Küçük ülke, dünya haritasında yer alan ve diğer ülkelerden küçük boyutta bir alana sahip ülkeleri ifade eder. Küçük ülkeler, genellikle dünyanın diğer bölgelerinde bulunan ve herbiri kendi kültürüne, geleneklerine, diline ve siyasi stratejisine sahip küçük topluluklardan oluşan ülkelerdir.
Küçük ülkelerin çoğu, dünya ekonomik ve siyasi arenadaki etkilerini artırmak için güçlü bir örgütlenme sistemine ve silahlanmaya ihtiyaç duymaktadır. Küçük ülkelerin siyasi, ekonomik ve kültürel durumlarının daha iyi anlaşılması, onların tarihsel bağlamlarının çoğu zaman unutulmamasına bağlıdır. Küçük ülkelerin kültürlerini, tarihlerini, siyasi sistemlerini ve ekonomilerini anlamak için, onların çekirdek sorunlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Küçük ülkelerin ekonomileri, genellikle dışa bağımlıdır, bu da onların dış güçlerin ekonomik ve siyasi baskılarına daha hassas olduğu anlamına gelir. Küçük ülkelerin ulusal gelirleri, genellikle düşük seviyededir, bu da içerideki çoğu önemli göstergeye göre dünya ortalamalarından daha düşük seviyelerdir. Küçük ülkelerin, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin, çoğu zaman ekonomik güçleri olmaması, ülkelerin ekonomik ve siyasi yönetimlerinin istikrarsızlıkla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.
Küçük ülkeler, küreselleşmenin etkilerini de fazlasıyla hissetmektedir. Küreselleşme, küçük ülkelerin, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin, özellikle de düşük gelir seviyesindeki ülkelerin, çoğu zaman daha fazla baskı altına girmesine neden olmaktadır. Küreselleşme, küçük ülkelerin kültürel özelliklerinin ve siyasi kurumlarının daha da zayıflamasına neden olmaktadır.
Küçük ülkelerin, dünya genelinde güçlü ve kalıcı bir tahakkümün altına girmemeleri için, kültürel ve siyasi özerkliğinin sağlanmasının çok önemli olduğu anlaşılmaktadır. Küçük ülkelerin kültürel ve siyasi özerkliği, ülkelerin ekonomik ve siyasi istikrarının sağlanmasının