Dizartri, konuşma bozukluğu olarak tanımlanır. Konuşma bozukluğu, konuşma sürecinin normal olarak gerçekleşmesinin engel olmasıdır. Konuşma bozuklukları, kişinin konuşma sürecinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Bunlar arasında sözcüklerin seçilmesi, sözcüklerin söylenmesi, sözcükler arasındaki ilişkilerin anlaşılması ve sözlü iletişimin çeşitli yönleri bulunmaktadır. Dizartri, nefes kontrolünün bozulması veya ses üretiminin bozulmasıyla ilişkilidir. Anormal nefes kontrolü, seslerin net bir şekilde üretilmesini zorlaştırır. Buna göre, dizartri, konuşma sürecinin normal olarak gerçekleşmesi sırasında ses üretim bozukluklarının görülmesi olarak tanımlanır.
Dizartri, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. En sık görülen nedenler arasında, çocukluk çağındaki konuşma gelişimindeki gecikmeler, beyin hasarı, nörolojik hastalıklar, ağız ve diş hastalıkları, kulak hastalıkları veya tedavi sırasında kullanılan ilaçlar bulunmaktadır. Dizartri, her yaşta görülebilen bir konuşma bozukluğu olmakla birlikte, çocukluk çağında daha sık görülür. Bu, çocukluk çağındaki konuşma gelişimi sırasında oluşabilecek bir konuşma bozukluğudur.
Dizartri, tıbbi tedavi, rehabilitasyon ve eğitim ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde, konuşma terapisi ve kullanılabilecek konuşma teknolojileri kullanılabilir. Bu teknolojiler, cihazlar, programlar veya dijital donanımlar aracılığıyla konuşma özürlü kişilerin daha net ve anlaşılır bir ses üretimini sağlamak için kullanılır. Ayrıca, rehabilitasyon ve eğitim, konuşma bozukluğu olan kişilerin konuşma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.