Kaşkır ya da Çuhaş adı verilen, halk arasında kullanılan bir koşma türüdür. Kaşkır, Güney Anadolu, Türkiye'nin Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, özellikle Kars, Erzurum ve Ardahan illerinde gözlemlenebilen bir geleneksel koşudur. Kaşkır, Güney Anadolu ile Kars, Erzurum ve Ardahan illerinin sınırlarında yaşayan Kürtler tarafından geliştirilmiştir.
Kaşkır, temel olarak iki kişi arasında gerçekleştirilen bir koşudur. Her iki kişi, belli bir süre için koşmaya karar verir. Örneğin, iki kişi, koşmaya başladığında, 10 dakika koşacaklarını söyleyebilir. Her iki kişi de, koşmaya başladıktan sonra, daha önce belirlenen bir mesafeyi koşmalıdır. Böylece, iki kişi, belirlenen mesafe için koşmaya başlayabilirler.
Kaşkırın kuralları, koşucunun arada durmaması, koşu boyunca konuşmaması ve koşu esnasında araya giren herhangi bir engel durumunda, koşucunun önceki konumuna döneceği şeklinde kısaca tanımlanabilir. Kaşkırın kuralları arasında, koşuculara çeşitli adetlerin uygulanması da bulunmaktadır. Örneğin, her iki koşucu arasında, aralarında belli bir mesafe bulunmalı ve koşu sırasında koşucular arasında bir bağ oluşturmalıdır.
Kaşkırın, geleneksel ve kültürel olarak görev aldığı toplumlarda, çok özel bir anlam taşımaktadır. Her iki koşucu arasında oluşan bağ, aralarında sevgi ve saygıyı simgelemektedir. Kaşkır, özellikle Kürt, Türk ve Ermeni kökenli kişiler arasında, toplum içerisinde kabul edilen bir gelenek olarak kabul edilmektedir.
Kaşkırın, toplumlar arasında köklü bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. Kaşkırın, kökeni hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, çoğu kişi tarafından, Türk, Kürt ve Ermeni kökenli insanların gelenekleri arasında yer almaktadır.
Kaşkırın, günümüze kadar geleneksel olarak korunması ve sürdürülmesi, toplumlar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kaşkır, aralarında sevgi ve saygıyı simgeleyen bir gelenek olarak, toplumlar arasındaki ilişkileri güçlendirmeye de yardımcı olmaktadır.