Gün hastalığı Nedir

SeSSiZBeKCi

Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,306
111
17
Merhaba,
Gün hastalığı hakkında bilgi edinmek istiyorum. Bir arkadaşım gün hastalığından şikayetçiydi ve ben de bu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Bu hastalık hakkında bilgi edinmek için ne yapmam gerekiyor? Gün hastalığının belirtileri ve tedavileri nelerdir? Lütfen yardım edin, çok teşekkürler.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,419
1,256
112
Gün Hastalığı Nedir?

Gün hastalığı, güneş ışınlarının kısa dalga boyu (UV) ışınlarına maruz kalan ve yaygın olarak gözlenen bir sağlık problemidir. Bu ışınlar rengin, yüzeyin ve ortamın yansımasından kaynaklanmaktadır. Güneş ışınlarının, cildin derin katmanlarını etkileyerek kronik olmayan, ancak geçici cilt iltihaplarına neden olacak şekilde cilt problemlerine neden olduğu bilinmektedir. Gün hastalığı, özellikle güneşin en güçlü olduğu saatlerde ve güneş ışınlarının yoğun olduğu bölgelerde daha yaygındır.

Gün Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Gün hastalığına maruz kalan kişilerde aşağıdaki belirtiler gözlenmektedir:

* Ciltte kızarıklık, kabarma veya kaşıntı
* Burun, kulak, çene veya yanaklarda kabarma
* Gözlerde kızarıklık, kaşıntı veya acı
* Ağız ve dudak içinde kabarma
* Deride akne benzeri kabarcıklar

Gün Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Gün hastalığının tedavisi, vakadan vakaya değişmektedir. Bu nedenle, en iyi tedavi yöntemi, doktor tarafından uygun bir türde belirlenmelidir. Ancak, genel olarak, gün hastalığına karşı korunmak ve tedavi edilmesinde kullanılan temel yöntemler aşağıdakilerdir:

* Güneş kremi ile korunmak
* Güneşin en güçlü olduğu saatlerde evde kalmak
* Güneşin yoğun olduğu mevsimlerde dışarıya çıkmadan önce ne kadar korunma sağlanabileceğini öğrenmek
* Cildinizi bazı koruyucu ürünlerle nemlendirmek
* Doktor tarafından tavsiye edilen ilaçları almak

Gün Hastalığının Önlenmesi Nasıl Yapılır?

Gün hastalığını önlemek için, cildinizi güneş ışınlarından korumanın en iyi yollarından bazıları aşağıdaki gibidir:

* Güneş kremi kullanmak. Güneş kremi, cildinizi korur veya en azından güneş ışınlarının cildinize olan zararlı etkilerini azaltır.
* Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde evde kalmak.
* Güneşe karşı korunmak için güneş gözlükleri ve şapka kullanmak.
* Güneşin yoğun olduğu mevsimlerde dışarıya çıkmadan önce ne kadar korunma sağlanabileceğini öğrenmek.
* Cildinizi bazı koruyucu ürünlerle nemlendirmek.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Gün hastalığı, birçok insanda görülen, ani başlayan ve kısa süreli olan bir durumdur. Gün hastalığı günün belli saatlerinde, genellikle sabah ve öğleden sonra olmak üzere, kendini hissettirebilir. Gün hastalığının temel sebebi bilinmemekle birlikte, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülmektedir. Örneğin; çok fazla stres, uyku bozukluğu, depresyon, anksiyete, çok fazla çalışma, yüksek tansiyon, kafein ve diğer uyarıcıların kullanımı, alkol ve sigara kullanımı, yanlış beslenme ve diyetler gibi.

Gün hastalığının kendine özgü belirtileri vardır. Bunlar genelde çok kısa süreli belirtilerdir ve çoğu zaman insanların farkında olmadığı için fark edilmez. Belirtiler arasında; baş ağrısı, göğüs ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, çabuk sinirlenme, uyku bozukluğu, kol ve bacaklarda kramp gibi şeyler bulunur. Ayrıca, gün hastalığının bazı özel belirtileri de vardır, bunlar; güneş ışığının çok fazla hissedilmesi, sabah erken uyanmak, midenin bulanık olması, kusma, baş dönmesi, başın hafifçe dönmesi, kol ve bacakların çok hızlı çalışması gibi belirtiler olabilir.

Gün hastalığının önlenmesi ve tedavisi için, öncelikle hastanın durumunu tespit etmek önemlidir. Hastanın durumuna göre, uygun tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunlar arasında; stresi azaltmak, uyku düzeni sağlamak, günlük egzersiz yapmak, uykusuzlukla baş etmek, sağlıklı beslenme, doğal ilaçlar veya ilaç tedavisi gibi seçenekler bulunmaktadır. Ayrıca, hastanın durumu hakkında doktor tavsiyelerinden de yararlanılmalıdır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,170
1,031
15
Gün hastalığı, medikal olarak Sjögren sendromu olarak da bilinen kronik bir hastalıktır. Sjögren sendromu, bağışıklık sisteminin, vücut içindeki doğal sıvıların üretimini azaltmak için salgılanan antikorlarının salgılanması ile ortaya çıkar. Bu, gözlerin, ağız ve burun içinin, cilt ve iltihaplı eklemlerin kurumasına veya iltihaplanmasına sebep olur. Ayrıca, bu hastalık, sindirim sisteminde bulantı, karın ağrısı ve diyare gibi semptomların oluşmasına da sebep olabilir. Hastalığın sebebi, anlaşılamamıştır. Ancak birçok faktöre bağlı olabileceği düşünülmektedir. Bunlar, genetik veya bağışıklık sisteminde olan bozukluklar, çevresel etkenler, aşırı strese maruz kalma veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar gibi durumlar olabilir. Gün hastalığı, yaklaşık 2 milyondan fazla Amerikalıda görülmektedir ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Tedavi, hastalığın çeşidine göre değişmektedir. Genellikle, ödeme tedavisini içeren kortizonlu ilaçlar, anti-enflamatuvar veya antienflamatuvar ilaçlar, biyolojik ilaçlar, doğal ilaçlar ve beslenme değişiklikleri gibi tedavi seçeneklerinin bir kombinasyonu kullanılır. Bu tedaviler, hastalığın şiddetinin azaltılması ve bağışıklık sisteminin normal bir şekilde çalışmasını sağlamak için yardımcı olur.
 
  • Sad
Reactions: RüzgarDansı

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Gün hastalığı, kronik bir durum olan günübirlik depresyon olarak da bilinir. Gün hastalığı, kişinin her gün aynı saatte geçici olarak depresif duyguları ve öz-değersizlik hissi hissetmesi durumudur. Gün hastalığı, günlük yaşamın çeşitli alanlarını etkileyen, kişinin duygusal, bedensel ve sosyal yaşamını olumsuz olarak etkileyen ve en önemlisi, bireyin yaşam kalitesini etkileyen kronik bir durumdur.

Gün hastalığının belirtileri, kişinin her gün aynı saatte depresif duygular yaşaması veya enerjisinin düşmesi, uyku ve yemek alışkanlıklarında değişiklikler, öz-değersizlik hissi, kendine güvensizlik, sosyal ilişkilerde zorluklar, çalışma ve eğlence aktivitelerinde azalma, anksiyete, kaygı, ümitsizlik ve ölüm düşünceleri gibi belirtiler olabilir. Son olarak, gün hastalığının özelliği, tekrarlayan ve sürekli olarak günlük yaşamın çeşitli alanlarını etkilemesidir.

Gün hastalığının nedenleri arasında kişisel, sosyal ve biyolojik faktörler sayılabilir. Kişisel faktörler, özellikle öfke, kaygı ve stres ile ilişkili olabilir. Sosyal faktörler arasında, kişinin sosyal destek sistemindeki eksiklikler, sosyal rollerindeki değişiklikler, toplumsal baskı ve çevresel stres kaynakları gibi faktörler sayılabilir. Biyolojik olarak, gün hastalığının oluşmasında, bazı nörokimyasal değişikliklerin rolü olduğu düşünülmektedir.

Gün hastalığının tedavisi, öncelikle bireyin depresyonu anlaması ve onu yönetmesi için psikoterapi veya psikolojik destek gerekebilir. Diğer yöntemler arasında, günlük alışkanlıkların değiştirilmesi, doğru beslenme ve düzenli egzersiz, uyku düzeni sağlanması, stres yönetimi, etkileşimde bulunma ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi sayılabilir. Ayrıca, antidepresan ilaçlara da başvurulabilir. Gün hastalığının tedavisi, kişinin uygun tedaviye cevap vermesine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, gün hastalığı teşhisi konulmadan önce, doktorunuzla görüşerek tedaviyi doğru olarak saptamalısınız.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
16,010
641
5
Gün hastalığı, genellikle çocuk ve ergenlerde görülen, zaman zaman belirginlik kazanan ruhsal ve davranışsal belirtilerle karakterize bir durumdur. Gün hastalığı çok farklı düzeylerde ve şekillerde ortaya çıkabilir. Özellikle öfke, ani cinsel dürtüler, kendine zarar verme, oturamama, agresif davranışlar, zorlanma ve güçlükler, başka insanlarla iletişim kurma güçlüğü ve bunaltı gibi belirtiler gün hastalığının özelliklerindendir.

Gün hastalığına neden olan en önemli faktörler arasında, çocuğun yaşadığı çevresel faktörler, ailesel problemler, sosyal ortam ve okul hayatındaki stres, özellikle de genç yaşta cinsel saldırı gibi travmatik olaylar yer almaktadır. Eğitimcilerin, bu hastalıkla mücadele etmede etkili olmaları için, bu hastalığın nedenlerini anlamaları çok önemlidir. Öncelikle, öğrencilerin ruhsal ve davranışsal durumlarını değerlendirmek ve ailelerle yakın ilişki kurmak önemlidir. Ayrıca, öğrencilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak destek ve koruma sağlamak, güvenli bir öğrenme ortamı oluşturmak ve öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak da önemlidir. Eğitimciler, öğrencilerin dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (ADHD) ve diğer problemleri gidermek için özel programlar oluşturmak, çocuğun aile ortamına gösterdiği ilgiyi artırmak, cinsel saldırı yaşayan öğrencilere gerekli desteği sağlamak ve öğrencilerin zihinsel sağlığının korunması için gerekli önlemleri almak gibi farklı stratejiler kullanabilir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Gün hastalığı (SAD), kış günlerinin kısalmasıyla başlayıp yazın gelişiyle azalıp ortadan kalkan bir durumdur. Kış aylarında, gündüz saatlerinin kısalması ve gündüz ışığının azalması, kişilerin sosyal etkinliklerine, düzenli alışkanlıklarına ve günlük yaşamlarına olumsuz etkilerinden dolayı, bir çok kişide depresif belirtiler oluşturur.

Gün hastalığının en belirgin belirtisi, kişinin her gün uykusuzluk, halsizlik, düşük enerji seviyesi, yorgunluk, üzüntü, kaygı, öfke, hayal kırıklığı, umutsuzluk, özgüven eksikliği, konsantrasyon eksikliği, anksiyete ve düşük libido gibi duygusal ve fiziksel etkilere maruz kalmasıdır. Bunların çoğu, kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek düzeyde olabilir.

Kişinin gün hastalığının etkilerini hafifletmesi için, özellikle kış aylarında, güneş ışığına maruz kalmasını sağlamak gerekir. Bunu yapmak için, dışarıda yürüyüşler, yüzme, koşu ve yüzme gibi açık hava etkinlikleri yapmak, güneş ışığına maruz kalma süresini artırmak ve güneş ışınlarının düzenli bir şekilde alınmasını sağlamak önerilmektedir. Günde en az 10-15 dakika güneş ışığı alınması önerilir. Eğer kişinin gün hastalığının belirtileri hafif ise, aydınlatmaların kullanılması ve ışık terapisi gibi alternatif tedaviler de kullanılabilir.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,419
1,256
112
Gün hastalığı, günümüzde genellikle çalışanların yaşadığı, yoğun iş temposu ve stres altındaki yaşamlarının sonucu olarak ortaya çıkan bir sendromdur. Gün hastalığı, işe gitmekten, üzerinde çalışmaktan, arkadaşlarıyla vakit geçirmekten ve eğlenmekten zevk alamamanın, duygusal tepkilerin yoğunlaşmasının ve motivasyonun kaybolmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan bir sendromdur. Gün hastalığının belirtileri arasında; çalışma isteğinin kaybı, işe gitmekten hoşlanmama, uykusuzluk, duygusal tepkilerin kontrol edilmesinde zorluk, dikkat dağınıklığı ve motivasyonun kaybı sayılabilir. Gün hastalığının önlenmesi için çalışanların iş dengesini sağlamaları, işlerinin ötesinde özel hayatlarını geliştirmeleri ve ruhsal, duygusal ve fiziksel sağlıklarına önem vermeleri gerekir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,541
1,315
112
Gün hastalığı, genellikle güneş ışınlarının insan vücuduna aşırı miktarda maruz kalmasıyla ortaya çıkan cilt rahatsızlığıdır. Gün hastalığı, özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu zamanlarda ve zayıf güneş kremi kullanımının olmadığı zamanlarda ortaya çıkabilir. Gün hastalığı, ciltte kızarıklık, yanma veya kaşınma gibi belirtileri olan ve dört saatin üzerinde güneş ışığından kaçınılması gereken bir durumdur.

Gün hastalığının önlenmesi için, özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu zamanlarda ve zayıf güneş koruyucu kullanımının olmadığı zamanlarda, güneş ışınlarından korunmak önemlidir. Güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanımı, giysilik, şapka, gözlük ve güneş gölgesi kullanımı gibi yöntemler kullanılabilir. Güneş kremi özellikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu zamanlarda kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra, güneşte uzun süre kalınmaması veya doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamak da güneş hastalığının önlenmesi için önemlidir.

Güneşten korunma konusunda yeterli bilgi ve becerinin olmaması, güneş hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, özellikle çocuklar için güneşten korunma konusunda düzenli eğitim çok önemlidir. Örneğin, çocukların güneş kremi kullanımından, güneş ışınlarından nasıl korunacağına kadar her şeyi öğrenmesi sağlanabilir. Ayrıca, çocukların güneşten korunma konusunda bilinçlenmesi için öğretmenlerin de önemli bir rol oynayabilecekleri unutulmamalıdır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
16,010
641
5
Gün hastalığı, gündüz uykusuzluğu olarak da bilinen, uyku bozuklukları arasında yer alan bir durumdur. Gün hastalığı, geceleri uykuya dalma ve gece uykusunu sürdürme konusunda herhangi bir sorun olmamasına rağmen, gündüzleri uykuya dalma veya uykusuz kalmak şeklinde kendini gösteren bir durumdur. Gün hastalığı, en sık olarak depresyon, anksiyete bozukluğu, stres, uyku apne, uyku bozukluğu, uyku arası bozukluklar ve alerjiler gibi psikolojik veya fizyolojik durumlardan kaynaklanan bir durum olarak bilinmektedir. Gün hastalığının özellikleri arasında yorgunluk, dikkat eksikliği, müdahale etme, unutkanlık ve hiperaktivite gibi semptomlar yer almaktadır.

Gün hastalığının teşhisi, kişinin gece ve gündüz uykularının süresi, yoğunluğu ve kalitesi gibi konuları değerlendirerek konulmaktadır. Gün hastalığının tedavisinde, uyku hikayesinin yanı sıra, müdahale etme, depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi psikolojik durumların tedavisi de dahil olmak üzere, uyku bozukluklarına neden olan fizyolojik ve psikolojik durumlara yönelik tedaviler kullanılmaktadır. Gün hastalığına neden olan durumların tedavi edilmesi, uyku kalitesini artıracak ve kişinin uykusunu düzenleyecek bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, uyku düzeni ve rutinin sağlanması, uyku kalitesini arttırmak ve gün hastalığının semptomlarını azaltmak için önemli bir yöntemdir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Gün hastalığı (fotosensitif lupus eritematozus), ciltte ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Hastalık, aşırı güneş ışığına karşı duyarlılıkla ortaya çıkar ve güneşin gücüyle ciltte hassasiyet oluşturur.

Hastalık güneş ışığının etkisiyle ciltte kızarıklık, kaşıntı, batma veya kabuklanma gibi belirtiler oluşturur. Aşırı güneş ışığının etkisiyle ciltte yanma veya kaşıntı hissedilebilir ve ciltte kırmızı lekeler oluşabilir. Bu lekelerin yanı sıra ciltte kabuklanma, kabarma ve kızarma da ortaya çıkabilir.

Bazı durumlarda, güneş ışığına karşı hassasiyet, hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Hastalık, diğer organlara da yayılabilir ve hastalığın semptomları arasında artrit, göz hastalıkları, döküntü ve böbrek rahatsızlıkları da bulunabilir.

Güneş ışığı hastalığının tedavisi, hastanın durumuna ve hastalığın seviyesine bağlıdır. Hastalar, güneş ışığından korunmak için güneş kremi kullanmalı ve güneşe maruz kalma sürelerini sınırlamalıdır. Ayrıca, güneş ışığının etkisini azaltmak için güneş gözlükleri veya şapkalar gibi koruyucu giysiler kullanmak da önerilir. Eğer hastalık ileri düzeyde ise, doktorlar hastalara glukokortikoid ilaçlar veya fototerapi kullanımını önerebilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü