Karşınızda En Hızlı Büyüyen Kara Delik

Nisa

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
242
0
0
Avustralyalı gökbilimciler tarafından yönetilen bir araştırma ekibine göre, son dokuz milyar yılda en hızlı büyüyen kara delik bulundu. İddiaya göre, Dünya büyüklüğünde bir alan, kara delik tarafından her saniye yutulmaktaydı. Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada Cape Town, Güney Afrika ve Yeni Güney Galler’deki teleskoplardan yararlanıldığı ortaya çıktı.
Samanyolu’na Fazlasıyla Yakın
Araştırma ekibinin lideri Dr. Christopher Onken, “Bu tür keşifler yaklaşık 60 yıldır aranmaktaydı, ancak bu kara deliğin Samanyolu’na yakınlığı muhtemelen keşfini engelledi. Samanyolu’nun o kadar çok yıldızı var ki, bulmak zor olabiliyor” dedi.

Raporlara göre yeni keşfedilen kara delik, Samanyolu’nun merkezinde bulunan Sagittarius A* kara deliğinden 500 kat daha büyük. Sagittarius A*, Dünya’dan 26.000 ışık yılı uzaklıkta ve Güneş’ten neredeyse 4 milyon kat daha büyük. Büyük yıldızların patlamaları ve ölümleri kara deliklerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bazı kara delikler, Güneş’in milyarlarca katı ağırlığa sahip, gerçekten muazzam olacak şekilde büyüyebilmektedir. Galaktik çekirdekteki bu devasa yutucuların nasıl oluştuğu bilinmiyor. Ancak galaksilerin evrimi ve kaderi üzerinde önemli bir etkisi olacağı kesin gibi görünmekteydi.
Kara Delik Nedir?
Kara delik, da seyahat eden hiçbir parçacık veya radyasyonun kaçamayacağı kadar büyük kütle çekim alanlarıdır. Bunlar aslında ölü yıldızlardır. Büyük bir yıldızın yakıtı bittiğinde ve kendi içine çöktüğünde oluşurlar.

Kara Delik Nasıl Oluşur?
Bir yıldız, büyük bir termonükleer reaktöre benzetebilmektedir. Yıldızın çekirdeğinde meydana gelen füzyon süreçleri, reaktörün yakıtı olarak hizmet eder. Bu tür bir reaksiyonda, hidrojen gibi daha küçük atom numaralı atomlar, helyum gibi daha büyük atom numaralı atomlarla birleşir. Bu füzyon sırasında çok fazla enerji kaybı olur. Yıldızın içindeki atomlar bu enerji tarafından dışa doğru zorlanır.
Yıldızın yerçekimi ile parçalanması engellenir ve bu da atomların dağılmasına neden olmaktaydı. Bu füzyon reaksiyonunun dışarıdaki kuvveti, atomlar arasındaki içeriye doğru olan çekim kuvvetiyle dengelenmektedir. Sonuç olarak, yıldız hidrostatik denge durumunu korur.
Yerçekimi sonsuz bir olgu olmasa da, füzyon reaksiyonu sonsuz değildir. Önceki gaz ve toz bulutunda yıldızlar oluşur. Nebulalar, yıldızların öldükten sonra geride bıraktıkları gaz ve toz bulutlarıdır. Bu gaz ve toz bulutunun sonlu sayıda hidrojen atomu vardır. Sonuç olarak, bir Nebuladan çıkan bir yıldız ancak bu kadar hidrojen yiyebilmektedir. Yıldızın sonunda hidrojen yakıtı biter. Sonuç olarak, füzyon reaksiyonu kademeli olarak yavaşlar, ancak yerçekiminin etkisi etkilenmemektedir. Yerçekimi arttıkça hidrostatik denge bozulmaya başlar ve yıldız kendi içine çökmeye başlar. Kara delik özet olarak böyle oluşur.
 

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü