Gilligan kuramı nedir

Efsunlu35

Tanınmış Üye
BaYaN
3 Nis 2023
1,292
102
47
Merhaba,

Gilligan kuramı hakkında bilgi edinmek istiyorum. Kuramın ne olduğunu ve nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğini öğrenmek istiyorum. Lütfen, bu konu hakkında bilgi ve önerilerinizi paylaşın. Bilimsel kaynaklar veya örneklerden bahsetmenizi rica ederim. En az 20 kelimeyi geçmeme ısrarıyla çok teşekkürler.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,349
1,315
112
Gilligan Kuramı Nedir?

Gilligan kuramı, bir psikolojik teoriden çok, bir felsefik yaklaşımdır ve kadınlar ve erkekler arasındaki cinsel farklılıkların insan ilişkilerindeki rolünü açıklar. Gilligan kuramı, geleneksel cinsiyet rolelerinden farklı olarak, iki temel cinsel tutumun varlığını savunur: karşılıklılık ve saygı. Karşılıklılık, insanlar arasındaki ilişkilerde iki tarafın birbirini anlaması ve karşılıklı bağlılıklar kurması anlamına gelirken, saygı, insanlar arasındaki önyargıların ve ön yargıların ortadan kaldırılmasını gerektirir.

Gilligan Kuramının Temel Kavramları

Gilligan kuramının temel kavramları arasında; karşılıklılık, saygı, yansıma, onur, özgürlük, aracılık, kültürsel etkileşim ve özgüven sayılabilir.

Karşılıklılık, insanlar arasındaki ilişkilerin kurulması ve daha yakın ilişkiler kurulmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması için gerekli olan bir yaklaşımdır.

Saygı, insanlar arasındaki önyargıların ve ön yargıların ortadan kaldırılmasını gerektirir. İnsanlar arasındaki ilişkilerde, her tarafın duygularını saygıyla karşılamak ve herkese eşit muamele göstermek önemlidir.

Yansıma, başkalarının duygu ve düşüncelerini kendi duygu ve düşünceleriyle eşleştirerek karşılıklı anlayış ve saygıyı arttırmaktır.

Onur, insanlar arasındaki ilişkilerde herkesin kendini değerli hissetmesi ve herkesin birbirine karşı saygılı olmaları gerektiğini vurgulayan bir kavramdır.

Özgürlük, insanlar arasındaki ilişkilerde herkesin özgürce kendini ifade etme hakkının olmasını sağlar.

Aracılık, insanlar arasındaki ilişkilerde her iki tarafın da ihtiyaçlarını anlamaya çalışarak arabuluculuk yapmaktır.

Kültürel etkileşim, insanlar arasındaki ilişkilerde her iki tarafın da kültürleri ve değerleri arasında etkileşim kurmalarıdır.

Özgüven, insanlar arasındaki ilişkilerde herkesin kendi değerini ve kendi özelliklerini kabullenerek kendi kendine güven duymasıdır.

Gilligan Kuramının Önemi

Gilligan kuramı, insanlar arasındaki cinsiyet rollerindeki farklılıkların etkilerini ortaya koyar ve insanlar arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı ve dengeli olmasına yardımcı olur. Kuram, kadınlar ve erkekler arasındaki ilişkileri iyi bir şekilde tanımlayarak, her iki tarafın da kazanacağı bir ortam oluşturmasına yardımcı olur. Böylece, herkes daha mutlu ve daha sağlıklı ilişkiler kurabilir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Gilligan Kuramı, Mary Catherine Gilligan tarafından geliştirilen ve kadınların toplumsal rolünü ve kimliklerini anlamak için kullanılan bir psikolojik kuramdır. Kuram, cinsiyet ve cinsiyet rolleri arasındaki farklılıkları ve cinsiyet rolleri üzerindeki toplumsal baskıları anlamaya odaklanır. Kuram, kadınların ve erkeklerin toplumsal davranışlarının temelinde yatan ahlaki değerlerin farklı olmasına dayanmaktadır.

Gilligan Kuramı'nın temelinde, kadınların ve erkeklerin kökten farklı ahlaki değerleri var. Gilligan, kadınların ve erkeklerin toplumsal davranışlarının temelinde yatan ahlaki değerleri "karşılıklı bağımlılık" ve "özgürlük" olarak tanımlıyor. Karşılıklı bağımlılık, kadınlar tarafından daha fazla benimsenen bir anlayışı ifade ediyor ve insanlar arasındaki bağların önemli olduğunu vurguluyor. Özgürlük ise, insanların özgürce karar verebilecekleri ve kendi niyetlerine göre hareket edebilecekleri bir anlayışı yansıtıyor.

Gilligan, kadınların ve erkeklerin farklı ahlaki değerleri konusunda kadınların daha özgürlükçü ve karşılıklı bağımlılığı daha fazla benimseyen bir anlayışa sahip olduğunu belirtiyor. Gilligan'a göre, erkekler özgürlüğün önemini daha fazla kabullenirken, kadınlar daha çok karşılıklı bağımlılığın özelliklerini benimserler.

Gilligan Kuramı, birçok kadın araştırmacı tarafından geniş çaplı olarak incelendi. Kuram, kadınların toplumsal rolünü ve cinsiyet rolleri üzerindeki toplumsal baskıları anlamaya çalışan birçok kadın araştırmacı için önemli bir kaynak teşkil ediyor. Kuram, kadınların ve erkeklerin arasındaki cinsiyet ve cinsiyet rolleri arasındaki farklılıkları ve kadınların toplumsal davranışlarının temelinde yatan ahlaki değerleri anlamaya yardımcı olmaktadır.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Gilligan Kuramı, kadın ve erkek cinsiyet rollerini ve ilişkilerini anlamaya yönelik bir psikolojik kuramdır. Kuramın geliştirici ismi Carol Gilligan'dır. Gilligan, 1982 yılında çıkan "In A Different Voice" adlı çalışmasıyla kadınların ve erkeklerin etik davranışlarının arasındaki farklılıkların düşünsel ve duygusal olarak nasıl ayrıştığını incelemiştir.

Gilligan Kuramı, erkeklerde ve kadınlarda etik davranışlar arasındaki farklılığı vurgulayan bir kuramdır. Kuram, erkeklerin daha çok kendilerini savunmayı, kararlarını vermeyi ve çıkarlarını korumayı amaçladıklarını, kadınların ise daha çok birbirleriyle ilişkilere önem verdiklerini ve davranışlarının birbirlerini korumak ve kollamak için olduğunu göstermektedir. Kuram, erkeklerin ve kadınların etik davranışlarının, kişinin toplumsal cinsiyetinin bir sonucu olarak değişebileceğini vurgulamaktadır.

Gilligan Kuramı, aynı zamanda kadınların ve erkeklerin etik düşüncelerinin ve davranışlarının toplumsal yaşamda birlikte çalışarak daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini savunmaktadır. Kuram, kadınların ve erkeklerin yaşamlarının daha kapsamlı anlayışlarının incelenmesi gerektiğini ve cinsiyet rollerinin daha iyi anlaşılması gerektiğini vurgulamaktadır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,818
641
5
Gilligan Kuramı, araştırmacı ve eğitimci Carol Gilligan tarafından geliştirilmiş bir kuramdır. Gilligan, kadınların erkeklerden farklı eğitim ve kararlar alma yollarını inceleyerek, bu kuramı geliştirmiştir. Kuram, özellikle günlük yaşamda kararlar alırken kadınların ve erkeklerin farklı yaklaşımlarının incelenmesine odaklanmaktadır.

Gilligan Kuramına göre, kadınlar ve erkeklerin kararlar alma yolları farklıdır. Erkekler daha çok mantık ve ölçülü hareket etme yolunu tercih ederken, kadınlar daha çok duygusal ve etik yaklaşımları tercih eder. Erkeklerin karar alma süreçleri daha çok akılcı yaklaşımların odaklanmasına yönelikken, kadınların karar alma süreçleri daha çok etik ve duygusal yaklaşımların odaklanmasına yöneliktir. Erkeklerin karar alma sürecinde daha çok birinci kişiler odaklanırken, kadınların karar alma süreçlerinde daha çok ikinci kişiler odaklanır.

Gilligan Kuramı, kadınların ve erkeklerin eğitim ve öğrenme süreçlerini de etkileyebilir. Kurama göre, kadınlar ve erkekler, farklı yaklaşımlarla ve farklı öğrenme süreçleriyle öğrenmeyi tercih eder. Erkekler eğitim sürecinde daha çok akılcı yolları kullanırken, kadınlar daha çok etik ve duygusal yaklaşımları kullanır. Erkekler eğitim sürecinde daha çok akıl yürütmeyi tercih ederken, kadınlar daha çok duygusal ve etik yaklaşımları kullanır. Böylelikle, Gilligan Kuramının özü, kadınlar ve erkeklerin farklı eğitim ve öğrenme yaklaşımlarının incelenmesine odaklanmaktır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,981
1,031
15
Gilligan Kuramı, feminist akademisyen ve düşünür Carol Gilligan tarafından geliştirilen bir psikolojik kuramdır. Kuram, cinsiyetler arası farklılıkların, insanların çözümleme ve problem çözme yollarının analizi ve anlaşılması üzerine kuruludur. Kuram, kadınların ve erkeklerin karar verme ve problem çözme yolları arasındaki farklılıkları inceler.

Gilligan Kuramı; kadınların erkeklerden farklı problem çözme yollarına sahip olduğunu iddia eder. Kadınların daha duygusal, kişisel ve etkileşimsel yaklaşımlarını vurguluyor. Kuram, kadınların daha kişisel ve sosyal ahlak kavramlarına öncelik verdiğini ve daha çok etkileşimsel çözümler aradıklarını savunur. Kuram, kadınların karar verme süreçlerinin etkileşimsel, duygusal ve kişisel unsurları içerecek şekilde daha çok öznel olacağını öne sürmektedir.

Gilligan Kuramı, kadınların erkeklerden daha çok etkileşimsel çözümler aradıkları ve problemleri daha kişisel bir açıdan ele almaya eğilimli oldukları anlamına gelir. Kuram, kadınların erkeklerden daha duygusal ve daha kişisel yaklaşımları olduğunu savunmaktadır ve bu yaklaşımların daha çok etkileşimsel çözümler arayışına katkıda bulunacağını savunmaktadır.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Gilligan Kuramı, 1970'li yıllarda araştırmacı ve eğitimci Carol Gilligan tarafından önerilen bir kuramdır. Kuram, insan ilişkilerindeki cinsiyet farklılıklarının, ahlaki değer yargılarının ve bu değerlerin karşılıklı olarak toplumsal yapı veya çevre tarafından etkilendiğini ortaya koymaktadır. Kuram, cinsiyetler arası ahlaki davranışlar arasındaki farklılıkları, özellikle de kadınların daha çok iyilik, şefkat ve empati göstermesiyle açıklamaya çalışır.

Gilligan'ın ana savı, kadınların erkeklerden daha farklı bir ahlaki dünyaya sahip olduklarıdır. Ona göre, erkekler, kural ve cezaların önemli olduğu ve çoğunlukla karşı tarafa karşı davranış biçimlerini sorgulamadan, yüksek hızda hareket etmeyi tercih ederler. Kadınlar ise, herhangi bir cezaya dayanmadan, karşı tarafın duygularına ve düşüncelerine saygı göstermek ve onların ihtiyaçlarına cevap vermek gibi duyarlılıkları ön plana çıkarmayı tercih ederler.

Gilligan Kuramı, cinsiyetler arası ahlaki davranışlar arasındaki farklılıkların, toplumsal çevre tarafından etkilendiğini keşfetmesi açısından önemli bir kuramdır. Kuram, kadınların erkeklerden daha yüksek bir ahlaki uyumu sergilediğini ve bu davranışlarının toplumsal çevreleri tarafından desteklendiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, Gilligan Kuramı, kadınların daha yüksek düzeyde empati ve şefkatin önemini vurgulamaktadır.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,349
1,315
112
Gilligan Kuramı, John W.Gilligan tarafından geliştirilen bir psikolojik kuramdır. Kuram, insanların iki temel arzusunun – “gelişme” ve “yenilme” – arasında bir çatışma olduğunu varsayar. Kuram, insanların bu iki arzusuna karşılık veren iki davranış biçimi arasındaki çatışmanın, kişilerin yaşam deneyimlerine ve davranışlarına nasıl etki ettiğini öne sürmektedir. Kuram, insanların bireysel olarak iki davranış biçiminden birini seçtiğini ve bunun arzularının gerçekleşmesine yönelik sonuçlarının etkilediğini öne sürmektedir. Kuram, aynı zamanda insanların bireysel olarak bu iki arzunun arasında sürekli bir çatışma içinde olacağını da belirtmektedir.
 

learnedkiller

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,281
115
2
Gilligan kuramı, psikolog Carol Gilligan tarafından geliştirilen bir fikirdir. Bu kuram, kadınlar ile erkekler arasındaki davranış farklılıklarının nedenlerini inceler. Gilligan'a göre, kadınlar ve erkekler arasındaki davranış farklılıklarının temel nedeni, toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanıyor.

Gilligan'a göre, kadınlar ve erkekler farklı toplumsal cinsiyet rollerine göre eğitilmişlerdir. Bir kadının toplumsal cinsiyet rolü, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere özveri ve sorumluluk duygusunu geliştirmeye odaklanırken; bir erkeğin toplumsal cinsiyet rolü, başkalarının haklarını çiğnememek üzere özgürlük ve bağımsızlık duygusu geliştirmeye odaklanıyor.

Gilligan'a göre, bu farklı toplumsal cinsiyet rolleri, cinsiyet bazlı davranış farklılıklarına neden oluyor. Erkekler, toplumsal cinsiyet rolünden kaynaklanan özgürlük ve bağımsızlık duygusu çerçevesinde daha agresif ve atılgan davranışlar gösterirler. Kadınlar ise, toplumsal cinsiyet rolünden kaynaklanan özveri ve sorumluluk duygusu çerçevesinde daha düşünceli ve empati dolu davranışlar gösterirler.

Gilligan'ın kuramı, kadınlar ve erkekler arasındaki davranış farklılıklarının toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklandığını varsaymaktadır. Bu kuram, toplumların cinsiyet eşitliği için önemli adımlar atmasını ve toplumsal cinsiyet rollerini yeniden düşünmesini sağlayabilir.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,396
517
0
Gilligan Kuramı, Amerikalı psikolog Carol Gilligan tarafından geliştirilen ve kadınlardaki etik davranışlarını inceleyen bir kuramdır. Kuram, kadınların erkeklerden farklı etik davranışlar sergilediğini varsayar. Gilligan kuramı, özellikle kadınların çoğu zaman erkeklerin etik anlayışından daha duyarlı olduklarını ve karşılaştıkları etik konularda daha karmaşık çözümler geliştirdiklerini belirtir.

Kuram, kadınların erkeklerin yaptığından farklı olarak iki farklı etik anlayışının olduğunu öne sürer. Bunlar "Care" ve "Justice", yani "Özen" ve "Adalet" olarak tanımlanmıştır. Gilligan Kuramı'na göre, kadınlar öncelikle "özen" duygularını ön plana çıkarırlar. Özen, insanların birbirlerine olan saygı ve duyarlılıklarını öne çıkarmak ve diğerlerine yardım etmeyi ön plana almak anlamına gelir. Öte yandan, erkeklerin kullandığı etik anlayış, adaleti ön plana çıkarmaktır. Adalet, insanların eşit haklara sahip olduklarını ve hakkının teslim edileceğini varsayar.

Gilligan Kuramı, kadınların etik anlayışının erkeklerden farklı olduğu konusunda giderek daha fazla kanıt toplamıştır. Birçok araştırma, kadınların etik konularda daha duyarlı davrandıklarını ve daha çok bağlılık gösterdiklerini göstermiştir. Aynı zamanda, kadınların diğer kişilere özen göstererek etik konularda çözüm ürettikleri bulunmuştur. Bununla birlikte, Gilligan Kuramı kadınlar ve erkekler arasındaki etik farklılıklarının tam olarak ne olduğu konusunda kesin bir kanaat bildirmemektedir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,981
1,031
15
Gilligan Kuramı, akademisyen ve feminist Carol Gilligan tarafından geliştirilen bir eğitim teorisi olarak tanımlanmaktadır. Kuramın temel amacı, insanların ergenlik döneminden itibaren karşılaştıkları etik konular hakkında daha yaratıcı ve hayat dolu bir yaklaşım geliştirmelerini sağlamaktır. Kuram, ergenlik döneminde karşılaşılan etik sorunların çözümü konusunda kültürel olarak çerçevelenmiş iki farklı yaklaşımın var olduğu düşüncesinden yola çıkmaktadır. Birinci yaklaşım, erkekler tarafından benimsenen ve 'Harekete Geçme' olarak adlandırılan yaklaşımdır. Harekete Geçme yaklaşımı, etik konularda karar vermek için çok kolay ve kesin kurallara sahip olan ve kararlarını kendileri vermek isteyen erkeklerin ortak görüşünü temsil eder. Diğer yaklaşım ise, kadınlar tarafından benimsenen ve 'İlişkiler' olarak adlandırılan yaklaşımdır. İlişkiler yaklaşımı, etik konularda karar vermek için karmaşık ve çok yönlü yaklaşımları benimseyen ve kararlarını başkaları ile ortaklaşa almak isteyen kadınların ortak görüşünü temsil eder. Gilligan Kuramı, ergenlik döneminde karşılaşılan etik sorunları çözmek ve kişisel gelişimin sağlanması için Harekete Geçme ve İlişkiler yaklaşımlarının bütünsel bir bakış açısı ile bir arada ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bu teori, eğitimcilerin öğrencilerinin etik konularda karar verme sürecinde yaratıcı ve hayat dolu yaklaşımlar geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılabilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü