Hırvat Banı, Hırvatistan'ın parlamentosu tarafından kabul edilen, kısaca "Hırvatistan Anayasası" olarak da bilinen anayasadır. Hırvat Banı, 1990'da Hırvatistan'ın bağımsızlığının ilanından sonra yürürlüğe girmiştir. Anayasa, Hırvatistan'ın parlamenter cumhuriyet sistemine geçişini sağlamış ve hükümeti, onun vatandaşlarını, kültürünü, dini ve ekonomisini koruma görevini de üstlendiği için önemlidir.
Hırvat Banı, Hırvatistan'da mevcut olan yargı sistemi ve siyasi idareyi belirlemektedir. Anayasa, Hırvatistan'ın bir demokratik parlamenter cumhuriyet olacağını, hükümetinin ve devletinin çoğulcu ve laik olacağını ve ülke halkının temel hak ve özgürlüklerinin korunacağını belirtmektedir. Anayasada, Hırvatistan'ın siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel haklarının korunacağı, vatandaşlarının eşit haklara sahip olacağı ve devletinin özgür ve adil olacağı gibi temel güvenceler vardır.
Hırvat Banı, Hırvatistan halkının temel haklarını korur. Bu haklar, her vatandaşın eşit haklara sahip olduğu, hak arama ve özgürlüklerinin korunduğu, kamu düzeninin korunduğu, hakların kullanılmasının özgürce gerçekleşebileceği ve sivil hakların korunacağı gibi temel düşünceleri kapsamaktadır. Anayasa, Hırvatistan'da ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal farklılıkların kabul edildiğini belirtmektedir. Ayrıca, anayasal temeller üzerinde kurulmuş olan Hırvatistan'da, özgür basın, din özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve diğer temel özgürlüklerin korunduğu da belirtilmektedir.