Körfez ve Burun, Türkçesi “Körfez ve Burnu” olarak bilinmektedir ve iki farklı kavram olmakla beraber, birbirleri ile yakın ilişkiler içerisindedirler. Körfez, denizin uygun yerlerinde oluşturulan, kıyıya yakın, dar ve derin göllerden oluşan açık deniz alanlarıdır. Burun ise, körfezlerin üzerinde bulunan, deniz tabanının çıkıntılarından oluşmuş, kıyıya yakın uzunlukları ve derinlikleri farklı olan deniz alanlarıdır.
Körfezler, kıyıda kabarma oluşturarak, kıyıya yakın, dar ve derin boğazlara neden olurlar. Körfezlerin deniz tabanındaki çıkıntıları ise, burunları oluşturur. Körfezler, derinlikleri farklı boyutlara sahip olup, tabanlarında kum, çakıl, kaya veya kumluklar bulunabilmektedir. Körfezler, deniz tabanının kabarmalarından oluştuğu için, denizin tabanında oluşan çıkıntıların, deniz tabanının en yüksek noktalarından daha yüksek olduğu söylenebilir.
Körfezler, deniz canlıları, havuzlar ve suların karışımı için önemli bir yere sahiptir. Körfezler, deniz canlılarının yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlayan çok önemli bir alandır. Körfezler, deniz canlılarının günlük yaşamını sürdürebilmeleri için, besin ve içme kaynaklarının bulunduğu alanlardır. Ayrıca, körfezlerin derinlikleri ile havuzların oluşması, deniz canlıları için çok önemli bir etken olmaktadır.
Burunlar, körfezlerin üzerinde bulunan, deniz tabanının çıkıntılarından oluşmuş deniz alanlarıdır. Burunlar, deniz canlılarının besin ve içme kaynakları olmakla beraber, deniz canlılarının korunması için çok önemlidir. Burunlar, deniz canlılarının yaşadığı, besin aradığı ve korunduğu alanlardır. Burunların derinlikleri, körfezlerin derinliklerinden daha fazladır. Burunlar, korunma amaçlı oluşturulmuş alanlardır ve sürünme besin arama amaçlı oluşturulan alanlardır.
Körfezler ve burunlar, deniz canlılarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için çok önemli alanlardır. Körfezler ve burunlar, kıyıda kabarma oluşturarak derin ve dar boğazlara neden olurlar. Ayrıca, deniz canlılarının besin ve i