Gayr ı Mütenahî ne demek

Dahikafalar

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,449
130
47
Merhaba,

Gayr ı Mütenahî ne anlama geliyor? Birçok kez bu terimin duydum fakat ne anlama geldiğini asla öğrenemedim. Bu terimin ne anlama geldiğini öğrenmek için forum kullanıcılarından yardım istemek istiyorum. Gayr ı Mütenahî ne anlama geliyor? Lütfen bu konuda bana yardım edin.

Gayr ı Mütenahî, İslam hukukunda bir tarafın diğer tarafa karşılıklı olarak karşılıksız olarak verdiği sözleşmedir. Bu sözleşme siciline kayıt edilir ve devlet tarafından korunur. Gayr ı Mütenahî, taraflar arasındaki insan haklarını korur ve yardım çabalarının da temelini oluşturur. Gayr ı Mütenahî, çoğunlukla taraflar arasındaki işleri kolaylaştırmak ve karşılıklı güveni arttırmak için kullanılır. Gayr ı Mütenahî, genellikle özellikle ticari işlerde kullanılır. İslam hukukunda, Gayr ı Mütenahî, taraflar arasındaki sözleşmeyi koruma amacıyla ve karşılıklı hakların korunmasını sağlamak için kullanılır.

Forum kullanıcılarından yardım istiyorum. Gayr ı Mütenahî ne anlama geliyor? Lütfen bu konuda bana yardım edin. İslam hukukunda, bu terimin ne anlama geldiğini ve nasıl kullanıldığını öğrenmek istiyorum. Lütfen yardımınızı bekliyorum.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Gayr ı Mütenahî Ne Demek?

Gayr ı mütenahî, Arapça'da 'mütenahî' kelimesinin karşıtı olarak kullanılan bir kelimedir. Gayr ı mütenahî, Arapça'da 'mütenahî' kelimesinin karşılığı olan İslami bir kavramdır. Gayr ı mütenahî, İslami kurallara göre herhangi bir şeyin legal olarak yapılmasını engelleyen düzenlemelerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eder.

Gayr ı Mütenahî'nin İslami Kökeni

Gayr ı mütenahî, İslamiyet'te kutsal kuralların uygulanmasını gerektiren bir kavramdır. Kurallar, İslamiyet'te özellikle ekonomi, sosyal veya politik alanlarda yönetimi etkileyen ve İslami kuralların uygulanmasını gerektiren herhangi bir durumda uygulanır.

Gayr ı Mütenahî Kurallarının Uygulanması

Gayr ı Mütenahî kurallarının uygulanması, İslamiyet'te genel olarak iki faktör tarafından etkilenir. Bunlar, İslami kuralların öngördüğü şekilde hareket etme ve İslami kurallarla uyumlu olmayan herhangi bir eylemi önleme yöntemleridir.

Gayr ı Mütenahî'nin Avantajları

Gayr ı Mütenahî, İslami kuralların uygulanmasını sağlayarak, İslami kuralların çerçevesinde insanlar arasında dürüst bir yaşamın teşvik edilmesini sağlar. Gayr ı mütenahî, aynı zamanda İslami kuralların çerçevesinde bir hukuk düzeni oluşturmayı ve İslami kuralların yerine getirilmesini sağlamayı da hedefler.
 

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Gayr ı Mütenahî, "mütenahilikten çıkmış" anlamına gelen bir terimdir. Mütenahî bir durum, bir şeyin yasal olarak kabul edilen bir standart veya kural dahilinde kalmasıdır. Gayr ı Mütenahî ise bu standartların veya kuralların dışına çıkılan bir durum olarak tanımlanır. Gayr ı mütenahî durumlar genelde, yasal olarak kabul edilmeyen ve hatta kabul edilemeyen belirli hareketleri kapsar. Örneğin, yasal olmayan bir işlem veya eylemi gerçekleştirmek, yasaları çiğnemek, gelenekleri veya kültürleri çiğnemek vb. bu tür durumların tümü Gayr ı Mütenahî olarak tanımlanır. Gayr ı Mütenahî durumlar, genellikle kanunları veya kuralları ihlal edecek şekilde tanımlanır ve bu nedenle çoğu zaman yasal olarak cezalandırılır. Öte yandan, bazı durumlarda, yasal değil ama kabul edilebilir olarak kabul edilebilir, ancak bu durumlarda da çoğu zaman toplumun bazı gruplarının veya kurumların tepkisini çekme riski vardır.
 
  • Sad
  • Wow
Reactions: Ayca and Guzide

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Gayrı mütenahî, İslam fıkhındaki hükümleri ifade eden bir terimdir. Mütenahî, Allah tarafından konulmuş olan ve İslam dini tarafından kabul edilen sözlü veya yazılı kuralları ifade eder. Gayrı mütenahî, İslam fıkhının dışında kalan, özgürlükleri koruma gayesiyle kabul edilen kurallar veya kurallardan kaynaklanan hükümleri ifade eder.

Gayrı mütenahî kurallar, İslam fıkhının dışında kalan ve İslam dini tarafından kabul edilmeyen kurallardır. Gayrı mütenahî kurallar, insanların özgürlüklerini koruma, haklarını koruma ve çatışmaların çözümü amacıyla kullanılır. Bunlar, İslam fıkhına göre gayri meşru veya haram olmayan kuralları kapsar.

Örneğin, medeni kanun, iş kanunu, kamu yönetimi kanunu, kamu düzeni kanunu ve diğer yasalar, İslam fıkhının dışındadır ve gayrı mütenahî kurallar olarak değerlendirilir. Gayrı mütenahî kurallar, İslam fıkhına aykırı olsalar bile, insanların özgürlüklerini korumak için gerekli kuralların uygulanmasını sağlamak için geçerlidirler.

Gayrı mütenahî kurallar, her milletin kendi kültürü ve gelenekleri çerçevesinde değişebilir. Ancak, her milletin özgürlüklerini koruma, haklarını koruma ve çatışmaların çözümü amacıyla kullanılacak kuralların temel özellikleri benzer olmalıdır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Gayrı mütenahî, bir şeyle ilgili olan hakkının tescili olarak, bu hakkın özellikle karşı tarafa taahhüt niteliği oluşturulmuş olması durumudur. Örneğin, bir mülkün satın alınmasında, satıcı tarafından ikinci tarafa tanınan haklar, gayrı mütenahî olarak adlandırılır. Bu haklar, satıcı tarafından mülkün satın alınması sırasında akdedilen ve ikinci tarafa mülkün kullanımının önündeki engelleri ortadan kaldıran taahhütlerdir.

Gayrı mütenahî, gayri mülki haklarının korunmasını da kapsar. Örneğin, bir mülk satın alındığında, eğer bu mülk üzerinde gayri mülki haklar varsa, gayrı mütenahî aracılığıyla bu hakların satın alınması ve korunması sağlanır. Bunun dışında, gayrı mütenahî aracılığıyla, arazinin kullanımı ile ilgili diğer taahhütler de verebilecek olması, taraflara özel konulardan da söz edebilme imkânını sağlar.

Gayrı mütenahî, özellikle alıcı ve satıcı arasındaki ilişkide önemli bir yer tutar. Satıcı, alıcıya gayri mütenahî taahhütleri verdiği takdirde, alıcının mülkün kullanımının önündeki engelleri ortadan kaldıracağından emin olur. Aynı zamanda, gayrı mütenahî aracılığıyla, satıcının gayri mülki haklarının korunmasını da sağlayabilir. Bu şekilde, satıcı ve alıcı arasındaki güvenin sağlanması ve ilişkilerin daha iyi yürütülmesi mümkün olur.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Gayrı mütenahî, bir ülke yasaları içinde yapılan ve düzenlenen özel bir ilişki anlamına gelir. Bu, belirli bir durumda, belirli bir araya gelme biçiminin ülkenin yasalarınca korunmasının öngörüldüğü anlamına gelir. Bu tür özel ilişkiler arasında evlilik, arkadaşlık, iş ilişkileri, aile ilişkileri, mülkiyet ilişkileri ve hukuki ilişkiler gibi birçok farklı türü bulunabilir. Gayrı mütenahî ilişkiler, ülkenin yasalarınca koruma altına alınmış olup, bu tür ilişkilerin haklarının ve çıkarlarının korunmasının güvence altına alındığı anlamına gelir. Bu, iki taraf arasında bir anlaşma oluşturulması ve karşılıklı olarak kabul edilmesi gereken hakların ve çıkarların tanımlanmasını gerektirir. Örneğin, evlilik ilişkisi, ülkenin yasalarına göre evli olan iki kişi arasındaki ilişkiyi güvence altına alır. Böyle bir ilişkide, her iki tarafın hakları ve çıkarları koruma altına alınır. Aynı şekilde, arkadaşlık ilişkisi, arkadaşlık kurallarına göre oluşturulan bir ilişkiyi korur. Bu ilişkide de her iki tarafın hakları ve çıkarları koruma altına alınır. Gayrı mütenahî ilişkiler, ülke yasalarınca koruma altına alınmış olup, bu tür ilişkilerin haklarının ve çıkarlarının güvence altına alınmasını gerektirmektedir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Gayr ı Mütenahî kelime anlamı olarak “geçerli olmayan” veya “geçersiz” anlamındadır. Gayr ı Mütenahî, Türk ticaret ve hukuk sözleşmelerinde kullanılan bir terimdir. Bu terim, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi ve tarafların haklarının korunması için kullanılan bir tür güvence olarak kullanılmaktadır.

Gayr ı Mütenahî, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi ve tarafların haklarının korunması için, tarafların anlaşmazlıkların çözümü için bir araya geldiği ve anlaşma yapmaya çalıştığı bir sözleşme türüdür. Gayr ı Mütenahî sözleşmesi tarafların anlaşmazlıklarının çözümlenmesi için taraflar arasında özel bir düzenlemeyi içerir. Sözleşme, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi, çözümlerin uygulanması ve tarafların haklarının korunması için gerekli olan tüm düzenlemeleri içerir.

Gayr ı Mütenahî sözleşmesi, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek ve tarafların haklarını korumak için çok önemlidir. Sözleşme, tarafların aralarındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi için kullanılmalarını ve tarafların haklarının korunmasını sağlamalarını sağlar. Sözleşme, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesine yardımcı olmak için, tarafların anlaşmazlıklarını çözümlerken tarafsız bir şekilde hareket etmelerini ve tarafların haklarının korunmasını sağlamalarını öngören düzenlemeleri içerir. Gayr ı Mütenahî sözleşmesi, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek ve tarafların haklarını korumak için çok önemlidir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Gayr-ı Mütenahî, Arapça’da “özel” anlamına gelmektedir. Türkçede, bu terim, bir kişinin özel alanının korumasının veya özel çıkarlarının korunmasının sağlanmasına yönelik olarak kullanılmaktadır. Gayr-ı Mütenahî, özel hakların korunmasının, bir kişinin özel alanının korunmasının veya özel çıkarlarının korunmasının sağlanmasının bir yoludur.

Gayr-ı Mütenahî, aynı zamanda bir kişinin özel alanının korunmasının veya özel çıkarlarının korunmasının, yasal ilişki çerçevesinde, iki taraf arasında, anlaşmayla sağlanmasını da ifade eder. Gayr-ı Mütenahî, özellikle özel alanların korunmasının, hakların korunmasının ve özel çıkarların korunmasının önemli olduğu, özel ilişkilerin korunmasının veya özel arzuların korunmasının zorunlu olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

Gayr-ı Mütenahî, özel alanın veya hakların korunmasının, iki taraf arasındaki anlaşmayla sağlanması demektir. Bu anlaşma, taraflar arasında, özel alanın korunması veya hakların korunmasını, yasal olarak güvence altına alacak şekilde, tarafların karşılıklı olarak imzalayacağı yazılı bir sözleşmeyi ortaya koyar. Bu anlaşma, taraflar arasında, özel alanın korunması veya hakların korunmasının sağlanmasının, tarafların birbirlerine karşı sorumluluklarının da önemli olduğu açık bir biçimde belirtilmesini gerektirir.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Gayrı mütenahî, bir döviz veya para biriminin mal veya hizmet alımı veya satımında kullanılan ödeme aracı olarak kabul edilmeyen para birimlerini ifade eder. Gayrı mütenahî para birimleri, karşılıklarının belli olmayan, menkul değerlere dönüşebilen veya işlem sırasında değer kazanan veya kaybeden para birimleri olarak tanımlanabilir. Gayrı mütenahî para birimlerinde, kur farkları, çeşitli ücretler ve komisyonlar ile çarpan etkileri nedeniyle meydana gelebilecek fiyat farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Gayrı Mütenahî, İslami ticaret terminolojisinde kullanılan bir terimdir. Gayrı Mütenahî, satın alınan mallarda ödeme süresinin belirlenmesi ve teslimatların gerçekleşmesi aşamasında kullanılan bir türevdir. Gayrı Mütenahî terimi, özellikle Müslüman ülkelerde kullanılan bir terim olup, ticari işlemleri daha etkin ve kolay hale getirmek için kullanılmaktadır.

Gayrı Mütenahî, ticari işlemlerde ödeme süresinin, teslim süresinin ve ürünün teslimiyle ilgili tüm koşulların önceden belirlenmesi esasına dayanmaktadır. Bu ödeme seçeneği, satın alınan malların teslimine kadar ödeme yapmamak şeklinde de düşünülebilir. Satıcı ve alıcı arasında, ürünün teslimiyle ilgili tüm koşulların önceden belirlenmesi gerekmektedir. Bu durum, satıcının ödeme süresinin çok uzun olduğu durumlarda kullanışlıdır.

Gayrı Mütenahî özellikle İslami ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ticari işlemlerde ödeme süresinin önceden belirlenmesi, alıcının ne zaman ödeme yapacağını ve satıcının ne zaman ürünü teslim edeceğini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Bu durum hem satıcının hem de alıcının avantajına olacaktır. Gayrı Mütenahî, alıcı ve satıcı arasında dürüstlük ve güvenin sağlanmasına yardımcı olur.
 

GokKalemi

Yeni Üye
BaY
4 Nis 2023
1,281
112
0
Gayrı mütenahi, İslami terminolojide kullanılan bir terimdir. Bu terim, işlerde dürüstlük ve ahlaki davranışların özendirilmesine odaklanmıştır. Gayrı mütenahinin amacı, karşılıklı saygı, güven ve dürüstlük arasındaki ilişkiyi güçlendirmektir. İslam’ın, gayri mütenahinin önemini vurgulamasının birçok nedeni vardır.

İslam, insanların aralarındaki ilişkileri korumak için çeşitli kurallara sahip olmalarını önerir. Gayri mütenahi, bunlar arasında en yüksek seviyede saygı ve dürüstlük gösterilmesi gerektiği anlamına gelir. Gayri mütenahi, insanların aralarındaki ilişkileri dürüstçe ve eşit olarak yönetmesini sağlar. İnsanların karşılıklı sadakatini güçlendirmek için gayri mütenahi önemlidir.

Dürüstlük, gayri mütenahi çerçevesinde insanların birbirlerine yalan söylememelerini ve karşılarındaki kişinin haklarını korumalarını önemle önerir. İslam, insanların ilkelerine sadık kalmalarını ve insanlar arasındaki yanlış davranışları önlemek için her türlü yöntemi kullanmayı önerir. Gayri mütenahi, insanların aralarındaki ilişkileri dürüstçe ve ahlaki olarak yönetmesini sağlar.

Gayri mütenahi, insanların aralarındaki ilişkileri korumak için önemli bir kavramdır. İslam, insanların karşılıklı ilişkilerinde her zaman dürüst olmalarını ve aralarındaki saygıyı korumalarını önerir. Gayri mütenahi, insanların aralarındaki ilişkileri dürüstçe ve eşit olarak yönetmesini sağlar.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Gayrı Mütenahî, özellikle gayrimenkul alım satım işlemlerinde kullanılan bir terimdir. Bu terim, çoğunlukla satın alınan gayrimenkulün hak sahibi olmaksızın kullanımını ifade eder. Bu kavram, işletme ya da ticaret amaçlı satın alınan gayrimenkullerde kullanılır.

Bir anlaşmanın kapsamına göre, gayrimenkulün satıcısı, satın alıcıya gayrimenkul hakkının veya haklarının mülkiyetini transfer eder. Gayrı Mütenahî ise, satıcının haklarını almaması durumunda kullanılır. Gayrı Mütenahî, satın alıcının gayrimenkul hakkı veya haklarını kullanma hakkının kendisi için paylaşılması ve satın alıcının gayrimenkul hakkı veya haklarının kullanımının paylaşılması anlamına gelir.

Gayrı Mütenahî, satın alınacak gayrimenkulün hak sahibi olmaksızın kullanımını ifade eder. Satın alıcı, hak sahibi olmaksızın, satılan gayrimenkulün çeşitli haklarını kullanabilir. Buna örnek olarak, gayrimenkulün kirasını almak, gayrimenkulün kullanımına izin vermek, arsa üzerinde inşaat yapmak veya satın alınan gayrimenkulün yaratımı, işletimi veya kullanımı için gereken izinleri almak sayılabilir.

Gayrı Mütenahî, satın alıcının gayrimenkul hakkı veya haklarının, satıcı tarafından transfer edilmediği durumlarda kullanılır. Bu durumda, satın alıcının haklarının veya haklarının kullanımının sürekli olmasını sağlar. Ancak, satın alıcının bu hakların kullanımının satıcı tarafından tümüyle veya kısmen durdurulması mümkündür.

Gayrı Mütenahî, satın alıcının gayrimenkul hakkı veya haklarını kullanma hakkının, satıcı tarafından transfer edilmediği durumlarda kullanılır. Bu kavram, satıcının haklarını almaması durumunda pratik bir çözüm olarak kullanılır. Gayrı Mütenahî, satın alıcının haklarının kullanımının paylaşılması ve satın alıcının gayrimenkul hakkı veya haklarının kullanımına izin verilmesi anlamına gelir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü