Mal ve hizmet alım giderleri, ekonomik faaliyetlerde üretim süreçleri için gerekli olan ürün ve servislerin satın alınması sürecinde yapılan harcamaların toplamıdır. Her organizasyonun özelliklerine ve amaçlarına göre farklı mal ve hizmetler alınması gerekebilir. Örneğin, bir eğitim kurumu, öğrencilerin eğitimlerini ve çalışmalarını sürdürebilmeleri için gerekli olan eğitim malzemelerini, çalışmalarını desteklemek için teknolojik araçları, fiziksel ortama konforlu bir şekilde adapte edebilmek için bina donanımı, mobilyalar, bakım ve temizlik malzemeleri satın almak zorundadır. Ayrıca, öğretmenlerin eğitimlerinin kalitesini arttırmak için destek hizmetlerinin alınması, öğrencilere ekstra eğitim imkanları sunmak için profesyonel danışmanlık hizmetleri, eğitim programlarının mevcut öğrencilere uygun şekilde yeniden düzenlenmesi için eğitim danışmanlığı hizmetleri ve öğrencilerin öğrenimleri boyunca desteklenmesi için özel hizmetler alınması gerekebilir.
Her organizasyon, mal ve hizmet alımı için kendi içinde farklı prosedürler geliştirebilir. Bu prosedürler, mal ve hizmet alımı için gerekli görevleri, kontrolleri ve çalışmaları belirleyebilir. Örneğin, satın alım planlaması, satın alma süreci, satın alma kayıtlarının tutulması, satın alınan mal ve hizmetin kontrol edilmesi, satın alınan mal ve hizmetin kalitesinin değerlendirilmesi ve satın alımın sağlanan hizmetin değerlendirilmesi gibi. Ayrıca, mal ve hizmet alımı için gerekli olan kaynakların kullanımının yönetilmesi ve ödenen mal ve hizmetlerin güvenli bir şekilde teslim edilmesi gibi çalışmalar da yapılabilir.
Mal ve hizmet alım giderleri, eğitim kurumlarının öğrencilerine kaliteli ve etkili bir eğitim deneyimi sunabilmeleri için gerekli olan önemli bir yatırımdır. Eğitim kurumlarının, satın alım giderlerini en verimli şekilde kullanmaları, öğrencilerinin sağlıklı ve kaliteli bir eğitim almalarını sağlayacaktır.