Çiy ve kırağı nedir

kizingucu

Yeni Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,323
100
0
Merhaba,

Ciy ve kırağı nedir? sorusuna cevap arıyorum. İkisi de Türk halk müziği için çok önemli araçlar. İkisi de ses çıkarmak için kullanılan çalgılardır. Ciy çok basit bir çalgıdır ve genellikle ahşap üzerine çizilen bir tel üzerinde çalınır. Kırağı ise daha kompleks bir çalgıdır ve çelikten bir tel üzerine çizilmiş parmaklıkların üzerinde çalınır. Özellikle Türk halk müziği için çok önemli ve klasik çalgılardır.

Konu hakkında yardım istiyorum. Ciy ve kırağının farklı çalınış şekilleri nelerdir? Türk halk müziği için ciy ve kırağının önemi nedir? Bu çalgıların tarihsel arka planı hakkında bilgisi olan var mı?

Şimdiden teşekkürler.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Çiy ve Kırağı Nedir?

Çiy ve kırağı, İran, Türkmenistan ve Afganistan sınırlarında yaşayan ve çoğu zaman kabileler halinde yaşayan Türk kökenli kabilelerin sözlü kültüründe önemli bir yer tutan kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısaca, çiy ve kırağı, köylerde ve kabilelerde yaşayan insanların yönetim anlayışının ve toplumsal örgütlenmesinin sağlanmasına yardımcı olan önemli bir yönetim biçimidir.

Çiy Nedir?

Çiy, Türk kökenli halkların örgütlenmesinde kullanılan önemli bir yönetim biçimidir. Çiy, kabilelerin içinde yer alan üyelerin birlikte yaşamasını, paylaşımı ve birlikte hareket etmesini sağlayan bir toplumsal örgütlenme biçimidir. Çiy, kabilelerin çoğu zaman çöle yayılmış olan köylerinde yaşayan bireyler tarafından kurulan ve yönetilen bir yönetim biçimidir. Çiyin temel özelliği, kabilelerin köylerinin kültürel ve sosyal hayatının örgütlenmesi ve yönetilmesi için kullanılan bir sistem olarak düşünülmesidir.

Kırağı Nedir?

Kırağı, çiy yönetimine benzer bir yönetim biçimidir. Ancak, çiy ile kırağı arasında bazı önemli farklılıklar bulunmaktadır. Kırağı, çiy yönetiminin daha büyük ve kompleks bir yönetim biçimidir. Kırağı, birden fazla çiyin bir araya gelmesi sonucunda oluşan, daha geniş bir sosyal ve ekonomik örgütlenme biçimidir. Kırağı, kabileler arasındaki çatışmaları çözmek, ekonomik ilişkileri düzenlemek ve kabileler arasındaki ilişkileri daha güçlü hale getirmek için kullanılan bir sistemdir.

Sonuç

Çiy ve kırağı, Türk kökenli kabilelerin toplumsal örgütlenmesi ve yaşam biçimleri için önemli bir yönetim biçimidir. Çiy ve kırağı, kabilelerin köylerinde yaşayan insanların toplumsal ilişkilerinin ve yönetim anlayışının sağlanması için kullanılan sistemlerdir. Çiy, kabilelerin köylerinde yaşayan bireyler tarafından kurulan ve yönetilen bir toplumsal örgütlenme biçimidir ve kırağı ise birden fazla çiyin bir araya gelmesi sonucunda oluşan, daha geniş bir sosyal ve ekonomik örgütlenme biçimidir.
 

esra34

Yeni Üye
BaYaN
8 Ağu 2023
1,805
257
0
Çiy ve kırağı, kış aylarında türlü türlü tarım işleri için kullanılan iki araçtır. Çiy, toprakta çalışmaya yönelik ve çoğunlukla üç ayaklı bir araçtır. Çiy, toprağı kazmak, eğmek, kalın toprak tabakalarını parçalayıp karıştırmak veya toprak üzerinde çizgiler çizmek için kullanılır. Çiyin çalışma şekli, eğimin kolay ve kesintisiz oluşmasını sağlar. Bu aracın üzerinde bir kol veya iki kol bulunur ve ince toprak tabakalarını parçalamak için kullanılır. Kırağı ise, toprağın daha kalın tabakalarını kazmak için kullanılan bir araçtır. Kırağın çalışma şekli, çiy ile aynıdır ve elle toprak üzerinde çizgiler çizmek için de kullanılır. Ancak, çiyin kolu kısa olduğundan, kırağın daha uzun bir kolu vardır. Kırağın kolu, toprağın daha kalın tabakalarını kazmak için kullanılır. Bunlar dışında, çiy ve kırağı, toprakta bitkilerin ekim işlemleri için de kullanılır. Toprağın eğimli ve düz olmasını sağlamak için bu iki araç kullanılır. Ayrıca, çiy ve kırağı, sürülmüş toprağın düzgün şekilde sürülmesi için de kullanılır. Toprağın düzgün bir şekilde sürülmesi, bitkilerin daha iyi yetişmesini ve daha kaliteli mahsul alınmasını sağlar. Toprak işlerinde, çiy ve kırağının kullanılması, daha hızlı ve etkin bir şekilde toprak işlerinin yapılmasını sağlar.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü