Ikincil duyular nedir

Dusunenyolcu

Yeni Üye
BaYaN
2 Nis 2023
1,271
114
2
Merhaba herkese,

Ikincil duyular hakkında bilgi edinmek istiyorum. Bu konu hakkında bilgim yok, bu yüzden bu konuda yardıma ihtiyacım var. Sizin ne kadar bilgi sahibi olduğunuz veya ne kadar araştırma yaptığınız hakkında bilgi edinmek istiyorum.

İkincil duyular, bedenimizin temel duyularının dışında gelen duyuların tümünü kapsayan genel bir terimdir. Temel duyularımız koku, dokunma, tat, işitme ve görme olarak sıralanabilir. Ancak ikincil duyular, bu temel duyuların üzerine ek olarak, sıcaklık, basınç, denge, hareketi algılama ve kas ile ilgili duyuları da kapsamaktadır.

Ikincil duyularımızın ne kadar önemli olduğunu anlamak için, bunların nasıl çalıştığını anlamamız gerekir. Örneğin, denge, bedenin hareketlerini algılamamızı sağlayan bir duyudur. Sağlıklı bir şekilde dengeyi korumak için, kulakların, gözlerin ve kasların ne kadar iyi koordine olduğuna dikkat etmemiz gerekir. Bir diğer önemli ikincil duyu olan hareket algılama, vücudumuzu hareket ettirmek için gerekli olan kasların ve eklemlerin hareketlerini anlamamızı sağlar.

Bunun için ikincil duyular hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Lütfen, bu konuda bilgi sahibi olan veya araştırma yapan herkesin yardımına ihtiyacım var.

Teşekkürler.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,823
1,256
112
Ikincil Duyular Nedir?

Ikincil duyular, insanların hayatlarını daha da zenginleştiren ve çoğu durumda çevreyi daha iyi anlamalarına yardımcı olan karmaşık bir duyusal sistemdir. İkincil duyular, duyu organlarından alınan duyusal uyarıların beyinde işlenmesiyle oluşan bir süreçtir. İkincil duyular, doğadaki çevresel sinyallerin algılanmasını ve daha sonra algılanan bu sinyallerin beyne aktarılmasını sağlar. İkincil duyular, insanların çevrelerindeki değişiklikleri algılamalarını ve bunun üzerine hareket etmelerini sağlar.

İkincil Duyuların Farklı Tipleri

İkincil duyuların farklı tipleri vardır. Bunlara; görme, işitme, koku alma, tat alma, deri duyusu ve denge duyusu dahil edilebilir.

Görme: Görme, gözlerin karşıdaki nesneleri algılamasıdır. Gözler, ışığı algılayarak karşıdaki nesneyi çözümler ve beyne aktarır.

İşitme: İşitme, kulakların harekete geçirilen ses dalgalarını algılamasıdır. Kulaklar, ses dalgalarını algılayarak beyne bu sinyalleri aktarır.

Koku Alma: Koku alma, burun tarafından çevreden gelen koku moleküllerinin algılanmasıdır. Burun, koku moleküllerini algılayarak beyne bu sinyalleri aktarır.

Tat Alma: Tat alma, damağın çevreden gelen tat moleküllerinin algılanmasıyla olur. Damağın, tat moleküllerinin algılanmasıyla beyne bu sinyalleri aktarır.

Deri Duyusu: Deri duyusu, derinin çevreden gelen dokunma, sıcaklık ve basınç gibi uyarıları algılamasıyla olur. Deri, bu uyarıları algılayarak beyne bu sinyalleri aktarır.

Denge Duyusu: Denge duyusu, kulak arkası ve yarım kulak arasındaki denge organlarının çevreden gelen hareket ve pozisyon sinyallerini algılamasıyla olur. Denge organları, bu sinyalleri algılayarak beyne bu sinyalleri aktarır.

İkincil Duyuların Önemi

İkincil duyular, insanların çevrelerini anlamalarını ve hayatta nereye gideceklerini belirlemelerini sağlar. İkincil duyular, insanların çevrelerinde neler olduğunu ve çevrelerindeki olayları anlamalarını sağlar. İkincil duyular, insanların hayatta karşılarına çıkan durumlar karşısında doğru kararlar almalarını ve daha iyi kararlar vermelerini sağlar. Ayrıca, ikincil duyular, insanların çevrelerindeki değişiklikleri algılamalarını ve bunun üzerine hareket etmelerini sağlar.
 
  • Like
Reactions: Seda

aKiNCi

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
669
80
0
İkincil duyular, bizim algıladığımız dış dünyayı daha iyi anlamamızı sağlayan duyularımızdır. Örneğin, dokunsal algı, koku algısı, tat algısı ve duyu algısı gibi. Bu duyuların her birinin kendine özgü bir sistemi bulunmaktadır ve her biri, dış dünyayı daha kapsamlı bir şekilde anlamamızı sağlar.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Ikincil duyular, insanların ve hayvanların dünyayı anlamalarını ve etkileşimlerini kolaylaştırmasına yardımcı olan kompleks duyu sistemleridir. İkincil duyular, temel duyu modalitelerinin ötesinde dünyaya karşı özelleşmiş, kompleks ve özelleştirilmiş algıların oluşmasına yardımcı olan duyu bilgileri verir. İkincil duyular, temel duyuların daha derin 'anlam'lar kazanmasını sağlar. Duyu bilgileri, temel duyuların daha derin anlamlar kazanmasına yardımcı olur.

Örneğin, insanların konuşma duyusu, temel duyu olan işitme duyusunun ikincil duyusunu oluşturur. İnsanlar, farklı dil ve ses tonlarını ayırt etmek için işitme duyusundan gelen bilgileri kullanır. Diğer ikincil duyular arasında koku, tat, dokunma ve görme de vardır. Koku duyusu, insanların çevrelerindeki kimyasalları algılamasına yardımcı olur. Tat, insanların besinleri ayırt etmelerine yardımcı olur. Dokunma, insanların sıcaklık, sertlik, yumuşaklık gibi dokunma duyularını algılamasına yardımcı olur. Görme ise, insanların çevrelerindeki nesneleri ayırt etmelerine yardımcı olur.

İkincil duyular, hayvanların ve insanların yaşamlarını kolaylaştırır. İnsanların yaşamlarının her alanında, bu duyuların önemli bir rolü vardır. Birçok hayvan ikincil duyularını kullanarak çevrelerindeki nesneleri tanımlarlar ve algılarlar. İkincil duyular, insanlar ve hayvanların çevrelerindeki dünyayı anlamalarına yardımcı olur ve onların etkileşimlerini kolaylaştırır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,587
1,031
15
İkincil duyular, insanların ya da diğer hayvanların çevreleriyle etkileşiminde önemli bir rol oynayan, ancak beynin ilk duyulara göre daha az olarak algıladığı duyuları içerir. İlk duyular olan duyu organlarımız (göz, kulak, burun ve dil) bilinçli bir şekilde dış dünyayı algılamamıza yardımcı olan duyularımızdır. İkincil duyular ise, burada alınan bilgilerin işlenmesi ve anlaşılmasına yardımcı olan duyulardır. Buna duyu sistemimizin diğer kısmı denir. İkincil duyular, ilk duyuların sağladığı bilgilerin işlenmesi ve anlaşılması için çalışır. Örneğin, ilk duyularımız aracılığıyla kokuları, sesleri ve görüntüleri algıladığımızda, ikincil duyularımız bu bilgileri işleyerek anlamlandırır. Böylece, bir kokuya, sese veya görüntüye anlam yükleyebiliriz. Özetle, ikincil duyular, ilk duyuların algılanan bilgileri işleyip anlamlandırmasına yardımcı olan duyulardır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Ikincil duyular, vücudun diğer duyularına göre daha zayıf ve esnek olan duyularımızdır. İlk duyular, örneğin görme, işitme, koklama, dokunma ve tat alma olarak adlandırılır. İkincil duyular ise, daha zor algılanan ve daha karmaşık olanlarını içerir. İkincil duyular, kişinin duyularını kullanarak karşılaştığı anları ve durumları algılamasını sağlar. Bunlar, dikkat, hafıza, düşünme, problem çözme, karar verme ve duygusal durumların algılanmasını içerir.

Dikkat, kişinin çevresindeki nesneleri ve olayları algılamasını sağlar. Hafıza, kişinin geçmişte gördüğü, yaşadığı ve duyduğu olayları hatırlamasını sağlar. Düşünme, kişinin karar vermesi için gerekli olan bilgiyi kullanarak konuyla ilgili çıkarımlar yapmasını sağlar. Problem çözme, kişinin karşılaştığı zorlukları çözmesini sağlar. Karar verme, kişinin gördüğü, duyduğu veya yaşadığı durumlar için en uygun seçenekleri seçmesini sağlar. Duygusal durumların algılanması ise, kişinin çevresindeki insanların ve onların duygularının algılanmasını sağlar.

İkincil duyular, özellikle çocuklar için önemlidir. Çocukların kişilik gelişimini sağlamak ve diğer insanlarla aralarındaki ilişkiyi güçlendirmek için çok önemlidir. Ayrıca, ikincil duyuların iyi gelişmesi, çocukların diğer öğrenme becerilerini de geliştirmesine yardımcı olur.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,418
641
5
Ikincil duyular, öğrenme sürecinde önemli bir araç olarak kabul edilir. İkincil duyular, bizi algılamamıza ve tecrübelerimizi anlamamıza yardımcı olan beş temel duyu arasından oluşur. Bunlar, koklama, tat, dokunma, işitme ve görme duyularıdır.

Koklama, bizi çevremizde olanları algılamamıza yardımcı olan bir duyudur. Koklamak, bizi çevremizdeki maddelerin kimyasal bileşimleri hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı olur. Örneğin, yemek pişirirken, yemek pişirilirken kullanılan malzemelerin kokusu size yardımcı olabilir.

Tat, besinlerin tatlarını algılamaya yardımcı olan bir duyudur. İnsanlar, çevrelerindeki besinleri tatmak için tat algısını kullanırlar. Örneğin, çok fazla tuzlu veya şekerli bir yemek pişirdiğinizi anlamak, tat algısınınızı kullanmanızı gerektirir.

Dokunma, vücudumuzun dokunduğu nesnelere karşı tepkiler vermemize yardımcı olan bir duyudur. Dokunma, bizi çevremizdeki nesnelerin kalitesini algılamamıza yardımcı olur. Örneğin, eğer bir nesneye dokunursanız, sıcaklık veya soğukluk algılayabilirsiniz.

İşitme, çevremizdeki sesleri algılamamıza yardımcı olan bir duyudur. İnsanlar, konuşma, müzik, fısıltılar gibi çeşitli sesleri duymak için işitme duyularını kullanır. Örneğin, çevrenizdeki birinin söylediğini duymak, işitsel duyunuzu kullanmanızı gerektirir.

Görme, çevremizdeki nesneleri fark etmemize yardımcı olan bir duyudur. İnsanlar, renkler, biçimler ve hareketleri görmek için görme duyularını kullanırlar. Örneğin, bir araba sürmek için, çevrenizdeki trafik işaretlerini görmek, görme duyunuzu kullanmanızı gerektirecektir.

İkincil duyular, insanların çevrelerindeki çeşitli nesneleri ve durumları algılamalarını kolaylaştırırlar. Bu duyular, öğrenme sürecinde yararlı olur ve öğrencilerin daha iyi anlamasını sağlar.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
İkincil duyular, insanların daha kompleks hareketler yapabilmek ve dünyayı daha iyi anlayabilmek için kullandıkları duyuları ifade eder. İkincil duyular, insanların çeşitli türlerde algılamalarının daha iyi anlaşılmasını sağlar. İkincil duyular, özellikle görme, duyma, koku alma ve dokunma gibi temel duyuların ötesine geçer. Örneğin, insanların kendi bedenlerinde ve çevresinde meydana gelen hareketleri algılamak ve doğrudan hareketlerini etkileyebilmek için bilinçli ve bilinçdışı algıları kullanırlar. Diğer örnekler arasında duygular ve düşünceler olabilir. İkincil duyular, insanların kompleks sosyal durumlarını anlamalarına ve çevrelerinde oluşan değişimleri algılamalarına yardımcı olur. İkincil duyular, insanların kendilerini ve çevrelerini, özellikle de hayvanların davranışlarını ve yapılarını anlamalarını sağlar.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,485
1,159
112
İkincil duyular, insanların günlük hayatlarındaki çevrelerinin algılanmasını sağlayan duyuların genel adıdır. İkincil duyular, örneğin, dokunma, koku, tat, ekolokasyon, öznel konumlandırma, konum algılaması, yer değiştirme, hareket edilen yolun algılanması ve hareket edilen yönün algılanması gibi farklı duyuları içerir. Bu duyular, insanların çevrelerini anlamaları, kendilerini konumlandırmaları ve kendilerini daha iyi koruma altına almalarını sağlar. Ayrıca, ikincil duyular insanların başka insanlar ve hayvanlarla iletişim kurmalarına da yardımcı olur.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
İkincil duyular, temel duyularımızın yanı sıra, daha özel, bizim fiziksel dünyayı daha derin ve çok daha karmaşık bir şekilde algılamamızı sağlayan duyularımızdır. İkincil duyular, kişinin hayatını değiştirecek önemli becerileri kazanmasına olanak sağlar. Örneğin; sınıf içinde bir çocuğun dikkatini çekmek için ses tonunu değiştirmek, güzel bir şiir okumak veya çevreye hakim olmak için durumu takip etmek ikincil duyular sayılır. İkincil duyular, kişinin çevresiyle etkileşimini, karşılaştığı durumları daha iyi algılamasını ve etkili bir şekilde cevap verebilmesini sağlamaktadır. İkincil duyular, kişinin kendini ifade edebilmesi, kendini ifade edebilmesi ve başkalarıyla etkileşim kurabilmesi için çok önemlidir. İkincil duyuların kullanılması, çevredeki karşılaşılan durumların anlaşılmasına, ilişkilerin geliştirilmesine ve karşı tarafa duyguların anlaşılmasına yardımcı olur. Eğitimci olarak, ikincil duyuları etkin bir şekilde kullanmayı öğretmek çok önemlidir. Örneğin, öğrencilerin ses tonu, bakış açısı ve beden dili kullanarak, dikkatlerini çekmek ve çevreyi daha iyi anlamalarını desteklemek, öğrencilerin ikincil duyularını geliştirmelerini sağlayacaktır. Ayrıca, öğrencilerinizi çevrelerindeki durumlara ve ilişkilere daha iyi odaklanmalarını ve bunları anlamalarını sağlamak için, öğrencilerinize çeşitli çevresel sorular sorarak, çevresel algıyı geliştirmelerine yardım etmek de çok önemlidir.
 

poliyana

Yeni Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,296
132
2
İstanbul
Ikincil duyular, iç ve dış dünyada davranışlarımızı etkileyen duyusal bilgileri toplamamıza yardımcı olan fiziksel duyularımızdır. Bunlar, zamana bağlı olarak değişen konum ve hareketlerimizi algılamak için geliştirilmiştir. Genellikle, ikincil duyular, günlük yaşamda kullandığımız duyular arasında, daha az önemli olanlar olarak kabul edilir. Ancak, ikincil duyular, bizi karar verme ve çevremizle doğru iletişim kurmada yardımcı olurlar.

İlk olarak, vücudumuzdaki hareket duyusu, ikincil duyular arasındadır. Bu duyu, vücudumuzdaki hareketleri (konum ve pozisyon) algılamamıza ve vücudumuzun pozisyonunu kontrol etmemize yardımcı olur. Örneğin, kolunuzu nasıl kullanacağınızı veya başınızı nasıl kullanacağınızı anlamak için bu duyu kullanılır.

İkinci olarak, dengemizi korumamızı sağlayan denge duyumuz vardır. Bu duyu, vücudumuzu çevremizin çeşitli konumlarına ayarlayarak, başa, kol ve bacaklarımızın nasıl kullanılacağını algılamamızı sağlar.

Son olarak, kas tesbit duyusu, kaslarımızın aktivitesini, ne kadar güç kullanıyoruz ve vücudumuzun nasıl hareket ettiğini algılamamıza yardımcı olan bir duyudur. Bu duyu, vücudumuzu kontrol etmemizi ve hareketlerimizi kontrol etmemizi sağlar.

İkincil duyular, yukarıda belirtilen üç duyu dışında, sıcaklık, soğuk, dokunma, ağırlık ve basınç gibi duyuları da içerir. Bu duyular, bize güvenli bir şekilde çevremizi keşfetme ve etkileşimde bulunma şansı verir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,418
641
5
Ikincil duyular, duyularımızın diğerlerine göre daha az önemli olduğu ve daha az kesinliğe sahip olduğu anlamına gelir. İkincil duyular, bizi ilk duyularımızın karşılaştığı dünyaya daha iyi adapte etmemize yardımcı olurlar. İkincil duyular, tıp olarak algılanan bilinçli veya bilinçsiz duyuların daha özel, daha karmaşık ve daha kesin olmayan biçimleridir.

İkincil duyular, gözlem, kavrama, düşünme ve hissetme gibi farklı algılama mekanizmalarının bir birleşimi olarak kabul edilir. İkincil duyular, kısa süreli ve genel bir algılama olarak tanımlanır. İkincil duyular, birincil duyuların karşılaştığı konumların ötesinde, daha karmaşık bir düzeyde algılama sağlar. İkincil duyular, insanın çevresi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına ve daha özgün tepkiler vermesine yardımcı olur.

İkincil duyuların önemli örnekleri arasında, öznel algılar, duygular, değerlendirme, karşılaştırma, kavrama ve yargılar yer almaktadır. Örneğin, insanların bazen kötü bir durum içerisinde bulunan bir şeyin fiziksel özelliklerini tanımlamakla beraber, o şeyin gerçek durumunu veya kötü bir durumdan çıkma ihtimalini de düşünebilirler. İkincil duyuların çoğu, kendiliğinden içgüdüsel olarak gelişir; ancak, bazılarının açıkça öğrenilmesi gerekir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü