Guthrie kuramı nedir

pembikeller

Tanınmış Üye
BaYaN
1 May 2023
1,342
108
47
Guthrie kuramı hakkında bilgim tam olarak ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlayamıyorum. Bu kuram ne hakkında? Daha önce duymuş olsam da ayrıntılarını öğrenmek istiyorum. Lütfen, bu konu hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz? Üzerine düşündüğümüz konu hakkında diğer forum kullanıcılarının da fikirlerini duymak istiyorum.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Guthrie Kuramı Nedir?

Guthrie Kuramı, insanların ve hayvanların, özellikle de sosyal hayvanların öğrenme ve davranış biçimlerinin açıklanmasında önemli bir yer kaplayan bir kuramdır. Guthrie Kuramı, Arthur William Guthrie tarafından 1953'te geliştirilmiştir. Kuram, insan ve hayvan davranışlarının, yalnızca nesnel etkileşimlerle açıklanamadığını iddia eder. Öğrenme ve davranışların, öğretilmiş ve öğrenilmiş olarak açıklanmasını önerir.

Guthrie Kuramının Temel Kavramları

Guthrie Kuramının temel kavramları arasında, öğrenme ve davranışın korelasyonu, öğretilmiş ve öğrenilmiş davranışlar, bağlantılar ve çevresel etkileşimler yer alır. Guthrie Kuramı, öğrenme ve davranış arasındaki ilişkinin, çevrenin etkisiyle ortaya çıkan bağlantılar aracılığıyla açıklanabileceğini öne sürmektedir.

Guthrie Kuramının Uygulanması

Guthrie Kuramı, insan ve hayvan davranışını açıklamak için kullanılabilir. Kuram, öğrenme ve davranış arasındaki bağlantıların, çevresel etkileşimler aracılığıyla oluştuğunu savunur. Kuramda, öğrenme ve davranış arasındaki bağlantılar, öğretilmiş ve öğrenilmiş olarak açıklanır. Kuram, davranışın çevresel etkilerinin önemini vurgular. Ayrıca, kişinin davranışını anlamak için, onun çevresindeki etkileri anlamak gerektiğini de önemsemeyi önerir.
 

aKiNCi

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
669
80
0
Guthrie Kuramı, bir kişinin konuşma ve yazma becerilerinin gelişmesi ile ilgili bir kuramdır. Bu kuram, insanların çocukluk döneminden itibaren bir dil öğrenim sürecinin üç temel aşamasını kapsar. İlk olarak, dilin üzerinde çalışılırken çocukların çeşitli dil kalıplarını çeşitli çevresel ödüller kullanarak öğrendiklerini öne sürmektedir. İkinci olarak, çocukların bu kalıpları kullanarak yeni cümleler yaratma ve ifade etme yeteneğine sahip olduklarını öne sürmektedir. Üçüncü olarak, çocukların dili kullanma yeteneklerini geliştirmek için çevreleri ile çatışmaya ve çatışmaları çözmeye mecbur olduklarını öne sürmektedir.
 

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Guthrie Kuramı, insanların bebeklik dönemindeki davranışlarının nasıl geliştiğini inceleyen bir kuramdır. Kuram, bebeklerin doğal olarak etrafındaki nesneleri keşfetmek için harekete geçtiğini ve bunu çok fazla güdülenme olmadan yaptığını varsayar. Bu kuram, başlangıçta bebeklerin etrafındaki nesneleri keşfetmek için çabaladıklarına ve bu çaba sonucunda öğrenme becerilerinin geliştiğine dayanır. Kuramın önemli bir noktası, bebeklerin öğrenme süreçlerini daha iyi anlamak için davranışlarının temel nedenlerini incelemektir. Guthrie Kuramı, bebeklerin davranışlarını ve öğrenme becerilerini geliştirmek için bu kuramın kullanılmasını teklif eder.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Guthrie Kuramı, bireyin öğrenmesindeki temel ilkeleri açıklamaya yönelik bir kuramdır. Kuram, bir öğrenciye yüklenen bilgiyi en iyi şekilde kavramasını sağlamak için öğrenme kuramlarının temel özelliğini ortaya koymaktadır. Kuram, daha önce öğrenilmiş bilgilerin, yeni bilgilerin anlaşılmasını ve metabolizasyonunu kolaylaştırmak için kullanılan bir öğrenme tekniği olarak tanımlanmıştır. Guthrie, öğrenmeyi bir dizi alıştırmadan oluşan bir süreç olarak tanımlar. Bu alıştırmalar, öğrencinin öğrendiği bilgiyi anlamasını ve metabolizasyonuna yardımcı olmasını sağlayan araçlar, çalışmalar ve etkinliklerdir. Guthrie kuramına göre, öğrenme, bir bilgi birikimi süreci olarak tanımlanır ve öğrenme süreci, her bir öğrencinin öğrenme gereksinimlerine dayalı olarak özelleştirilmiş olarak karşılanmalıdır. Bu süreç, öğrencinin öğrendiği bilgiyi anlamasını, metabolizasyonuna yardımcı olmasını ve kavramların uygulanmasını sağlamalıdır. Guthrie kuramı, öğrenmeyi, öğrencinin kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir süreç olarak, öğrencinin kendi öğrenme becerilerini geliştirmesini sağlayan bir süreç olarak tanımlar.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Guthrie Kuramı, kas kasılmalarının ve hareketin niteliksel özelliklerinin anlaşılmasına yardımcı olan, 20. yüzyılda geliştirilen bir psikolojik teori olarak bilinir. Teori, motor hareketin ve hareket kontrolünün öğrenilmesine yardımcı olan John Guthrie tarafından geliştirildi. Teori, motor hareketin üç temel mekanizmasının kullanılmasını öngörür.

İlk olarak, kas kasılmasının duyusal kontrolünü belirlemek için kasların uyarılmasının öğrenilmesi gerektiği vurgulanır. Bu noktada, hareketin niteliğini ve kalitesini belirlemek için kasılmaların nasıl kontrol edileceği gösterilir. İkinci olarak, mekanik kontrolün öğrenilmesi için hareketlerin mekanik özelliklerinin anlaşılması gerektiği vurgulanır. Hareketin kalitesi, hareketin diğer hareketlerle ilişkisi ve hareketin doğru veya yanlış yönde olması, mekanik kontrol üzerinde etkili olur. Son olarak, motor hareketlerin programlanması için, hareketlerin zamanlaması ve süresi gibi parametrelerin öğrenilmesi gerektiği vurgulanır. Bu parametreler, hareketin kalitesini ve kusursuzluğunu belirler.

Guthrie Kuramı, insanların hareket özelliklerinin nasıl öğrenildiğini ve kontrol edildiğini anlamak için yararlıdır. Teori, insan ve diğer hayvanların hareket kontrolünün mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, bu kuram, hayvan hareketlerinin psikolojik olarak incelenmesi için kullanılmaktadır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Guthrie Kuramı, öğrenme ve öğretme süreçleri üzerine kurulmuş klasik bir öğrenme teorisi olarak kabul edilmektedir. Kuramın özü, insanların davranışlarının öğrenim ve öğretim süreçlerindeki etkilerini anlamaktır. Bu kuram, öğrencilerin öğrenme potansiyellerini ve öğrenme yeteneklerini anlamaya odaklanır.

Guthrie Kuramı, klasik bir öğrenme teorisi olarak kabul edilir çünkü öğrenme ve öğretme süreçlerini anlamaya çalışır. Kuram, öğrencilerin öğrenme potansiyellerini ve yetenekleri üzerine odaklanır. Kuramın temel kavramı, öğretilen bilgi ve becerilerin öğrenme için uygun olan bir kombinasyonu oluşturmaktır. Öğrenciler karşılaştıkları durumlara öğrenmeyi teşvik eden çevresel faktörler veya motivasyon kaynakları aracılığıyla karşılaşırlar. Öğrenme teorisi, öğrencinin kendisinin ve çevresinin etkisi altında kalarak öğrenmeyi çalışması gerektiğini öne sürmektedir. Öğrenme çalışmaları, öğrencinin odaklanma ve konsantrasyonuna bağlıdır. Öğrenci, öğrenme sürecinin kendisine karşı gerçekçi ve uygun öğrenme ortamını sunarak öğrenmeyi teşvik edecek şekilde öğrenmeyi teşvik eden araçları ve teknikleri kullanarak, öğrenme sürecini mümkün kılabilir.

Guthrie Kuramı, öğrencilerin öğrenme süreçlerinin öznel olarak yönlendirildiğini ve kendileri tarafından alınan kararların öğrenmeyi etkilediğini öne sürmektedir. Bu teori öğretmenlerin öğrenme sürecinin öznel olarak yönlendirilmesine ve öğrencilerin kendi kararlarını alarak öğrenmeyi etkileyebileceklerine işaret eder. Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme sürecini yönlendirmek için öğrenme potansiyellerine ve yeteneklerine odaklanmalı ve öğrenmeyi teşvik eden çevresel faktörleri ve motivasyon kaynaklarını kullanmalıdır.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Guthrie Kuramı, John B. Guthrie tarafından geliştirilen, okurun ne kadar çok okuduğu ile okuma becerisi arasındaki ilişkiyi açıklayan bir kuramdır. Guthrie Kuramı, okunan kitapların özünde yatan anahtar kavramların, okur tarafından çözümlenmesi ve anlaşılması ile okuma becerisinin geliştiğini varsayar. Kuram, okuma becerisinin gelişmesinin, okunan kitapların anahtar kavramlarının keşfedilmesi ile elde edilebileceğini belirtir. Guthrie Kuramı, okunan kitapların kökte yatan kavramlarının çözümlenmesi ile okuma becerisinin artacağının öngörüsüne dayanır.

Okumayı etkileyen faktörlerin arasında, okuma alışkanlıklarının ve şeklinin gelişmesi, okuma hızının arttırılması, okuma becerisinin geliştirilmesi ve anlam çıkarma becerisinin geliştirilmesi sayılabilir. Guthrie Kuramı, okunan kitaplardaki anahtar kavramların çözümlenmesi aracılığıyla bu faktörlerin geliştirilmesinde yardımcı olur. Guthrie Kuramının öngördüğü gibi, okunan kitaplardaki anahtar kavramların keşfedilmesi, okuma becerisinin artması ve okuma alışkanlıklarının gelişmesi sonucunda okuma becerisi geliştirilmiş olur. Bu durum, okurun daha çok okuma alışkanlığı geliştirmesine, okuma becerisinin gelişmesine ve daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Guthrie Kuramı, psikolojide kullanılan öğrenme teorisidir. Bu teori, insanların, deney veya tecrübelerinin sonucunda, öğrenme kapasitesinin arttığını ileri sürmektedir. Teori, çevresel öğrenmeyi, bireylerin öğrenme çabasının sonucunda, nötr uyarıcıların etkisiyle sağlandığını öne sürmektedir. Guthrie, öğrenme sürecinin üç temel unsurunu belirlemiştir: çevresel uyarıcılar, öğrenme çabası ve öğrenme sonucu. Bu teori, öğrenmeyi, bireyin kendisinin öğrenme çabasının önemli bir parçası olarak görmektedir. Teori, davranışsal psikolojinin temel kuramlarından biridir ve hala öğrenme alanında kullanılmaktadır.
 

Pervin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
312
0
0
Guthrie Kuramı, İngiliz psikolog E.R. Guthrie tarafından geliştirilen, öğrenme ve hafıza üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramdır. Kuram, öğrenme ve hafıza arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için özellikle üretilmiştir. Guthrie, öğrenmeyi, davranışların hafızada tutulmasını sağlayan bir süreç olarak tanımladı.

Guthrie, öğrenmeyi hafızaya kaydetme, tutulma ve unutulma arasında geçen süreç olarak tanımladı. Bu süreç, öğrencilerin başarısının ölçümü ve öğrenme süreçlerinin önemi açısından önemlidir. Kuram, öğrenme ve unutmanın, nöronlar arasındaki sinirsel etkileşimler açısından tarif edilen beş temel yapısı vardır. Bunlar, önkoşullama, çeşitlendirme, kapsam, geri dönüş ve öğrenme süreçleridir.

Kuram, öğrenme süreçlerini üç basamak halinde açıklamaktadır. Bunlar, öğrenme alanının oluşturulması, bilgiyi algılamak ve bilgiyi hafızaya kaydetmek olarak tanımlanır. Öğrenme alanının oluşturulması, öğrencinin konuya olan ilgisinin ve öğrenmeyi düzenleyen sosyal faktörlerin rolünün anlaşılmasını içerir. Bilgi algılama, öğrencinin bilgiyi anlamasını sağlar. Son olarak, bilgi hafızaya kaydedilir ve öğrenme sürecine devam eder.

Guthrie Kuramı, öğrenme süreçleri hakkındaki çalışmaların önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Kuram, hafıza ve öğrenme arasındaki ilişkiyi anlamak için özellikle önemlidir. Ayrıca, kuram, öğrencilerin başarısını ölçmek ve öğrenme süreçlerini yönetmek için de kullanılmaktadır. Guthrie Kuramı, hafıza ve öğrenmeyi anlamak için önemli bir kuramdır.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Guthrie Kuramı, eleştirel düşünme ve akıl yürütme becerilerini geliştirmek için yardımcı olan bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, 20. yüzyılın başlarında amerikalı psikolog E.R. Guthrie tarafından geliştirilmiştir. Guthrie Kuramı çoklu bilişsel yaklaşımların temel prensiplerine dayanır. Öğrenme, öğrencinin anlamlı olarak ilgisine sahip olduğu ve öğrenci tarafından anlaşılmasına izin verilen yeni bilgiyi algılamasıdır.

Guthrie Kuramı, öğrencinin, öğrenme sürecinde karşılaşacağı durumlarda çözümler üretmesine veya çözümler üretmesine yardımcı olacak kabiliyetler geliştirmesine odaklanır. Kuram, öğrenmeyi etkin bir şekilde sağlamak için öğrencinin öğrendiği bilgiyi anlamlı olarak kullanmasını sağlar. Guthrie Kuramı, öğrenme sürecinin sürekli olmasını sağlamak için, öğrencinin öğrenme sürecinde yeni bilgiler edinmesini ve kullanmasını sağlar.

Guthrie Kuramının öğrenme sürecindeki etkisi, öğrencinin anlamlı olarak öğrenmesini ve yeni bilgiler edinmesini sağlamak için çeşitli teknikler kullanır. Örneğin, öğrencinin yeni bilgileri kavramasını sağlamak için, öğretimin öğrenmeyi kolaylaştırıcı teknikleri kullanmasını önerir. Öğrencinin anlamlı olarak öğrenmesini sağlamak için öğretim, öğrencinin konuyla ilgili deneyimlerini kullanmasını önerir. Ayrıca, öğrencinin öğrenmesini desteklemek için öğretim, öğrencinin öğrenme sürecindeki karşılaştığı sorunları çözmesine yardımcı olacak problem çözme ve çözüm önerileri sunar.
 

CounteSS

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,366
115
62
Guthrie Kuramı, 20. yüzyılın başlarında İngiliz psikolog Donald Olding Guthrie tarafından geliştirilen bir öğrenme teorisi olarak kabul edilir. Guthrie, insan ve hayvanların öğrenmeyi üç farklı şekilde yaptıklarını gözlemledi. Bu şekiller, hareketin direkt sonuçlarına yönelik öğrenme, hareket-sonuç arasındaki ilişkiyi özetleyen çıkarım ve hareketin sonuçlarıyla arasındaki bağın kesilmesinden kaynaklanan öğrenme olarak sıralanır.

Guthrie'nin teorisine göre, öğrenme hareket üzerinden meydana gelir ve öğrenme, çevresel bir kaynağa bağlı olarak etkilenen hareketin sonuçlarına karşılık gelir. Hareketin sonuçlarına bağlı olarak, hareketin değişmesi veya devam etmesi öğrenmeyi etkiler. Ayrıca, öğrenme, hareketin sonuçlarının çoğu kez değişmesine rağmen, sürekli olarak meydana gelen belirli bir sonuçla özdeşleşmesine ilişkin bir çıkarım süreci olarak da tanımlanır.

Guthrie Kuramı, hayvanlarda ve insanlarda öğrenmeyi açıklamak için çok önemli bir teori olarak kabul edilir. Özellikle, bu teori, hareketin sonuçları ve öğrenme arasındaki ilişkileri kavramaya yardımcı olur. Ayrıca, bu teori, çevresel etkenlere göre öğrenmeyi açıklamaya yardımcı olmak için kullanılır. Guthrie Kuramı, öğrenmeyi etkileyen farklı çevresel etkenleri açıklamak için kullanılır. Bununla birlikte, bu teori, öğrenmeyi daha iyi anlamamızı ve ilgili çevresel faktörleri daha iyi anlamamızı sağlar.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,468
517
0
Guthrie Kuramı, 20. yüzyılın başlarında ortaya atılan psikoloji alanındaki bir kuramdır. İnsan davranışını açıklayan bu kuram, insanların ve hayvanların öğrenme süreçleri üzerine odaklanır. Bu kuram, öğrenmeyi iki ana unsur olarak açıklar; öğrenme sürecinde ödüllendirme ve cezalandırma.

Guthrie Kuramı, İngiliz psikolog Edwin Ray Guthrie tarafından geliştirilmiştir. Kuramın temel prensibi, insanların ve hayvanların belirli bir eylemi tekrarlayarak öğrenmesidir. Örneğin; bir köpek elektrik çarpmasına maruz kalacak şekilde bir kapıya dokunduğunda, bundan kaçma davranışının öğrenilmesi söz konusu olabilecektir. Guthrie Kuramına göre, bu öğrenme süreci ödüllendirme ve cezalandırma ile gerçekleşmektedir. Ödüllendirme süreci, köpeğin dokunan kapıya maruz kalmaktan kaçmasının ardından verilen bir ödül ile kuvvetlendirilmesi şeklinde devam etmektedir. Cezalandırma ise, köpeğin aynı kapıya tekrar dokunmasına karşılık verilen bir ceza ile gerçekleşmektedir.

Guthrie Kuramı, insan davranışının anlaşılmasında önemli bir yer tutar. Kuram, insanların ve hayvanların öğrenme süreçlerinde ödüllendirme ve cezalandırma unsurlarının önemini vurgulamaktadır. Bunun yanı sıra, kuram aynı zamanda insanların ve hayvanların kendilerini geliştirmelerinde önemli bir rol oynayabilen çevresel etkenleri de dikkate almaktadır.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Guthrie Kuramı, insanların davranışlarının öğrenme ile nasıl etkilendiğini açıklamaya çalışan bir kuramdır. Kuram, özellikle 1940'ların başlarında Robert Guthrie tarafından geliştirilmiştir ve insanlarda öğrenme ve anımsama arasındaki ilişkiyi incelemek için kullanılmıştır.

Guthrie Kuramı, insanların öğrenmeyi anımsamaya dayandırır. Anımsama, öğrenmeyi destekler veya engelleyebilen bir öğrenme mekanizmasıdır. Öğrenme konusunda öğretmenlerin ve araştırmacıların kullandığı bir çok tekniğin temelinde, anımsama vardır. Kuram, öğrenmeyi anımsamaya dayandıran bir mekanizma olarak kullanılan davranışsal öğrenme teorisi ile tamamen aynı değildir. Kuram, davranışların nasıl öğrenildiğini değil, anımsamanın nasıl işlediğini irdelemektedir.

Kuram, kavramların belirli bir süreç sonucunda öğrenildiğini ve anımsanmasının öğrenme ve anımsama arasındaki ilişkiden geçtiğini öne sürmektedir. Guthrie'nin kuramı, insanların davranışlarının öğrenme ve anımsama arasındaki ilişki üzerinde odaklanmıştır. Kuram, öğrenme ve anımsamanın önemli bir parçası olan bellek mekanizmalarının araştırılmasının önemini vurgulamaktadır.

Kuram, öğrenme ve anımsama arasındaki ilişkiyi açıklamaya yardımcı olmak için bir dizi kavramı ve kuralları içerir. Örneğin, kuram, öğrenme sürecinin üç temel bileşeninden oluştuğunu ve bunların her biri öğrenmeyi anımsamaya katkıda bulunduğunu öne sürmektedir. Guthrie, öğrenmeyi anımsamayı destekleyecek üç temel bileşenin, katılım, özdeşlik ve devamlılık olduğunu söylemiştir. Öğrenme ve anımsama arasındaki ilişkiyi anlamak için bu bileşenlerin anlaşılması gerekir.

Guthrie Kuramı, öğrenme ve anımsama arasındaki ilişkiyi anlamak için öğretmenlerin ve araştırmacıların kullandığı çok sayıda teknikler sunmaktadır. Kuram, öğrenmeyi anımsamayı destekleyen temel bileşenlerin ne olduğunu, öğrenmeyi nasıl destekleyebileceklerini ve bunların nasıl uygulanacağını anlamaya yardımcı olmaktadır. Kuram, öğrenme ve anımsama arasındaki ilişkiyi anlamaya yardımcı olduğu için öğretmenler
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü