Girift; herhangi bir duruma, olaya, meseleye veya kişilere karşı oluşan tepkileri ifade etmek için kullanılan bir sözcük olup, sıklıkla kullanılan bir sözcük olarak karşımıza çıkmaktadır.
Girift kavramının anlamı, kişinin bir duruma veya olaya karşı tepkisi olarak tanımlanabilir. Diğer bir deyişle, kişinin bir olaya karşı açık veya dolaylı bir şekilde tepkisini ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür.
Girift kavramının etkisini ve önemini özellikle eğitim kurumlarında, özellikle de öğretmen-öğrenci ilişkilerinde çok iyi anlamak mümkündür. Öğretmenlerin, öğrencilere karşı sahip oldukları tepkiler, öğrencilerin yaşadıkları durumlara ve derslerle ilişkili olaylara karşı oluşturdukları tepkiler, öğrencilerin öğrenme sürecine olan etkisi önemli ölçüde etkilidir. Bu nedenle, girift kavramının eğitim alanındaki önemi çok büyüktür.
Örneğin; öğretmen, öğrencinin başarısızlık ya da başarısız bir çalışmaya karşı oluşturduğu tepki, öğrencinin kendisine ve öğrenme sürecine olan bakış açısını önemli ölçüde etkilemektedir. Aynı şekilde, öğretmenin öğrencinin başarısından memnuniyet duymasının, öğrencinin öğrenme sürecine olan yaklaşımını olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir.
Yine, öğretmenlerin, öğrencilere karşı oluşturdukları girift tepkiler, öğrencinin öğrenme sürecini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Öğretmenin öğrenciye karşı oluşturduğu girift tepkiler, öğrencinin benlik saygısını ve özgüvenini arttırıcı ya da azaltıcı etkilere sahip olabilmektedir.
Bununla birlikte, girift kavramının eğitim alanında önemi, her iki taraf için de geçerlidir. Öğretmenin, öğrencilere karşı oluşturduğu girift tepkilerin olumlu olması, öğrencinin öğrenme sürecine pozitif katkı sağlarken, olumsuz tepkilerin oluşturulması öğrencinin öğrenme sürecine olumsuz etkiler oluşturmaktadır.
Girift kavramının önemi, öğretmen-öğrenci ilişkilerinde çok önemli olduğundan, öğretmenlerin öğrencilerine k