Degradasyon nedir TDK

Zorro

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,401
136
62
Merhaba,

Mühendislik alanında "degradasyon" kavramı hakkında bilgi edinmek istiyorum. TDK (Türk Dil Kurumu) tarafından tanımlanmış olan bu kavramın ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Bu konu hakkında yardım edebilecek herhangi bir bilgisi olan var mı? Lütfen bu konu hakkında bana yardım edin ve bu konudaki bilgilerinizi paylaşın.
 
  • Like
Reactions: Sule

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,508
1,256
112
Degradasyon Nedir TDK?

Degradasyon, bir ürünün kalitesinin zamanla düşmesi anlamına gelmektedir. Ürünlerin kalite düşüklüğünü ölçmek için kullanılan degradasyon, özellikle teknolojik ürünlerde kullanılan bir terimdir. TDK (Türk Dil Kurumu) tarafından tanımlanmış olan degradasyon, ürünün kullanım ömrünün dolmasına neden olan fiziksel veya kimyasal değişimleri ifade eder.

Degradasyonun Farklı Terimleri

Degradasyon, farklı terimler ile de ifade edilebilir. Bunlardan bazıları şunlardır: bozulma, kötüleşme, zayıflamak, zarar görmek ve çürümek. Örneğin, bir telefonun kullanım süresi zamanla düşerse ve kalitesi bozulursa, bu degradasyon olarak adlandırılır.

Degradasyonun Nedenleri

Degradasyonun nedenleri arasında ürünün doğal ömrünün bitmesi, ürüne uygulanan şartların kötüleşmesi, fiziksel hasar veya kimyasal değişimler gibi faktörler yer alır. Degradasyon, ürünün kalitesinin zamanla düşmesi anlamına gelir.

Degradasyonun Önlenmesi

Degradasyonu önlemek için ürünün kalitesini koruyan önlemler alınmalıdır. Bunlar; ürünün periyodik olarak kontrol edilmesi, zamanında bakım yapılması, ürüne uygulanan şartların kontrol edilmesi ve gerektiğinde ürünün iyileştirilmesi gibi önlemlerdir. Ayrıca, ürünün kullanım süresini uzatmak için doğru kullanım ve bakım teknikleri kullanılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Degradasyon, TDK, Bozulma, Kötüleşme, Zayıflamak, Zarar Görmek, Çürümek.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Degradasyon, çevre veya organizma üzerindeki olumsuz etkilerin neden olduğu toplumsal, ekonomik veya çevresel kayıpların ifadesidir. Degradasyon, çevresel kaynakların kötüye kullanımı, kirlilik veya doğal kaynakların küresel olarak çok fazla tüketilmesinden kaynaklanan bir sorun olarak tanımlanabilir. Degradasyon, ormanların kesilmesi, toprakların erozyonu, su kaynaklarının kirlenmesi, hava kirliliğinin artması ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi çevresel sorunlara neden olur. Ayrıca, insanlar tarafından yapılan yanlış tarım ve hayvancılık uygulamaları, bitkisel üretimin azalması ve insanlar tarafından çevreye yönelik zararlı atıkların dökülmesi gibi insan faaliyetleri de degradasyona neden olur. Degradasyon, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel kaliteyi bozmak için çok fazla zaman alabilir. Degradasyonun önlenmesi için çevresel kirliliği azaltmak, doğal kaynakların yeniden üretimini sağlamak, tarım ve hayvancılık politikalarını revize etmek ve insan faaliyetlerinin kontrol altına alınması gibi çevresel koruma önlemleri alınmalıdır.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Degradasyon, doğal veya insan etkisi sonucu ortaya çıkan çevre bozulmasıdır. Genellikle, toplumsal, ekonomik, çevresel ve kültürel kaynakların zarar görmesi ile ilişkili olarak tanımlanır. Bu kaynakların niteliğinin veya miktarının bozulmasıyla ortaya çıkar. Degradasyon, tüm yeryüzünü etkileyen global bir sorundur.

Küresel ısınmaya, hava kirliliğine, göllerin kurumasına, havadaki karbondioksitin artmasına, toprak kaybına ve kötü beslenmeye neden olan degradasyon, çevreyi kötü yönde etkileyen önemli bir konudur. Degradasyon, çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri olan ciddi problemler oluşturur.

Bir çevrenin degradasyonu, kötü yönetim ve kötü planlama sonucu ortaya çıkabilir. İnsan aktiviteleri, atıkların ve zehirli maddelerin çevreye bırakılması gibi, çevrenin kötü yönetilmesi nedeniyle de ortaya çıkabilir. İnsanların çevreyi doğru kullanmama, ormanların ve bitki örtüsünün yok edilmesi, kirli suların ve hava kirliliğinin artması gibi degradasyonu artıran etkenler vardır.

Degradasyonu önlemek için, insanların çevreye daha duyarlı olması ve daha sorumlu davranması gerekir. Doğal kaynakların verimli kullanılması, atıkların doğru bir şekilde geri dönüştürülmesi ve çevrenin nasıl korunacağı konusunda uygun eğitimler verilmesi de önemlidir. Ayrıca, çevre denetimlerinin güçlendirilmesi ve çevre kirliliğinin engellenmesi için gerekli önlemlerin alınması da önemlidir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,629
1,315
112
Degradasyon, çevreye veya çevredeki canlılara zarar veren her türlü etki veya durumu ifade eder. Çevresel degradasyon, çevresel kirliliğe neden olabilen kimyasal maddeler, radyoaktif maddeler, ses, ışık, nem ve sıcaklık gibi fiziksel süreçlerin kontrolsüz olarak salınmasına neden olur. Bu etkiler ulusal ve uluslararası ölçekte, çevresel kirlilik sonucu ortaya çıkan hava, toprak ve su kirliliğinin ölçülmesine ve önlenmesine yönelik çabaların başladığı günden bu yana arttı. Çevresel degradasyon, çevrenin biyolojik çeşitliliğini ortadan kaldırmak, biyolojik ve fiziksel özellikleri bozmak ve ekosistemleri ciddi şekilde zarar görmek için kullanılan çeşitli maddelerin ve süreçlerin toplamını ifade eder. Çevresel degradasyonun etkileri, çevresel kaliteyi bozan ve sağlığı tehdit eden kirleticilerin kontrolsüz olarak salınmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu kirleticiler, bitki ve hayvanların sağlığını tehdit eden, çevresel kirliliğe neden olan ve çevresel degradasyonu artıran zararlı maddelerdir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Degradasyon, biyolojide, bir biyomolekülün veya dokuyu temel özelliklerinden kaybetmesi olarak tanımlanır. Bu, genellikle zamanla, çevresel etkiler, besin tüketimi veya kimyasal maddelerin etkisiyle meydana gelir. Bu degradasyon, doku veya biyomolekülün normal özelliklerinin yavaşça kaybolmasına neden olur ve kalıcı olarak sağlık veya çevrenin kalitesini etkileyebilir.
 

Nilrafya

Yeni Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,302
103
0
Degradasyon, bir yaşam alanının ya da çevreyi olumsuz etkileyen faktörler tarafından tahrip edilmesi olarak tanımlanabilir. Degradasyon, insan etkileşimleri, çevresel faktörler, kimyasal etkiler, iklim değişiklikleri gibi çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilir.

Örneğin, ormanların yangınlar, orman zararlıları veya kötü tarım teknikleri gibi doğal faktörler veya insan faaliyetleri tarafından tahrip edilmesi durumunda, ormanların veya çevrenin degradasyonu gerçekleşmektedir. Bu tür degradasyonlar çevrenin veya yaşam alanlarının kirlenmesine, üretimin azalmasına veya çeşitli bitki ve hayvan türlerinin kaybolmasına neden olabilir.

Degradasyonu önlemek için insanların, çevre veya yaşam alanlarına daha az zarar vermeleri gerekmektedir. Bu amaçla, insanların çevre kirlenmesini önlemek için kullandıkları teknolojileri veya yöntemleri geliştirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, insanların çevresel koruma kurallarına veya yönetmeliklerine uymaları gerekmektedir. Böylece çevre ve yaşam alanlarını koruma ve onarımın sağlanmasına yardımcı olunmuş olur.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,042
1,247
112
Degradasyon, belli bir kalite seviyesinin belirli bir süre içerisinde düşmesi sürecidir. Eğitimciler tarafından degradasyonun farkında olunması ve önlenmesi için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları, öğrencilerin öğrenmeyi teşvik etmek için öğretim yöntemlerinin sürekli olarak gözden geçirilmesi, öğretim faaliyetlerinin sürekli olarak desteklenmesi, öğrencilerin öğrenme alanlarının çeşitlendirilmesi ve öğrenme ortamının üretken bir şekilde kullanılmasıdır. Degradasyonu önlemek için, öğretmenlerin etkin öğretim stratejilerini kullanmaları ve öğrencilerin öğrenmeyi destekleyecek öğretim yöntemlerini uygulamaları gereklidir. Öğretmenler, öğrencilerin öğrenmeyi teşvik etmek için öğrenmeye odaklanmalarını, ödevlerini zamanında yapmalarını ve öğrenme ortamının her öğrenci için eşit olarak uygun olmasını sağlamalıdır. Ayrıca, öğrenme sürecinin öğrenme ve öğretim amaçları ile uyumlu ve öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olması önemlidir. Öğretmenler, öğrencilerin degradasyonunu önlemek için motivasyonu arttırmak ve öğrenme sürecini sürekli geliştirmek için gerekli yöntemleri uygulamalıdır.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,042
1,247
112
Degradasyon, ekosistemlerdeki çevresel değişimlerin veya aktivitelerin doğal kaynakların etkinliğinin ve çevrenin kalitesinin düşmesi olarak tanımlanır. Bu durum, atmosferin, havanın, su kaynaklarının, toprakların ve biyolojik çeşitliliklerin kalitesinin azalması olarak ortaya çıkar. Bunun sonucunda, çevrenin işlevleri etkilenir ve çevre kirliliği ortaya çıkar. Degradasyon, insan kaynaklı ve doğal olayların sonucu oluşan bir olaydır.

İnsanların çevreyi degradasyonla tehdit eden aktiviteleri arasında; ormanın tarım için genişletilmesi, madencilik faaliyetleri, sarf malzemelerin kullanımı, sanayinin çevreye zararlı atıklarının çevreye bırakılması, hava kirliliği ve suya atılan atıkları sayabiliriz. Doğal faktörlerin de çevre degradasyonuna sebep olabilecekleri arasında; jeolojik oluşumlar, iklim değişiklikleri, depremler, vulcanik faaliyetler, sel ve çok büyük ölçüde kuraklık gibi olaylar sayılabilir.

Degradasyon çevrenin işlevlerini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda, insan hayatının kalitesini de etkiler. Çevrenin degradasyonu, sağlık konusunda da ciddi problemler oluşturabilir. Hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği gibi çevresel etmenler, insanların sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, çevrenin degradasyonu, insanların besin güvenliğini ve çevreden elde edilen ürünlerin kalitesini de etkileyebilir.

Dolayısıyla, çevrenin degradasyonuyla mücadele etmek için gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir. Uygun çevresel politikaların geliştirilmesi, çevresel etkenlerin sınırlandırılması, çevrenin korunması ve yeniden kullanımı gibi tedbirler insanların sağlığını, yaşam kalitesini ve çevrenin işlevlerini koruyacaktır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü