Hasta kendi isteği ile taburcu olabilir mi

poam

Üye
BaYaN
26 May 2023
1,293
121
17
Merhaba, hastane konusunda bilgi sahibi olan herkese sesleniyorum. Benim hasta olarak kendi isteğim ile taburcu olup evime dönebilmem mümkün mü? Benim konuşmak istediğim konu, hastaların kendi isteği ile taburcu olup evlerine dönebilme hakkı. Yakın zamanda hastaneye yatmış olan bir arkadaşımın hastane tarafından taburcu olmasına izin verilmedi. Bu durum beni çok şaşırttı. Benden istenilenin aksine, hastanın bizzat kendi isteği ile taburcu olup evlerine dönebilmesi ne kadar doğru olurdu. Bu konuda deneyimli olan veya hastane konusunda uzman olan herkese danışmak istiyorum. Konu hakkında ne düşündüğünüzü ve benim için yardımcı olabilir misiniz? Çok teşekkür ederim.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,597
1,315
112
Hasta Kendi İsteği ile Taburcu Olabilir Mi?

Hasta kendisi istemesi durumunda taburcu olabilir mi sorusu çokça sorulmaktadır. Bu konuyla ilgili çoğu insanın merak ettiği en önemli konu, hasta kendi isteği dışında taburcu edilebilecek mi?

Kanunen, her hasta kendi kararı ile taburcu edilebilir. Ancak, hasta kendi isteği dışında taburcu edilmesi durumunda, ailesi veya yakınlarının veya hastane personeli tarafından yapılan bir karara göre taburcu edilebilir. Bu durumda, hastanın taburcu edilmesi için uygun olup olmadığı ve hastanın durumu hakkında uzman gözlemleri, araştırmalar ve değerlendirmeler yapılır.

Hasta İçin Taburcu Olma Koşulları

Taburcu için hastanın kendi isteği olması gerekli değildir. Bunun yerine, hastanın kendisini güvenli olarak taburcu edebilecek duruma gelmesi gerekmektedir. Bu durumda, hastanın yaşadığı hastalık ya da semptomların giderilmesi veya daha iyi hale gelmesi, hastanın ilaçlarının doğru ve güvenli bir şekilde kullanılması, hastanın güvenli bir şekilde evine dönebilmesi, hastanın günlük bakımının sağlanabilmesi ve hastanın takip edilmesi gereken diğer tedavilerinin uygulanması gibi durumlar göz önünde bulundurulur.

Hasta İstemiyorsa Taburcu Olur mu?

Eğer hastanın taburcu olması için gerekli koşullar sağlanmışsa ve hasta taburcu olmayı istemiyorsa, hastane veya hasta bakıcısı tarafından hastanın taburcu edilmesi konusu hakkında hastaya bilgi verilerek, hastanın taburcu edilmesine karar verilir. Bu durumda, hastanın taburcu olması için gerekli koşulların sağlanmış olması ve hastanın taburcu olmasını istememesi koşulları aranır.

Sonuç

Hasta kendi isteği dışında taburcu edilebilir mi? Hasta kendi isteği olmadan taburcu edilmesi durumunda, hastanın durumu, yakınlarının ve hastane personelinin gözlemleri, araştırmalar ve değerlendirmeleri göz önünde bulundurularak, hastanın taburcu edilmesi konusunda karar verilir. Hastanın taburcu olması için gerekli koşullar sağlandıysa ve hasta taburcu olmayı istemiyorsa, hasta bakıcısı veya hastanenin hastanın taburcu edilmesi konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)