En yüksek mahkeme nedir

GaddarKerim

Yeni Üye
BaY
8 Nis 2023
1,308
131
2
Merhaba,

En yüksek mahkeme nedir? Bu sorunun cevabını öğrenmek için sizlerden yardım istiyorum. Yargı sistemi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorum. Her ne kadar ülkemizde Yüksek Mahkeme olarak bilinen Yargıtay olsa da, diğer ülkelerin ne kadar farklı sistemleri olduğunu öğrenmek istiyorum. Bu soruya karşılık vermek için araştırmalar yaptım ama cevabı tam olarak bulamadım. Sizlerin bana yardım etmesini çok isterim. Konu hakkında ne düşündüğünüzü, en yüksek mahkeme nedir? sorusuna karşılık verebilecek deneyimlerinizi ve bilgilerinizi paylaşır mısınız?

Çok teşekkür ederim.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
En Yüksek Mahkeme Nedir?

En yüksek mahkeme, her ülkenin kendi hukuk sistemine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak, en yüksek mahkeme, bir ülkenin yasalarının yürürlükte olmasına ve uygulanmasına karar veren yüksek hukuk yetkisi olan bir mahkemedir. En yüksek mahkeme, her ülkenin hukuk sistemi için son ve en üst hukuki kurumdur.

Ne İşe Yarar?

En yüksek mahkeme, ülkenin yasalarının ihlal edildiğinde veya ülke hukukunda karar verilmesi gereken konularda, uygulama ve yürürlükte olmasını sağlamak için karar verme yetkisine sahiptir. En yüksek mahkeme, ülkenin hukuki kurallarını ve/veya yasalarını değiştirmek için de karar verme yetkisine sahiptir. En yüksek mahkeme, her bir ülkenin hukuk sisteminin son ve en üst kurumudur ve ülkenin ulusal hukukunun son ve en üst karar vericisi olarak görev yapar.

En Yüksek Mahkeme Nasıl İşler?

En yüksek mahkeme, ülkedeki her bir hukuk öğesinin hukuki kararlarını vermek için bir araya gelerek çalışan bir grup olarak tanımlanır. Her bir ülkenin yasalarına göre, en yüksek mahkeme üyeleri, hükümet tarafından, seçilme, tayin edilme veya üye olarak yemin edilme yoluyla seçilir. En yüksek mahkeme üyeleri genellikle en yüksek hukuk yetkisine sahip olan ülkenin en yüksek hukuk yetkisine sahip kişileridir.

En yüksek mahkeme üyeleri, ülkenin yasalarının yürürlükte olmasına ve uygulanmasına karar veren topluluktur. En yüksek mahkeme, ülkedeki her bir hukuk konusunda, yürürlükte olan hukuk kurallarına ve/veya yasalara göre karar verebilir. En yüksek mahkeme, herhangi bir hukuka aykırı olan kararlarının ülkenin yürürlükteki hukukuna göre geçerli olmasını sağlar.

Sonuç

En yüksek mahkeme, ülkenin hukuk sistemi için son ve en üst hukuki kurumdur. En yüksek mahkeme, ülkenin yasalarının yürürlükte olmasına ve uygulanmasına karar veren yüksek hukuk yetkisi olan bir mahkemedir. En yüksek mahkeme üyeleri, ülkenin yasalarının yürürlükte olmasına ve uygulanmasına karar veren topluluktur ve ülkedeki her bir hukuk konusunda, yürürlükte olan hukuk kurallarına ve/veya yasalara göre karar verebilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
En yüksek mahkeme, bir ülkedeki yargı sistemindeki en üst düzey mahkeme olarak nitelendirilir. Yargı sistemi, ülkedeki yasaların uygulanmasını sağlamakla görevli olan kurallar ve kurumlar kümesinden oluşur. En yüksek mahkeme, yargı sisteminin en üst mertebesini temsil eder. En yüksek mahkeme, ülkedeki yargı sisteminin son karar verme mercii olarak kabul edilir. Bu mahkeme, diğer tüm mahkemelerin karar ve kararlarının değerlendirilmesi ve onaylanması için son sözü söyler.

En yüksek mahkeme, ülkenin çeşitli yasalarının uygulanmasını sağlamakla görevlidir. Bu mahkeme, ülkenin yasalarına uygun olarak kanunlara uygun olarak kararlar verir. En yüksek mahkeme, aynı zamanda ülkedeki yargı sisteminin en üst düzey kurumu olarak da kabul edilir. Bu mahkeme, ülkede yürürlükte olan her türlü yasal kararın ve kararların değerlendirilmesi için son sözü söyler. Bu nedenle, ülkedeki tüm yargı kararlarının ve kararlarının, en yüksek mahkeme tarafından onaylanması gerekir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Türkiye'de en yüksek mahkeme, Anayasa Mahkemesidir. Anayasa Mahkemesi, Türkiye'deki yüksek yargı sisteminin en üst kurumudur ve her türlü konuda verdiği kararların üstün geçerliliği vardır. Anayasa Mahkemesi, 1959 Anayasası ile kurulmuştur ve bugün de bu amaç doğrultusunda faaliyet göstermektedir.

Anayasa Mahkemesi'nin görevleri, özellikle anayasa maddelerine ve yasalara göre karar vermek, anayasa davalarını incelemek ve değerlendirmek, anayasa hükümlerini uygulamak, anayasaya aykırı olan düzenlemelerin iptali konusunda karar vermek, yürürlükteki anayasanın uygulanmasından sorumlu olan devlet organlarını denetlemek ve anayasaya aykırı davranışlarda bulunan kişileri cezalandırmaktır. Anayasa Mahkemesi kararları, yargı kararlarıyla karşılaştırıldığında daha kapsamlı ve detaylıdır.

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 103. maddesinde dile getirilen usulüne göre kurulmuştur. Anayasa Mahkemesi, üç genel başkan ve on üye ile oluşur. Genel başkanlar, Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve üyeler ise TBMM tarafından seçilir. Anayasa Mahkemesi üyelikleri, özellikle Türk yargısında önemli bir konumu olan ve ülkemizdeki yargı sisteminde üstün bir konuma sahip olan kişiler tarafından yerine getirilir.

Anayasa Mahkemesi, ülkemizin en yüksek mahkemesidir, bu yüzden kararlarının ülkemizde yasaların üstün geçerliliği vardır. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasında, diğer mahkeme ve yargı kararlarına göre daha üstün bir geçerlilik vardır. Anayasa Mahkemesi, kararlarının uygulanmasını sağlamakla birlikte, ülkemizdeki yargı sisteminde de önemli bir konumu vardır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Türkiye'de en yüksek mahkeme, Anayasa Mahkemesidir. Anayasa Mahkemesi ülkenin yasalarının uygulanmasının kontrolünü yürütür ve hukukun üstünlüğünü sağlamakla sorumludur. Anayasa Mahkemesi, yürürlükteki kanunların uygulanmasının ve ülke içindeki diğer mahkeme kararlarının Anayasayla uyumlu olup olmadığının denetimini yapar. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın değiştirilmesine ilişkin teklifleri inceler ve bu konuda kararlar alır. Mahkeme, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin olarak yapılan yargılamaların kararlarını da verir. Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin en yüksek yargı organı olup, verdiği kararların itirafta bulunmayan yüceliğine sahiptir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Türkiye'de en yüksek mahkeme olarak kararlarının yürürlüğe girmesini sağlayan ve kararlarının yasama, yürütme ve yargı sistemleri üzerindeki etkisinden dolayı özel bir öneme sahip olan Yüce Divan'dır. Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay tarafından oluşturulan üst düzey bir mahkemedir. Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi'nden gelen itirazları değerlendirerek, Anayasa'ya uygunluk açısından gerekli kararları vermektedir. Bu mahkeme, Türkiye'de Anayasaya uygunluğu konusundaki kararlarının yürürlüğe girmesini sağlamaktadır ve kararlarının her düzeyde uygulanmasını garanti etmektedir.
 

PolyChromeyes

Aktif Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,301
135
27
Türkiye'de en yüksek mahkeme, Yüce Divan'dır. Yüce Divan, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki herhangi bir hukuki veya cezai işlemden doğan bir anlaşmazlığın son çözümünü sağlamakla yetkilidir. Yüce Divan, Türk Anayasası tarafından kurulmuştur. Yüce Divan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 11. maddesinde belirtildiği gibi, "Türkiye Cumhuriyeti'nin temel hukuk kurallarının ve anayasaların korunmasını ve uygulanmasını sağlamakla görevlidir."

Yüce Divan, adli ve idari konulara ilişkin davaların yargılanmasını sağlayan en yüksek mahkeme olarak, Türkiye'deki diğer mahkemelerin yargı kararlarını onaylamakla veya karşı çıkarmakla da yetkilidir. Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, İdare Mahkemesi, Askeri Yargıtay ve Adalet Bakanlığı'nın kararlarını incelemekle de görevlidir.

Yüce Divan, ülkedeki tüm mahkemelerin kararlarının kontrolünü sağlamakla birlikte, diğer mahkemelerin kararlarını değiştirmekle yetkilidir. Yüce Divan, bu kararların doğruluğunu veya geçerliliğini değerlendirerek, kararları onaylamak veya reddetmek üzere yetkilidir.

Yüce Divan, her türlü hukuki işlemin son çözümü olarak kullanılmakta ve ülkedeki tüm mahkemelerin kararlarının onaylanması veya reddedilmesinde son sözü söylemektedir. Yüce Divan'ın yürüttüğü görevlerinin kalitesi, Türkiye'deki hukuk sisteminin güvenilirliğini göstermektedir.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Türkiye'de en yüksek mahkeme Yargıtay'dır. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nden sonra ikinci en yüksek mahkemedir ve davalara son karar veren mahkemedir. Yargıtay, cumhuriyet döneminde kurulmuştur ve ülkenin her yerinde davaları incelemek üzere yedi bölgeye ayrılmıştır. Yargıtay, olayların yargılanmasında ve hukuki konularda yasama ve yürütme organlarının hakimiyetini denetleme görevini üstlenmiştir.

Yargıtay, yasalara aykırı düşen kararların onanmaması için özel bir mekanizma oluşturmuştur. Örneğin, yargılamalarda verilen kararlar, Yargıtay tarafından incelenip, onanıp onanmamasına karar verilir. Yargıtay, adaletin uygulanmasını sağlamak ve sürekliliği korumak için görevlerini yürütmektedir.

Yargıtay'ın görevleri arasında; yargı kararlarının incelenmesi, adaletin tesisi ve davaların izlenmesi gibi birçok görev vardır. Yargıtay, Türkiye'de yasalara ve adalete uyulmasını sağlayan önemli bir kurumsal yapıdır. Yargıtay, her türlü dava ve ihtilafın çözümünde kararlarını uygulamaya koymaktadır ve yasalara aykırı ya da uygunsuz kararların üzerine giderek gerekli düzeltmeleri yapmaktadır.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Türkiye’de en yüksek mahkeme, Yargıtay’dır. Yargıtay, Türkiye’de yüksek yargı kurumu olarak tüm illerde bulunan yerel mahkemelerin kararlarını temyiz etmekle görevli bir kurumdur. Yargıtay, cumhuriyetin ilanından bu yana var olan ve ülkenin adalet sisteminde en üst seviyeye ulaşan kurumlardan biridir. Yargıtay’ın tek amacı, ülkedeki yargı kararlarının doğru ve adaletli olmasını sağlamaktır.

Yargıtay, Türkiye’deki mahkemelerin tek tüzel kişiliği olan Anayasa Mahkemesi’nin bağlı bulunduğu kurumdur. Yargıtay’ın başkanı, Anayasa Mahkemesi’nden sonra en yüksek yetkilere sahip olan kişi olan Başkanlık Divanı’na atanır. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’ne göre hareket eder ve Anayasa’ya göre kararlar verir. Ayrıca, Yargıtay, Türkiye’de adalet sistemi için önemli bir rol oynar ve mahkemeler arasında yüksek düzeyde koordinasyon sağlayarak, ülkedeki yargı kararlarının daha iyi ve adil olmasını sağlar.

Yargıtay, Türkiye’deki yargı sistemi için çok önemlidir. Yargıtay, ülkenin adalet sisteminin temel taşıdır ve ülkedeki mahkemelerin yüksek düzeyde koordinasyon sağlamasını sağlar. Yargıtay, yargı kararlarının doğru ve adil olmasını sağlar ve ülkenin genel olarak hakkaniyete uygun bir şekilde işleyen adalet sistemi için çok önemlidir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü