Gereksinim, insanların, şirketlerin veya toplumların, belli bir işi yapabilmeleri için gerekli olan şeyleri temsil eder. Gereksinimler, genellikle kaliteli ürün veya hizmetlerin üretilmesini sağlamak için kullanılan çalışma prensipleri veya standartlarını içerir. Gereksinimler, işlerin yapılması, geliştirilmesi veya müşteri ihtiyaçlarının karşılanması için önemli bir çaba gerektiren çok fazla miktarda çalışmadan oluşur. Gereksinimler, ürünlerin, hizmetlerin veya sistemlerin tasarımında, geliştirilmesinde, üretimde veya kullanımında kullanılan standartları içerir. Gereksinimler, özellikler, kalite, güvenilirlik, kullanım kolaylığı, güvenlik ve uygun maliyeti karşılayan ürün veya hizmetlerin üretilmesine yardımcı olur.
Gereksinimler, yönetim sistemleri, kalite güvencesi ve ürün üretim standartları gibi çeşitli araçlarda belirlenir. Gereksinimler, ürünün kalitesini ve maliyetini belirlemek için kullanılan çeşitli teknikler kullanılarak belirlenebilir. Gereksinimler, ürünün veya hizmetin tasarım aşamasından üretim aşamasına kadar tüm sürece uygulanır. Gereksinimler ayrıca, ürünün veya hizmetin kullanımına, bakımına, onarımına veya değiştirilmesine ilişkin kuralları da içerir. Gereksinimlerin belirlenmesi, ürünün veya hizmetin kalitesini, güvenilirliğini ve maliyetini garanti etmek için gereklidir. Gereksinimler, ürün veya hizmetin ne zaman ve ne şekilde kullanılacağını, kullanımının nasıl olacağını ve ürünün veya hizmetin nerede ve ne şekilde üretileceğini belirler. Gereksinimler, ürünün veya hizmetin kullanımı ile ilgili kuralları, kalite standartlarını, güvenlik önlemlerini ve maliyetleri karşılamasını sağlar.