Hanımkız, çoğunlukla kız çocukları için kullanılan bir terimdir. Genellikle, belirli yaşlarda belirli görevleri ve etkinlikleri üstlenen kız çocukları için kullanılır. Hanımkızlar, çoğu durumda, genç yaşlardan itibaren kendilerini yetiştirmeleri için eğitilir. Eğitim, genellikle, temel olarak ev işleri ve ev işlerine yardım etmekten oluşur. Bununla birlikte, kızların bazı kişisel bakım becerilerini öğrenebilmeleri, örneğin, giyinmek, ayakkabılarını bağlamak ve diğerleri gibi, de temel konular arasında yer alır.
Hanımkızların başka bir görevi de, kültürel, sosyal ve ahlaki değerleri koruyacak ve öğretecek şekilde eğitilmeleridir. Hanımkızların, eğitim almaya ve başka insanlara yardım etmeye çalışmaları, onların topluma katılmasına yardımcı olur. Ayrıca, kızların kendi aralarında iletişim kurabilmeleri ve birlikte yaşayabilmeleri için de önemlidir.
Hanımkızların bir diğer özelliği, kendilerini ifade edebilme ve özelliklerini geliştirme yetenekleri olarak sayılabilir. Bu, çoğunlukla, kız çocuklarının etkinlikleri ve çalışmalarını takip etmeleri ve kendilerini ortaya çıkarmalarıyla ilgilidir. Kızların, kendilerine özgül ve özgüvenli olmalarını sağlamak için, eğitimlerine özgün bir özgüven ve güven kazandırılması gerekir.
Günümüzde, hanımkızlar, kültürel normlar ve sosyal kurallara uymayı öğrenerek, ülkelerinde ve dünyada önemli bir etkiye sahiptir. Hanımkızlar, toplumun daha güvenli ve daha çağdaş bir hale gelmesine yardımcı olmak için çok önemli bir rol oynuyor.