Türk Medeni Kanunu (TMK) Madde 33, evlilik akdinin bozulmasının hükümlerini düzenler. Madde 33, her iki eşin de boşanma talebini göstermesi halinde boşanma hâkimiyetinin geçerli olacağını belirtir. Aynı zamanda, boşanma isteği sadece bir tarafın isteğiyle de gerçekleşebilir. Bu durumda, boşanma kararının verilmesi için mahkemeye başvurulması gerekir.
Madde 33, boşanma hâkimiyetinin verilmesi ve sonuçlarının belirlenmesi için de öngördüğü kurallar içerir. Örneğin, boşanma akdinin kesinleşmesiyle, her iki tarafın da haklarını korumaya almak için, her iki tarafın da mallarının paylaşılması gerekir. Boşanma sonrasında, çocukların geleceği için karar alma ve çocukların izinli yaşam koşullarının belirlenmesi gibi konularda da karar alınır.
TMK Madde 33, boşanma akdinin uygulanması konusunda çiftlerin çeşitli haklarını da kapsar. Örneğin, boşanma akdinin kesinleşmesiyle, her iki tarafın da haklarını korumaya almak için, her iki tarafın da çocuklarının korunmasına yönelik kararlar alınır. Ayrıca, boşanma akdinin kesinleşmesiyle, her iki tarafın da çocuklarının gelecekleri için karar alma ve çocukların izinli yaşam koşullarının belirlenmesi gibi konularda da karar alınır. Boşanma akdinin kesinleşmesiyle, her iki tarafın da çocuklarının gelecekleri için karar alma ve çocukların izinli yaşam koşullarının belirlenmesi gibi konularda da karar alınır.
TMK Madde 33 ayrıca, her iki eşin de çocuklarının gelecekleri için karar alma ve çocukların izinli yaşam koşullarının belirlenmesi gibi konularda da karar alınacağını belirtir. Ayrıca, boşanma akdinin kesinleşmesiyle, her iki tarafın da çocuklarının bakım, eğitim, sağlık gibi giderlerinin karşılanması için yapılacak ödemelerin düzenlenmesi de öngörülmüştür.
Son olarak, TMK Madde 33, boşanma akdinin kesinleşmesiyle, her iki tarafın da çocuklarının gelecekleri için karar alma, çocukların çalışma izinlerinin düzenlenmesi ve çocukların bakım, eğitim, sağlık gibi giderlerinin karşılanması için yapılacak ödem