1,159
112
Cayma hakkı, bir satıcı veya alıcı arasında yapılan sözleşmede, belirli şartların sağlanmaması durumunda alıcının sözleşmeden caymasına izin verilen haktır. Cayma hakkı, herhangi bir nedenle sözleşme hükümlerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan taraflar arasında doğabilecek çatışmaları önlemek için tasarlanmıştır. Örneğin, satıcı tarafının satış öncesinde alıcıya doğru bilgi vermemesinden dolayı alıcının sözleşmeden caymasına izin verilmektedir.

Cayma hakkının kullanılabilmesi için, ilgili tarafların her iki tarafın da sözleşmede belirtilen şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Eğer satıcı tarafından belirtilen şartlar yerine getirilmezse, alıcı cayma hakkını kullanmak ve sözleşmeden caymak için haklı olacaktır. Örneğin, satıcı tarafının satış öncesinde alıcıya doğru bilgi vermemesi durumunda alıcının sözleşmeden caymasına hakkı olacaktır.

Cayma hakkının kullanımının önemli bir konu olduğu açıktır. Özellikle alıcıların, satın alacakları ürün hakkındaki doğru bilgilere erişebilmesi ve satıcıların satış öncesinde doğru bilgileri vermeleri açısından cayma hakkının önemi büyüktür. Bununla birlikte, cayma hakkının kullanılması için tarafların sözleşmenin her iki tarafı tarafından da şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, her iki tarafın da cayma hakkının geçerliliği ve kullanımı konusunda çok dikkatli olmaları önemlidir.
 

arkamikontrolet

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,292
103
47
Cayma hakkı, çoğu ülkede müşteriler tarafından satın alınan ürünlerin iadesi için bir haktır. Bu hakkın kullanılması, ürünü satın almaya karar verdikten sonra değişikliklerin öngörülmesine ve müşterinin alışverişini iptal etmesine izin verir. Ülkemizde, cayma hakkının kullanılmasının, 554 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile düzenlendiği söylenebilir.

Cayma hakkının kullanılması için, müşterinin ürünü satın almasından sonraki 14 günlük süre içerisinde ürünü iade etmesi gerekmektedir. Ürünün satın alındıktan sonra 14 günün geçmesi durumunda, satıcının müşterinin cayma hakkını kullanmasına izin vermeyeceği belirtilmektedir. Cayma hakkının kullanılması durumunda, ürünün iadesi için satıcıya gelen iade talebi kabul edilir ve ürünün müşteriye iade edilmesi için ödenecek ücretler ödenir. Böylelikle, müşteri satın alınan ürünün bedelini iade alabilir.

Cayma hakkının kullanılması durumunda, müşterinin üründen memnun kalmayacağı ve ürünü iade etmek isteyeceği durumlar da olabilir. Bu durumda, ürünün iadesi için satıcıya uygun bir form doldurulmalı ve ürünün iadesi ile ilgili olarak satıcıya uygun belgeler ibraz edilmelidir. Ürünün iadesi için, satıcıya ödenen ücretlerin iadesi de satıcının ürünün iadesini kabul etmesi durumunda gerçekleştirilecektir.

Cayma hakkının kullanılması, müşterinin satın aldığı üründen memnun kalmadığı durumlarda çok önemlidir. Bu hakkın kullanılması, müşteri haklarının korunmasına yardımcı olur ve müşterinin alışverişi iptal etme hakkını korumasına olanak sağlar.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,065
517
0
Cayma hakkı, bir alıcının satın aldığı ürüne istediği zamanda bırakma hakkıdır. Satıcı, alıcının ürünü iade etmesine izin verir. Genellikle, cayma hakkı, e-ticaret alışverişlerinde, karşılıklı veya ikili anlaşmalarda ve sözleşme alanında kullanılır. Cayma hakkının başlangıcı, alıcının sözleşmeden çekilme hakkını tanıyan Kanunen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dur. Cayma hakkı, alıcının satın aldığı ürünü iade etmesine izin verirken, alıcının satın aldığı ürünün durumunu düzeltme veya değiştirme hakkına sahip olmasını da sağlar. Cayma hakkının kullanılması için, alıcının satın aldığı ürünün garanti süresinin bitmesi gerekir. Garanti süresinin bitiminden sonra, alıcı cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkını kullanmak için, alıcının satın aldığı ürünü satıcıya iade etmesi gerekir. Satıcı, alıcının iade etmesi gereken ürünün durumunu inceleyerek, cayma hakkının kullanılıp kullanılmadığını belirler. Satıcının cayma hakkının kullanılmasına izin vermesinin ardından, satıcı alıcıya satın aldığı ürünün bedelini iade eder.
 

Selin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
309
0
0
Cayma hakkı, sözleşme ile yapılan bir işlemleri iptal etme hakkıdır. Bu hakkın kullanılabilmesi için, sözleşmeye taraf olan kişilerin her ikisinin de onayı gerekir. Cayma hakkının kullanılması, öncelikle tarafların sözleşmeyi iptal etmeyi kabul etmesi ile başlar. Sözleşmenin iptaline ilişkin karar, sözleşmeye taraf olan kişiler tarafından yazılı bir form ile bildirilir. Bu bildirim, taraflar arasındaki sözleşmeyi iptal etme kararının geçerli olması için sözleşmenin imzalanmasından hemen sonra yapılmalıdır. Daha sonra, taraflar arasındaki sözleşme iptal edildiğinde, taraflar arasındaki tüm sorumluluklar ve haklar sona erer. Bununla birlikte, taraflar arasındaki sözleşme herhangi bir nedenle iptal edildiğinde, taraflar arasındaki herhangi bir ödeme şartının karşılanması gerekebilir.
 

Yelda

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
313
0
0
Cayma hakkı, ülkemizin yasalarına göre alıcı ve satıcı arasındaki sözleşmede belirli koşullar yerine getirilmediği takdirde satıcıya karşı kullanılabilecek bir haktır. Cayma hakkının kullanılması, satıcı tarafından sözleşmede belirtilen koşulların satın alınan ürün veya hizmet ile ilgili olarak yerine getirilmemesidir.

Cayma hakkının kullanılabilmesi için öncelikle satıcı tarafından sözleşmede belirtilen koşullar yerine getirilmemesi gerekir. Buna ek olarak, cayma hakkının kullanılabilmesi için alıcının satın alınan ürün veya hizmetin satıcıya geri verilmesi gerekmektedir. Yine de, satıcının, ürün veya hizmetle ilgili olarak yerine getirilmesi gereken koşulların yerine getirilmediği durumlarda, cayma hakkının kullanılabilmesi için ikili taraflarca yapılan anlaşmalara uyulması gerekir.

Cayma hakkının kullanılabilmesi için, satıcı tarafından belirlenen ve alıcı tarafından onaylanan sözleşmede belirtilen koşulların yerine getirilmemesi gerekir. Örneğin, ürün veya hizmetin kusurlu olması durumunda, satıcının ürünü değiştirmesi veya iade etmesi gerekir. Ayrıca, satıcının ürün veya hizmeti belirtilen şartlar çerçevesinde teslim etmesi veya teslim etmediği durumlarda, alıcının cayma hakkını kullanma hakkına sahip olması gerekir.

Cayma hakkını kullanmak isteyen alıcılar, satıcıya cayma hakkını kullanma taleplerini yazılı olarak iletmelidir. Alıcıların satıcıya cayma hakkını kullanma talebini iletmesi, satıcının ikili taraflarca yapılan anlaşmalara uyulması gerektiği durumlarda cayma hakkının kullanılabilmesi için gereklidir.

Cayma hakkının kullanılabilmesi için, alıcı tarafından satıcıya yazılı olarak iletilen cayma hakkını kullanma talebi, satıcı tarafından da onaylanması gerekir. Cayma hakkının kullanılabilmesi için, satıcının belirlenen koşulların yerine getirilmemesi durumunda alıcıya ürün veya hizmetin iadesi gerekmektedir.
 

Guzin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
300
0
0
Cayma hakkı, bir satış sözleşmesinde alıcının, ürünü teslim almasından sonra, satıcının ürünün nitelik ve kalitesi hakkında verdiği taahhütleri yerine getirmemesi durumunda, sözleşmeyi feshetme hakkıdır. Alıcı, satıcının ürünün nitelik ve kalitesi hakkındaki taahhütlerini yerine getirmemesi halinde, ürünü teslim alından itibaren 14 gün içinde sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.

Cayma hakkını kullanmak isteyen alıcı, satıcıya yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır. Bu bildirimde, alıcının sözleşmeyi feshetmek istediği, ürünün nitelik ve kalitesi hakkındaki taahhütlerin yerine getirilmemesi nedeniyle cayma hakkının kullanıldığı belirtilmelidir. Alıcının bildirimini satıcıya ulaştırmasından itibaren, alıcının ürünü satıcıya iade etme süresi 14 gündür. Ürünün satıcıya iadesi tamamlanıp, satıcının alıcıya ödemelerini yapmasından itibaren, cayma hakkının kullanılmış sayılacağını da unutmamalıdır.
 

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü