Çıkık ve burkulma arasındaki fark nedir

BeyinHucreleri

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,278
98
47
Merhaba arkadaşlar,

Çıkık ve burkulma arasındaki farkı anlamak için yardıma ihtiyacım var. Çıkıklar ve burkulmalar hakkında çok fazla bilgim yok ve bu konuda yardıma ihtiyacım var. Çıkık ve burkulmanın her ikisi de bir eklemde kronik ağrı ve sertlikle sonuçlanan ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Ancak çıkıklar ve burkulmalar arasında önemli farklar vardır. Çıkık, eklemdeki kıkırdaklarının aşırı sıkışması sonucu oluşur ve çoğunlukla üzerinde baskı oluşan bir eklemi çevreleyen bir kıkırdak kısmının öne doğru çıkmasıyla tanımlanır. Bir burkulma ise, bir eklemi çevreleyen kıkırdağın kopması sonucu oluşur ve çoğunlukla bir olasılık sonucu oluşur. Bana çıkık ve burkulmanın arasındaki farkı anlamak için yardım edebilir misiniz? Çok minnettar olacağım.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,307
1,247
112
Çıkık ve Burkulma Arasındaki Fark Nedir?

Çıkık ve burkulma vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen iki ayrı rahatsızlık türüdür. Her iki durumda da kas-iskelet sistemi kullanılarak hareket eden kas ve eklemlerimiz etkilenmektedir. Fakat bu iki durumun arasında önemli farklılıklar vardır.

Çıkık Nedir?

Çıkık, kas-iskelet sistemini kullanan kas ve eklemlerimizde meydana gelen çıkıntılı bir deformasyondur. Çıkık, eklemlerin düzgün hareket etme yeteneğini kaybederek eklem çıkıntısına neden olmaktadır. Çıkık, kas ve eklemlerin doğal hareketlerini bozmaktadır.

Burkulma Nedir?

Burkulma, eklemlerin çok fazla yüklenmesinden dolayı meydana gelen bir hasardır. Eklemler çok fazla yüklenir veya çok yoğun bir şekilde kullanıldığında, eklemlerin içindeki kıkırdaklar hasara uğramaktadır. Bu hasar, kas ve eklemlerin çok fazla hareket etmesini engelleyebilir.

Çıkık ve Burkulma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Çıkık ve burkulma arasındaki en önemli fark, çıkıkta eklemlerin düzgün hareket etme yeteneğini kaybetmesi iken, burkulmada eklemlerin içindeki kıkırdakların hasar görmesidir. Çıkıkta, kas ve eklemlerin düzgün hareket etme yeteneğini kaybetmesi, eklem çıkıntısına neden olurken, burkulmada ise, kas ve eklemlerin çok fazla hareket etmesi engellenmektedir. Ayrıca, çıkıkların çoğu travma veya düşme sonucunda meydana gelirken, burkulmalar genellikle hareketi çok yoğun olan egzersizler sonucunda meydana gelmektedir.
 
  • Love
  • Sad
Reactions: Aybike and Yaren

esra34

Yeni Üye
BaYaN
8 Ağu 2023
1,805
257
0
Çıkık ve burkulma arasındaki fark, hastalıkların klinik olarak değerlendirilmesi açısından önemlidir. Çıkık, kemiklerin üzerinde oluşan anormal bir kırık veya eğriliktir. Oluşması, bir kaza, bazı hastalıklar, yaşlılık veya çocukluk dönemindeki büyüme hızının yanlış olması gibi nedenlerle olabilir. Çıkık, bir kemik üzerinde oluşabileceği gibi, özellikle büyük eklemlerin üzerinde de oluşabilir. Çoğu zaman, çıkıklık gözlenebilir veya dokunarak saptanabilir.

Burkulma ise eklemler üzerinde oluşan anormal bir durumdur. Eklemlerde, şiddetli bir çarpma, çekme, eğme veya çırpma sonrasında, çok sayıda fibrillerin kırılmasıyla ortaya çıkar. Eklemlerde şiddetli bir darbenin uygulanması veya kaslarının sert bir şekilde kasılması ile oluşur. Eklemlerde meydana gelen hasarlar, burkulma ile karakterize edilebilir.

Burkulma ve çıkık arasındaki en önemli fark, konumlarıdır. Çıkık, kemiklerin üzerinde oluşurken, burkulma eklemler üzerinde oluşur. İkisi arasındaki diğer fark ise, çıkıkların nedenleri ve tedavileridir. Çıkıklar, kazalar, bazı hastalıklar, yaşlılık veya çocukluk dönemindeki büyüme hızının yanlış olması gibi nedenlerle oluşurken, burkulmalar ise, eklemlerde şiddetli bir darbenin uygulanması veya kaslarının sert bir şekilde kasılması ile oluşur. Çıkıklar, fizik tedavi, kısa süreli ağrı kesici veya anti-enflamatuvar ilaçlar gibi tedavi yöntemleriyle tedavi edilirken, burkulmalar ise, fizik tedavi, kompresyon veya immobilizasyon gibi tedavi yöntemleriyle tedavi edilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü