Determinizm, dünyanın tüm olaylarının ve durumlarının, geçmişteki olayların ve mevcut koşulların etkisiyle öngörülebilir olarak belirlendiği bir felsefi yaklaşımdır. Determinizm, her olayın, geçmişteki olaylar ve mevcut koşulların neden-sonuç ilişkisi içerisinde açıklanabileceği anlamına gelir. Belirli bir olayın, geçmişteki olaylar ve mevcut koşulların etkisiyle öngörülebilir olması anlamına gelen determinizm, filozoflar tarafından, fiziksel ve mantıksal olayların öngörülebilmesinin mümkün olabileceği savıyla bağlantılı olarak kullanılmıştır.
Determinizm, tüm olayların ve durumların, yalnızca geçmişteki olayların ve mevcut koşulların etkisiyle belirlendiği anlamına gelmez; aynı zamanda her olayın, geçmişteki olaylar ve mevcut koşulların etkisiyle tamamen öngörülebilir olduğunu da savunur. Bu durumda, insanların kararlarının, düşüncelerinin ve davranışlarının öngörülebilir olacağı anlamına gelir.
Determinizm, çoğu filozof ve bilim insanı tarafından desteklenmese de, bazı bilim insanları tarafından kabul görmüştür. Örneğin, Newtoncu mekanik, determinizmin bir örneği olarak kabul edilir, çünkü o, pozisyon ve hız bilgilerinden hareket ederek, herhangi bir fiziksel olayın önceden tahmin edilebileceğini savunur. Gelecek için öngörüler yapabilmek için, Newton'un mekanik formülü kullanılır.
Fiziksel olaylarla birlikte, determinizm aynı zamanda sosyal olayların ve durumların öngörülebilirliğini de içerir. Bu anlamda, sosyal bilimler aracılığıyla, insan davranışlarının ve toplumsal olayların öngörülebilir olduğu savunulmuştur.
Determinizm, özgür irade ve özgür seçim konularını da çözüme kavuşturmak açısından önemlidir. Determinizmin, insanların kararlarının ve davranışlarının, geçmişteki olaylar ve mevcut koşulların etkisiyle öngörülebilir olduğu anlamına gelmesi, insanların kendileri için doğru seçimi yapamayacakları anlamına gelmez; aynı zamanda, insanların kararlarının ve davranışlarının, özgür iradeleriyle ve özgür seçimleriyle belirlendiği anlamına gelir.