İslam İşbirliği Teşkilatı (İŞİD) genel olarak Müslüman kültürünü geliştirmek ve Müslüman ülkelerinin dayanışmasını sağlamak için kurulmuştur. İŞİD'in amacı, Müslüman ülkelerinin, siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal konularda birlikte hareket etmesini teşvik etmektir. İŞİD, Müslüman ülkeler arasındaki dayanışmayı arttırmak ve Müslüman ülkelerinin kültürünü geliştirmek için çeşitli faaliyetler düzenlemektedir. Bunlar arasında Müslüman ülkelerin eğitim, sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda işbirliği ve yardımlaşma içinde olmalarını desteklemek üzere kurulan İslam Konferansı Örgütü, Müslüman ülkelerin eğitim sistemlerini geliştirmek üzere kurulan İslam Eğitim, Bilim ve Teknoloji Örgütü, İslam ülkelerinin aralarındaki ticari bağları güçlendirmek üzere kurulan İslam Ticaret ve Sanayi Örgütü gibi örgütler vardır. Bu örgütlerin tümü, İŞİD'in ana amacını destekler niteliktedir.
İŞİD'in ana amacı, Müslüman ülkeleri arasında daha güçlü bir dayanışma sağlamak ve Müslüman kültürünün gelişmesini teşvik etmektir. İŞİD, bu amacı gerçekleştirmek için çeşitli faaliyetler düzenlemektedir. Bunlar arasında Müslüman ülkelerin eğitim, sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarında işbirliği ve yardımlaşma içinde olmalarını destekleyen İslam Konferansı Örgütü, Müslüman ülkelerin eğitim sistemlerini geliştirmek üzere kurulan İslam Eğitim, Bilim ve Teknoloji Örgütü, İslam ülkelerinin aralarındaki ticari bağları güçlendirmek üzere kurulan İslam Ticaret ve Sanayi Örgütü gibi etkinlikler bulunmaktadır. İŞİD, Müslüman ülkeleri arasındaki dayanışmayı artırmak ve kültürlerinin gelişmesine katkıda bulunmak için bu gibi faaliyetleri desteklemektedir.