Kariyer Planlama Becerisi, kişinin gelecekteki kariyer hedeflerini belirlemek için gerekli olan becerilerin ve stratejilerin bir bütünü olarak tanımlanır. Kariyer planlama, kişinin yaşamının herhangi bir döneminde oluşturulabilen, çeşitli kaynakları ve kendini organize etme yeteneğini kullanarak, istihdam ve eğitim hedefleri belirlemek için kullanılan bir süreçtir. Gelecek için uygun hedeflerin belirlenmesi, güncellenebilir bir kariyer planının oluşturulmasını ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için yapılacak girişimleri tespit etmek için kullanılır.
Kariyer planlamanın önemini vurgulamak için, kariyer planlamadaki belirli becerilerin arttığını söyleyebiliriz. Kişinin kendini değerlendirmesi, kariyer hedeflerini belirlemek için gerekli olan becerileri geliştirmesi ve güncel iş koşullarını analiz etmesi gibi temel beceriler, kariyer planlama becerisinin temelini oluşturur. Bunların yanı sıra, kişinin kendini ifade etme, problem çözme, iletişim, bilgi toplama ve yönetim becerilerini arttırması da önemlidir.
Kariyer planlama süreci, öncelikle kişinin kendisini değerlendirmesini ve kendi potansiyelini belirlemesini gerektirir. Kişi kendi özelliklerini, yeteneklerini, kabiliyetlerini, becerilerini ve amaçlarını belirlemelidir. Bunun yanı sıra, kişinin potansiyelini ölçebilmesi için, kariyer hedeflerinin sağlayabileceği faydalı sonuçların değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca, kariyer planlamanın başarıyla gerçekleştirilmesi için, kişinin kariyeriyle ilgili tüm faktörleri değerlendirmesi gerekir. Bu faktörler arasında, mevcut iş koşullarının, mevcut ekonomik koşulların, mevcut iş piyasasının ve istihdam oranının değerlendirilmesi gibi önemli etkenler bulunur.
Kariyer planlaması, kişinin gelecekteki kariyer hedeflerine ulaşmak için gerekli stratejileri oluşturmasını ve gerçekleştirmesini sağlar. Kariyer planlamasının iyi yönetilmesi, kişinin yaşamının her alanında başarılı olmasını sağlayacaktır. Kariyer planlaması ile kariyer hedeflerine uygun eğitim programlarının seçilmesi, yeni becerilerin edinilmesi ve mevcut becerilerin geliştirilmesi ile kariyer başarısının artırılması sağlanır. Kariyer planlaması kişinin kendi potansiyelini keşfetmesine ve kendisine olan inancın