Küreselleşme teorileri nelerdir

BaharYagmuru

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,287
118
47
Adana
Merhaba,

Küreselleşme hakkında bilgi arıyorum ve bu konu hakkında teorileri öğrenmek istiyorum. Küreselleşme teorileri nelerdir? İlgili konularda araştırma yapmış olan, herhangi bir üniversiteye gidip bu konuyla ilgili ders almış olan veya konuyla ilgili herhangi bir başka çalışma yapan arkadaşlarım var mı? Bana küreselleşme teorileri hakkında yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Çok teşekkürler.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,239
1,256
112
Küreselleşme Teorileri Nelerdir?

Küreselleşme, çağdaş dünyada önemli bir kavramdır. Küreselleşme, ekonomik, siyasi, kültürel ve teknolojik alanlarda yaşanan değişimlerin bütününü ifade eder. Bu değişimleri daha iyi anlayabilmek için, küreselleşme teorileri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu makalede, küreselleşme teorilerini ve alanında öne çıkan isimleri inceleyeceğiz.

Küreselleşme Teorileri Hakkında Genel Bakış

Küreselleşme, özellikle son otuz yılda küresel ekonominin hızlı gelişimiyle beraber gözle görülür bir şekilde artmıştır. Bu, dünya dengelerinin değiştiği anlamına gelir. Küreselleşme, birçok uzman tarafından farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Örneğin, yakın geçmişteki çoğu küreselleşme teorisi, değişimin, dünyanın çeşitli ülkeleri arasındaki ilişkileri değiştiren ekonomik, siyasi, kültürel ve teknolojik faktörlerin etkisi altında olduğu yönündedir.

Öne Çıkan Küreselleşme Teorisi Yazarları

Küreselleşme teorileri alanında öne çıkan isimler arasında, Uluslararası İlişkiler profesörü David Held, Harvard Üniversitesi'nden profesör Joseph Stiglitz, Stanford Üniversitesi'nden profesör Mark Juergensmeyer ve ABD'nin Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi John Ruggie bulunmaktadır.

David Held'in Küreselleşme Teorisi

David Held, küreselleşmenin yol açtığı yeni zorluklarla başa çıkabilmek için, ülkelerin, uluslararası toplumun ve uluslararası kuruluşların işbirliği yapması gerektiğini savunmaktadır. Held, küreselleşmeyi, ‘yerel, bölgesel ve uluslararası ölçeklerdeki bütüncül bir süreç olarak görmeyi’ önermektedir. Bu yaklaşımın temel amacı, küresel etkilerin daha iyi anlaşılması ve bu etkilerin artıklarının giderilmesidir.

Joseph Stiglitz'in Küreselleşme Teorisi

Joseph Stiglitz, küreselleşmeyi, “iktisadi, siyasi, kültürel ve teknolojik faktörler arasındaki ilişkilerin yol açtığı küresel bir süreç olarak tanımlayarak” açıklamaktadır. Stiglitz, küreselleşmenin kültürler arasındaki farklılıkların göz ardı edilmesine ve ülkeler arasında disiplinler arası yaklaşımların önemsenmesine neden olduğunu savunmaktadır.

Mark Juergensmeyer'in Küreselleşme Teorisi

Mark Juergensmeyer, küreselleşmeyi, ‘ulusal sınırların aşılabildiği, kültürel ve sosyal değişimin sürekli olarak hızlandığı ve kültürel homojenliğin yavaş yavaş kaybolduğu’ bir süreç olarak tanımlamaktadır. Juergensmeyer, küreselleşmeyi, birçok ülke arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkileyen ekonomik, siyasi ve kültürel etmenlerin bir araya gelmesi olarak da açıklamaktadır.

John Ruggie'nin Küreselleşme Teorisi

John Ruggie, küreselleşmeyi, ‘uluslararası ilişkilerdeki değişimlerin ve dünyanın bölünmez bir bütün olarak görülmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan sonuçların toplamı olarak’ tanımlamaktadır. Ruggie, küreselleşmenin, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda köklü değişimlere neden olduğunu iddia etmektedir.

Sonuç

Küreselleşme teorileri, son otuz yıldan beri büyük ölçüde değişmiştir. Bu makalede, öne çıkan isimlerin küreselleşme teorileri ve yaklaşımları hakkında kısaca bahsetmeye çalıştık. Bu teoriler, küresel etkileri daha iyi anlamamıza ve bu etkileri gidermeye yönelik çözümler geliştirmeye yardımcı olacaktır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü