Challenger Faciası l YıldızGalaksi ve Uzay

Guzide

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
250
0
0
Bilim, uzayın gizemini çözmek için yıllar boyunca sayısız girişimde bulundu. Böyle görevlerden biri ise Challenger görevi olarak karşımıza çıkmaktadır. NASA, ilk mekiği Columbia’yı 12 Nisan 1981’de iki astronottan oluşan bir ekiple başlattı. Mekiğin gerçekten çalışıp çalışmadığını belirlemek asıl amaçtı.

Başkan Ronald Reagan, üç yıl sonra programın başarısından ilham alarak ve uzay yolculuğunu askeri ve ticari kullanımlardan uzaklaştırmak. Ve uzay için biraz reklam oluşturmak amacıyla Uzayda Öğretmen Projesi’ni açıkladı. Bu program, uzay yolculuğunun risksiz ve herkes için erişilebilir olduğunu gösterecektir. New Hampshire’daki Concord Lisesi’nde sosyal bilgiler öğretmeni olan Christa McAuliffe, ülkenin her yerinden başvuruda bulunan 11.000’den fazla eğitimciden biridir.

Önerilen İçerik:

Christa McAuliffe, sonbahardaki kursunu atladı ve uzay araştırmaları için eğitim almak adına bir yıl izin aldı. Zorlu bir eğitim programına başlamadan önce eşine ve iki küçük çocuğuna veda etti. 1983 yılında teknisyenler ana motor bölmesinde bir hidrojen sızıntısı fark ettiler. Daha yakından incelendiğinde, hemen düzeltilmesi gereken ve birkaç ay süren motor kusurlarını ortaya çıkardılar. Hedeflerini tehlikeye atmak istemedikleri için, NASA yetkilileri, teknisyenler onları gündeme getirmeyi bırakana kadar sorunları görmezden geldi. Florida’da sıcaklık 28 Ocak 1986’da aniden sıfırın altına düştü.
NASA mühendisleri, soğuk havanın katı roket güçlendiricilerdeki malzemelerin küçülmesine neden olabileceğinden endişeliydi, ancak Beyaz Saray ve medyanın NASA yetkilileri üzerindeki baskısına rağmen, fırlatma planlandığı gibi saat 11:38’de başladı. Felaket bundan 73 saniye sonra geldi. Roket güçlendirici bir yöne hareket ederken ve mekik diğer yöne giderken mekiği yaklaşık. 46.000 fitte sallayan bir patlamayla her şey büyük bir beyaz duman bulutuyla kaplandı. İzleyiciler, Atlantik Okyanusu’na enkaz yağarken şaşkınlık içinde çığlık attılar. Ne yazık ki, dan kurtulan olmadı.

Felaketten Kurtulan Olmadı
Challenger görevi sırasında Christa McAuliffe ve diğer yedi mürettebat üyesi ilk patlamadan kurtulmayı başardılar, ancak daha sonraki bir soruşturmaya göre kabinin basınç kaybından hemen bayıldılar. Yani mekik suya düşene kadar hayatta kalmış olabilirler. Mekiğin sağ katı roket güçlendiricisindeki mühür, NASA mühendislerinin tahmin ettiği gibi, sıcaklıktaki ani düşüşün bir sonucu olarak hasar gördü. İnsanların tanık olduğu büyük alev, yakıt deposundan sızan ısıtılmış gazın kendi üzerine düşmesiyle oluştu. NASA’daki tehlikeli derecede düşük güvenlik standartları kamuoyuna açıklanmasına rağmen, 2003 yılında fırlatıldıktan sonra yok edildiğinde Columbia Uzay Mekiğinin mürettebatı öldürülene kadar güvenlik önlemleri tam olarak uygulanmadı. Felaketten sonraki aylarda felaketin nedenini belirlemek için bir komisyon oluşturulmaktadır.

Mekiğin fırlatma rampasından çekilen resimler, roket güçlendiricinin siyah duman yaydığını ortaya çıkardı. Kalkış anını yakalayan videonun 66. saniyesinde aynı lokasyonun alev aldığı keşfedildi. Hızla yayılan bu alev, mekiğin en büyük yakıt deposuna ulaştı. Sonra patlama oldu. Kaza raporuna göre, hidroforda kaçak olduğu belirtildi. Sızıntıyı durdurmak için roket güçlendiricinin arasına küçük bir kauçuk parçası olan bir O-ring yerleştirildi. Düşük sıcaklıklarda bu parçanın esnekliği kayboldu. Fırlatmadan bir gün önce hava gerçekten soğuktu. Yetkililerin kalkışı ertelemenin daha akıllıca olacağını iddia etmesine rağmen, milyonlarca insan bu şovu bekliyordu. Sonuç olarak Challenger’ın görevi iptal edilmedi. Ancak O-ring soğuktan ciddi şekilde zarar görmüştü. Sızıntı meydana geldi ve malzemenin sadece küçük bir kısmı esnekliğini kaybettiği için büyük bir trajedi yaşanmaktaydı.
Komisyon, yaşanan trajedinin cevaplarını belirlemek için hem NASA personelini hem de roket güçlendiricinin mühendislerini sorguladı. Görüşmenin ardından ciddi bir iletişim kopukluğu olduğu ortaya çıktı. Ancak mühendislerin yola çıkmadan 12 saat önce NASA temsilcileriyle görüştükleri iddia edilmekteydi. Kaza öncelikle dikkatsizlikten kaynaklanmaktaydı. NASA, uzay yolculuğunu uçmaya daha çok benzetmeyi amaçladı. Yani bu tür girişimleri yaygınlaştırmanın ve daha çok proje gerçekleştirmenin peşindeydi. Challenger görevi bunun sonucunda Challenger felaketine dönüştü.
 

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü