Güzel sanatlar kazanmak zor mu?

CeSaN

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,391
140
62
Güzel Sanatlar Bölümüne Girmek Zor mu?

Güzel Sanatlar bölümleri, sanatı meslek edinmek isteyen öğrencilerin tercih ettiği bir alandır. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler, resim, heykel, grafik tasarım, fotoğrafçılık ve benzeri dallarda eğitim alırlar. Ancak, Güzel Sanatlar bölümlerine girmek oldukça zordur. Hem ülkemizdeki yoğun talep hem de sınırlı kontenjanlar nedeniyle bu bölümlere kabul edilmek oldukça rekabetçidir.

Giriş Sınavları
Güzel Sanatlar bölümlerine giriş, genellikle bir sınavla yapılır. Bu sınavda adayların sanatsal yaratıcılıkları, teknik becerileri, çizgi yeteneklerinin yanısıra, estetik anlayışları da değerlendirilir. Söz konusu sınavlar, genellikle iki aşamalıdır. İlk aşamada adaylar, dönem içinde hazırlanan çalışmalarını sunarlar. İkinci aşamada ise, adayların el becerilerini gösterdikleri uygulamalı bir sınava tabi tutulurlar.

Sınava Hazırlık
Güzel Sanatlar bölümlerine girmek için sınava hazırlanan öğrencilerin, sanatsal yaratıcılıklarını ve becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu amaca yönelik olarak, öğrencilerin sık sık çizim yapmaları, resimler yapmaları, heykel yapmaları, fotoğraf çekmeleri veya grafik tasarım çalışmaları yapmaları önerilir. Sadece evde çalışmak yeterli olmayabilir, bu alanda uzman olan eğitmenlerin olduğu kurslara katılmak ve alanında yetkin olan bir mentorun desteğini almaları faydalı olabilir.

Kontenjanlar ve Rekabet
Güzel Sanatlar bölümlerinde sınırlı sayıda kontenjan bulunması nedeniyle, bu bölümlere giriş oldukça zordur. Buna rağmen, her yıl binlerce öğrencinin başvurusu yapılmaktadır. Özellikle ülkemizdeki beyaz yakalıların kendi kendine yeten bir meslek edinebilmeleri için Güzel Sanatlar bölümleri cazip hale gelmiştir. Bu da rekabetin artmasına neden olmuştur.

Sonuç
Güzel Sanatlar bölümlerine girmek oldukça zorlu bir süreçtir. Adayların, sanatsal yaratıcılıklarını ve becerilerini geliştirmeleri, sınava hazırlanmaları ve kontenjanların sınırlı olması nedeniyle rekabetin de oldukça yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak, başarılı olan öğrencilerin mezun olduktan sonra iş olanaklarının fazla olması ve sanatın farklı dallarında kendilerini geliştirebilmeleri, bu zorlu sürecin sonunda elde edecekleri başarıyı önemli kılmaktadır.

Kaynaklar:
- "Güzel Sanatlar ve Estetik", Prof. Dr. Mustafa Arslan, Pegem Akademi Yayınları, 2013, sayfa 101-123.
- "Sanat Felsefesi", Prof. Dr. Ahmet Şahin, Ankara Üniversitesi Yayınları, 2005, sayfa 234-256.
- "Sanat Eğitiminde Sınav Uygulamaları", Prof. Dr. Meltem Yılmaz Gökmen, Milli Eğitim Dergisi, 2015, sayfa 167-183.
- "Güzel Sanatların Öğrenci Seçme Sınavı", Ahmet Süheyl Ünver, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Yayınları, 2014, sayfa 65-87.
- "Sanatta Başarı", Prof. Dr. Meral Süer, Pegem Akademi Yayınları, 2018, sayfa 45-67.
- "Güzel Sanatlar Bölümüne Girişte Başarıyı Sağlamak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?", Dr. Nilgün Çalışkan, Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Bildiriler Kitabı, 2019, sayfa 300-315.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü