Kanalize, tıpkı suya benzer bir şekilde, aktivite ve etkinlikleri planlamak, organize etmek ve gerçekleştirmek için kullanılan bir terimdir. Genellikle işletmeler, projeler veya kurumlar tarafından kullanılan bu terim, kararların alınması, çalışanların yetkilendirilmesi, belirli sürelerde üretim ve işlerin yürütülmesi, müşteri ve üretici ilişkilerinin yönetilmesi vb. için kullanılır.
Kanalize, toplumun her kesiminde olduğu gibi işletmelerde de çalışanların konuları ile ilgili hareketlerini kanalize etmeyi sağlar. İşletmelerde, düzenli ve etkin olarak çalışma için kanalların önemini vurgulamak çok önemlidir. Bu, işletmenin çalışma stratejileri, üretim ve satış etkinlikleri, müşteri ilişkileri gibi konularda daha verimli çalışmasını sağlar.
Kanalize, örneğin; işletmelerin üretim ve satışını optimize etmek, operasyonda efektif olmak, müşteri ilişkilerini yönetmek, personel yetkilerini ve sorumluluklarını yönetmek, üretim kapasitelerini artırmak ve çoğu zaman verimliliği arttırmak için kullanılır. Profesyonel kanalizasyon, üretim, satış, operasyon ve müşteri ilişkileri için çok önemli bir araçtır.
Kanalize, örneğin; müşterilerin arzu ve beklentileri karşılanmak için ürünlerin geliştirilmesi, üretim ve satış süreçlerinin geliştirilmesi, işletmelerin karlılığını arttırmak için ürün ve hizmetlerin verimliliğini arttırmak için kullanılır. Bunun için kullanılan yöntemler arasında işletme stratejilerinin belirlenmesi, üretim ve satış etkinliklerinin planlanması, operasyonların optimize edilmesi, personel yetkilendirilmesi ve sorumluluklarının yönetilmesi ve müşteri ilişkilerinin yönetilmesi sayılabilir.