Geniş alan korkusu nedir

DeRiNDaRBe

Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,355
111
17
İzmir
Merhaba arkadaşlar,

Geniş alan korkusu nedir? sorusunun cevabını merak ediyorum. Bu korku yaşamamın nedeni ne olabilir? İnsanlar bu korkuyu üstesinden nasıl gelebilirler?

Geniş alanlarda nefes almak, açık alanlarda bulunmak ve büyük kalabalıklardan uzak durmak gibi duygusal ve fiziksel belirtileri ile beni çok rahatsız ediyor. Sürekli kekelemek, kendimi kısılmış hissetmek, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, kas gerginliği, mide bulantısı ve halsizlik gibi fiziksel belirtiler yaşıyorum.

Bu durumdan kurtulmak için ne yapmam gerekiyor? Korku düzeyimi nasıl yönetebilirim? Korku kontrolü ve kendime güvenimin arttırılması hakkında nasıl yardım edebilirsiniz?

Şimdiden teşekkürler.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Geniş Alan Korkusu Nedir?

Geniş alan korkusu (agorafobi) bir fobidir ve genellikle kişinin evinden veya güvenli bir alandan ayrılmasıyla ortaya çıkar. Agorafobi, kişinin kalabalık alanlarda, açık alanlarda veya kalabalık ortamlarda kendisini rahatsız hissetmesiyle karakterize olur. Agorafobi genellikle kişinin başka kişilerin kendisi hakkında fikir edinmesi, başkaları tarafından gülünmesi, sıkışık alanlarda kalması veya ortamdan ayrılmak için yoksun kalması gibi nedenlerden kaynaklanır. Agorafobi, genellikle korku ve panik gibi duygular ile ilişkilendirilir.

Geniş Alan Korkusu Nasıl Tanımlanır?

Geniş alan korkusu, kişinin güvenlik hissini kaybetmesi nedeniyle ortaya çıkan fobik bir durumdur. Geniş alan korkusu, kişinin açık alanlarda, kalabalık ortamlarda veya kalabalık alanlarda olmaktan endişe duymasıyla karakterize olur. Geniş alan korkusu, kişinin başka kişilerin kendisi hakkında fikir edinmesi, başkaları tarafından gülünmesi, sıkışık alanlarda kalması veya ortamdan ayrılmak için yoksun kalması gibi nedenlerden kaynaklanır. Geniş alan korkusu, genellikle korku ve panik gibi duygular ile ilişkilendirilir.

Geniş Alan Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

Geniş alan korkusu, kişinin genellikle güvensiz hissetmesiyle ortaya çıkar. Agorafobi, kişinin kalabalık alanlarda, açık alanlarda veya kalabalık ortamlarda kendisini rahatsız hissetmesiyle karakterize olur. Geniş alan korkusu, kişinin başka kişilerin kendisi hakkında fikir edinmesi, başkaları tarafından gülünmesi, sıkışık alanlarda kalması veya ortamdan ayrılmak için yoksun kalması gibi nedenlerden kaynaklanır. Geniş alan korkusu, genellikle korku ve panik gibi duygular ile ilişkilendirilir. Belirtiler arasında; çekingenlik, titreme, terleme, kalp çarpıntısı, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, baş ağrısı, baygınlık, karın ağrısı veya aşırı uykuya meyilli olma bulunur.

Geniş Alan Korkusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geniş alan korkusu tedavisi, özellikle teknikleri uygulamak yoluyla gerçekleştirilebilir. İlk olarak, kişinin geniş alan korkusu ile başa çıkma becerilerini geliştirmesi gerekir. Üç temel teknik arasında; kognitif davranışçı terapi, gevşeme teknikleri ve kognitif düşünme teknikleri vardır. Kognitif davranışçı terapi, kişinin korku ve panik duygularını anlamasına ve kontrol etmesine yardımcı olur. Gevşeme teknikleri, kişinin korku ve panik duygularını kontrol altına almasına yardımcı olur. Kognitif düşünme teknikleri, kişinin korku ve panik duygularına karşı kendisini korumak için kullanabileceği düşünme yollarını geliştirir. Geniş alan korkusu tedavisi, genellikle aynı zamanda ilaçlarla da desteklenir.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Geniş Alan Korkusu, kişinin kendisine karşı duyduğu güvensizlik ve güvensizlik duygusunun aşırı derecede olmasıdır. Bu korku, kişinin kendisini ya da başka bir kişiyi başarısız kılabilecek, başarısızlık veya utanç yaşayabileceği durumların önüne geçmek için aşırı miktarda çaba göstermesine neden olmaktadır. Geniş alan korkusu, ani ve öngörülemeyen durumların gerçekleşmesinden kaynaklanan gerilim, sıkıntı ve korkuya neden olabilir.

Bu korku, kişinin performansını etkileyebilir veya kişinin günlük yaşamının normal sürecini bozabilir. Özel yaşam, eğitimsel ya da iş hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Geniş alan korkusu, güvensizlik duygusu, korku ve kaygı ile birlikte kendini gösterebilir. Bu korku, kişinin etrafındaki insanlar tarafından çok farkedilmeyebilir, ancak bazı kişilerin bu korkunun etkisi altında kaldığını anlamak mümkündür.

Geniş alan korkusu, çevresel faktörler veya kişisel olarak yaşanmış travmalardan kaynaklanabilir. Kişi bu korkuya karşı kendini koruma yöntemleri geliştirmelidir. Bu konuda destek almak ve özgüvenin artırılmasına yardımcı olacak terapi seçenekleri de mevcuttur. Kişinin kendisini ifade etme, kendini savunma ve kendine güvenme becerileri geliştirilmeli ve çevresindeki insanlarla daha iyi iletişim kurması sağlanmalıdır.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Geniş alan korkusu, bir kişinin kişisel alanının ihlal edilmesi veya dış etkenlerden oluşan korku durumudur. Bu durumda kişi, başkalarının yakınında olmaktan veya ortama alışmaktan oldukça rahatsız olur. Geniş alan korkusu, diğer fobiler gibi genellikle kalıcı değildir ve tedavi edilebilir.

Geniş alan korkusu, çoğu zaman kişinin hafızasında depolanan anılarla ilişkilidir. Kişinin yaşadığı psikolojik olaylar, travmalar, stresli durumlar veya kötü deneyimler, geniş alan korkusunu tetikleyebilir. Böyle durumlarda, kişi terk edilmiş veya tecrit edilmiş gibi hissedebilir.

Geniş alan korkusunun, kalıcı fobilerden farklı olan belirtileri vardır. Kişi, kalp atışının hızlılaşması, titreme, terleme, soğuk terlemeler, mide bulantısı, nefes darlığı, kas gerginliği veya uyku bozukluğu gibi belirtileri yaşayabilir. Böyle durumlarda, kişi panik atağı geçirebilir.

Geniş alan korkusunu üzerinde kontrol sahibi olmak ve üstesinden gelmek için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bu seçenekler arasında, davranışsal terapi, hipnoterapi, kognitif davranış terapisi, meditasyon ve yoga gibi farklı terapi seçenekleri bulunmaktadır. Bu tür terapilerin tümünün amacı, kişinin yaşadığı korku ve kaygıyı azaltmak ve kişinin kendini iyi hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca kullanılan ilaçlar da, bu tedavilerin etkisini artırabilir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Geniş alan korkusu, açık ve büyük alanlarda hissedilen çoğu zaman ani olarak ortaya çıkan, çoğu zaman çok ciddi bir panik nöbeti olarak kabul edilen endişe, kaygı veya stres durumudur. Geniş alan korkusu, çoğunlukla çok büyük alanlarda hissedilir ve açık hava, alışveriş merkezleri, stadyumlar, büyük kapalı alanlar veya meydanlar gibi alanlarda ortaya çıkar. Geniş alan korkusu olanlar, çoğunlukla açık ve büyük alanların genişliğinden, alanın ötesindeki kişilerin gözünde çevredeki kişiler tarafından gözlenme olasılığından veya kontrolün kaybedilmesinden kaynaklanan korku ve kaygı hissederler.

Geniş alan korkusu olanlar, bu durumun beraberinde gelen çeşitli belirtileri yaşarlar. Bu belirtiler arasında, nefes darlığı, terleme, çarpıntı, aşırı titreme, kalp çarpıntısı veya kalp krizi, kulak çınlaması, mide bulantısı veya kusma, karın ağrısı, gözlerin bulanıklığı veya kararması, karın kasılması, kas gerginliği veya zayıflama, baş dönmesi, çok ciddi bir panik nöbeti, çok ciddi bir korku hissi, huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu, eklem ağrısı, uykusuzluk veya uyku problemleri, çok büyük bir endişe veya kaygı hissi veya çoğu zaman kontrolsüzlük hissi sayılabilir. Geniş alan korkusu olanlar, çoğu zaman bu korku ve belirtileri yaşadıkları alanları terk etmek için zorlanırlar.

Geniş alan korkusunun çoğu zaman başka psikolojik bozukluklarla, özellikle de anksiyete bozukluklarının farklı türleriyle ilişkili olduğu görülmektedir. Geniş alan korkusu yaşayanların, bu korkuya sebep olan alanları terk etmesi gerektiğinden duydukları korku ve kaygıyı denetim altına almak için, çeşitli terapiler, grup terapileri, antidepresan ilaçlar veya psikolojik terapiler gibi tedaviler kullanmaları önemlidir. Bu tedaviler, geniş alan korkusu olanların, büyük alanlarda korku hissetmeden, bu alanlardan rahatça ayrılmalarını sağlayabilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
14,554
641
5
Geniş alan korkusu, özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde karşılaşılan bir durumdur. Bireyin kendisini kontrol edemediği, tehlikeli durumlar oluşturabilecek, bilinmeyen veya korkutucu ortamlara karşı oluşturduğu korku durumudur. Geniş alan korkusu, özellikle çocuklar ve gençler arasında sıkça rastlanan bir durumdur.

Geniş alan korkusu, çoğunlukla bireyin dış dünyayla ilişkisi ile ilgilidir. Çocuklar, özellikle anne ve babalarının güvenli ortamını terk etmekten korkarlar. Anne ve babalarının güvenli sınırlarının dışına çıkmaları, sadece kendileri için değil, onların iyi olması için korumasının olmadığını hissettikleri için korkutucu olabilir.

Bireyler, geniş alan korkusuyla yüzleşebilmek için, özellikle anne babalarından destek almalıdır. Çocuğun güvenli ortamını yavaş yavaş terk etmesi için, küçük ama tecrübeli adımlar atmasına izin verilmelidir. Çocuğun bu süreçte başına gelebilecek zorlukların farkında olmak ve ona bu zorlukları aşması konusunda destek olmak çok önemlidir.

Geniş alan korkusu, eğitimci tarafından da fark edilmeli ve önemsenmelidir. Eğitimci, çocukların bu korkuya karşı gösterdikleri tepkilere karşı duyarlı olmalı ve çocuğa neyin korkutucu olduğunu anlamaya yardımcı olmalıdır. Eğitimci, çocuğa, başaracağınızı bildiğiniz küçük adımlarla güvenli ortamlarda alıştırma yapmasını sağlayarak, korkularını zamanla aşmasına yardımcı olmalıdır.
 

MaverickYolcu

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
27
1
0
Geniş alan korkusu; arkadaşlarının, sınıf arkadaşlarının, keşfedilmemiş diğer insanların veya toplulukların çevresinde olmaktan duyulan fiziksel veya psikolojik kaygıdır. Geniş alan korkusu, insanların, büyük toplulukların etrafından geçmek istememelerine, toplu taşıma araçlarına binememelerine, kalabalık mekanlarda kendilerini rahatsız hissetmelerine ve topluluk etkinliklerine katılmamalarına neden olabilir.

Geniş alan korkusu, çoğu zaman travmatik bir olaydan kaynaklanmaz. Bazen, insanların geniş alanlara karşı olan korkuları, çocukluklarında kötü bir deneyimden, küçük yaşlardaki çevre dışında kalma deneyiminden veya karşılaştıkları olumsuz deneyimlerden kaynaklanmaktadır. Diğer durumlarda, kişinin geniş alanlardan uzak durma eğilimi, ailesel geçmişi veya genetik yatkınlıklarından kaynaklanmış olabilir.

Geniş alan korkusu, genellikle sosyal fobiden farklıdır. Sosyal fobi, kişinin, arkadaşları veya diğer insanlara karşı olan korkusudur. Geniş alan korkusu, kişinin arkadaşları veya diğer insanlara karşı değil, toplumun ve geniş alanların kendisine karşı olmasıdır. Geniş alan korkusu, fobik bilişsel bozukluklar sınıfına girer ve bu durum, her yaştaki insanları etkileyebilir.

Kişinin geniş alan korkusu varsa, bu korkuyu ortadan kaldırmak için bir terapist ile danışmak en iyi seçenektir. Terapist kişiye, korkunun kaynağını ve nedenlerini keşfetmek için çeşitli teknikler kullanacaktır. Terapist korkunun nedenlerini ortaya çıkarmaya yardımcı olurken, kişinin korkularının üstesinden gelmesi için kendisine yardımcı olacak teknikler öğretir. Terapistler, kişinin geniş alanlarda daha rahat hissetmesini sağlamaya yardımcı olmak için teknikler öğretebilir. Aynı zamanda, terapist korkuya karşı koymak için güçlendirici egzersizler ve ipuçları önerebilir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Geniş alan korkusu, insanların geniş alanlarda çevreden kaynaklanan fiziksel veya psikolojik korkular yaşaması durumudur. Genellikle, kişinin büyük meydanları, parkları, sahaları, ormanları, okyanusları veya dağları ziyaret ederken endişe yaşaması durumunda ortaya çıkar. Geniş alan korkusu, bir kişinin rahat olmamasına, kaygılanmasına veya panik atak yaşamasına neden olabilir.

Geniş alan korkusu genellikle, kişinin doğuştan gelen bir korku olabileceği gibi, travmalar nedeniyle de oluşabilir. Kimi insanların, geniş alanlarda kalabalıkların arasında olmaktan korkmasının nedeni, psikolojik kökenli olabilir. Travmatik olaylar yaşanmış olabilir ve kişinin bu alanda korkuya kapılmasına sebep olmuş olabilir. Ayrıca, kişi çevresindeki arkadaşların, ailenin veya toplumun baskısı nedeniyle de geniş alan korkusu yaşayabilir.

Geniş alan korkusu, kişinin algılarını ve düşüncelerini etkileyebilir. Kişi, geniş alanlarda kendini güvende hissetmeyebilir ve korkuya kapılabilir. Geniş alan korkusu kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir ve kendini ifade etmesini engelleyebilir. Geniş alan korkusu kişinin cinsel veya sosyal ilişkilerine de zarar verebilir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
20,469
1,247
112
Geniş alan korkusu, toplulukların veya mekanların oldukça geniş alanlarının zorlayıcı olmasından kaynaklanan bir durumdur. Genellikle bu durum, insanların bu alanlarda panik hissetmesine, özgüvenlerini kaybetmesine veya konuşmakta zorlanmalarına neden olur. Geniş alan korkusu, birçok insanda, özellikle sosyal olaylarda yaygındır. Geniş alan korkusu, normal bir tepki değildir ve her zaman yardım almaktan yararlanılmalıdır. Psikolojik destek, bu korkuya karşı kullanılabilecek etkili bir yöntemdir.
 

BaharYagmuru

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,287
118
47
Adana
Geniş alan korkusu, dış mekanlarda sosyal etkinliklerden veya açık hava alanlarından uzak kalmaya duyulan fizyolojik ve psikolojik rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Bu korku, kişinin sosyal ortamlardan kaçmaya çalışması veya bu ortamlara katılmaktan çekinmesi gibi kişisel tepkilerden oluşur. Geniş alan korkusu, agorafobi ve arkadaşlık ilişkilerinden kaynaklanan kaygı bozuklukları gibi diğer fobilerden farklıdır.

Geniş alan korkusu, genellikle diğer fobilerin özelliklerini paylaşır. Kişinin kalp atışları hızlanır, nefes almayı zorlaştırır, terleme, titreme, göz kararması ve mide bulantısı gibi fizyolojik belirtileri vardır. Aynı zamanda, kişinin düşüncelerinde ve duygularında bazı değişiklikler gözlemlenir. Bu değişiklikler, kişinin kendisinden endişe duyması, kaygılanması, panik atak yaşaması gibi duyguların artmasına neden olur.

Geniş alan korkusu, belirli bir etmen veya durumun olmamasına rağmen ortaya çıkabilir. Ancak, genellikle öznel olarak algılanan veya kontrol edilemeyen bir durumla karşılaşıldığında ortaya çıkar. Bununla birlikte, kişinin geçmişte yaşadığı travmatik bir olay da geniş alan korkusunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Geniş alan korkusunun tedavisi, kişinin diğer fobilerin çözümünde olduğu gibi, tedavi edici etkili olabilir. Terapötik yaklaşımlar, kişinin korkudan kurtulmasına yardımcı olabilir. Kişisel terapistler, çözüm odaklı terapileri ve bilişsel davranışçı terapiyi kullanarak kişinin korkusundan kurtulmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, diğer destekleyici tedaviler de uygulanabilir, böylece kişinin iyileşmesi desteklenir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
15,708
1,031
15
Geniş alan korkusu, bir insanın açık alanlarda kalmaktan duyduğu korkuya verilen genel bir isimdir. Geniş alan korkusu olan insanlar, meydanlar, büyük parklar, açık alanları, büyük alışveriş merkezleri ve kalabalık yerleri gibi geniş alanlardan kaçınmaya başlarlar. Korku, bu alanlardan kaçınılmasına neden olan tehlikeli hisleri tetikler.

Geniş alan korkusu, sosyal fobiden farklıdır. Sosyal fobide, kişiler sadece insanlarla karşılaşmaktan korkar, ancak geniş alan korkusu olan insanlar, meydanlar, parklar, açık alanlar ve kalabalık yerlerden kaçınmaya başlarlar.

Geniş alan korkusu olan insanlar, kalabalık ortamlarda ve geniş alanlarda kendilerini çok rahatsız hissederler. Korku, onların kendilerini kontrol edemedikleri ve kontrol edemeyecekleri bir durumda hissetmelerine neden olur. Ayrıca, geniş alanlarda korku duygusu olan insanlar, arkadaşlarıyla veya ailesiyle birlikte gezmekten de kaçınabilirler.

Geniş alan korkusu olan insanlar, bu korkudan kurtulmak için çeşitli tedavi yöntemlerine başvurabilirler. Bu yöntemler arasında, deneyimleri değiştirmek için teknikler, duygu durumunu düzenlemek için psikolojik terapi ve ilaç tedavisi sayılabilir. İlaç tedavisi, geniş alan korkusu olan insanların bu korkudan kurtulmalarına yardımcı olabilir, ancak bunun için doktorun reçete etmesi gereken ilaçları almak gerekiyor.

Geniş alan korkusu olan insanlar, bu korkudan kurtulmak için daha fazla kalabalık ortamlarda ve açık alanlarda tecrübe kazanmalıdır. Bu, çok küçük adımlarla başlayabilir, kişiler giderek daha fazla alana ulaşmalıdır. Bu korkunun üstesinden gelmek için, kişiler kendilerine güvenmeli ve kendilerine olan inançlarını arttırmalıdır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
14,554
641
5
Geniş Alan Korkusu, bir kişinin başarısız olacağını düşünerek, yeni bir alanda denemeye cesaret edemediği, deneyim sahibi olmadığı ve uzman olmadığı durumlarda ortaya çıkan bir kaygıdır. Geniş Alan Korkusu, çoğu insanın bazen yaşadığı bir durumdur ve çoğu zaman dışarıda gözükmez. Bu kaygı, kişinin yeni alanlarda çalışmaktan, kendini ifade etmekten ya da çevresindeki insanlara karşı konuşmaktan çekinmesine neden olur.

Geniş Alan Korkusu ile baş etmek için, eğitimcilerin çeşitli yaklaşımları vardır. Öncelikle kişinin korkuya karşı yüzleşmesi ve onun üstesinden gelmesi için destek sağlanması önemlidir. Bu durumda, eğitimciler öğrencilerin sıkıntılarını anlamalı ve onlara güven veren bir ortam yaratarak onların korkularını aşmasına yardımcı olmalıdır. Ayrıca, eğitimcilerin öğrencilerin ekipmanlarına ve becerilerine erişmesini sağlamak için çalışması da önemlidir. Örneğin, eğitimciler öğrencilere yeni alanlarda çalışmayı öğrenmek için gerekli beceri ve araçları öğretmelidir.

Son olarak, eğitimciler öğrencilerin başarılarını desteklemek için ödüller sunabilir ve onlara başarılarının önemini anlatabilirler. Ödüller, öğrencilerin deneyimlerini değerlendirmelerine ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır. Böylece, öğrencilerin geniş alanlarda başarılı olmak için güvenlerinin artacağını ve kaygılarının azalacağını düşünebiliriz.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü