En pahalı peynirler, çok kaliteli ve nadir olan peynirlerdir. Özellikle, çok fazla tüketilen peynirlerin aksine, dünyanın dört bir yanında üretilen pahalı peynirler, çoğunlukla üretim sürecinin zorluklarından ve daha nadir besin maddelerinin kullanılmasından dolayı oldukça pahalıdır.
Örneğin, Brezilya’da üretilen Parmigiano Reggiano peyniri, iyi kaliteyi korumasının yanı sıra oldukça pahalıdır. Reggiano peyniri, yalnızca İtalya’daki Parmigiano Reggiano bölgesinde üretilen ve ilgili tarifleri, kuralları, standartları ve kontrol sistemlerini takip eden peynirler olarak bilinir. Bu peynirin üretim süreci, özellikle, sert peynirlerin üretiminde kullanılan kompleks kurallar nedeniyle oldukça zordur.
Benzer şekilde, Mimolette peyniri de Fransa’da üretilen nadir peynirlerden biridir. Bu peynir, diğer peynirlerin aksine, özellikle, yüksek doymamış yağ içeriği ile öne çıkar. Mimolette peynirinin üretim süreci, özellikle, üretim sürecinin uzunluğu nedeniyle oldukça zordur.
Yine, Hindistan’da üretilen Paneer peyniri de diğer pahalı peynirler arasındadır. Paneer peyniri, koyu renkli, yumuşak ve çok taze bir peynirdir. Paneer peynirinin üretimi, özellikle, üretim teknikleri nedeniyle oldukça zordur.
Son olarak, Yunanistan’da üretilen Feta peyniri de diğer nadir ve pahalı peynirler arasındadır. Feta peyniri, çoğunlukla koyu renkli ve ekşi bir peynirdir. Feta peynirinin üretim süreci, özellikle, kullanılan malzemelerin kalitesinden dolayı oldukça zordur.
Genel olarak, en pahalı peynirlerin üretim süreçleri, malzemelerin kalitesi ve nadir olmasından dolayı oldukça zordur. Buna ek olarak, bu peynirlerin üretim sürecinde kullanılan tarifler, kurallar, standartlar ve kontrol sistemlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir.