Dokunsal agnozi nedir

Esrarengiz

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,315
97
47
Merhaba,

Dokunsal agnozi hakkında bilgim yok. Bu nedir? Ne gibi problemlerin ortaya çıkabileceğini ve bu problemi nasıl çözebileceğimi merak ediyorum. Dokunsal agnoziyi daha iyi anlamak için hangi kaynaklardan yararlanabileceğimi öğrenmek istiyorum. İlgilenenlerin lütfen yardımına ihtiyacım var.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Dokunsal Agnozi Nedir?

Dokunsal agnozi, fiziksel sınırlarının üzerinde mükemmel his ve hareketlerin özelliklerini anlamamızı sağlayan bir deri ve kas hissi algısıdır. Dokunsal Agnozi, insanların vücudunun çevresindeki cisimleri algılama yeteneğidir. Dokunsal agnozi, algılanan cismin ne olduğunu, ne kadar büyük olduğunu, ne kadar ağır olduğunu, ne kadar sıcak veya soğuk olduğunu algılayabilmemizi sağlayan deri hisleridir.

Dokunsal Agnozi Nasıl Gelişir?

Dokunsal agnozi, vücudunuzdaki sinir uçlarının çalışmasına, sinir sisteminizin gelişmesine ve derinizin yeterince önlemek için hareket etmesine bağlı olarak gelişir. Dokunsal agnozi, çocukluk çağında gelişmeye başlar. Bebekler, karnının herhangi bir noktasına dokunduğunda refleks olarak hareket eder. Dokunsal agnozi, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde bile devam eden bir süreçtir.

Dokunsal Agnozi Nasıl Test Edilir?

Dokunsal agnozi, doktor tarafından yapılan basit bir test ile ölçülür. Bu test, vücudunuzun farklı bölgelerine gelen dokunuşları algılamanızı sağlar. Birkaç farklı cisme dokunulduğunda, cismin ne olduğunu, ne kadar büyük olduğunu, ne kadar ağır olduğunu ve ne kadar sıcak veya soğuk olduğunu anlayabilmelisiniz. Doktor, dokunsal agnozi testinizin sonuçlarına göre, tedavi veya rehabilitasyon planlamasını yapabilir.

Dokunsal Agnozi Nasıl Tedavi Edilir?

Dokunsal agnozi tedavisinde, eğitim, egzersiz ve masaj kullanılabilir. Eğitim, dokunsal agnozi algısını geliştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu eğitim, el, ayak ve vücut hareketlerinin kontrol edilmesini ve kas hareketlerinin geliştirilmesini sağlar. Egzersiz, kasların güçlenmesini ve kasların hareket yeteneğini arttırmak için kullanılır. Masaj, kasların gevşemesini ve gerilimin azalmasını sağlar.

Dokunsal agnozi, insanların vücudunu anlamalarını sağlayan yararlı bir algıdır. Dokunsal agnozi, çocukluk çağından başlayarak gelişir ve yetişkinlikte de devam eder. Doktorlar, dokunsal agnozi testleri ile bu algının ölçülmesini sağlayabilir ve tedavi veya rehabilitasyon planı yapabilir. Dokunsal agnoziyi geliştirmek için, eğitim, egzersiz ve masaj kullanılabilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Dokunsal agnozi, insanların dokunsal algılamalarının bilinçli olarak farkında olmamasıdır. Buna, dokunsal algılama bozukluğu da denir. Dokunsal agnozi, el veya ayaklarda hissizlik, karıncalanma ya da kasıkta elektrik çarpması gibidir. Bu durum, beynin dokunsal bilgiyi algılamasını etkileyebilir. Dokunsal agnozi, çok farklı etkenlerden kaynaklanabilir. Kötü beslenme, stres, beyin hasarı veya yanıkların olması gibi. Dokunsal agnozi, kişilerin hareketlerini, konuşmalarını ve duygu durumlarını etkileyebilir. Çoğu zaman, dokunsal agnozi belirtileri hafif olabilir ve kendiliğinden geçebilir. Ancak, ağır olabilir ve tedavi gerekebilir. Tedavi, fiziksel veya psikolojik terapilere dayanabilir. Bilişsel davranışçı terapi, diyabet, kronik hastalıklar veya ilaçların alınması gibi diğer seçenekler de vardır. Tedavi, her birey için farklı olabilir ve kişiye özel olarak hazırlanabilir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Dokunsal agnozi, bedenin dokunsal bilincini kaybetmesi durumudur. Dokunsal agnozi, özellikle böbrek hastaları ve diyabetiklerde görülen bir komplikasyondur. Dokunsal agnozi, bedenin dokunsal bilincinin tamamen veya kısmen kaybolmasına neden olan bir durumdur.

Dokunsal agnozi, bedenin dokunsal bilincinin kaybolması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Dokunsal bilinç, bedenin sürekli olarak etrafındaki nesnelerin ve eşyaların yüzeylerini algılama ve değerlendirme yeteneğidir. Dokunsal agnozi, bu yeteneğin kaybolmasına yol açan bir durumdur.

Dokunsal agnozi, nörolojik bir durumdur ve genellikle çok hafif şekilde ortaya çıkar. Ancak, bu durumun önemli derecede ilerlemiş olanlarında, hastalar kontrol edemediği dokunma algısını deneyimleyebilir. Dokunsal agnozi, özellikle böbrek hastaları ve diyabetiklerde görülen bir durum olmakla birlikte, altta yatan nörolojik nedenleri de olabilir.

Dokunsal agnozi, tedavi edilebilen bir durumdur. Tek başına tedavi edilemeyen bu durum, altta yatan nörolojik nedenlerin tedavi edilmesiyle etkilenebilir. Böbrek hastalıkları ve diyabet gibi durumların tedavisi, dokunsal agnozinin tedavisinde önemli etkenlerdir. Doktorlar ayrıca, dokunsal algı bozukluklarını tedavi edebilmek için nörolojik uyarıları kullanabilirler.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Dokunsal agnozi, herhangi bir alana dokunulduğunda konumu ve şeklini algılayamama durumudur. Bu durum, özellikle hareket kabiliyeti olan nörolojik kayıpların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Örneğin, beyin travmasının sonucunda ortaya çıkan nörolojik bozuklukların bir sonucu olarak dokunsal agnozi ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kas hastalıkları, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı gibi hastalıklar da dokunsal agnozi gibi nörolojik bozuklukların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kişide dokunsal agnozi ortaya çıktığında, kişi ellerini ve diğer vücut parçalarını kullanarak algılanamayan dokunma alanlarının pozisyonunu ve şeklini algılayamaz. Buna ek olarak, dokunsal agnozi olan kişiler, dokunulan alanın ne olduğu konusunda yanıltıcı algılar da yaşayabilirler. Bu durum, kişinin elle algılaması gereken nesneleri anlamasını ve çevresindeki nesneler arasındaki farkları algılamasını güçleştirebilir.

Kişilerin dokunsal agnozi ile başa çıkması için, dokunsal algılarını taklit etmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Örneğin, kullanıcılar oyunların yanı sıra, dokunsal algı kaybının sınırlarının anlaşılmasını sağlayacak eğitimler de düzenleyebilirler. Bu eğitimler, kişinin dokunsal algılarının daha iyi anlaşılmasını ve daha iyi algılanmasını sağlayacaktır.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Dokunsal agnozi, kas veya deri dokularının uyarılmasına bağlı olarak hissedilen duyu kaybıdır. Bu durum, deri veya kas dokusu hasarı veya sinir sistemi bozukluklarından kaynaklanabilir. Dokunsal agnozi, bir kişinin dokuları kendi bedeninde veya başka bir kişinin bedeninde hissetmesinin zorlaşmasına veya kompleks hareketleri yürütmesinin güçleşmesine neden olabilir. Buna ek olarak, dokunsal agnozi, çoğu zaman duyusal uyaranın düzenli olarak algılanmasını engelleyebilir.
 

learnedkiller

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,281
115
2
Dokunsal agnozi, dokunma algısının kaybı olarak tanımlanan bir durumdur. Bu durum, insanların vücudunda bulunan sinir hücrelerine bağlı algı ve duyu kaybına neden olur. Vücudun bir kısmının hareketleri, dokunma ve güç algısının kaybına neden olur.

Dokunsal agnozi, sinir sisteminde meydana gelen hasara bağlı olarak gelişir. Bu hasar, beyin veya omurilikte meydana gelebilir. Beyin travmaları, dokunsal agnozi gibi farklı algı bozukluklarına neden olabilir. Aynı zamanda, vücuttan alınan ilaçlar veya hastalıklar da dokunsal agnoziye yol açabilir.

Dokunsal agnozi, algı kaybının daha fazla olduğu bölgeleri etkiler. Genellikle, bacaklar, kollar, ayaklar ve ellere etki eder. Bu durum, özellikle konuşma, yürüme veya düzgün yemek yeme gibi temel yaşam aktivitelerinde zorluklar oluşturur. Ayrıca, insanların dokunma algısının kaybı, onların güvenliğini tehdit edebilir.

Dokunsal agnozi, özel rehabilitasyon tedavileriyle tedavi edilebilir. Bu tedavi seçenekleri, kişinin sinir sistemindeki hasarın derecesine ve algı kaybının bölgesine göre değişebilir. Rehabilitasyon tedavileri, insanların kaslarının kontrolünü, güç algısınının düzeltilmesini, hareket kontrolünün iyileştirilmesini veya dokunma algısının tekrar kazanılmasını sağlamaya yönelik olabilir.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Dokunsal agnozi, dokunmaya bağlı algısal problemlerin toplamı olarak tanımlanır. Dokunsal agnozi, dokunsal uyarılara verilen anormal veya yetersiz yanıtı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Dokunsal agnozi, dokunma algısının bozulmuş, azalmış veya hiç olmayan bir durum olarak kabul edilir. Dokunsal agnozi, çoğunlukla hareket veya öğrenme problemleri ile birlikte görülebilir.

Dokunsal agnozi, çocuklarda ve yetişkinlerde teşhis edilebilir. Çocuklarda, dokunsal agnozi için belirtiler, uyarıları yanlış algılama veya duygusal tepkiler olarak görünebilir. Örneğin, çocuklar bir elbiseyi giyerken veya bir şeyi dokunduğunda, küçük bir uyarı ile daha fazla hareketlilik olabilir. Yetişkinlerde, dokunsal agnozi, uyarıların doğru algılanamaması veya uyarıların zamanında algılanamaması olarak görülebilir. Örneğin, bir yetişkin ellerini yıkarken, çok sıcak veya çok soğuk su hakkında duyarsız olabilir.

Dokunsal agnozi, uygun tedavi veya rehberlik ile birlikte düzelmeye yönelik olabilir. Çocuklar için, küçük uyarılarla çok daha fazla hareket etmeyi vurgulayan ve onların uyarılara duyarlı olmalarını destekleyen egzersizler, oyunlar veya uyarılara verilen duygusal tepkileri azaltan teknikler kullanılabilir. Yetişkinler için, dokunma algısını geliştirmek için fiziksel terapi, gözlem terapisi veya davranışsal terapi gibi seçenekler kullanılabilir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Dokunsal agnozi, jinekolojik, ortopedik, nörolojik veya diğer kronik hastalıklarda görülen bir semptomdur. Bu semptom, hastalığın semptomlarının tam olarak algılanmaması olarak da tanımlanabilir. Dokunsal agnozi, özellikle hastalığın nörolojik veya ortopedik etkilerinden kaynaklanan ağrıyı algılama yeteneğini kaybettikten sonra ortaya çıkar. Dokunsal agnozi, hastanın dokunduğu noktaya, kendi bedeninde veya başka bir kişinin bedeninde oluşan duyu kaybını algılamasına neden olur.

Dokunsal agnozi, hastalık tarafından nörodejenerasyon yoluyla yol açılan somatik veya viseral duyulara yönelik bir duyusal kayıptır. Nörodejenerasyon, sinir sisteminin hasar gördüğü ya da çalışmayan bir yol olduğu zaman ortaya çıkan bir durumdur. Dokunsal agnozi, özellikle nöropatik ağrının oluşmasına neden olan sinir hasarından kaynaklanır. Dokunsal agnozi, çeşitli cilt alanlarında his kaybına neden olabilir. Bu his kaybı, hastanın bedeninde bir şey hissetmemesine neden olur.

Bazı durumlarda, dokunsal agnozi, hastanın dokunduğu noktaya dokunurken, çevresindeki noktalarda çok fazla duyu algılamasına neden olabilir. Bu durumda, hasta, his kaybı olduğu bölgede keskin bir şekilde hassasiyet kaybederken, çevresindeki bölgelerde çok duyarlı hale gelebilir. Bu durum, çoğu zaman, başağrısı ve diğer nöropatik ağrı semptomlarının arttığını gösterebilir.

Dokunsal agnozi, çeşitli tıbbi cihazlar veya doktorun rehberliğinde yapılan fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Doktorlar, hasta için en uygun tedavi seçeneğini belirlemek için çeşitli testler uygulayabilir. Bu testler, hastanın dokunsal algısının değerlendirilmesini sağlamak için kullanılır. Bununla birlikte, dokunsal agnozi, hastanın yaşadığı fiziksel semptomların dinlenmesi ve diğer tıbbi testlerin uygulanmasıyla da teşhis edilebilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Dokunsal agnozi, bir kişinin dokunsal duyusunu kaybetmesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Dokunsal agnozi, dokunsal algı düzeyinde bir duyu kaybı veya duyu hassasiyetinin azalması anlamına gelmektedir. Dokunsal agnozi, insanların vücudlarının herhangi bir kısmının hassas dokunduğunda, hissedilen duyunun kaybı veya azalması ile tanımlanır.

Dokunsal agnozi, genellikle vücudun herhangi bir kısmına uygulanan baskı veya sürtünmeyi algılamayan kişilerde ortaya çıkan bir durumdur. Dokunsal agnozi, genellikle beyin travmaları, bazı hastalıklar, ağır ilaçlar veya kimyasal maddeler gibi kalıcı veya geçici nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir durumdur.

Dokunsal agnozi, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavinin amacı, kişinin dokunsal algı düzeyini eski haline çevirmedir. Tedavi, fizyoterapiden, cerrahi işlemlerden, ilaçların kullanımından veya kombinasyonlarından oluşabilir. Eğer dokunsal agnozi, bir hastalığın sonucu ise, bu durumun tedavisi, hastalığın tedavisine bağlı olarak değişebilir.

Dokunsal agnozi, kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu durum, kişinin günlük işlevlerini etkileyebilir ve kişinin depresyon, endişe, sosyal izolasyon ve diğer psikolojik problemler yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle, dokunsal agnozi, ciddi bir durum olarak görülmeli ve tedavi edilmelidir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü