Edinç ve edim ne demek

Abide

Tanınmış Üye
BaYaN
28 Kas 2020
1,308
108
62
Merhaba,
Edinç ve edim kelimelerinin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Bu kelimelerin ne anlama geldiğini bilen veya bunun hakkında bilgi veren kişilerden yardım istiyorum. Edinç ve Edim kelimeleri Türkçe dilinde kullanılan ve çoğunlukla kültürel veya sosyal konularda kullanılan sözcüklerdir. Edinç, sözünü yerine getirmek anlamına gelir. Edim ise çift taraflı bir sorumlulukla bağlantılı olarak bazı işleri veya sözleri yerine getirmek anlamına gelir. Bu kelimeler, hizmet etmek, yardım etmek, söz vermek veya özveri göstermek gibi anlamları taşır. Şimdi, Edinç ve Edim kelimelerinin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Lütfen, bu konuda beni aydınlatan ve yardım eden kişilerden yardım istiyorum. Teşekkürler.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,674
1,315
112
Edinç ve Edim Nedir?

Edinç ve edim, Türkçe'de özellikle şiirlerde kullanılan kelimelerdir. Bu iki kelime, anlam olarak birbirine yakındır, ancak kullanım olarak biraz farklıdır. Edinç, bir şeyin hareketini veya durumunu ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür. Edim ise, bir şeyi ya da olayı açıklamak için kullanılan bir sözcüktür. Edinç ve edim arasındaki farkı daha iyi anlamak için aşağıdaki örnekleri inceleyin.

Edinç, bir şeyin hareketini veya durumunu ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür. Bir şeyin ne kadar hızlı veya yavaş gittiğini, ne kadar sürede yer değiştirdiğini veya ne kadar sürede gerçekleştiğini ifade etmek için edinç kullanılır. Örneğin, “Güneş doğudan batıya doğru edinçle doğru ilerliyor” cümlesi, Güneş'in hareketini ve edinçini açıklamak için kullanılmıştır.

Edim, bir şeyi ya da olayı açıklamak için kullanılan bir sözcüktür. Bir olayın ne olduğunu, ne olup olmadığını, ne olacağını veya ne olacağını açıklamak için edim kullanılır. Örneğin, “Güneş her sabah doğudan batıya doğru edimle ilerliyor” cümlesi, Güneş'in her sabah batıya doğru hareketini açıklamak için kullanılmıştır.

Edinç ve Edim Arasındaki Farklar

Edinç ve edim arasındaki temel fark, neyi ifade ettikleridir. Edinç, bir şeyin hareketini veya durumunu ifade etmek için kullanılırken, edim ise, bir şeyi ya da olayı açıklamak için kullanılır. Edinç, ne kadar hızlı veya yavaş gittiğini, ne kadar sürede yer değiştirdiğini veya ne kadar sürede gerçekleştiğini ifade ederken, edim ise, bir olayın ne olduğunu, ne olup olmadığını, ne olacağını veya ne olacağını açıklamak için kullanılır.

Edinç ve Edim Ne Zaman Kullanılıyor?

Edinç ve edim, özellikle Türkçe şiirlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Şiirlerde edinç, hareketin veya durumun anlatımında kullanılırken, edim ise, olayların ve durumların anlatımında kullanılır. Edinç ve edim, Türkçe dışında çok fazla kullanılmaz.

Sonuç

Edinç ve edim, Türkçe'de özellikle şiirlerde kullanılan kelimelerdir. Edinç, bir şeyin hareketini veya durumunu ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür, edim ise, bir şeyi ya da olayı açıklamak için kullanılan bir sözcüktür. Edinç ve edim arasındaki fark, neyi ifade ettikleridir. Edinç, hareketin veya durumun anlatımında kullanılırken, edim ise, olayların ve durumların anlatımında kullanılır. Edinç ve edim, özellikle Türkçe şiirlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Edinç ve edim, İngilizcede kullanılan bir gramer terimidir. Edinç, bir kelimenin bir fiile bir zaman veya durumda yer almasını ifade eder. Örneğin, “Konuşmak” fiilinin geçmiş zamanda yer alması için “konuşmuş” edinci kullanılır. Edim ise bir fiilin bir zamana veya duruma bağlı olarak yer almasını ifade eder. Örneğin, “Konuşmak” fiilinin gelecek zamanda yer alması için “konuşacak” edim kullanılır. Edinç ve edim, İngilizce konuşanların konuşmalarını daha akıcı hale getirmelerinde çok önemli bir rol oynar.

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Edinç ve edim, Türkçe'deki gramer terimleridir ve dil öğreniminde önemli bir rol oynamaktadır. Edinç, bir fiilin yalın halidir ve zaman bildirmez. Zaman bildirmek için edim kullanılır. Edim, edinç veya farklı bir kökten türetilmiş olan bir biçimdir. Edim, bir fiilin zamanını belirtmek için kullanılan bir ek almış halidir. Örneğin, "yürüyorum" cümlesinin edim hali olan "yürüdüm" cümlesidir. Edim, edinç veya farklı bir kökten türetilmiş olabilir. Örneğin, "yapayım" cümlesinin edim hali olan "yaptım" cümlesidir. Edinç ve edim arasındaki fark, bir fiilin farklı zamanlarda kullanılıp kullanılmadığıdır. Edinç, her zaman kullanılabilirken, edim sadece belirli zamanlarda kullanılır.

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Edinç ve edim, dilbilgisi terimleri olarak Türkçe dilinde, bir fiilin çekimlerinin farklı şekillerine denir. Fiil edinmek ve edmek gibi fiillerin çekimleri, edinç ve edim olarak adlandırılır. Edinç, fiilin geniş zaman halinde kullanımını ifade ederken, edim ise fiilin geçmiş zaman hali olarak kullanımını ifade eder. Örnek olarak, edinmek fiilinin çekimleri, edinç (geniş zaman hali) ve edim (geçmiş zaman hali) olarak adlandırılır. Fiilin çekimleri, konuşma ve yazılı dilin kuralları gereği değişim gösterir.

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Edinç ve edim, dilbilgisi açısından Türkçe dilinin kökleri olan İslamiyet Türkçesi'nde iki farklı kelime olarak kabul edilir. Edinç, fiil cümlelerinde özne olarak kullanılan bir sözcüktür ve 'yapmak' anlamına gelir. Örneğin, "Bir kitap okumak" cümlesinde, okumak edinç olarak kullanılır. Edim ise fiil cümlelerinde özne olarak kullanılan bir sözcüktür ve "yapılan" anlamına gelir. Örneğin, "Bir kitap okundu" cümlesinde, okundu edim olarak kullanılır. Türkçe dilinde bu iki kelime, fiil cümlelerinin anlaşılması için önemli rol oynar ve konuşma ve yazma dillerinde sık sık kullanılır.

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Edim ve edinç, Türkçe dilinde kullanılan sıfatlardır. Edim, bir kişinin durumunu veya davranışını ifade eden bir sözcüktür. Edimli, bir kişinin durumu veya davranışının doğru ve kabul edilebilir olmasını ifade eder. Örneğin, edimli bir öğrenci, derslerini çalışmak, derslerde başarılı olmak ve sınavlardan yüksek not almak için gerekli çabayı gösterir.

Edinç ise edimli olmayan durumun veya davranışının aksi anlamına gelir. Örneğin, edinç bir öğrenci, derslerini çalışmaktan kaçınır, sınavlardan düşük not alır ve derslerde başarılı olmaz. Edinç davranışlar, toplumda kabul edilemez ve cezalandırılır.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,674
1,315
112
Edinç ve edim, Türkçe dilinde tamlamalar oluşturmak için kullanılan biçimsel eklerdir. Edinç, bir isim ya da özneyi tamamlayan, onunla ilişkili bir durumu belirtmek için kullanılan bir ektir. Örneğin, "Köpek bakıcı edinçi" ifadesinde, "edinçi" sözcüğü, "köpek bakıcı" öznesinin bir durumunu belirtmek için kullanılır. Edim, çoğul sayıda bir özneyi gösteren, çoğul sayıda bir durumu belirtmek için kullanılan bir ektir. Örneğin, "Köpek bakıcıları edimli" ifadesinde, "edimli" sözcüğü, "köpek bakıcıları" öznesinin çoğul sayıda bir durumunu belirtmek için kullanılır. Edinç ve edim, Türkçe dilinde çok önemli ve kullanışlı eklerdir.

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Edinç ve edim, dil biliminde çoğulu oluşturmak için kullanılan iki ayrı dilbilgisi terimidir. Edinç, bir fiilin çoğulu halini almasına olanak veren ek olarak adlandırılır. Edim ise, bir fiilin tekil halini almasına olanak veren ek olarak adlandırılır. Edinç ve edim, Türkçe dilinde çoğu zaman ek olarak kullanılmaktadır ve çoğulların oluşturulmasını sağlayan önemli unsurlardır.

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Edinç ve edim, Türkçe'de genellikle bir fiilin belli bir şekilde yapılmasını ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Örneğin, "gelmek" fiili "gelinç" olarak yapılırsa, bu kişinin gelmeye çalıştığını veya çaba gösterdiğini ifade etmek için kullanılır. Aynı şekilde, "gelmek" fiilini "gelim" olarak yaparsak, bu kişinin gelmeyi başardığını anlamına gelir. Bu durumda, "gelinç" daha çok çabalama veya çaba göstermeyi, "gelim" ise başarıyı anlatır. Genel olarak, edinç ve edim, çalışma ve başarma arasındaki farkı anlatmak için kullanılır.

Zehra

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
304
0
0
Edinç ve edim, Türkçede sözdizimsel bir terim olarak kullanılan eş anlamlı kelimelerdir. Edinç, bir eylemin tamamlanmasını ifade ederken; edim ise o eylemin başlamasını ifade eder. Edinç, genellikle geçmiş zamana ait eylemleri, edim ise genellikle geleceğe ait eylemleri dile getirmek için kullanılır. Örnek olarak, geçmiş zamanda bir işi bitirmiş olmak için "Ben bu işi edindim." cümlesini kullanabiliriz. Aynı şekilde, gelecekte bir işi başlatmak için "Ben bu işi edeceğim." cümlesini kullanabiliriz.

Esrarengiz

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,315
97
47
Edinç ve edim, gramer bakımından karşılaştırma ortaya koymak için kullanılan ve çoğu zaman birbirleriyle karıştırılan iki çeşit kelime türüdür. Edinç, bir şeye ya da bir olaya olan gücü veya önemini vurgulamak için kullanılan bir sıfat olarak tanımlanır. Örneğin, "Çok kalabalıktı" cümlesinde, edinç sıfatı "çok" olarak kullanılır. Diğer taraftan, edim bir eylem veya olayın sürekliliğini veya tekrarlanabilirliğini ifade eder. Örneğin, "O her gün yürüyor" cümlesinde, edim fiili "yürüyor" olarak kullanılır. Bu iki kelime türü arasındaki temel fark, edinç kelimelerin güç ve önemi vurgularken, edim kelimelerin eylem veya olayın tekrarlanabilirliğini ifade etmesidir.

Damla

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
320
0
0
Baslik: "Edinç ve Edim Ne Demek?"

Giris

Edinç ve edim kavramlari, günlük dilde sikça kullanilan ancak belirsizlik tasiyan terimlerdir. Insanlar genellikle bu terimleri birbirleriyle karistirir veya dogru sekilde tanimlayamazlar. Ancak, edinç ve edim kavramlarini anlamak, dilin dogru kullanimi ve iletisimde netlik saglamak için önemlidir. Bu makalede, edinç ve edim terimlerinin ne anlama geldigini, aralarindaki farklari ve örneklerle nasil kullanildiklarini kesfedecegiz.

Edinç Nedir?

Edinç, birinin elde ettigi veya kazandigi seyi ifade eder. Bu terim genellikle mülkiyet, hak veya bilgi gibi somut veya soyut varliklari içerir. Edinç, bireyin emek veya çaba harcayarak sahip oldugu bir seyi ifade eder. Örnegin, bir kisinin bir iste kazandigi maas, bir mal varligina sahip olmasi veya yeni bir beceri ögrenmesi edinç olarak kabul edilebilir.

Edim Nedir?

Edim ise bir kisinin yerine getirmesi gereken görev veya sorumlulugu ifade eder. Edim, genellikle bir sözlesme veya anlasma çerçevesinde belirlenir ve kisinin baskalariyla olan iliskilerinde belirli bir davranisi yerine getirmesini gerektirir. Örnegin, bir çalisanin isverene karsi sorumluluklari, bir ögrencinin ögretmeninden beklentileri veya bir ev sahibinin kiraciya saglamasi gereken hizmetler edim olarak kabul edilebilir.

Edinç ile Edim Arasindaki Fark

Edinç ve edim terimleri benzerdir ancak önemli farkliliklar içerirler. Edinç, bir kisinin elde ettigi veya kazandigi bir seyi ifade ederken, edim bir kisinin yerine getirmesi gereken bir görev veya sorumlulugu ifade eder. Baska bir deyisle, edinç elde edilen bir seyken, edim yapilmasi gereken bir eylemdir. Edinç genellikle kisisel kazanimi vurgularken, edim genellikle baskalariyla olan iliskilerdeki sorumluluklari vurgular.

Örneklerle Edinç ve Edim

Örneklerle edinç ve edim kavramlarini daha iyi anlayabiliriz. Bir kisinin bir iste kazandigi maas edinçtir çünkü bu kisinin emegi karsiliginda elde ettigi bir gelirdir. Ancak, ayni kisinin isverene karsi belirli bir performans düzeyini saglama yükümlülügü olan bir is anlasmasi da bir edimdir çünkü bu kisi anlasmaya uygun davranmakla yükümlüdür.

Baska bir örnek düsünelim: Bir ev sahibi, kiracisina saglamasi gereken güvenli ve saglikli bir yasam alani saglama edimine sahiptir. Bu, ev sahibinin kira karsiliginda kiraciya sunmasi gereken bir hizmettir. Kiraci ise kira bedelini ödeme edimine sahiptir, çünkü bu, kiracinin anlasmaya uygun olarak belirlenmis bir ödeme yapma yükümlülügünü ifade eder.

Sonuç

Edinç ve edim terimleri, günlük yasamda sikça karsilasilan ancak dogru sekilde anlasilmayan kavramlardir. Edinç, bir kisinin elde ettigi veya kazandigi bir seyi ifade ederken, edim bir kisinin yerine getirmesi gereken bir görev veya sorumlulugu ifade eder. Bu kavramlari anlamak, etkili iletisimde ve anlasmalarda netlik saglamak için önemlidir. Her iki terim de bireyler arasindaki iliskilerde ve sözlesmelerde belirli rolleri ve sorumluluklari tanimlar.

SSS

Edinç ve edim arasindaki temel fark nedir?
Edinç, bir kisinin elde ettigi veya kazandigi bir seyi ifade ederken, edim bir kisinin yerine getirmesi gereken bir görev veya sorumlulugu ifade eder.

Örneklerle edinç ve edim nasil açiklanabilir?
Bir kisinin bir iste kazandigi maas edinçtir çünkü bu kisinin emegi karsiliginda elde ettigi bir gelirdir. Ancak, ayni kisinin isverene karsi belirli bir performans düzeyini saglama yükümlülügü olan bir is anlasmasi da bir edimdir çünkü bu kisi anlasmaya uygun davranmakla yükümlüdür.

Gulbahar

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
322
0
0
Edinç ve edim, Türkçe'de önemli kavramlar olarak karşımıza çıkar. Edinç, bir şeyin kazanılması veya elde edilmesi anlamına gelir. Örneğin, üniversiteyi bitirmek bir edinçtir. Edim ise, bir şeyin kaybedilmesi veya ödenmesi anlamına gelir. Örneğin, bir araba satın almak veya vergi ödemek bir edimdir. Kısaca, edinç insana kazandırırken, edim ise insandan bir şey alır. Bu iki kavram arasında açık bir ayrım vardır.

Serpil

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
299
0
0
Edinç ve edim, Türkçe dilinde alışkanlık veya tutum anlamına gelen kelimelerdir. Bu kelimeler, aynı anda kullanılırsa, insanın beklentilerinin, tavsiyelerinin veya emirlerinin çoğu zaman zorunlu bir şekilde karşılanması anlamına gelir. Örneğin, "Senin edinçin çalışmaktır" ifadesi, bir kişinin çalışması gerektiğini anlatır. Edim ise, insanların, toplumun veya özel alanların beklentilerine uygun davranan bir tutum ifade eder. Örneğin, "Senin edimin dürüst olmaktır" ifadesi, bir kişinin dürüst olması gerektiğini vurgular. Edinç ve edim, kalıplaşmış özellikler ya da değerler sonucu oluşan bir çerçeve içerisinde insanların davranışlarını veya tepkilerini belirler. Edinçler, belli bir toplumun kabul ettiği ya da beklediği olguları yansıtırken, edimler ise, özgür iradenin kullanılmasıyla gerçekleştirilen hareketleri ifade eder.

Duygu

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
284
0
0
Edinç ve edim, Türkçe dilinde kullanılan iki farklı gramer terimidir. Edinç, bir fiilin geniş zamanını ifade eden bir yapıdır. Örneğin, "Okudu" cümlesinde, edinç fiili olarak "oku" kullanılır. Edim ise, fiilin gelecek zamanını ifade eden bir yapıdır. Örneğin, "Okuyacak" cümlesinde, edim fiili olarak "oku" kullanılır. Edinç ve edim kelimeleri, Türkçe dilinin temel bir parçasıdır ve herhangi bir cümlede kullanılabilir. Edinç ve edim aynı fiilin iki farklı zamanlarını ifade eder, bu nedenle cümlelerin zamanını belirtmek için önemlidir. Ayrıca, edinç ve edim fiilleri, cümlelerde anlamın değişmesine sebep olabilir. Örneğin, "Oku" edinç fiiliyle cümleye dahil edildiğinde, o anki eylemi ifade eder. Ancak, "Okuyacak" edim fiili kullanıldığında, eylem gelecek zamanda gerçekleşecek olarak anlaşılır.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,552
1,256
112
Edinç ve edim, insanın öğrenmesi, öğretilmesi ve davranışlarını değiştirerek yarım yaşamını daha iyi kılma sürecidir. Edinç, insanların öğrenmesi ve öğretilmesi ile ilgili bir süreçtir. Bu süreç, insanların bir şeyleri öğrenmelerini ve öğretilen konuları kavramalarını sağlar. Edim ise, insanların öğrendikleri ve kavradıkları bilgileri pratik olarak uygulama ve kullanma sürecidir. Bu süreçte, öğrenci veya öğretmen, öğrendiği bilgileri uygulamaya geçirir ve farklı davranışlar sergiler.

Edinç ve edim, eğitim sürecinin temel taşıdır. Öğrenenler, edinç süreci ile özel bilgileri öğrenir ve edim süreci ile kavrayıp uygulama kabiliyetini geliştirir. Öğretmenler ise, öğrencilerin bilgiyi edinmesini ve uygulamasını teşvik etmek için çeşitli teknikler kullanır. Örneğin, öğrencilerin öğrendikleri Bilgileri konuşma veya yazma alıştırmaları yoluyla uygulamalarını sağlamak için çeşitli çalışma teknikleri kullanılabilir. Aynı zamanda, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri kavramalarını teşvik etmek için farklı alanlarda etkinlikler düzenlenebilir.

Edinç ve edim, eğitim sürecinin etkili bir şekilde yürütülmesi için gerekli olan temel unsurların başında gelir. Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri kullanma ve uygulama kabiliyetini geliştirmesi, öğrenmenin en önemli aşamalarından biridir. Öğretmenlerin, öğrencilerin öğrenmesini ve edim yapmasını teşvik etmesi, öğrencilerin eğitim süreçlerinde başarısını arttıracaktır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)