Dokunsal Agnozi Nedir?
Dokunsal agnozi, fiziksel sınırlarının üzerinde mükemmel his ve hareketlerin özelliklerini anlamamızı sağlayan bir deri ve kas hissi algısıdır. Dokunsal Agnozi, insanların vücudunun çevresindeki cisimleri algılama yeteneğidir. Dokunsal agnozi, algılanan cismin ne olduğunu, ne kadar büyük olduğunu, ne kadar ağır olduğunu, ne kadar sıcak veya soğuk olduğunu algılayabilmemizi sağlayan deri hisleridir.
Dokunsal Agnozi Nasıl Gelişir?
Dokunsal agnozi, vücudunuzdaki sinir uçlarının çalışmasına, sinir sisteminizin gelişmesine ve derinizin yeterince önlemek için hareket etmesine bağlı olarak gelişir. Dokunsal agnozi, çocukluk çağında gelişmeye başlar. Bebekler, karnının herhangi bir noktasına dokunduğunda refleks olarak hareket eder. Dokunsal agnozi, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde bile devam eden bir süreçtir.
Dokunsal Agnozi Nasıl Test Edilir?
Dokunsal agnozi, doktor tarafından yapılan basit bir test ile ölçülür. Bu test, vücudunuzun farklı bölgelerine gelen dokunuşları algılamanızı sağlar. Birkaç farklı cisme dokunulduğunda, cismin ne olduğunu, ne kadar büyük olduğunu, ne kadar ağır olduğunu ve ne kadar sıcak veya soğuk olduğunu anlayabilmelisiniz. Doktor, dokunsal agnozi testinizin sonuçlarına göre, tedavi veya rehabilitasyon planlamasını yapabilir.
Dokunsal Agnozi Nasıl Tedavi Edilir?
Dokunsal agnozi tedavisinde, eğitim, egzersiz ve masaj kullanılabilir. Eğitim, dokunsal agnozi algısını geliştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu eğitim, el, ayak ve vücut hareketlerinin kontrol edilmesini ve kas hareketlerinin geliştirilmesini sağlar. Egzersiz, kasların güçlenmesini ve kasların hareket yeteneğini arttırmak için kullanılır. Masaj, kasların gevşemesini ve gerilimin azalmasını sağlar.
Dokunsal agnozi, insanların vücudunu anlamalarını sağlayan yararlı bir algıdır. Dokunsal agnozi, çocukluk çağından başlayarak gelişir ve yetişkinlikte de devam eder. Doktorlar, dokunsal agnozi testleri ile bu algının ölçülmesini sağlayabilir ve tedavi veya rehabilitasyon planı yapabilir. Dokunsal agnoziyi geliştirmek için, eğitim, egzersiz ve masaj kullanılabilir.