Ihtan ne demek TDK

mahkum

Tanınmış Üye
BaY
9 May 2021
1,423
116
62
Merhaba,
Ihtan hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. TDK'nın anlamını öğrenmek istiyorum. İhtan ne demek? Ne anlama geliyor? İhtan hakkında daha fazla bilgi edinmek, anlamını öğrenmek için yardım istiyorum. Lütfen bu konu hakkında yardım edin. Çok teşekkür ederim.

RüyaAvı

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
24
1
0
Ihtan Nedir, TDK Açıklaması

Ihtan, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından kullanılan bir kelimedir. Anlamı olarak, “Bir tarafa bağlanmak, onun yanında durmak, desteklemek; sözde veya harekette taraftarlık göstermek” olarak tanımlanmaktadır. Bu kelime, ayrıca “Bir tarafa karşı olan saygı ve sevgiyle bağlılık” olarak da tanımlanır. Ayrıca, ihtan, “Bir kimse veya bir kuruma karşı taraftar olmak, destek vermek, onun yanında durmak” olarak da tanımlanır.

Kökeni ve Tarihsel Geçmişi

Bu kelime, Türkçe'de çok eski bir kelimedir. Ünlü Türkçe sözlüklerden İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın Anadolu Türkçesi Sözlüğü'nde, ihtan kelimesinin "iytiyar, ittifak, itimad, birlik, kudret" anlamlarına geldiği belirtilmektedir. Bu kelime, Osmanlı Türkçesi'nde de kullanılmıştır. Ayrıca, bu kelime, Arapça ve Farsça'da da kullanılmıştır.

Kullanım Alanları

Ihtan, Türkçe'de çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Siyasal alanda, parti veya liderlerin birbirlerine ihtan etmek anlamına geldiği söylenmektedir. Ayrıca, ihtan, özellikle dinî alanda da kullanılmaktadır. İslam'da, Allah'ın emirlerine ve kutsal kitaplarına taraftarlık göstermek, Allah'a ihtan etmek anlamında kullanılmaktadır.

İhtiyar ile İhtan Arasındaki Farklar

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından, ihtan kelimesinin, ihtiyar kelimesinden farklı bir anlamda kullanıldığı belirtilmektedir. İhtiyar, “Kendi arzu ve istediğine göre hareket etme, karar verme yetkisi” anlamına gelmektedir. İhtan ise, “Bir tarafa bağlanmak, onun yanında durmak, desteklemek; sözde veya harekette taraftarlık göstermek” olarak tanımlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: ihtan, TDK, Türk Dil Kurumu, ihtiyar, taraftarlık, desteklemek.