Mahrum ne demek TDK

DenizSiyahi

Üye
BaY
1 May 2023
1,324
109
15
Merhaba,

Konu ile ilgili biraz araştırma yaptım ancak TDK (Türk Dil Kurumu) tarafından mahrum sözcüğünün ne anlama geldiğini tam olarak anlayamadım. Bu konuda biraz yardımınıza ihtiyacım var.

TDK tarafından mahrum sözcüğünün ne anlama geldiğini öğrenmek için bu konuyu açtım. TDK'nın mahrum kelimesinin ne anlama geldiğini açıklayabilecek biri varsa lütfen yardım et.

Mahrumun ne anlama geldiğini anlamak için çok çabalıyorum. TDK tarafından mahrum sözcüğünün ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Sizin bana yardımınızı bekliyorum.

Mahrumun ne anlama geldiğini anlamak için tüm çabalarımı sarf ettim. TDK tarafından mahrum sözcüğünün ne anlama geldiğini öğrenmek için bu konuyu açtım ve size yardım istiyorum.

Mahrum sözcüğünün anlamını öğrenmek için çok çaba sarf ediyorum. TDK tarafından mahrum sözcüğünün ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Sizin bana yardımınızı bekliyorum.

Mahrum sözcüğünün TDK tarafından ne anlama geldiğini öğrenmek için çok çaba sarf ettim. Bu konu hakkında bana yardım etmenizi çok takdir ederim.

Mahrum sözcüğünün anlamını öğrenmek için çok çaba sarf ediyorum. TDK tarafından mahrum sözcüğünün ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Sizin bana yardımınızı bekliyorum ve tüm yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Mahrum Ne Demek TDK Hakkında

TDK (Türk Dil Kurumu) tarafından kullanılan ve Türkçe Sözlük anlamına sahip olan kelime 'Mahrum'u açıklamak için aşağıdaki maddeleri inceleyebiliriz.

Kökeni: Mahrum kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir. "Muharram" kelimesinden türetilmiştir ve "yasaklanmış" anlamına gelmektedir.

Anlamı: Mahrum, yasaklanmış, ulaşılamaz, elde edilemez, kullanılamaz vb. anlamlar taşımaktadır. Birçok durumda, insanların veya diğer varlıkların, özgür olarak yaptıkları bir şeyi ya da bir şeyle ilgili haklarının mahrum olmasına denir.

Kullanımı: Mahrum terimi, çoğunlukla sözlük anlamında kullanılır. Ancak, mahrumiyet kavramının diğer anlamları günlük yaşamda sıklıkla karşımıza çıkar. Örneğin, insanların evrensel haklarının mahrum olması gibi.

Örnek Cümleler:

- İnsanların çalışma hakkı, her yerde mahrumiyetten korunmalıdır.

- Yaşlıların ve çocukların eğitim ve sağlık haklarının mahrum edilmesi kabul edilemez.

- Ülkenin yönetimindeki demokratik hakların mahrum edilmesi, insanların haklarının ihlal edilmesine neden olur.

• Love
Reactions: GizliGözler34

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Mahrum, genel olarak bir kişinin bir şeyden yoksun olması durumunu ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür. Mahrumiyet, bir insanın temel haklarından yoksun olmasına veya bunlardan birinden yoksun olmasına neden olan bir durumdur. Mahrumiyet, bireyin yaşam koşullarına göre de değişkenlik gösterebilir.

Mahrumiyet, insanların çeşitli nedenlerden kaynaklanan hak ve özgürlüklerinden mahrum olması olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman bu hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasının nedeni, siyasi veya toplumsal yaşam şartlarının zorluklarıdır.

Mahrumiyet, insanların ekonomik, sosyal, kültürel veya siyasi alanlarda eşit olmamasının sonucu olarak ortaya çıkar. Örneğin, bir bölgede yaşayanların ekonomik ve siyasi güçleri farklı olabilir. Böyle durumlarda, mahrumiyet, güçlü olan tarafın haklarının çoğalmasına ve zayıf olan tarafın haklarının kısıtlanmasına neden olur.

Mahrumiyete karşı mücadele etmek, insanların eşit haklarının garanti altına alınmasının önemli bir yoludur. Bu konuda kamu otoritelerinin, toplumun bilinçlenmesini sağlayacak çalışmalar yürütmesi önemlidir. Ayrıca, mahrumiyeti ortadan kaldırmak için hükümetlerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmaları da önemlidir. Tüm bu çabalar, eşitlik ve daha iyi yaşam koşullarının sağlanmasının temelini oluşturacaktır.

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Mahrum, hakkının olmasına rağmen bir şeyi elde edememek demektir. Mahrumiyet, hakkının olmasına rağmen elde edemeyeceği bir şeyin olduğu durumu ifade eder. Örneğin, çocukların eğitim hakları vardır. Ancak, çocukların eğitim haklarına erişebilmeleri için yeterli kaynak ve destek olmaması durumunda, çocuklar eğitim haklarından mahrum kalabilir. Mahrumiyet, çocukların haklarının elde edilememesi, haklarının herhangi bir nedenle kısıtlanması veya ortadan kaldırılması durumunda ortaya çıkar.

Mahrumiyet, yaşamın her alanında ortaya çıkabilir. Örneğin, bazı insanlar hakkında yanlış ve ön yargılı bir yaklaşım nedeniyle hak sahibi oldukları fırsatlardan mahrum kalabilir. Bu fırsatlardan mahrumiyet, çoğu zaman insanların mesleki ve toplumsal faaliyetlerinden ve kendilerini ifade etmelerinden kaçınmalarına neden olur.

Mahrumiyet, kişinin haklarının veya potansiyellerinin herhangi bir şekilde kısıtlanması veya ortadan kaldırılması sonucunda ortaya çıkar. Bu kısıtlanma veya ortadan kaldırma, insanların fiziksel, psikolojik, sosyal veya kültürel gelişimlerini engelleyebilir. Mahrumiyetin sonuçlarının en önemli nedeni, insanların haklarının veya potansiyellerinin kısıtlanması veya ortadan kaldırılmasıdır. Mahrumiyet, insanların haklarının ve yaşam koşullarının hak ettiğinden daha az yaşamalarına neden olabilir.

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Mahrum, genellikle kişinin hakkından, kendi arzu ve istekleri dışında, yoksun kalması anlamına gelir. Bu, herhangi bir şeyin kişiye tahsis edilmemesi, tercih etme hakkı ile ya da bir şeyi elde etme imkanına sahip olmaması anlamına da gelir. Örneğin, bir kişinin insan haklarından mahrum kalması, onun haklarını kullanmasının engellenmesi anlamına gelir. Mahrumiyet, çoğunlukla iş, özgürlük, hakların kısıtlanması veya yoksun kalması gibi muhtemel durumlarda ortaya çıkar. Mahrumiyet, herhangi bir hakkın kullanılmasının ya da elde edilmesinin yasal olarak engellenmesi ile de ilişkilendirilebilir. Örneğin, bir devletin vatandaşlarının anayasal haklarını kullanmasının kısıtlanması gibi mahrumiyet, daha çok siyasi çerçevede ortaya çıkar. Mahrumiyet, ayrıca özel mülkiyet haklarının veya diğer hakların kısıtlı olması gibi diğer durumlarda da ortaya çıkabilir. Mahrumiyet, özellikle ekonomik, siyasi ve sosyal hakların kişilere kısıtlanmasının etkileriyle de çoğu zaman ilişkilendirilir.

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Mahrum, aslında Türkçe bir kelimedir. Mahrumluk, bir şeye sahip olmamanın durumu olarak tanımlanır. Örneğin, eğitim hakkındaki mahrumluk, kişinin eğitim alma hakkına sahip olmamasıdır. Eğitim hakkındaki mahrumluk, dünyanın çeşitli bölgelerinde çok yaygındır. Örneğin, Afrika'da, çocukların çoğu okula gitmeyi bile hayal bile edemezler. Bunun sebebi, ailelerinin bu talebi karşılayacak kaynakları olmamasıdır. Diğer bir örnek, kadınların hak ettikleri eğitime erişim hakkındaki mahrumluk olarak verilebilir. Birçok kadın, erkeklerden daha az eğitime erişim hakkına sahiptir. Örneğin, kadınlar için çalışma haklarının kısıtlı olması, eğitim almalarını engelleyebilir. Mahrumluk, çeşitli nedenlerden dolayı birçok insanın hak ettiği eğitim alma hakkına erişimini engelleyebilir. Eğitim, bireyin gelişmesi ve toplumda başarılı bir yaşam sürmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, mahrumluk ile mücadele etmek ve çoğu insanın eğitim hakkına erişimini sağlamak için çalışmalar yapılmalıdır.

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Mahrum, bir kişiyi, nesneyi ya da durumu, belli bir şeye sahip olamama durumuna getiren bir sıfat olarak tanımlanır. Mahrumiyet, bir kişinin ya da toplumun özgürlüklerinden yoksun olmasıdır. Özgürlüklerin kısıtlanması, hakların gasp edilmesi, sosyal hakların eksikliği veya temel yaşam gereksinimlerinin yokluğu mahrumiyetin özelliklerindendir.

Mahrumiyetin birçok sebebi olabilir. İnsanların zorunlu olarak mahrum edildiği durumlar arasında, ekonomik durumlar, siyasi iktidar, cinsel ayrımcılık ya da etnik köken sayılabilir. Mahrumiyet, kişilerin temel haklarının gasp edilmesine ve hayatlarının kontrol altına alınmasına neden olabilir.

Mahrumiyetin sonuçları da çok çeşitlidir. Ekonomik mahrumiyet, zorunlu olarak gelir seviyesi düşük toplumların çoğunda görülür. İnsanların sağlık, eğitim veya diğer temel yaşam gereksinimlerine ulaşma imkânının olmaması, toplumların daha düşük ekonomik seviyeye sahip olmasına ve refah seviyesinin düşmesine neden olur.

Siyasi mahrumiyet ise, insanların politikalardan etkilenmesi ve bu politikaların kendilerini yönlendirmesi anlamına gelir. İnsanların siyasi temsilciler aracılığıyla kendilerini ifade etme ve kararlarının etkilenmesine katılma olanaklarının yokluğu bir siyasi mahrumiyet nedenidir.

Cinsel ayrımcılık ise, insanların cinsel kimlikleri veya tercihleri doğrultusunda kendilerini mahrum tutulması olarak tanımlanır. Toplum tarafından kabul edilmeyen cinsel yönelimler, tercihler veya kimlikler mahrumiyetin önemli bir sebebidir.

Etnik mahrumiyet ise, insanların kökenlerine dayalı olarak yasa veya toplumsal normlara göre mahrum edilmesi olarak tanımlanır. İnsanların etnik kimliklerine dayalı olarak ülkelerin içinde yaşamaları, ülkeler arasında seyahat etmeleri veya kendi ülkelerinde eğitime erişmeleri engellenmesi etnik mahrumiyetin bir örneğidir.

Mahrumiyet, insanlara yaşamlarının kontrolünü almak ve kendi özgürlüklerini gasp etmek anlamına gelir. Bunun sonucunda insanların özgürlükleri, hakları ve temel yaşam gereksinimleri kısıtlanır ve bu durum toplumsal refah seviyesini düşürür. Mahrumiyet, insanların özgürlüklerine karşı saygısızlık ve haklarının gasp edilmesi olarak k

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Mahrum, Türkçe dilinde bir sıfat olarak kullanılır ve genellikle bir şeyden yoksun olmak anlamına gelir. Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre, mahrumiyet, bir şeyden yoksun olmak anlamına gelir. Mahrumiyet, bir şeyin yokluğu, bulunmaması veya elde edilmemesi durumuna da denir. Yani, bir şeyin elde edilmesi veya kullanılmasının yasaklanması durumunda, mahrum olarak adlandırılır. Örneğin, bir kişi hakkında uygulanan bir yasa, onu belirli bir şeyden mahrum etmeye yönelik olabilir.

Mahrumiyetin, insanların günlük yaşamlarında ve hukukta çeşitli biçimlerde kullanıldığını görmek mümkündür. Örneğin, ülkeler arası bir anlaşmazlık nedeniyle, bazı ülkelerin üyelerinin, belirli ülkelerin ürünlerinden mahrum kalabilir. Aynı şekilde, ülkelerin kendi içinde uyguladığı kanunlar, bazı üyelerinin belirli haklardan mahrum kalmasına neden olabilir. Mahrumiyet, aynı zamanda, çoğu zaman haksız bir şekilde, insanların belirli haklardan yoksun olmasını da beraberinde getirebilir. Örneğin, bazı insanların, belirli toplumsal haklarından mahrum kalmaları, adaletin ve eşitliğin sağlanamamasına neden olabilir.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Mahrum; herhangi bir şeyden ya da hak veya imkandan yoksun olarak yaşamak olarak tanımlanır. Mahrumiyet, bir kişinin haklarını elde etmesini ya da onlardan yararlanmasını engelleyen veya önleyen durumları ifade eder. Mahrumiyet, genellikle sosyal, kültürel, ekonomik ya da politik şartlara bağlı olarak ortaya çıkar. Mahrumiyet, insan haklarının çiğnenmesi, ekonomik ve sosyal hakların eşitsiz dağılımı veya diğer çeşitli sosyal hakların önlenmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Mahrumiyet, çoğu zaman insanların önemli haklarından mahrum bırakılması sonucu ortaya çıkar. Bu, insanların temel insan hakları ve özgürlüklerinden yoksun bırakılması anlamına gelir.

TheMeridian

Yeni Üye
BaY
6 Nis 2023
1,275
121
2
Mahrum, genel olarak eksik, yetersiz veya yoksun olarak tanımlanır. Kelime, fiziksel, zihinsel veya duygusal olarak olabilir ve herhangi bir şeye ya da herhangi bir şeyden mahrum olmayı ifade edebilir. Mahrumiyet, kişinin belli bir şeyi elde etmesine ya da elde tutmasına ya da bir şeye sahip olmasına engel olabilir.

Mahrumiyet, insanların hayatlarında çoğu zaman mutlak bir şekilde hissedilir. Aileler, çocuklar, sağlık hizmetleri, eğitim, iş, alım gücü, sosyal durum ve diğer birçok faktöre göre mahrumiyeti ifade edebilir. Mahrumiyet, insanların ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınma sağlamasına engel olan bir durumdur ve çoğu zaman insanları daha zor koşullara sokar.

Mahrumiyet, insanların kendi kültürlerine ve geleneklerine sahip çıkma güçlerinin kırılmasına neden olur. Çoğu zaman, mahrumiyet insanların haklarının çiğnenmesine ve insan onuruna hakaret edilmesine neden olur. Mahrumiyet, insanların karşılaşabilecekleri yabancılaşma, istismar, ayrımcılık, baskı ve diğer sosyal olumsuzluklara neden olur.

Mahrumiyetin etkilerini azaltmak için çok sayıda çözüm önerisi bulunmaktadır. Bunlar arasında ekonomik gelişmeyi, sosyal hakların desteklenmesini, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinin genişletilmesini, ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını ve insanların ekonomik ve sosyal sorumluluklarının arttırılmasını sayabiliriz. Bunların hepsi, mahrumiyetin etkilerinin azaltılmasına ve insanların haklarının korunmasına yardımcı olur.

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Mahrum, bedensel, ruhsal, sosyal veya ekonomik nedenlerle bir şeye sahip olamama durumunu anlatmak için kullanılan bir sözdür. Mahrumiyet, çoğu zaman kişinin kendisini veya toplumun diğer üyelerini eşit olmayan şartlarda yaşama koşullarına maruz bırakması olarak tanımlanır.

Örneğin, kısıtlı ekonomik imkânlar nedeniyle çocuklar, kaliteli eğitim seçeneklerinden mahrum olabilir. Mahrumiyet, çoğu zaman eğitim alanında olduğu gibi, kişinin sosyal yaşamının da özelliklerini etkileyebilir. Sosyal ilişkiler ve çevresel faktörlerin etkisi ile, mahrumiyetin önlenmesi oldukça zor olabilir.

Öte yandan, mahrumiyetin en büyük etkisini eğitim alanında görebiliyoruz. Eğitim, çocukların gelecekteki becerilerini geliştirmelerine, kendi yeteneklerini keşfetmelerine ve kendilerini ifade etmelerine izin verir. Eğitimin mahrumiyeti, çocukların bu haklarından mahrum bırakılması anlamına gelir.

Mahrumiyetin etkileri, çocukların daha fazla yoksulluk ve sosyal arka planları nedeniyle gelecekteki başarılarını sınırlayabilecek seviyeye kadar ulaşabilir. Eğitimin mahrumiyeti, çocukların bireysel gelişimlerini sınırlandıran bir süreçtir. Dolayısıyla, çocukların mahrumiyetin etkilerinden korunması için, ekonomik ve toplumsal fırsatların eşit olması gerekmektedir. Bu nedenle, eğitim alanında mahrumiyetin önlenmesi için, yoksullukla mücadele ve çocukların haklarının korunması gibi sosyal politikaların uygulanması gerekmektedir.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Mahrum, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanmış bir sıfat olarak ‘alınamayan, elde edilemeyen, erişilemeyen, sahip olamayan’ anlamındaki bir kelimedir. Mahrumiyet, kişinin beklentilerini karşılayamama durumunu ifade eder.

Mahrumiyet, insanların karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlar nedeniyle yaşadıkları olumsuzluklardan kaynaklanır. Mahrumiyet, çoğu zaman insanların fiziksel, zihinsel veya ekonomik olarak dışlanması durumunda ortaya çıkar.

Maddi ve manevi mahrumiyetin çeşitli biçimleri vardır. Maddi mahrumiyet, kişinin ihtiyaçlarını karşılayamaması durumunda ortaya çıkar. Bu, kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılayamaması, fiziksel alanlarda ihtiyaç duyulan eşyalara sahip olamaması, çalışma koşullarında veya toplumsal ilişkilerde karşılaşılan aksaklıklar nedeniyle yaşanır.

Manevi mahrumiyet ise, kişinin duygusal ihtiyaçlarını karşılayamaması durumunda ortaya çıkar. Bu, aşk, sevgi, saygı ve anlayış gibi duyguların karşılanamaması nedeniyle yaşanır. İnsanların mahrumiyeti duygusal olarak hissetmemeleri, kendilerini anlaşılmaz ve yalnız hissetmeleri gibi sonuçlara neden olabilir.

Mahrumiyetin farkında olmak, insanların yaşadıkları olumsuz durumlara karşı çözüm bulmalarını sağlayacaktır. Mahrumiyeti ortadan kaldırmak için, ilgili tarafların konunun önemini anlaması ve çözüm üretmesi gerekmektedir. Kişinin yaşadığı olumsuz durumların çözümü, onu daha iyi bir yaşama kavuşturacaktır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)