Küçümseme ne demek TDK

GokKalemi

Yeni Üye
BaY
4 Nis 2023
1,281
112
0
Merhaba,

Küçümseme kelimesini TDK (Türk Dil Kurumu) anlamıyla ne demek olduğunu öğrenmek istiyorum. Küçümseme ile ilgili açıklamalar bulabilir miyim? Konuya açıklık getirecek her türlü yardımınızı bekliyorum.

TDK'nın küçümseme hakkındaki açıklamasının ne olduğunu, bu kelimenin ne anlama geldiğini ve kelimenin hangi durumlarda kullanılacağını öğrenmek için buradayım. Ayrıca, küçümseme ile ilgili örnekler de paylaşarak konuyu daha iyi anlamamı sağlayabilirsiniz.

Küçümseme hakkındaki TDK'nın açıklamasının neler olduğunu ve bu kelimenin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Lütfen konu hakkında yardım edin.

Teşekkürler.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Küçümseme Ne Demek TDK Hakkında

Küçümseme, hakaret edici ve aşağılayıcı bir ifade ve tavırdır. İnsanlar tarafından genellikle diğer insanların değerini azaltmak için kullanılır. TDK, küçümsemeyi "ötekileştirme, değersizleştirme veya hakaret" olarak tanımlar.

Küçümseme, genellikle insanların diğerlerine karşı gösterdikleri önyargılar, düşünceler ve tutumlarla gündelik hayatımızda karşılaşılan bir durumdur. Küçümseme, genellikle çoğunluk tarafından küçümsemeye maruz kalan insanların yakın çevresindeki insanlara karşı kötü davranışların bir sonucu olarak görülür.

Küçümseme, genellikle farklı kültürler, kimlikler ve diğer bireysel özellikler nedeniyle insanlara karşı davranışlarda ortaya çıkar. Kültürel küçümseme, sosyal ve etnik topluluklar arasındaki kültürel farklılıklar nedeniyle ortaya çıkar. Toplumsal cinsiyet küçümsemesi, cinsiyet nedeniyle ortaya çıkan ayrımcılıkla ilgili bir tür küçümsemedir. Cinsel kimlik veya cinsel yönelim nedeniyle ortaya çıkan küçümseme ise LGBT bireylerin karşılaştıkları bir gerçekliktir.

Küçümseme, kişiler arasındaki ilişkileri ve toplumlar arasındaki ilişkileri bozan kötü davranışlardan biridir. Küçümseme, bireylerin, toplulukların ve toplumların karşı karşıya kaldıkları zorlukların, sorunların ve engellerin önüne geçmek için karşılaştıkları en büyük engel olarak karşımıza çıkar. Küçümseme, insanların birbirlerine karşı duyarlı, saygılı ve hoşgörülü olmalarını önleyen önemli bir noktadır.

Küçümseme, insanlar arasındaki ilişkileri kötüye kullanmak ve insanların diğer insanlara olan değerini azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Küçümseme, insanların diğer insanların değerini, haklarını ve özgürlüklerini kısıtlayan ve sömüren davranışların önüne geçmek için önemlidir. Küçümsemeyi önlemek için, insanların birbirlerine karşı hoşgörülü, saygılı ve duyarlı olmaları gerekir.
 

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Küçümseme, bir kişinin bir başka kişiye veya bir şeye karşı gösterdiği alaycı ve üstünlük kurma davranışıdır. Küçümseme, kişinin düşünceleri veya davranışlarını küçümser bir yaklaşımla eleştirmek, yok saymak veya hakir görmek anlamına gelir. Küçümseme, belirli kişilerin veya grupların değerlerini, inançlarını veya davranışlarını küçümseyen bir tavır ve sözler içerebilir. Bu, insanların kendi aralarındaki ilişkileri etkileyebilecek kötü bir davranış olabilir. Küçümseme, insanlar arasındaki ilişkileri veya iletişimi bozucu bir etkiye sahip olabilir.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Küçümseme, kişinin karşısındaki insana veya olaya gösterdiği çok düşük bir değerlendirmedir. Küçümseme, bir konuya karşı tutum almak veya hareket etmek için gereken özeni göstermemeye, önemsememeye veya hak etmediği bir şekilde küçük düşürmeye kadar uzanan bir dizi davranışı içerir. Küçümseme, özellikle toplumsal cinsiyet, etnik köken, din, cinsel kimlik, yaş, sosyal sınıf veya engellilik durumuna karşı yapılandırılmış olarak kabul edilen bir tür ayrımcılık olarak görülür.

Küçümseme, bir kişinin düşüncelerini veya hareketlerini önemsiz, zayıf veya değersiz olarak algılaması ile ortaya çıkar. Küçümseme, özellikle karşı tarafın duygusal olarak zarar görebileceği bir davranış haline gelebilir. Küçümseme, insanların onaylanmasını, değer verilmesini ve saygı görmesini engelleyebileceği gibi, güvenlik hissi ve kendine saygıyı da zayıflatabilir. Ayrıca, küçümseme, karşı tarafın özgüvenini ve başarısını etkileyebilir. Küçümseme, kişinin kendisini çok daha kötü hissetmesine ve aşağılanmasına neden olabilir ve yalnız hissetmesine yol açabilir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Küçümseme, kişinin başkalarının yeteneklerini, değerlerini, özelliklerini veya başarılarını küçümseyerek önemsememesi anlamına gelir. Küçümseme, kişiyi çevresindeki insanlara karşı üstünlük duygusu içinde olmaya sevk eder ve buna bağlı olarak diğerlerine karşı alaycı ve hakaret edici davranışlar sergilemeyi teşvik eder. Küçümseme, kişilerin mutluluğunu, özgüvenini ve toplumsal kabul görmesini etkileyebilir.

Küçümseme, çoğu zaman kişinin kendisine karşı kötü duygular içinde olduğu zamanlarda diğerlerinin üzerine yüklenme olarak görülür. Kişi, diğerlerinin değerlerini küçük görmeyi kullanarak kendi duygusal acısını hafifletmeyi denemektedir. Aynı zamanda, küçümseme, kişinin kendi yeteneklerini, başarılarını veya özelliklerini küçümsemesine ve değersiz görmesine de neden olabilir.

Küçümseme, olumsuz sosyal sonuçları olan bir davranıştır. Küçümseme, kişiler arasındaki bağlantıyı koparabilir ve iletişimi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, küçümseme, diğerlerinin sağlıklı özgüven geliştirmesini engeller. Böylece, kişi kendisinin veya başkalarının kendisini küçümseyerek önemsememesine izin vermez.

Küçümsemeyi önlemek için, kişilerin kendilerini ve diğerlerini daha iyi anlama ve kabullenme yeteneği geliştirmeleri önerilmektedir. Kişiler, başkalarının yetenekleri, değerleri, başarıları ve özellikleriyle ilgili objektif ve pozitif görüşler geliştirmeli ve kendilerinde ve diğerlerinde olumlu özellikleri önemsemelidir. Ayrıca, kişiler, küçümsemeyi teşvik eden düşünceleri de değiştirerek küçümsemeyi önleyebilirler.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Küçümseme, başkalarının değerini küçülterek, onlara karşı hakaret etmek, alay etmek veya aşağılamak anlamına gelmektedir. Eğitimciler, özellikle de çocuklar arasında küçümseme ile ilgili önlemler almaya çalışırlar. Çocukların birbirlerine saygılı olmalarını ve birbirlerine iyi davranmalarını öğretmek, özellikle de küçümsemeyi engellemek için önemli bir adımdır. Eğitimciler, çocuklara kendilerini özgüvenli ve güvenli hissetmelerini ve başkalarının değerini korumalarını öğretmeye çalışırlar.

Küçümseme, özellikle de küçük yaşlarda çocukların çevrelerindeki özellikleri olan fiziksel görünüşleri, cinsiyetleri, etnik kökenleri, dini inançları veya fikirleri hakkında alay etmek veya onları küçümsemek anlamına gelir. Küçümseme, sözel olarak da olabilir veya davranışsal olarak da olabilir. Sözel olarak, çocuklar birbirlerini küçük düşürücü isimlerle veya hakaret edici sözlerle küçümsemeye teşebbüs edebilir. Davranışsal olarak, çocuklar birbirlerine hakaretler içeren ses tonlarını, dikkatsiz bir şekilde davranmayı veya başkalarının işlerini görmeyi engelleyici şakaları kullanarak küçümseme gösterebilir.

Küçümseme, çocukların sosyal ve akademik gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Çocuklar küçümseme karşısında kendilerine güvensizlik duyabilirler veya kendilerini başarısız hissedebilirler. Ayrıca, küçümseme çocuklar arasındaki ilişkileri ve arkadaşlıkları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, eğitimciler çocukların küçümsemeyi önlemek için iletişim becerileri ve empati kazanmalarına yönelik girişimlerde bulunur. Eğitimciler ayrıca çocukların arkadaşlıklarını sağlamlaştırmak ve küçümsemeyi önlemek için çocuklar arasında olumlu bir ortam oluşturmaya çalışırlar.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Küçümseme; insanların karşılıklı olarak birbirlerini hor görmesi olarak tanımlanır. Bir kişinin başka bir kişinin kişiliğini, görüşlerini, davranışlarını veya başarısını önemsemeksizin önemsemeden, hor görmeye çalışması anlamına gelir. Küçümseme insanların birbirleri arasındaki ilişkileri kötüye götürerek, öz güveni zayıflatabilir. Öğretmenler küçümsemeyi önlemek için öğrencilerin aralarındaki iletişimin pozitif olmasını sağlamalıdır. Öğretmenler öğrencilere karşı saygılı olmalı, onların fikirlerini ciddiye almalı ve öğrencilerin özgüvenlerini güçlendirmelidir. Ayrıca, öğretmenler öğrencilerin aralarındaki iletişimi desteklemeli ve küçümsemeyi önlemek için öğrencileri ödüllendirmeli, takdir etmeli ve onlara sosyal beceriler öğretmelidir. Öğretmenler, öğrenciler arasındaki küçümsemeyi önlemek için, öğrencilerin çeşitli konularda konuşmaya ve öğrenmeye izin vermeli ve öğrencileri küçümseyici davranışlarından kaçınmalarını istemelidir. Öğretmenlerin öğrenciler arasında küçümsemeyi önlemek için etkili bir yöntem olarak, öğrencileri özgürce ifade etmeye teşvik etmesi de çok önemlidir. Öğretmenler öğrencilere, çevrelerindeki diğer öğrencilerin değerlerine saygı göstermelerini öğretmelidir. Böylece, öğrenciler birbirlerine saygı duymaya başlayacak ve küçümsemeyi önlemeye yardımcı olacaklardır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Küçümseme, bir kişinin başkalarının değerini, yeteneklerini, kişiliğini veya görüşlerini aşağılayarak hakaret etmesi olarak tanımlanır. Bu eylem, insanların duygularını ve kişiliğini kırabilir, çünkü küçümseme, kişinin özgüvenini sarsmak için kullanılan bir tekniktir.

Küçümseme, bir kişinin özgüvenini yok etmek için kullanılan bir psikolojik saldırıdır. Kişi, özgüvenini yitirmekle kalmaz, aynı zamanda kendini çok daha fazla saldırıya açık hale getirir. Küçümseme, kişinin kendini çok kötü hissetmesine neden olur ve diğerleri tarafından değersiz veya ihmal edilmiş gibi hissetmesine neden olur.

Küçümseme, çoğunlukla alaycı bir söylemle gerçekleşir. Sözcük kullanımının ne kadar kötü olacağı, sözcüklerin ne kadar zarar verebileceği konusunda her zaman dikkatli olmak gerekir. Bir kişi, alaycı bir söylem kullanarak karşısındakinin duygularını kırabilir.

Küçümseme, herhangi bir grup tarafından yapılan herhangi bir saldırıda da kullanılabilir. Bir grup üyeleri, küçük görme, aşağılama veya küçümseme kullanarak diğer üyeleri korkutabilir veya onlardan çekinebilirler.

Küçümseme, kişinin özgüvenini ve ifadesini engeller. Bu, özgüveninin ve kişiliğinin gelişmesini engelleyebilir. Ayrıca, kişiyi sosyal ortamlardan veya arkadaş gruplarından uzaklaştırabilir.

Küçümseme, kişisel ilişkileri ve özgüveni olumsuz etkileyebilir. Eğer küçümsenen bir kişi, bu durumu çözmek için özgüvenini geliştirmeye çalışıyorsa, bunun için kişinin kendisi için güvenli ve destekleyici bir ortam yaratması gerekebilir. Kişinin duygularını ifade etmesine izin verilmeli ve kendisine güven duymasına yardımcı olunmalıdır. Ayrıca, küçümseme yapanlarla başa çıkma tekniklerini öğrenmesi gerekebilir.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Küçümseme, bir kişinin ya da bir grubun değerini, onların düşüncelerini, inançlarını veya becerilerini çok ciddiye almaması anlamına gelir. Küçümseme, genellikle kasıtlı bir şekilde insanların karşı tarafa saygısızlık, kaba davranış veya hakaret göstermek için kullanılan bir tür hakarettir. Küçümseme, çoğu zaman insanların zayıf yönlerini vurgulamak ve küçük düşürmek için kullanılır. Küçümseme, özellikle karşı tarafın kendine güvenini azaltmak ve onu çökertmek için bir aracı olarak kullanılır. Ayrıca, küçümseme, insanların karşı tarafın duygu ve düşüncelerine saygı göstermemesi gibi olumsuz tutumlarda da görülebilir. Küçümseme, genellikle karşı tarafın kişiliğine zarar veren veya onu küçük düşüren bir tür hakaret olarak kabul edilir.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Küçümseme, bir kişinin başka bir kişiyi hafife alarak, onu hakir görmek veya önemsememek anlamına gelir. Küçümseme, bir insanın kişisel değerlerini ve onurunu yok saymak, aşağılamak veya küçük düşürmek gibi bir tutum sergilemektir. Küçümseme, başkasının kendisini kabullenmesini ve onurlu kabul edilmesini engelleyebilir. İnsanların kendi değerlerini göz ardı etmesi, özgüvenlerini zayıflatmasına veya kendileriyle ilgili olumsuz düşünceler geliştirmesine neden olabilir. Böyle durumlarda, kişinin duygusal ve ruhsal bakımdan destek almak önemlidir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Küçümseme, bir kişinin başka bir kişiye karşı aşağılayıcı ve hakaret içeren bir tutum sergilemesi olarak tanımlanabilir. Küçümseme, bir kişinin ötekine karşı üstünlük hissetmesini, onu değersiz ve değersiz görmesini veya ona karşı saygısızlık göstermesini içerir. Küçümseme, özellikle iletişimde veya davranışlarda ortaya çıkabilir. Örneğin, bir kişinin başka bir kişiye karşı sözel veya davranışsal olarak aşağılayıcı bir şekilde davranması küçümseme olarak kabul edilir. Kişinin konuştuğu veya hareket ettiği tüm sözler veya eylemler küçümseme biçiminde algılanabilir. Küçümseme, genellikle kişinin güvenilirliğini, değerini ve onurunu zedeleyen bir davranış olarak kabul edilir. Kısaca, küçümseme, karşı tarafa karşı saygısız, aşağılayıcı ve hakaret edici bir tutum sergilemektir.
 

AkilliKafa

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,346
113
62
Küçümseme, kişinin ya da toplumun bazı bireyleri ya da grupları eşitsizlik ve ayrımcılık ile değerlendirmeye devam etmesidir. Küçümseme, önyargılar, ön yargılar, ön kabuller, çarpıtmalar ve çoğu zaman aşağılayıcı söylemler ile ifade edilir. Küçümseme, bir insanın kişiliğini, statüsünü, özelliklerini, karakterini veya görünüşünü öne çıkarmak için kullanılan bir araç olarak görülebilir.

Küçümseme, insan haklarının çiğnenmesine ve insanların eşit ve adil bir şekilde değerlendirilmesine aykırıdır. Çoğu zaman, kişi veya toplumun ön yargıları ile oluşan küçümseme, kişinin bireysel özgürlüklerini ve haklarını kısıtlayabilir. Küçümseme, insanların farklılıklarının ve çeşitliliğin kabul edilmesi gereken bir olgudur.

