Hikayede biçim ne demek

kalpbahcesi

Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,346
111
17
Merhaba, ben yeni bir hikaye yazmak istiyorum ancak hikayede biçim ne demek? hakkında hiçbir fikrim yok. Hikayede biçim neyi ifade ediyor ve nasıl kullanılıyor? Hikaye yazarken nelere dikkat etmeliyim? Bir hikayede biçim nasıl kullanılır? Hikayede biçim neye göre belirlenir? Hikayelerin biçimi ne kadar önemli? Hikayede biçim kullanımı nasıl geliştirilebilir?

Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Bu konu hakkında önerilerinizi ve deneyimlerinizi paylaşır mısınız? Lütfen bu konu hakkında yardım edin. Çok teşekkürler.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Hikaye Biçiminin Tanımı

Hikaye biçimi, edebi bir ürünün anlatım veya sunuş tarzını ifade eder. Bir hikayenin biçimi, öyküyü oluşturan parçalardan oluşur ve bunların tümünün nasıl bir araya geleceğini belirleyen şekilde düzenlenir. Hikaye biçimi, öykünün anlaşılmasını ve anlatılmasını kolaylaştırır.

Hikaye biçimleri, öykünün konusundan, karakterlerinden veya türünden bağımsız olarak değişebilir. Hikayenin yazılma şekli, öykünün konusunda, karakterlerinde veya türünde değişiklik yapılmadan değiştirilebilir.

Hikaye Biçimlerinin Türleri

Hikaye biçimleri, öykünün anlatımındaki teknikleri içerir. Bunların her biri, hikayeyi etkileyen faktörleri kapsar ve hikayenin anlaşılmasını kolaylaştırır.

Hikaye biçimleri, öyküyü katmanlı bir şekilde anlatmak için kullanılan çeşitli teknikleri içerir. Bunlar arasında şu teknikler bulunur:

- Öykü Anlatma Tekniği: Bu teknik, öyküyü parçalara ayırarak, parçaların anlaşılmasını kolaylaştırmak için kullanılır.

- Zaman ve Yer Tekniği: Bu teknik, öyküyü zaman ve mekân üzerinden anlatmak için kullanılır.

- Karakter Tanımlama Tekniği: Bu teknik, öyküdeki karakterleri tanımlayarak, anlatımı kolaylaştırmak için kullanılır.

- Diyalog Tekniği: Bu teknik, öyküyü diyaloglar aracılığıyla anlatmak için kullanılır.

Hikaye Biçiminin Önemi

Hikaye biçimlerinin önemi, öykünün anlaşılmasını ve anlatılmasını kolaylaştırmaktır. Hikaye biçimleri, öykünün anlatımını daha anlaşılır ve kolay anlaşılır hale getirir. Bu, okuyucuya öyküyü daha iyi anlamasını sağlar ve bu, öykünün daha etkili anlatılmasını sağlar.

Hikaye biçimlerinin önemi, aynı zamanda öykünün daha kolay okunmasını ve öykünün daha etkili anlatılmasını sağlamaktadır. Hikaye biçimleri, okuyucuya öykünün daha kolay anlaşılmasını sağlayarak, öyküyü daha keyifli hale getirmektedir.

Hikaye biçimleri, öykünün anlaşılmasını ve anlatılmasını kolaylaştıran önemli bir unsurdur. Hikaye biçimleri, öyküyü daha anlaşılır ve kolay anlaşılır hale getirerek, öykünün anlaşılmasını ve anlatılmasını kolaylaştırmaktadır.

• Haha
  • Angry
Reactions: Mujde and Cemre

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Hikaye biçimi, hikaye anlatımının yöntemi olarak tanımlanır. Hikaye, belirli bir sırayla olayların ve karakterlerin tanıtılması ve olayların aktarılmasıyla oluşur. Hikaye biçimi, hikayenin öyküsüne, karakterlerine ve anlatım tarzına bağlı olarak değişebilir. Hikaye biçimi, öykünün kurgusu, tema ve inceleme tarzını belirler. Hikaye biçimi, klasik, modern ve postmodern olarak sınıflandırılabilir. Modern ve postmodern hikaye biçimleri, özgürlükleri ve kültürünün farklılıklarını kullanır.

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Biçim, dilbilimsel ve edebi çalışmalarda kullanılan bir terimdir. Çoğunlukla, bir öykü veya metinin estetik ve içerik açısından incelenmesinde kullanılır. Biçim, öykünün girişi, gelişmesi ve sonu arasındaki ilişkiyi ve bunun okuyucuya nasıl aktarıldığını belirler. Öykünün anlatımının ne kadar etkili olduğu ve hangi konulara odaklandığını belirleyen biçim, okuyucuya öykünün içeriğini daha kolay anlamasını sağlar. Biçim, okuyucunun duygularını harekete geçirerek, öykünün temel mesajını daha iyi anlamasını sağlar. Biçim, klasik anlatım tarzından modern anlatım tarzlarına kadar çeşitli türlerde değişebilir.

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Hikaye biçim, kurgusal bir metin yazmanın bir yoludur. Hikayeler, çoğu zaman bir öykü, roman veya oyun şeklinde yazılır. Hikaye biçiminde yazılan metinler, karakterleri, çatışmaları, gelişmeleri, duyguları ve sonuçları içerir. Hikayeler, okuyuculara daha iyi bir anlayış ve deneyim sağlamak için kurgu teknikleri kullanır. Hikayeler, aynı zamanda okuyucunun dışa dönük bir anlayışa sahip olmasına ve hayata dair dersler çıkarmasına yardımcı olabilir. Hikayeler, konularının farklı olabileceği gibi, farklı stiller ve kurgu teknikleri kullanılarak oluşturulabilir.

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Hikaye biçimi, bir olayın anlatımı için kullanılan özellikleri içeren bir düzen anlamına gelir. Hikayede, olayların ve karakterlerin aranıp bulunması gerekir; tarih, zaman, mekân, ton, atmosfer, noktalama işaretleri ve dil seçimi gibi unsurların hepsi hikayenin anlatımını destekler. Hikaye biçimleri farklılık gösterebilir, ancak temel öğeler her zaman aynıdır. Hikaye biçimi, hikayeye derinlik kazandıran bir özelliktir ve hikayeyi daha etkili bir şekilde anlatmak için kullanılan araçlardır.

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Hikayede biçim, anlatımın özelliklerini ve konuyu anlatmak için kullanılan teknikleri ifade eder. Bir hikayede biçim, anlatımın duyguları, temel konuları ve gerçeklikleri ifade etme gücünü etkileyebilir. Hikaye anlatıcısı, hikayeyi daha etkileyici ve daha gerçekçi hale getirmek için farklı biçimleri kullanabilir. Bu biçimler arasında Öykü, Kurgu, Sözlü hikaye, Dramatik hikaye ve Epik hikaye sayılabilir. Öykü hikaye, hikayenin konusunu kısa ve etkileyici bir şekilde anlatmaya yöneliktir. Kurgu hikaye, gerçek olmayan gerçekliklerin ve kurgusal öğelerin kullanımını içerir. Sözlü hikaye, hikaye anlatıcısının ağzından gerçekleştirilen hikayelerdir. Dramatik hikaye, hikayenin duygu ve düşünceleri ile desteklenen anlatımı içerir. Epik hikaye, genellikle destansı bir hikaye olarak anılan, önemli bir olayın ya da olayların öyküsünü anlatır. Hikayede biçim, anlatımın daha etkileyici ve gerçekçi olmasını sağlayan tekniklerden oluşur.

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Hikaye biçimi, bir hikayenin anlatıldığı şekle verilen genel addır. Hikaye biçimleri, hikayenin amacına, içeriğine, anlatım tekniğine, üsluba ve diyalogların kullanılıp kullanılmayacağına bağlı olarak değişebilir. Bir hikayenin anlatımının ne kadar başarılı olacağı, hikaye biçiminin seçiminde önemli bir rol oynar. Hikaye biçimleri arasında en yaygın olanlar şunlardır: öykü, roman, masal, gezi, anı, biyografi, tiyatro, senaryo, destan, epik, dram ve trajedi.

Öyküler, kısa hikayelerdir ve genellikle kahramanların başından geçen olayların anlatıldığı hikayelerdir. Romanlar, uzun ve karmaşık hikayelerdir ve genellikle kahramanların gelişimini izleyen olayların anlatıldığı hikayelerdir. Masallar, çocuklar için kurgulanan hikayelerdir ve genellikle kahramanların gerçek üstesinden gelen olayların anlatıldığı hikayelerdir. Geziler, tarihsel güzellikleri ve deneyimleri anlatan hikayelerdir. Anılar, bireyin kendi yaşam deneyimlerini anlattığı hikayelerdir. Biyografiler, önemli kişilerin yaşamlarını anlatan hikayelerdir. Tiyatrolar, sahne oyunlarıdır ve genellikle kahramanların arasındaki ilişkileri anlatan hikayelerdir. Senaryolar, filmler ve televizyon dizileri için yazılan hikayelerdir. Destanlar, kahramanların yolculuğu ile anlatılan hikayelerdir. Epikler, kahramanların ülkeleri kurtarmak için verdikleri mücadeleleri anlatan hikayelerdir. Dramlar, olay örgüsünün kurgusal olarak oluşturulduğu ve duygusal olarak anlatılan hikayelerdir. Trajediler, kahramanların başına gelen kötü olayların anlatıldığı hikayelerdir.

Hikaye biçimleri arasındaki farklılıkların farkında olmak, hikaye anlatmak için en uygun biçimi seçmek için önemli bir adımdır. Her hikaye biçimi, hikayenin anlatımı için farklı teknikleri ve anlatım üslubu gerektirir. Hikayenin anlatımında başarı, seçilen hikaye biçiminin doğru kullanılmasına bağlıdır.

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Hikaye biçimi, bir öyküyü anlatmak için kullanılan bir anlatım biçimidir. Hikaye biçiminde, bir anlatıcı, yaşanan olayların, karakterlerin, mekânların ve diyalogların bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir hikaye oluşturur. Hikaye biçiminde anlatım, okuyucuyu bağlamın içine alarak, öyküyü daha etkili bir şekilde anlatmak için kullanılır. Hikaye biçiminde anlatım, özellikle roman ve hikâye yazmak isteyen yazarlar için oldukça yararlıdır.

Bazooka

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,450
144
62
Hikaye biçimi, bir tür edebi türüdür ve bir hikaye anlatmak için kullanılan belirli bir yöntemdir. Hikaye biçimi, hikayenin kurgusu, karakterleri, olayları, çatışmaları, arka planı ve sonuçlarının tasarımının bir kombinasyonudur. Hikaye biçimi, hikayenin anlatımı ve başarısını etkileyen önemli bir faktördür.

Hikaye biçimi, çoğu zaman en kolay şekilde anlatılabilecek bir konu seçmek, bunu kurgulamak ve anlatmak için kullanılan bir yöntem olarak tanımlanır. Hikayenin biçimi, okurun duygularını ve hislerini etkileyebilen ve okurun konuya ilgisini arttırabilecek bir yapıya sahip olmalıdır. Hikayenin biçimi, kurgu, karakterler, çatışmalar, arka plan ve sonuçların kullanımı ile oluşturulmalıdır.

Hikaye biçimi, geleneksel ve modern kalıplara göre değişebilir. Geleneksel hikaye biçimleri, hikayenin kurgusunun önceden belirlenmiş bir formata uygun olarak yazılmasını gerektirir. Modern hikaye biçimleri ise, yazarın kendi özgün tarzına göre hikayenin kurgusu üzerinde özgürce oynamasına izin verir.

Hikaye biçimi, yazarların farklı yazı türlerine göre özgün ürünler yaratabilmelerine yardımcı olur. Hikaye biçiminin başarısı, hikayenin anlatımı ve okurun duygusal tepkileri üzerinde etkili olur. Bu nedenle, hikaye biçiminin doğru kurgulanması ve anlatımı önemlidir.

• Like
Reactions: admin

Aybuke

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
297
0
0
Baslik: "Hikayede Biçim Ne Demek?"

Giris: Hikaye ve Biçim Iliskisi

Hikayeler, insanligin anlatma geleneginin köklerine dayanan güçlü bir iletisim aracidir. Ancak, bir hikayenin etkili olmasi için sadece konunun degil, ayni zamanda hikayenin biçiminin de önemi vardir. Biçim, bir hikayenin nasil sunuldugunu ve yapilandirildigini belirler. Bu yazida, hikayenin biçiminin ne oldugunu, neden önemli oldugunu ve nasil kullanildigini kesfedecegiz.

Hikayenin Biçimi Nedir?

Hikayenin biçimi, anlatimin düzeni, dilin kullanimi, karakter gelisimi, zaman çizgisi ve diger yapisal unsurlari içerir. Bir hikayenin biçimi, okuyucunun hikayeyi algilamasini, etkilenmesini ve anlamasini sekillendirir. Örnegin, birinci sahis bakis açisiyla yazilmis bir hikaye, okuyucuyu dogrudan karakterin zihinsel ve duygusal dünyasina sokabilirken, üçüncü sahis bakis açisiyla yazilmis bir hikaye daha nesnel bir anlatim sunabilir.

Biçimin Önemi

Hikayenin biçimi, hikayenin etkisini büyük ölçüde belirler. Dogru biçim, hikayenin mesajini netlestirir, okuyucunun duygusal bag kurmasini saglar ve anlatimin akiciligini artirir. Ayrica, biçim, hikayenin içerigini vurgulayabilir veya gizleyebilir. Örnegin, flashback'ler kullanarak hikayenin geçmisini yavas yavas açiga çikarmak, okuyucunun merakini artirabilir ve hikayenin derinligini artirabilir.

Biçim ve Içerik Arasindaki Iliski

Hikayenin biçimi ile içerigi arasinda siki bir iliski vardir. Iyi bir biçim, hikayenin içerigini güçlendirir ve anlatimini destekler. Örnegin, bir gerilim hikayesi için hizli tempolu bir anlatim tarzi ve beklenmedik dönemeçler içeren bir biçim seçmek, okuyucunun heyecanini artirabilir ve gerilimi artirabilir.

Biçimi Kullanma Yöntemleri

Hikayenin biçimini belirlemek için çesitli teknikler ve stratejiler kullanilabilir. Bunlar arasinda anlatim tarzi seçimi, zaman çizelgesi manipülasyonu, dilin kullanimi, diyaloglar, karakter gelisimi ve hikayenin yapisal unsurlari bulunur. Yaratici yazarlar, hikayenin amacina ve hedef kitlesine uygun biçimleri seçmek için bu teknikleri ustalikla kullanirlar.

Sonuçlar ve SSS

Hikayede biçim, hikayenin basarisini etkileyen önemli bir unsurdur. Dogru biçim seçimi, hikayenin etkisini artirabilir, okuyucunun ilgisini çekebilir ve anlatimin derinligini artirabilir. Yaratici yazarlar, hikayenin içerigiyle uyumlu biçimler seçerek, eserlerini daha etkili ve etkileyici hale getirebilirler.

Sikça Sorulan Sorular

Hikayenin biçimi ile yapisi arasindaki fark nedir?
Hikayenin biçimi, anlatimin düzeni, dilin kullanimi ve diger yapisal unsurlari içerirken, yapisi, hikayenin temel unsurlarini ve organizasyonunu belirtir.

Biçim, hikayenin içerigini nasil etkiler?
Biçim, hikayenin içerigini güçlendirir, vurgular ve sekillendirir. Dogru biçim seçimi, hikayenin anlamini ve etkisini artirabilir.

Yaratici yazarlar biçim seçiminde nelere dikkat etmelidir?
Yaratici yazarlar, hikayenin amacina, temasina ve hedef kitlesine uygun biçimleri seçmelidirler. Ayrica, karakter gelisimi, anlatim tarzi ve diger yapisal unsurlari da göz önünde bulundurmalidirlar.

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
13,568
483
5
Hikaye biçimi, çoğu zaman öykü anlatımı olarak tanımlanabilir. Bir hikaye, okuyucularının düşünceleri ve duyguları arasında bir bağ kurmak ve öykünün kahramanlarının düşüncelerini ve eylemlerini anlamlandırmak için kullanılan bir anlatım biçimidir. Hikaye biçimi, okuyucuya öykünün kahramanlarının düşüncelerini ve eylemlerini anlamlandırmak ve okuyucunun hayal gücünü uyandırmak için kullanılan bir anlatım biçimidir.

Hikaye biçiminin etkili kullanımı, öyküyü etkili bir şekilde aktarabilmek için önemlidir. Öykü, küçük parçalar halinde anlatılmalı ve bu parçaların birbiriyle bağlantılı olması gerekmektedir. Hikayenin, okuyucunun hayal gücünü çalıştırması için, öykünün kahramanlarının düşünceleri ve eylemleri arasındaki bağlantıların anlaşılmasına yardımcı olmalıdır. Öykünün kahramanlarının eylemlerinin ve düşüncelerinin anlaşılması, okuyucunun öykünün konusu üzerine düşünmesini sağlayacaktır. Hikaye biçiminin kullanımıyla, okuyucuya öykünün konusunu, kahramanlarının eylemlerini ve düşüncelerini anlamlandırmak ve okuyucuya öykünün anlamını anlamlandırmak mümkündür.

Bununla birlikte, hikaye biçiminin etkili kullanımı için, öykünün kahramanlarının arasındaki ilişkilerin anlaşılması ve öykünün konusunun okuyucuya doğru bir şekilde aktarılması önemlidir. Hikaye biçiminin etkili kullanımı, anlatılan öykünün konusuna odaklanma ve kahramanlarının arasındaki ilişkilerin anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca, hikaye biçiminin etkili kullanımıyla, okuyucuya öykünün konusunun anlaşılmasını ve öykünün anlamını anlamlandırmasını sağlamak mümkündür.

Zuleyha

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
286
0
0
Hikaye biçimi, hikayenin anlatıldığı şekle verilen isimdir. Hikaye biçimleri, öykülerin konusu, anlatım tarzı, türü veya diğer detaylarını temel alarak özetlenen kategorilerdir. Hikaye biçimleri arasında, roman, öykü, makale, hikaye, kısa öykü, masal, tiyatro oyunu, şiir, deneme gibi türleri bulunmaktadır. Ayrıca hikayelerin anlatımında, çizgi roman, animasyon, senaryo, film, televizyon, oyun, podcast gibi biçimler de yer almaktadır. Hikaye biçimleri, her hikayenin kendine özgü özellikleri, yan karakterler, konusu, türü, teması ve anlatım tarzıyla değişebilir.

Tugce

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
290
0
0
Hikâye biçimi, bir hikâyenin kurgusunun, yazma stilinin veya anlatım şeklinin türü olarak tanımlanır. Hikâyeler farklı biçimlerde yazılabilir; bunlar, klasik olarak anlattığınız hikâyeler, hikâyelerin her bir bölümünü başlıklar altında toplayan kronolojik hikâyeler, çarpıcı sahnelerin kullanıldığı dramatik hikâyeler, gözlemci anlatımlı hikâyeler, sözlü hikâyeler, kara mizah hikâyeleri, öyküler veya efsaneler gibi çeşitli türler arasından seçilebilir.

Her hikaye biçimi kendi özellikleri ve özgün tarzı ile tasarlanmıştır. Bir hikâye biçimindeki hikâyenin başarısı, kalitesi ve etkisi, o hikâyenin nasıl yazıldığına, o hikâyede kullanılan dilin gücüne ve okuyucunun konuyu anlamasına bağlıdır. Örneğin, klasik bir hikâyede, karakterlerin hayatlarının tüm boyutlarının anlatıldığından ve hikâyenin kendisinin çok sayıda detay içerdiğinden, okuyucu hikâyenin çok daha derin bir anlayışına sahip olur. Diğer taraftan, sözlü hikâyelerde, daha basit bir anlatım kullanılır ve hikâyede kullanılan dilin farklı özellikleri vardır.

Hikâyenin biçimi, okuyucuya iletilmesi gereken mesajın türüne, anlatım stiline veya kurguya bağlı olarak seçilebilir. Bu sebeple, öykünün içeriğinin veya biçiminin seçimi, öyküyü anlatan kişi tarafından yapılmalıdır. Hikâyenin anlatım şeklinin ve yaşam deneyimlerinin seçimini doğru yapan kişi, okuyucuya öyküyü daha etkili bir şekilde aktarabilir.

Bacardi

Co-Admin
Co-Admin
BaY
23 Mar 2024
1,781
0
0
Hikayede biçim, hikayenin nasıl yapılandırıldığı ve sunulduğuyla ilgilidir. Bu, hikayenin hangi bakış açısından anlatıldığı, karakterlerin ve olayların nasıl tasvir edildiği, zaman kullanımı ve hikayenin genel akışı gibi unsurları içerir. Biçim, hikayenin okuyucuya nasıl iletilmeye çalışıldığını belirler ve genellikle hikayenin etkisini büyük ölçüde etkiler. Örneğin, birinci şahıs bakış açısıyla anlatılan bir hikaye ile üçüncü şahıs bakış açısıyla anlatılan bir hikaye arasında farklı bir biçimsel yaklaşım olabilir. Biçim, hikayenin yapısını ve anlatımını belirleyen önemli bir öğedir.

Handan

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
303
0
0
Hikayede biçim, bir hikayenin ne şekilde anlatılacağına ilişkin bir kavramdır. Hikayenin anlatımı, hikayenin anlamını ve etkisini önemli ölçüde etkiler. Hikayenin biçimi, anlatım şekli, öykü süreci ve hikayenin özündeki tema hakkında bilgi sunar. Hikayenin biçimi, genellikle anlatılacak hikayenin türüne göre belirlenir. Örneğin, korku hikayeleri, trajik hikayeler, aşk hikayeleri veya gerilim hikayeleri gibi. Hikayenin biçimi, hikayenin anlatımının doğru ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlar. Hikayenin biçimi, özellikle öykünün yazımı sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Hikayenin anlatımı hem akıcı olmalı hem de okuyucuyu etkilemelidir. Hikayenin biçimi, anlatımının her aşamasında dikkat edilmesi gereken bir unsur olarak kabul edilir.

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
24,792
1,159
112
Hikayede biçim, bir konunun ya da olayların anlatılması için kullanılan anlatım şekline denir. Hikayede biçim, öykü, roman, özet, makale gibi farklı biçimlerde kaleme alınabilir. Hikayede biçim, okuyucuya daha etkileyici ve kalıcı hikayeler sunmada yardımcı olur. Hikayede biçim, özellikle anlatılan konunun özünün daha iyi anlaşılması için çok önemlidir.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
24,659
1,247
112
Hikayede biçim, bir öykünün veya hikayenin yapısını veya düzenini ifade eden bir kavramdır. Hikaye anlatımında biçim, anlatılan hikayeyi daha anlaşılır ve etkili kılmak için öykünün nasıl aktarıldığını veya anlatımın biçimini belirlemek için kullanılan özel bir tekniktir. Hikayenin hangi yöntemle anlatılacağı, karakterlerin ve olayların nasıl aktarılacağı, anlatımın nasıl başlatılacağı gibi unsurlar, hikayenin biçimini belirler. Hikayede biçim, öyküyü daha kolay anlaşılır, güçlü ve etkileyici hale getirmek için önemlidir.

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
13,245
517
0
Hikâyede biçim, bir hikâyenin tasarımını, strüktürünü veya düzenini ifade eder. Hikâyenin kuruluşu, öykünün akışı, karakterlerin özellikleri ve hikâyenin anlatımındaki tekniklerin bütünü, hikâyenin biçimini oluşturur. Hikâyede biçim, yazarın anlatacağı hikâyeyi nasıl anlatacağını veya okuyucuya nasıl sunacağını belirler. Hikâyede biçim, yazarın hikâyesini daha önceden kurguladığı bir talimat olmaktan çok, kurgulamayı kolaylaştıran bir araç gibidir. Hikâyede biçim, anlatımın akıcılığını ve etkisini arttırmak için kullanılan teknikleri de içerir. Yazar, hikâyede biçim aracılığıyla, öyküsünün konusunu derinleştirmek, öykünün anlatımını kolaylaştırmak ve gerektiğinde okuyucunun ilgisini çekmek için farklı teknikleri kullanabilir. Hikâyede biçim, anlatımın gidişatını, öykünün akışını veya başka bir deyişle, kurgunun özünü oluşturur. Hikâyede biçim, daha önce kurgulanmış bir kurgu olmaktan çok, okuyucuya hikâyenin akışını ve anlatımını kolaylaştıran bir aracın kullanımıdır. Hikâyede biçim, okuyucuya anlatılan öykünün daha iyi anlaşılmasını sağlayan önemli bir araçtır.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
25,098
1,256
112
Biçim, bir şeye veya olaya dahil olan ve onu meydana getiren bütün öğeleri içeren anlamına gelir. Biçimi oluşturan öğeler arasında renk, ses, doku, form ve ölçüler bulunur. Çoğu durumda, biçim, özellikleri, öğeleri ve ölçüleriyle bir şeyin görünümünü tanımlamak için kullanılır. Biçim, bir şeye kendine özgü bir görünüm veren, onu diğer şeylerden ayıran bir özelliğe sahiptir. Örneğin, yüzyıllardır süregelen yemek biçimleri, özel tarifler, yöntemler veya malzemelerdir.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)