Cildiye ve Zührevi hastalıklar, cilt ve zührevi mukozaların (göz, burun, ağız, boğaz, akciğer ve genital bölgeler) üzerinde gelişen enfeksiyöz hastalıklardır. Bu hastalıklar, bakteri, virüs, mantar ve parazitlerin etkenliği ile ortaya çıkan, her yaşta ve cinsiyette oluşabilen, çeşitli belirtileri olan, çoğu zaman tekrarlayan ve günümüzde hala çözülmemiş çok çeşitli hastalıkların toplu adıdır.
Cildiye hastalıklarının en yaygın sebebi bakterilerdir. Bakteriyel cilt hastalıkları, her yaşta ve her cinsiyette oluşabilir. Bunların en önemli sebepleri, cilt yüzeyindeki bakterilerin çoğalması, cilt enfeksiyonlarının oluşmasına ve ciltteki mikropların çoğalmasıdır. Bakteriyel cilt hastalıkları, uygunsuz yaşam şekli, kişisel hijyene uygun davranmama, cildi çok sık yıkamama gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Zührevi hastalıklar ise, zührevi mukozaların üzerinde oluşan, enfeksiyöz hastalıklardır. Bunların önemli sebepleri, çeşitli virüslerin, bakterilerin, mantarların ve parazitlerin enfeksiyonu olabilir. Zührevi hastalıklar, özellikle boğaz, burun, göz, akciğer, genital bölgeler ve ağızda meydana gelebilir. Bu hastalıklar, çoğu zaman hafif semptomlarla seyreder, ancak bazen ağır komplikasyonlara da sebep olabilir.
Cildiye ve zührevi hastalıkların tedavisi, etken maddeye göre farklılık gösterir. Bu hastalıkların çoğu, kullanılan bitkisel ürünler, antibiyotikler, antiviral ilaçlar, antifungal ilaçlar veya kortikosteroidler gibi ilaçlarla kontrol edilebilir. Bazı cildiye ve zührevi hastalıkların tedavisinde, hastayı destekleyici tedaviye de ihtiyaç duyulabilir. Bu tedaviler, hastanın fiziksel ve ruhsal durumunu iyileştirmek amacıyla kullanılan çeşitli terapilerden oluşur.