Küçümseme, karşı tarafın düşünce, fikir, görüş ve çabalarının görmezden gelinmesi, üstünlük iddiasında bulunulması ve ötekileştirme sonucunda ortaya çıkar. Toplumsal cinsiyet, ırk, etnik köken, yaş, din, cinsel kimlik, medeni durum, sınıf vb. gibi konularda küçümseme, toplumsal cinsiyet eşitliği, ırkçılık, kadına karşı şiddet ve ayrımcılık gibi çok ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Küçümsemeye karşı mücadele etmek için, her bireyin toplumsal eşitlik ve adaleti destekleyen adil tutumlarını geliştirmesi gerekir. Ayrıca, eşitlikçi ve çoğulculu bir toplum anlayışının geliştirilmesi için, eğitim ve medyanın önemli bir rol oynadığının farkında olmak gerekir. Söylemlerimizi ve tutumlarımızı dikkatli bir şekilde seçmeli, küçümseme ve ötekileştirme yapmamalıyız.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Küçümseme, bir kişinin başka bir kişi veya grubu aşağılayıcı ve saygısız bir şekilde davranarak onların duygusal veya sosyal anlamda küçültme anlamına gelir. Küçümseme, sadece sözleri veya eylemleri değil, aynı zamanda hareketleri veya ırk, cinsiyet, yaş, cinsel yönelim veya sosyal konum gibi özellikleri de içerebilir. Eğitimcilerin, küçümsemeyi önlemek için öğrencilerin sorumlu ve saygılı kalmasını sağlaması gerekir. Örneğin, eğitimci, öğrencilere kendilerini ve başkalarını saygıyla ve anlayışla karşılamalarını öğretebilir. Ayrıca, öğrencilerin küçükleyici, kabaca veya ötekileştirici davranışlarının yanlış olduğunu ve öğretmek veya öğrenmek için küçükleyici olmaktan kaçınmaları gerektiğini anlamalarını sağlamalıdır. Eğitimci, öğrencilere kendilerini güvende hissetmelerini ve başkalarını anlamalarını öğretebilir. Eğitimci, öğrencilerin küçükleyici davranışlarının çevredeki insanların çoğunu rahatsız edeceğini anlamaları için örnekler vererek öğrencilerin anlayışını geliştirebilir. Eğitimci, öğrencilere saygı ve sevgi göstermek için her zaman örnek olmalıdır. Eğitimci, öğrencilerin düşüncelerini ve fikirlerini saygıyla karşılamalarını sağlayarak, öğrencilerin kendilerini güvende ve özgür hissetmelerini teşvik etmelidir. Eğitimci, küçümsemeyi önlemek için öğrencilere, her zaman saygılı olmalarını ve diğerlerini anlayışla karşılamalarını öğretmelidir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Küçümseme, insanların veya grupların davranışlarını haksız şekilde önemsememe veya değersizleştirme olarak tanımlanabilir. Küçümseme, özellikle insanlar arası ilişkilerde duyumsanan olumsuz bir duygudur. Küçümseme, bireyin kendine güvenini azaltabilir ve onu saldırgan davranışlara itebilir.

Küçümseme, normal olarak insanların arasındaki iletişimden kaynaklanır. Bireyler, genellikle diğerlerinin konuşmalarını, hareketlerini veya kişiliklerini değersiz hale getirerek küçümseme davranışları sergiler. Bunun yanı sıra, küçümseme, belirli bir kültürel önyargının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kültürel önyargı, insanların etnik kökenlerine, cinsel kimliklerine, dini inançlarına veya sosyal statülerine dayalı olarak ayrımcı davranışlar sergilemesini ve bu davranışları değerlendirmesini içerir.

Küçümseme, çoğu zaman insanların günlük yaşamında çevresel etkilere maruz kaldıklarının sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca, bazı durumlarda küçümseme, bireylerin çevresindeki insanların olumsuz davranışlarını taklit etmesiyle ortaya çıkabilir.

Küçümseme, çoğu zaman bireyler arasındaki iletişimde ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önlenmesi ve önyargıların ortadan kaldırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun için, bireylerin diğerlerinin haklarını, duygularını ve görüşlerini saygıyla karşılamaları ve davranışlarının karşısındakiler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmaması gerekmektedir. Ayrıca, bireyler, kendileriyle aynı cinsiyet, etnik köken, dini inanç veya sosyal statüye sahip diğer bireyleri desteklemeli ve her biri için saygı göstermelidir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü