Hayıflanma ve pişmanlık arasındaki fark, insanların geçmişteki hatalarının kaynaklı olarak yaşadıkları duygu ve düşüncelerin farklılığını ifade eder. Hayıflanma, geçmişteki yanlışlarının farkına vardıktan sonra oluşan sorumluluk duygusudur. Geçmişteki kötü hatalarının kaynaklı olarak, hayıflanan kişi, gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı üzülür ve bu durumdan pişman olur. Bununla birlikte, hayıflanmak yalnızca bir kişinin kendi eylemlerine pişmanlık duyması anlamına gelmez. Aynı zamanda, hayıflanan kişinin başka insanlara veya ortama zarar verdiğini düşünüyor olması, üzüntü duymasına sebep olur. Bu üzüntü, hayıflanan kişinin özür dilemesi veya başka bir şekilde telafi etmesi gereken bir durumla yüzleşmesi ile ortaya çıkar.
Pişmanlık ise, geçmişteki hatalarının farkına vardıktan sonra oluşan duygudur. Pişmanlık, bir kişinin özür dilemesinden çok daha fazlasıdır. Pişmanlık, bireyin kendini kötü hissetmesine, üzülmesine veya utanmasına neden olabilir. Pişmanlık, bireyin geçmişteki hatasının kaynaklı olarak, başka insanların ya da ortamın zarar görmesi gibi üzücü sonuçlarının farkına vardığı duygudur. Pişman olan bir kişi, hatasının yol açtığı zararın telafisi adına çabaları olabilir. Bazen, pişmanlık üzüntü ve kırgınlık gibi duyguların iç içe geçtiği duygusal bir sarmalı da içerebilir.
Sonuç olarak, hayıflanma ve pişmanlık arasındaki fark, geçmişteki hatalarının kaynaklı olarak yaşadıkları duyguların farklılığını göstermektedir. Hayıflanma, geçmişteki hatalarının farkına vararak oluşan sorumluluk duygusudur. Pişmanlık ise, geçmişteki hatalarının farkına vardıktan sonra oluşan duygudur ve başka insanlara veya ortama zarar verilmesi durumunda, üzüntü duymasına veya özür dilemeye sebep olabilir.