Kaçak akım korozyonu nedir

poam

Üye
BaYaN
26 May 2023
1,293
121
17
Merhaba,

Kaçak akım korozyonu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Ne olduğunu, nasıl önlenebildiğini ve bu tür korozyonun ne tür zararlara yol açabileceğini öğrenmek istiyorum. Lütfen, kaçak akım korozyonu konusunda tecrübelerinizi ve yardım edebileceğiniz bilgileri paylaşın. Her türlü yardım için çok teşekkür ederim.
 

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Kaçak Akım Korozyonu Nedir?

Kaçak akım korozyonu, metal veya mineral yüzeylerin elektrik akımının etkisiyle oluşan oksidasyon sürecidir. Normal oksidasyon süreci, havadaki oksijenin metal ve mineral yüzeyleri çürütmesine neden olan bir süreçtir. Kaçak akım korozyonunda ise, metal ve mineral yüzeyleri oksitlenmeyi hızlandıran bir elektrik akımı kullanılmaktadır. Bu elektrik akımının, üçüncü bir yüzeyden geçmesine veya iki farklı yüzey arasındaki metalik bağlantıların kullanılmasına gerek yoktur. Kaçak akım korozyonu, metal ve mineral yüzeylerin çabuk oksitlenmesi ve buharlaşmasına neden olan bir süreçtir.

Kaçak Akım Korozyonunun Nedenleri Nelerdir?

Kaçak akım korozyonu, elektrikli bir aygıtın metal ve mineral yüzeyleri çürütmesine neden olan bir süreçtir. Elektrik sirkülasyonu, su içerisindeki metal ve mineral yüzeylerin çürümesini veya çözülmesini hızlandırabilir. Su, ilave iyonlar içerdiği için, elektrik sirkülasyonu için idealdir. Bu da suyun, kaçak akım korozyonu için en iyi iletken olan bir madde olmasını sağlar.

Kaçak Akım Korozyonunun Sonuçları Nelerdir?

Kaçak akım korozyonu, metal ve mineral yüzeylerin çabuk çürümesine neden olur. Bu süreç, metal ve mineral yüzeylerin oksitlenmesine veya buharlaşmasına neden olur. Ayrıca, kaçak akım korozyonu, bölgenin suyunun kirlenmesine veya elektrik akımının bozulmasına da neden olabilir. Kaçak akım korozyonu, hem doğal ortamının, hem de insan sağlığının ciddi şekilde olumsuz etkilenebilecek bir süreçtir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Kanalizasyon, su veya gaz akışının içinde bulunduğu tüneller veya tüp sistemlerdeki korozyon, kaçak akım korozyonu olarak bilinir. Kaçak akım korozyonu, çözücü özelliği olan sıvıların veya gazların tünel veya boru sistemlerinde oluşan korozyon problemlerini ifade eder. Bu korozyon, zamanla tüneline veya borulara olan baskıyı arttırarak veya boruların ve tünellerin duvarlarının erimesi veya çökmesi ile ilintili olabilir.

Kaçak akım korozyonu, akışkanların tünel veya boru sistemlerindeki hareketi ile oluşur. Bu akışkanlar, hidrojen gazının korozyonu ile çözülmesine neden olur ve bu da boru sistemi içinde korozyon oluşumunu ve meydana gelebilecek arızaların oluşmasını beraberinde getirir. Böylece, tünel veya boruların içinde oluşan korozyon, çökme veya erimeye neden olabilir.

Kaçak akım korozyonu, tünel veya boru sistemlerindeki korozyonu önlemek için, korozyona karşı koruyucu filmler oluşturmak için kullanılan korozyon önleyici maddeler kullanılır. Özel kaplamalar veya kimyasal döşemeler kullanılarak tünel veya boru sistemleri korunabilir. Bunun yanı sıra, boru sistemi ve tünelin düzenli olarak kontrol edilmesi de önemlidir. Böylece, korozyonu önlemek ve boruların veya tünellerin durumunu kontrol etmek mümkün olur.
 
  • Like
Reactions: Tuana

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,984
1,031
15
Kanalizasyon veya su arıtma sistemleri gibi açık sulara maruz bırakılan metal yüzeylerde, bu yüzeylerin korozyona uğrayarak çürümesi olarak tanımlanan kaçak akım korozyonu, su sistemlerinde görülen en sık korozyon türüdür. Böyle bir korozyon oluşumu sıklıkla, bir korozyon kaynağına sahip olan metalik bir parçanın, iletken bir su akımının etkisiyle diğer metalik bir parçaya kontak kurması ile gerçekleşir. Böyle bir korozyon oluşumunun ortaya çıkması, su akımının arasında iletken bir direnç içermesi sonucu ortaya çıkan akım dalgaları ile meydana gelir. Bu akım dalgaları, metal yüzeyleri arasında oluşan potansiyel farkından kaynaklanır. Potansiyel farkının arttıkça, bu akım dalgalarının etkisi de artar.

Bir korozyon oluşumu meydana gelmeden önce, metal parçalar arasındaki direnç değerinin, potansiyel farkının ve akım dalgalarının oldukça düşük değerlerde olması gerekmektedir. Ancak, bu değerler zamanla artmaya başladıkça, metal yüzeyler arasında korozyon oluşumu da meydana gelmeye başlar. Bu korozyonun etkisi, metal yüzeyleri arasındaki direnç değerinin artması ve metal yüzeylerin çürümesi sonucu ortaya çıkmaya başlar. Kaçak akım korozyonu, bu nedenle, metalik yüzeyler arasındaki direnç değerinin arttığı ve bu direnç değerinin artmasının metal yüzeylerin çürümesi ile sonuçlanmasıyla meydana gelir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,821
641
5
Kaçak akım korozyonu, metallerin havadaki oksijen ve suyun etkisiyle oluşan kimyasal reaksiyon süreci ile oluşan korozyona verilen genel isimdir. Kaçak akım korozyonu, metallerin korozyona uğramasından dolayı meydana gelen aşınmaya neden olur. Kaçak akım korozyonu, metalin kimyasal olarak okside olmasıyla oluşur. Bu oksitlenme süreci, metalin korozyona maruz kalmasıyla hızlanır. Kaçak akım korozyonu, metalin korozyona maruz kalmasının nedeni olan elektrik akımının bir alana gitmesidir.

Birkaç örnek ile, kaçak akım korozyonu hakkında daha açıklayıcı olabiliriz. Örneğin, hava akımının metal üzerinde oluşan korozyonu hızlandırdığını söyleyebiliriz. Elektrik akımlarının, metalin korozyona maruz kalmasını hızlandırdığını da söyleyebiliriz. Örneğin, bir elektrik kablosunun metal çerçevelerinde veya metal elemanlarında korozyon oluşumuna neden olabileceğini anlatabiliriz. Metalin korozyona uğramasını önlemek için, özel korozyon koruyucu katmanların uygulanması gerekir. Ayrıca, korozyon yapıcı maddelerin kontrol altına alınması ve metallerin paslanmaz hale getirilmesi gerekir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Kaza akım korozyonu, çoğunlukla metal yüzeylerde oluşan bir korozyon türüdür. Genellikle, metal yüzeyler ve diğer elektrolitik bileşenler arasındaki elektrik akımının arttırılmasına neden olan iletken maddelerin varlığından kaynaklanır. Bu nedenle, kaza akım korozyonu, aynı zamanda "elektrolitik korozyon" olarak da bilinir.

Kaza akım korozyonu, metal yüzeylerin çürümesine ya da erozyona neden olan, artan elektrik akımının sonuçlarından kaynaklanır. Kaza akım korozyonu, yüzeyler arasında oluşan elektrik akımının miktarına bağlı olarak, metal yüzeyleri besleyen ve eriten oksijenli sıvıların etkisiyle meydana gelir. Kaza akım korozyonu oldukça kontrolsüz ve önceden görülmeyen bir olaydır.

Kaza akım korozyonu, büyük ölçüde, metal yüzeylerinin kontrollü ve düzenli kullanılmasının önemli ölçüde engellenmesi ile önlenebilir. Metal yüzeylerin korozyon ve oksidasyonu önlemek için, uygun elektrolitik bileşenlerin kullanımı, uygun aralıklı kontroller ve düzenli bakım çok önemlidir. Ayrıca, uygun ve çok iyi izole edilmiş metal yüzeylerin kullanımı, bu tür korozyonu önlemek için etkili bir yöntem olacaktır.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Kaçak akım korozyonu, elektrik akımının anormal şekilde geçtiği ve bu akımların metal yüzeyleri korozyona uğratmasıyla ortaya çıkan bir korozyon türüdür. Kaçak akım korozyonu, elektrik akımının yüzeyin üzerinde herhangi bir arıza nedeniyle akışının önlenmesi durumunda ortaya çıkar. Akım, anormal şekilde çoğu zaman doğrudan toprak veya elektrik kablosu aracılığıyla metal yüzeyi geçer. Bu, metal yüzeyin karbonat ve diğer bazı kimyasal türleri tarafından etkilenmesine neden olur. Bu kimyasallar, metal yüzeyin yavaş yavaş çürümesine neden olur.

Kaçak akım korozyonu, özellikle metal parçaların korozyona uğrayarak etkilenmesinin önüne geçmek için önlemler alınmasını gerektirir. Özellikle ticari ve endüstriyel elektrik sistemlerinde kullanılan kablolama ve bağlantıların düzgün bir şekilde tesis edilmesi önemlidir. Ayrıca, toprak direklerinin korunması ve topraklama sisteminin uygun şekilde tesis edilmesi de önemlidir. Bunun yanı sıra, çoğu zaman korozyona karşı dirençli malzemelerin kullanılması da tavsiye edilir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,892
1,159
112
Kaçak akım korozyonu, metal yüzeylerin mekanik, elektriksel veya kimyasal etkilere maruz kalması sırasında meydana gelen yüzey bozulmalarının bir çeşididir. Bu korozyon, akım geçen temas noktalarından meydana gelen çok küçük akımların, metalin yüzeyine erozyon etkisi oluşturmasına neden olur. Bu etki, metal yüzeylerinin oksitlenmesi, çatlaklar oluşması, aşınması gibi sonuçlara yol açar. Bu tip korozyon, su veya hava gibi çevresel etkenlerle birlikte oluşur, bu nedenle özellikle su altındaki metal yapılar veya binalar için özellikle tehlikelidir. Çoğu zaman bu korozyonu önlemek için kullanılan önlemler arasında, çelik kalıplama, koruyucu maddelerin uygulanması veya geçerli uluslararası standartlara göre elektrik tesisatının onarılması gibi işlemler bulunur.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,229
1,256
112
Kanalizasyon suyu, yağmur suyu ve deniz suyundan kaynaklanan korozyon, çoğu durumda kimyasal kaynaklı olarak tanımlanır. Bu tür korozyon, metal malzemelerin paslanmasına veya korozyona neden olur. Bu tür korozyon, kimyasal olarak paslanmayı veya korozyonu hızlandıran faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Bunlar, çözünmüş minerallerin yüksek miktarlarda bulunması, korozyonun arttığı bazı asitli ortamlar, PH değerlerinin yükselmesi veya düşmesi, sıcaklık değişimleri, oksijenli ve oksijensiz ortamlar, tuzlu ortamlar veya korozyona neden olabilecek mikroorganizmaların etkisiyle ortaya çıkar.

Kaçak akım korozyonu, bazı kimyasal bileşenlerin, özellikle çözünmüş minerallerin, su kaynaklarından veya korozyona neden olabilecek başka bir kaynaktan geçerek metal malzemelere uygulanmasıyla ortaya çıkar. Suyun bileşimindeki çözünmüş mineraller, özellikle de sodyum, bikarbonat ve klorid, korozyona neden olabilir. Diğer korozyon etkenleri de PH seviyesinin değişmesi, sıcaklık değişimleri, oksijenli ve oksijensiz ortamlar, tuzlu ortamlar, korozyona neden olabilecek mikroorganizmaların etkisi veya korozyonu hızlandıran asitlerin etkisiyle ortaya çıkabilir.

Kaçak akım korozyonu, metal malzemelerin çürümesine veya korozyonuna neden olabilir. Böyle bir durumda, metal malzemelerin içinden geçen su, bu korozyonu hızlandırmak için çözünmüş minerallerin ve diğer bileşenlerin birikimine neden olabilir. Bunun sonucunda, metal malzemelerin çevresindeki alanlarda veya metal malzemenin içinde paslanma veya korozyon oluşabilir.

Korozyonun önlenmesi, metal malzemelerin çevresindeki kimyasal ortamın dengelenmesi veya korozyonun hızlandırıcı faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Ayrıca, korozyonu önlemek için metal malzemelerin kaplama işlemlerine tabi tutulması veya korozyon karşıtı kimyasal içerikli kaplama malzemelerinin kullanılması gibi önlemler de alınabilir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,892
1,159
112
Kaçak akım korozyonu, metal malzemelerin elektrik akımından dolayı zarar görmesine neden olan bir kimyasal durumdur. Bu durum, metal malzemelerin korozyona uğramasına neden olur ve zamanla çürümeye yol açar. Örneğin, bir borunun içindeki su, bu borunun elektrik akımından dolayı korozyona uğrar.

Korozyonun oluşmasını önlemek için, özel malzemeler kullanılır. Buna örnek olarak; PVC, PTFE, izolatörler ve paslanmaz çelik gibi malzemeler kullanılır. Bu malzemeler, metal malzemeler üzerinde kaçak akımın oluşmasını önler ve böylece metal malzemelerin korozyona uğramasını engelleyerek çürümeyi önler.

Ayrıca, kaçak akım korozyonunu önlemek için; elektrikli tesisatta güvenlik sistemleri kullanılır. Bu sistemler, çeşitli devreler aracılığıyla kaçak akımın oluşmasını engelleyerek metal malzemelerin korozyona uğramasını önler.

Günümüzde, çoğu elektrik tesisatında korozyonu önlemek için test cihazları kullanılır. Bu cihazlar kaçak akımın ortaya çıkmasını önlemek için kullanılır. Test cihazları, korozyonun oluşmasını önlemek için elektrik akımının doğru şekilde ölçülmesini ve devreleri doğru bir şekilde takip edilmesini sağlar.

Son olarak, kaçak akım korozyonu önlemek için, elektrik tesisatının düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi önerilir. Elektrik tesisatının temiz ve kuru bir ortamda tutulması, korozyona neden olan toz ve kir miktarını azaltarak metal malzemelerin çürümesini önleyecektir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,892
1,159
112
Kurşun asit akülerde meydana gelen korozyon, kısaca 'kaçak akım korozyonu' olarak adlandırılmaktadır. Kurşun asit akülerin korozyonuna neden olan faktör, akünün içindeki kimyasal reaksiyonların meydana gelmesi ile mümkün olmaktadır. Bu reaksiyonlar kimyasal enerjiyi meydana getirir ve bu enerjiyi çevreleyen metal parçaların korozyonuna neden olur. Bu, akünün içindeki sıvının korozyona uğramasının yanı sıra, çevresindeki metal ile temas eden sıvının da korozyona uğraması anlamına gelir.

Korozyonun meydana gelmesi, kurşun asit akülerinin içinde oluşan kimyasal reaksiyonların sonucu olarak gerçekleşir. Bu reaksiyonlar, bazı kimyasalların birbiriyle reaksiyon göstermesiyle oluşur. Örneğin, asitli sıvının kurşun ile reaksiyonu sonucunda kurşun oksit ve su oluşturur. Reaksiyon, akünün içindeki kurşun plakalarının korozyona uğramasına ve akünün içindeki sıvının kurşun oksitini yüzeye taşımasına neden olur.

Kurşun asit akülerinin korozyonuna karşı çözümler arayan mühendisler, korozyonun önlenmesi için kurşun üzerine çeşitli kaplamalar kullanmaktadır. Bu kaplamalar, korozyonu önlemek için kurşun üzerine uygulanır ve kurşun üzerindeki asitli sıvının korozyona uğramasını önler. Bunun yanı sıra, akünün içindeki sıvının düzenli olarak değiştirilmesi de korozyonun önlenmesinde önemlidir.

Kurşun asit akülerinde meydana gelen korozyon, kısaca 'kaçak akım korozyonu' olarak adlandırılmaktadır. Bu sorun, akünün içindeki kimyasal reaksiyonların meydana gelmesi sonucu oluşur ve akünün içindeki sıvının ve çevresindeki metalin korozyona uğramasına neden olur. Bu problemi önlemek için, akünün içindeki sıvının düzenli olarak değiştirilmesi ve kurşun üzerine çeşitli kaplamalar uygulanması gereklidir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü