İran'da kadınlara neler yasak

arkamikontrolet

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,292
103
47
Merhaba,

İran'da kadınlara neler yasak? Ben İran'da yaşayan bir kadın olarak bu konu hakkında bilgi edinmek istiyorum. Bana, İran'da kadınların hangi haklardan mahrum bırakıldığını anlatabilir misiniz? Hangi kıyafetlerin giyilmesi yasak? Kadınların kamuya katılımının sınırlandırılması ve bunun gibi konular hakkında bilgi almak istiyorum. Lütfen yardımınızı esirgemeyin. Teşekkürler.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
İran'da Kadınlara Yasaklar

İran, İslami hukuk sisteminin uygulandığı ve kadınların daha az hakları olduğu bir ülkedir. Birçok kadın hakları yasaktır ve bunlar kadınlara özgürlüklerini sınırlandıran hukuksal ve sosyal düzenlemelerdir. Bu makalede İran'da kadınlara yasakların neler olduğu açıklanacaktır.

Kadınlara Hayat Tarzı Seçimlerinde Sınırlamalar

İran'da, kadınların özgürlükleri çoğu zaman kısıtlanmıştır. Özellikle İran'da kadınların hayat tarzı seçimlerinde çok sayıda yasak vardır. Kadınlar, yaz aylarında plaj giyimlerini giyemezler, kına gecelerine katılamazlar ve başörtüsü takmak zorundadırlar.

Kadınların külotlarının ön tarafında yazılar olmaması gereken bir yasa vardır. Bu yasa, kadınların külotlarının ön tarafına herhangi bir yazı yazmalarını yasaklamaktadır.

Kadınlara Siyasi ve İş Hayatında Sınırlamalar

Kadınlara siyasi ve iş hayatında uygulanan yasaklar da vardır. Kadınlar, İran'da seçilmiş önemli mevkilere kolaylıkla seçilemezler. Kadınlar, İran'da başkanlık seçimlerine katılamazlar ve İran'da başkanlık görevini yürütebilmek için erkek olmak gerekir.

Kadınlar, İran'da çalışmak için sıkı kurallara tabidir. Örneğin, İran'da kadınların saat 8 ila 17 arasında çalışması gerekir. Kadınların işe giderken, İslami kurallara uygun giyinmesi gerektiği de söylenmektedir.

Kadınlara Eğitim ve Cinsel Hayatta Sınırlamalar

Kadınlar, İran'da eğitime de sınırlı erişim hakkına sahiptir. Kadınlar, üniversite ve lise eğitimi almak için İslami kurallara uygun giyinmeleri gerektiği gibi, üniversiteye kayıt yaptırmak ve liseyi bitirmek için de erkeklere göre daha fazla zorluklarla karşılaşmaktadır.

Kadınlar, İran'da cinsel hayatta da sınırlandırılmıştır. Kadınlar, İran'da evlenme yaşının beş yıl erkeklerin evlenme yaşından daha düşük olmasına rağmen, evlenmeden önce cinsel ilişkiye girmek yasaktır.

Sonuç

İran'da kadınlara uygulanan yasaklar çok sayıdadır ve bunlar kadınların özgürlüklerini ve kendi kararlarını alma haklarını sınırlandırır. Bu nedenle, İran'da kadınların haklarının önemli bir şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)