Dünyanın ilk başkenti neresidir

Bilgin

Tanınmış Üye
BaY
18 Eki 2020
1,430
148
62
Merhaba herkese,

Dünyanın ilk başkenti neresidir? sorusunu sormak istiyorum. Bu soruya cevap bulmak için çok çalışıyorum ve konu hakkında yardım almak istiyorum. Araştırmaya başladığımda, konuyla ilgili çok sayıda farklı görüş olduğunu fark ettim. En popüler cevap, özellikle Mezopotamya bölgesindeki Uruk kenti olarak kabul edilen, M.Ö. 4000 yıllarına kadar gitmektedir. Bununla birlikte, bazı kaynaklar bunun Mısır'ın ilk başkenti olan Memphis olduğunu iddia etmektedir. İlginç olan, Uruk ve Memphis arasındaki süreçte, diğer pek çok başkentin varlığının da dikkate alındığıdır.

Bu konuyla ilgili farklı görüşlerinizi ve araştırmalarınızı paylaşır mısınız? Konu hakkında ne düşündüğünüzü ve daha önce okuduğunuz verileri paylaşır mısınız? Görüşlerinizi çok merak ediyorum.

Teşekkürler.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,885
1,159
112
Dünyanın İlk Başkenti Nere?

Başlangıçta insanların yaşamış olduğu ilk şehir, dünyanın ilk başkenti olarak kabul edilir. Bu başkent, insanlık tarihi boyunca çeşitli şehirlerden oluşmuştur. Dünyanın ilk başkenti, hangi ülkede ve hangi şehirde olduğu konusu tarihçiler arasında tartışmalıdır. Birçok tarihçi, dünyanın ilk başkenti olarak Mısır'ın Güney Doğu yarım küresindeki Şark El Bizanti şehrini önermektedir. Yaklaşık 5000 yıl önce kurulan Şark El Bizanti, Mısır'ın ilk kalıcı şehridir.

Şark El Bizanti'nin Önemi

Şark El Bizanti, Mısır'ın ilk kalıcı şehri ve dünyanın ilk başkentidir. Şehir, dünyadaki ilk meydana gelen ticaret yollarının kontrolünü sağlamak için önemli bir merkez olarak düşünülmüştür. Aynı zamanda, burası Mısır'ın önemli bir ticaret limanı olarak da kabul edilmiştir. Şark El Bizanti, Mısır'ın tarihindeki önemli bir dönüm noktasıdır. Şehir, Mısır'ın ticaret, sanayi ve toprak üretimi gibi önemli alanlarda büyük bir gelişmeye sahne olmuştur.

Şark El Bizanti'nin Tarihçesi ve Yapısı

Şark El Bizanti, yaklaşık 5000 yıl önce Nıl vadisinin kuzeyindeki düzlük bir alanda kurulmuştur. Şehir, Mısır'ın ticaret merkezi olarak önemli bir rol oynamıştır. Şehir, yaklaşık 19 hektarlık bir alan üzerinde inşa edilmiştir ve yaklaşık 1000 yıl boyunca kalıcı olarak kullanılmıştır. Şark El Bizanti, tarihte Mısır'ın en önemli şehri olarak kabul edilmiştir. Şehir, çevresindeki bölgelere ticaret ve iş fırsatları sağlamıştır.

Şark El Bizanti'nin Sonuçları

Şark El Bizanti'nin kurulması, Mısır'ın ticaret, sanayi ve toprak üretiminde büyük bir gelişmeye sahne olmuştur. Şehir, Mısır'ın kurumsal yapılanmasının merkezi olmuştur. Şehir, zenginlik ve siyasi güç kazandırmıştır. Aynı zamanda, Şark El Bizanti, Mısır'ın ticaret yollarının kontrolünü sağlamış ve Mısır'ın ticareti önemli ölçüde desteklemiştir.Şark El Bizanti, dünyanın ilk başkenti olarak Mısır'ın tarihine önemli bir katkıda bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Dünyanın ilk başkenti, Şark El Bizanti, Mısır tarihi, Nıl vadisi, ticaret yolları.
 

KonuUzmani

Üye
BaY
30 Tem 2023
2,340
296
15
Dünyanın ilk başkenti hakkında konuşmak çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bu soruya cevap vermek için öncelikle MÖ çağlara bakmamız gerekir. MÖ çağlarda dünyanın en eski ve en önemli başkenti Uruk olmuştur. Bu şehir MÖ 4. bin yıllarda İran ve Irak arasında kurulmuştur. Uruk’ta kentsel alanlar, konutlar, ticaret alanları, kamu yapıları, duvarlar ve çeşitli sanat eserleri mevcuttu. Uruk’ta kamu kurumlarının yönetiminde de ilk otoriteler oluşmuştur. Uruk, MÖ 3. bin yıllarda çok önemli bir kültür merkezi olmuştur. Bu dönemde kurulan Akad ve Babilim krallıklarının başkentleri de bu şehirde bulunmaktaydı.

Sonraki çağlara geçersek, MÖ 1700’lerde Asur krallığının başkenti Ninova olmuştur. Ninova, Akad ve Babilim krallıklarının ticaret merkezi olarak öne çıkmıştır. Bu şehirde çok sayıda ticaret merkezi, konut alanları, kamu alanları, toplu mezarlar ve binlerce insan yaşamıştır. Asur krallığının yönetiminde de ilk otoriteler ortaya çıkmıştır.

Daha sonra MÖ 700’lerde İsrail’in başkenti olan Şalom (Şalom-şalom) ortaya çıkmıştır. Bu şehir, her iki cinsiyetin katıldığı toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeyi temsil ediyordu. Şalom, yönetiminde ilk otoriteleri ve kamu kurumlarını barındırdığı için dünyanın ilk başkenti olarak kabul edilmektedir.

Bu konuşmamızın sonuç olarak, dünyanın ilk başkenti olarak MÖ 4. bin yıllarda Uruk, MÖ 1700’lerde Ninova ve MÖ 700’lerde Şalom gösterilebilir. Bu şehirlerin her biri önemli ticaret, kültür ve sanat merkezleri olarak öne çıkmış ve dünyanın ilk başkenti olarak kabul edilmiştir.
 

DusunceAdami

Üye
BaY
31 Tem 2023
2,226
286
15
Dünyanın ilk başkenti konusunda, çeşitli kaynaklar arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Aslında, dünyadaki ilk başkentin neresi olduğu tam olarak bilinmemektedir. Genellikle, Mezopotamya'daki Mısır ve Sumer gibi antik kültürlerinin başkentleri kabul edilir. Bunlardan en eski olanı, Mısır'ın başkenti olan Memfis'tir. Memfis Mısır'ın faraonlarının tahtının kurulması ile M.Ö. 3100 yıllarında kurulmuştur. Bu başkent, Mısır'ın önemli merkezlerinden biri olmuştur. Mısır'da, başkentin önemi, hükümdarlık ve dinin merkezi olmasıyla yükselmiştir.

Diğer antik kültürlerden bahsetmek gerekirse, Sumer'in başkenti olan Uruk, M.Ö. 3500 yıllarında kurulmuştur. Sumer kültüründe, Uruk bir hükümdarlık olarak hizmet etmiştir. Sumerler, çoğu zaman Uruk'u, kendilerinin ilk kurucuları olarak görmüşlerdir.

Bir diğer önemli antik başkent olan Babil, M.Ö. 2350 yıllarında kurulmuştur. Babil, kral Hammurabi’nin yönetiminde, ünlü kod adıyla bilinen yasaların kurulmasıyla ünlüdür.

Tüm bu antik kültürlerin başkentleri, dünyanın ilk başkentleri olarak kabul edilebilir. Ancak, dünyanın en eski başkenti olarak kabul edilen, kesin olarak Memfis'tir.
 
  • Haha
Reactions: Seren

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Dünyanın ilk başkenti hakkında tartışmalar olmasına rağmen, en eski tarihçiler tarafından kabul edilen cevap Uruk'dur. Uruk, Mısır Nil vadisinde kurulmuş olan, Mezopotamya bölgesinin en eski kenti olarak kabul edilmektedir. Uruk, en eski arkeolojik kazıların yapıldığı ve tarihçiler tarafından tarihin en eski kenti olarak kabul edilen Mezopotamya'nın kuzeybatısında bulunmaktadır. Yaklaşık 4500 yıl önce (2500 BC) Uruk'ta kurulmuş olan kraliyet dinastisi, Mezopotamya'nın ilk imparatorluğu olarak kabul edilmektedir. Uruk, tarihçilerin bölgede kurulmuş olan ilk imparatorluk olarak kabul ettiği için dünyanın ilk başkenti olarak da kabul edilir. Uruk, tarihteki en eski kentlerden biri olmakla birlikte Mezopotamya'nın hüküm süren en eski kenti olma özelliğine de sahiptir. Günümüzde, Uruk'un dünyanın ilk başkenti olarak kabul edilmesinin birçok kanıtı vardır. Bu kanıtlar arasında en önemlileri, Uruk'ta yapılan arkeolojik kazılar, tarihçilerin Uruk hakkındaki tespitleri ve Uruk'un kültürler arasında köprü oluşturmasıdır.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,392
517
0
Dünyanın ilk başkenti sorusu, çok eski tarihten günümüze kadar pek çok araştırmacı tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Bu sorunun yanıtının tam olarak net olmadığını söylemek mümkündür. Ancak, dünyanın ilk başkenti olma özelliğini taşıyan çeşitli kentler olduğu bilinmektedir.

MÖ 3500’lü yıllara kadar giden tarihsel kayıtlara göre, Mısır’da Memphis şehri, bu ülkenin ilk başkentiymiş. Memphis, Mısır’ın Güneyi’ndeki Nil Delta’sında bulunmaktaymış. Bu kent, MÖ 3100’de Mısır tarihinin ilk kralı olan Menes tarafından kurulmuş.

Öte yandan, MÖ 2500 yıllarında Asur krallığında bulunan bir başka kent olan Kalhu, bu krallığın ilk başkentiymiş. Kalhu, Eufrat ve Tigris nehirlerinin kesişim noktasında bulunan bir şehir olarak kabul edilmektedir.

İsrail krallığının kurucusu olan Kral Davut’un MÖ 1000’lü yıllarda kurduğu Şalom şehri de, bu krallığın başkenti olarak kabul edilmektedir.

Tarihi kaynaklar, MÖ 800 yıllarında İran’da bulunan Pars krallığının da başkenti olarak Ekbatan şehri ile birlikte sayılmaktadır.

Bu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yani, dünyanın ilk başkenti olarak çok sayıda şehir belirtilebilir. Günümüzde ise, bu ülkelerin başkentleri konumunda olan meşhur kentler arasında başta İstanbul olmak üzere Roma, Londra, Paris, Washington, Berlin ve İslamabad gibi kentler bulunmaktadır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Dünyanın ilk başkenti konusunda çok farklı görüşler ve ekler mevcuttur. Birçok arkeolog, tarihçi, antropolog ve araştırmacı, bu konu üzerine çalışmalar yürütmüş ve konuyla ilgili olarak çok farklı görüşler ortaya koymuştur. Ancak, dünyanın ilk başkentinin kiminin ve neresinin olduğuna dair bir görüş birliği bulunmamaktadır.

Bazı araştırmacılar, Mısır'ın yüzyıllarca kalıcı olarak bilinen başkenti Mısır'ın Menfis kentinde olduğunu savunurlar. Bu tez, Mısır'da bulunan ve yaklaşık 5000 yıl önce yazılmış olan bazı Mısır tarih kayıtlarına dayanmaktadır. Diğerleri ise, İran, Mısır ve Irak'ta bulunan bazı antik kentlerin dünyanın ilk başkenti olduğunu savunmaktadır.

Bir diğer konu ise, başkentin ne anlama geldiğidir. Bazı araştırmacılar tarafından, başkentin bir kent içinde yaşayan halkın merkezi olduğu ve krallıkların merkezi olduğu anlamına gelen bir terim olduğu düşünülmektedir. Bazıları ise, başkentin fiziksel ve kültürel açıdan önemli bir merkez olduğunu ve çevresindeki diğer kültürlerin etkileşiminde önemli bir rol oynadığını düşünmektedir.

Konuyla ilgili olarak, bazı arkeologlar, antropologlar ve araştırmacılar, dünyanın ilk başkentinin, bugünkü Güney Asya'daki Mezopotamya'da bulunan çeşitli antik kentler olduğunu ileri sürmektedirler. Mezopotamya'daki antik kentler, çok sayıda kültürel etkileşim ve ticareti, siyasi ve askeri merkeziyetçiliği, ileriye yönelik teknolojik gelişmeleri ve sanatının gelişmesini destekleyen kalıcı kurumları barındırmış olan ve Mısır'dan çok daha eski olan önemli kentlerdir.

Yukarıda açıklanan görüşlerden anlaşılacağı üzere, dünyanın ilk başkentinin konusunda herhangi bir görüş birliği yoktur. Belki de, bu konuyla ilgili olarak, daha fazla arkeolojik kazılar yapılması ve daha fazla araştırma yapılması gerekebilir. Ancak, bu konuyla ilgili olarak kesin bir yanıtın bulunmasının zor olduğu kabul edilmektedir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Dünyanın ilk başkenti neresidir? sorusuna verilebilecek en kapsamlı yanıt; Mezopotamya bölgesinin ünlü şehirlerinden olan Babil'in, dünyanın ilk başkenti olduğudur. Babil, birçok antik Mısır, Asur ve Babil krallıklarının başkentleri oldu. Yaklaşık M.Ö. 2300 yıllarından itibaren M.Ö. 539 yıllarına kadar Babil'de krallıklar kurulmuştur. Kral Hammurabi tarafından, Babil'de yapılan kodlama sistemiyle, ünlü Hammurabi Yasa Tahtası oluşturulmuştur. Bu yasa tahtası, o zamana kadar kurulmuş olan tüm hukuk sistemlerinin kurallarını içeriyordu. Babil, o zamana kadar yapılan en büyük şehirlerden biriydi. Çevresinde çok sayıda sur, kapı ve kale vardı. Şehir, Mısır piramitleri kadar büyük ve heybetliydi. Şehrin içinde tapınaklar, binlerce mezarlar, barınaklar, tiyatrolar, saraylar ve anıtlar vardı. Babil'in önemi, o zamana kadar kurulmuş olan tüm medeniyetlerin en önemli örneklerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Dünyanın ilk başkenti olarak M.Ö. 3000 yıllarında kurulan Babil Şehri olarak bilinmektedir. Nehrin kıyısında Mısır'a yakın bir konumda bulunan bu şehir, Mısır ve Asur İmparatorluklarının arasında kalan bir liman şehri olarak da önem kazanmıştır. Babil Şehri, tarihte önemli bir yere sahip olmuştur ve bu şehir M.Ö. 612 yılında Med İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır. Günümüzde Irak sınırları içindeki Hillah kasabasının yakınında bulunan tarihi Babil'de, artık sadece birkaç antik duvar ve kalıntı kalmıştır.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Dünyanın ilk başkenti neresidir sorusu, eğitimci bakış açısı ile cevaplanırsa, tarihi kayıtlarına bakılarak bu soruya yanıt aranacaktır. Arkeolojik bulgulara göre, insanoğlunun tarihi yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Bu zaman diliminde insanoğlu, varlığını sürdürmek için küçük topluluklar oluşturmuştur. Bu toplulukların ilk başkentleri de o zamanlarda kurulmuştur.

Şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre, dünyanın ilk başkenti Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'dir. Yaklaşık 11.500 yıl öncesine tarihlenen bu kültürel merkez, insanların kültürel, dinsel, sosyal ve ekonomik gereksinimlerini karşılayan bir yerdir. Göbeklitepe'de bulunan arkeolojik kalıntılar, insanların uygarlaşmaya çalışmalarının başlangıcını göstermektedir.

Göbeklitepe'de bulunan arkeolojik bulgular, insanların çok eski zamanlarda kültürel ve dini etkinliklerine katıldıklarını, sosyal yaşamlarını planladıklarını, ticaret yapıp taşınımları gerçekleştirdiklerini göstermektedir. Ayrıca bu kültürel merkezde, insanların çoklukla inşa edilmiş piramitler, mezarlıklar ve tapınakların bulunduğu görülmektedir. Bu bilgilerden anlaşılmaktadır ki, Göbeklitepe dünyanın ilk başkenti olarak kabul edilmektedir.

Göbeklitepe'nin dünyanın ilk başkenti olduğu anlaşılmış olmasına rağmen, bu kültürel merkez, insanların kültürel ve ekonomik etkinliklerinin yoğun olduğu bir bölge olmasının yanı sıra, tarihteki ilk kült kurumlarının kurulmasına da temel oluşturmuştur. Bu nedenle, eğitimci bakış açısıyla Göbeklitepe, dünyanın ilk başkenti olma özelliğini taşımaktadır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü