Manisa eski adı nedir

CounteSS

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,366
115
62
Merhaba! Manisa hakkında bilgim oldukça kısıtlı. Manisa'nın eski adı nedir? Benim bildiğim kadarıyla, antik dönemde bu bölgenin adı Magnesia olarak biliniyordu. Ancak gerçekten Manisa'nın eski adı neydi? Lütfen yardım edin. Umarım bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar bu konu hakkında bana yardımcı olurlar. Teşekkür ederim.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,086
1,247
112
Manisa'nın Eski Adı Nedir?

İlk insanların yaşadığı tarihten beri, Manisa dünyanın önemli beldelerinden biri olmuştur. Manisa, bugün Türkiye’nin Manisa iline bağlı olan çok sayıda yerleşim bölgesine ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’un batısında bulunan bu bölgede, MÖ 77’de bir kral tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Manisa, Antik Çağ'da çok önemli bir kültürel merkez olarak kabul edilir ve bu nedenle de çeşitli adlarla anılmıştır. Manisa'nın eski adı olan Magnesia özellikle M.Ö. 4. yüzyıl'da Theodoros tarafından kullanılmıştır.

Manisa'nın Eski Adının Tarihçesi

Manisa'nın eski adı Magnesia, bölge üzerinde yaşayanlar tarafından çok eski zamanlardan beri kullanılan bir isimdir. İlk olarak M.Ö. 4. yüzyıl'da Theodoros tarafından kullanıldığı kaydedilmiştir. Magnesia, eski Yunanca'da "ışık" anlamına gelmektedir ve bu, manisi halkının çok eski zamanlardan beri özgürlüğünü ve kültürünü koruma iddiasından kaynaklanmıştır.

Theodoros'un ölümünden sonra, Magnesia'da M.Ö. 3. yüzyılda mitolojik kahraman Bellerophon'un kurduğu krallık ortaya çıktı. Bu krallık, Roma İmparatorluğu tarafından M.S. 2. yüzyılda ele geçirildi. Roma İmparatorluğu'na bağlı olarak, Magnesia'nın adı değiştirildi ve bu yeni adını "Sebasteia" olarak değiştirdi.

Manisa'nın Eski Adının Anlamı

Manisa'nın eski adı Magnesia, eski Yunanca'da "ışık" anlamına gelmektedir. Manisa halkının kültürü ve özgürlüğünü koruma iddiasından kaynaklanan bu ad, tarih boyunca bölgenin çok önemli bir kültürel merkez olduğunun bir kanıtıdır. Söz konusu ad, bugün Magnesia'ya özgü birçok kültürün günümüzde de yaşadığının bir göstergesidir.

Manisa'nın Günümüzdeki Adı

Manisa, M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildikten sonra, Sebasteia olarak adlandırılmıştır. Ancak, günümüzde Manisa'nın adı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, Manisa olarak bilinen şehir, Türkiye'nin batısındaki İzmir kentinden sonra en büyük ikinci kenttir.
 
  • Like
Reactions: Elif

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Manisa eski adı Maionessia olarak bilinmektedir. Maionessia, antik Yunan mitolojisinde Mysia ve Phrygia arasında bulunan bir bölge olarak tanımlanmaktadır. Maionessia, antik dönemlerde M.Ö. 12. yüzyılda kurulmuş ve Helenistik dönemde M.Ö. 4. yüzyıla kadar süregelmiştir. Maionessia bölgesinin önemli şehirleri arasında Magnesia ad Sipylum, Philadelphia, Thyatira, Cyme ve Dascylium bulunmaktadır. Maionessia bölgesi, M.Ö. 1. yüzyılda Pers İmparatorluğu tarafından ele geçirildikten sonra Maion, Maionessia adını almıştır. Maionessia, Helenistik dönemde Büyük İskender tarafından fethettikten sonra, Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. Roma İmparatorluğu tarafından fethetten sonra, bölgeye adını veren Maion şehri, Manisa olarak değiştirilmiştir. Manisa, bağlı olduğu Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra Bizans İmparatorluğu'na katılmış ve Bizans egemenliğinde kalan bir bölge olarak öne çıkmıştır. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethettikten sonra, Manisa adının kalıcı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Manisa, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla ünlü olan bir şehirdir. Şehir, Türkler tarafından 1071 yılında feth edildi ve daha sonra 1176 yılında İkinci Kılıç Arslan tarafından Anadolu Selçuklu Sultanı olarak tanındı.

Manisa, tarih boyunca değişik isimler almıştır. Eski Mısır kaynaklarına göre, antik zamanlarda şehir Magnesia olarak adlandırılmıştır. Daha sonra, Bizans İmparatorluğu'na katıldığında, şehir Magna olarak adlandırılmıştır. Türkler tarafından alındıktan sonra, şehir Manisa olarak adlandırılmıştır.

Manisa'nın eski adı, antik zamanlardan beri Magnesia olarak bilinmektedir. Bizans İmparatorluğu'na katıldığında, adı Magna olarak değiştirilmiş ve Türkler tarafından alındıktan sonra da Manisa olarak adlandırılmıştır. Bu isim, Türkçe dilinin "Manısa" kelimesinden türetilmiştir ve "kendini iyi hissetmek" anlamına gelmektedir.

Tarih boyunca bu şehir çeşitli çağlarda çok cazip bir yer olmuştur. Şehirde antik dönemlerde kültür ve sanatın gelişmesine önemli katkılar sağlanmıştır. Manisa'da tarih boyunca önemli temeller atılmış ve önemli şehirler inşa edilmiştir. Bu şehir, bugün de Türkiye'nin kültürel, tarihi ve turistik merkezlerinden biridir.
 
  • Angry
Reactions: Melis

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
16,142
641
5
Manisa, çeşitli zamanlarda çeşitli isimler almıştır. M.Ö. 2000 yıllarında, İyonların yönetimi altında olan Manisa, adını “Magnesia” olarak değiştirdi. M.Ö. 8. yüzyıla kadar, Pers İmparatorluğu'nun hakimiyetinde olan şehir, Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildiğinde, adını “Diospolis” olarak değiştirdi. Bizans İmparatorluğu'nun kontrolünde olan Manisa, adını “Neo-Caesarea” olarak değiştirdi. Türklerin Anadolu'ya girişiyle beraber, Manisa, adını “Selânik” olarak değiştirdi. 15. yüzyıla gelindiğinde, adı “Manisa” olarak değiştirildi ve bugün bildiğimiz ismi almış oldu.

Manisa'nın tarihi, çeşitli kültürlerin etkisinin ortaya çıkmasına izin vermiştir. Manisa'nın çok zengin bir tarihi vardır ve bu tarih, bugünkü kültür ve sanatlarının oluşmasında önemli bir rol oynamıştır. Örneğin, Manisa'da bulunan yapılar ve eserler, bu kültürün geçmişten geleceğe taşınmasına yardımcı olmuştur. Manisa, çok eski tarihsel kökenleriyle de önemlidir. Böylece, Manisa, bugünün yöneticileri tarafından kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere taşınması için önemli bir örnek olarak görülmektedir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,661
398
5
Manisa, M.Ö. 3000 yıllarına kadar eski Hitit devletiyle bağlantılı olarak kurulmuştur. M.Ö. 1000 yıllarda Ege bölgesinin büyük bir kısmını kapsayan Lidya devleti tarafından yönetilmiş olan Manisa, Roma İmparatorluğu'nun kurulmasıyla, Roma döneminde özgür bir şehir olarak bilinmiştir. Ortaçağ'da birçok saldırıya maruz kalan Manisa, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulmasıyla, İmparatorluk'un bir parçası haline gelmiştir. Manisa'nın eski adı, Hititler devrinde 'Karkamış' olarak bilinmektedir. Karkamış, Hititlerin özel adının bir parçası olarak kullanıldığından, bu isim kullanımda kalmıştır. Roma döneminde, şehrin ismi 'Magnesia ad Sipylum' olarak değiştirilmiştir. Bu isim, daha sonra 'Manisa' olarak değiştirilmiştir. Manisa, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan bu yana, yerleşimciler tarafından kullanılan ve bugünkü ismi olan Manisa ile bilinmektedir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Manisa, eski adıyla Magnesia adını almasına rağmen, Türk milletinin Anadolu'ya daha önce yerleşmesi ve bu bölgenin Asur, Lidyalı ve Pers krallıklarından sonra Türklerin kontrolüne geçmesinden önce, bu bölgenin adına verilmiş olan ad Phrygia olarak bilinmektedir. Manisa, antik çağlarda Phrygia olarak bilinen bölgede, Strabon tarafından referans verilen bir şehirdi. Strabon'a göre, bu bölgede, kral Midas tarafından kurulmuş olan Midas Şehri bulunmaktaydı.

Manisa, M.Ö. 6.yüzyılda Lidyalıların egemenliği altında kalmıştı ve bu bölgeye, Lidyalıların kurdukları şehirlerinden biri olan Magnesia adı verilmişti. M.Ö. 546 yılında, Pers kralı Kambize tarafından fethedilen Manisa, Pers egemenliği altında kalmış ve Pers imparatorluğu tarafından kontrol edilmişti.

M.S. 1071 yılında Anadolu Selçuklu Devleti tarafından ele geçirilen Manisa, Selçuklu idaresindeki ismiyle Magnesia adını almıştı. M.S. 1281 yılında Osmanlı Devleti tarafından ele geçirilen Manisa, Osmanlı idaresindeki ismiyle Manisa adını almıştı. Osmanlıların Anadolu'ya yerleşmesinden sonra Manisa'ya, çok sayıda Türkmen nüfus yerleşmiş ve bu bölgeye Türk kültürünün ve medeniyetinin izleri bırakılmıştı.

Manisa'nın eski adı Magnesia olarak bilinmektedir. Manisa, antik çağlardan beri çok sayıda kültürün ve medeniyetin izlerini taşımaktadır. Manisa, tarih boyunca Pers, Lidyalı, Selçuklu ve Osmanlı idaresinde kalmıştır ve bu dönemlerde, bu bölgede yaşayan nüfusun çoğunlukla Türk kökenli olduğu görülmektedir.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Manisa, Türkiye'nin batısında bulunan ve Ege Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Şehir, tarih boyunca farklı milletlerin el değiştirdiği bir kültür merkezi olarak bilinmektedir. Geçmişte, Manisa'nın eski adı Magnesia olarak bilinmektedir. Magnesia, antik Yunan kültürünün önemli bir parçası olan M.Ö. 8. yüzyılda kurulan Magnesia adlı bir şehirdir. Magnesia'nın kurucusu, MÖ. VII. yüzyılda, Lidya Krallığı'nın kurucusu olan Güneş Tanrısı'ndan gelen Krallığın bir üyesi olan Kroisos'a atfedilmektedir. Magnesia, Yunan kültürünün etkisi altında kalan bir şehirdi. Şehir, Güneybatı Anadolu'daki bazı şehirlerle arasında ticaret yaparak zenginleşti ve ünlü Magnesia Tapınağı'nın kurulmasıyla ünlü oldu. M.S. 1402 yılında, Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirildi ve adı Manisa olarak değiştirildi. Son olarak, Manisa'nın eski adı Magnesia olarak bilinmektedir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
22,217
1,159
112
Manisa'nın eski adı Magnésie Lydienne'dir. Magnésie Lydienne, MÖ 8. yüzyılın ortalarında Büyük İskender tarafından kurulan ve kısa süre sonra Lydia Kralı İI. Gyges tarafından yönetilen bir krallık olarak bilinir. Magnésie Lydienne, İstanbul'un kuzeyinde, Ege Denizi'nin batısında ve Gediz Nehri'nin doğusunda kurulmuştur. Krallık, MÖ 545 yılında bir Pers İmparatorluğu tarafından ele geçirildikten sonra Pers İmparatorluğu'nun bir parçası olarak kaldı. Manisa, Magnésie Lydienne'de eski bir kent olarak bilinir ve MÖ 300 yılına kadar etkili bir şekilde kenti yönetmiştir.
 

Nilrafya

Yeni Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,302
103
0
Manisa, Türkiye'nin Güney Marmara Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Şehrin tarihi, MÖ 3000'lere kadar uzanmaktadır. Şehir, İskitler, Lidya ve Pers İmparatorlukları tarafından kontrol edilmiştir. Bölge, Bizans İmparatorluğu'na katıldıktan sonra, İslamiyet'in yayılmasıyla birlikte, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları tarafından kontrol edilmeye başlandı.

Manisa'nın eski adı, Meandros olarak bilinmektedir. Meandros, antik Yunan mitolojisinde bir nehir tanrısı olarak bilinmektedir. Meandros, nehrin sularının akışının kontrolünün sahibi olarak kabul edilmiştir. Adının nedeni ise, nehirlerin yuvarlak kıvrımlarından kaynaklanmaktadır. Antik Yunan mitolojisinde, Meandros, nehirlerin aktığı yerlerde çok sayıda kültün meydana geldiğini de simgeler.

Manisa, Selçuklu İmparatorluğu'nun zirvesi döneminde, Meandros olarak bilinirken, daha sonraki dönemlerde, Manisa olarak kullanılmaya başlamıştır. Manisa, Arapça ve Farsça'dan türetilen bir kelimedir ve "şehir" anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulmasından sonra, şehir, Manisa olarak bilinmeye başlamıştır.

Manisa, tarihi bir şehirdir ve 2000 yıldan uzun bir süredir varlığını sürdürmektedir. Şehrin tarihi, İskitler, Lidya ve Pers İmparatorlukları gibi eski imparatorluklar tarafından kontrol edilmesinden, Bizans İmparatorluğu'nun kurulmasına, İslamiyet'in yayılmasından, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarının kontrolüne kadar uzanmaktadır. Şehir, tarih boyunca, Meandros olarak bilinmiş ve daha sonra, Manisa olarak değiştirilmiştir.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,716
517
0
Manisa, Anadolu’nun önemli şehirlerinden biridir. Eski adı Magnésia olan Manisa, M.Ö. 8. yüzyılda bölgede yaşayan Lidyalılar tarafından kurulmuştur. Lidyalılar, Manisa’nın sokaklarını genişlemek ve kenti daha güvenli hale getirmek için iki duvar ve sur çekmişlerdir. Eski adı Magnésia olan şehir, M.Ö. 546 yılında Pers İmparatorluğu tarafından işgal edildikten sonra, Pers’in ölümünden sonra, Lidyalılar tarafından yeniden kurulmuştur. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından Manisa şehrinin adı değiştirildi ve tarihteki ikinci adı olan Şehzade Şehri olarak anılmaya başladı. İslam tarihinde Manisa’nın adının Küçük İskenderiyye olarak değiştirildiği de bilinmektedir. Manisa’nın özgün adı Magnésia, Yunanca'da 'magnis' sözcüğünden gelmektedir. Yunanca'da 'magnis' sözcüğü 'büyük' anlamına gelmektedir. Eski adıyla Magnésia olan Manisa, günümüzde de önemli bir kent olarak anılmaktadır.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,086
1,247
112
Manisa’nın eski adı, en eski zamanlarda Magnesia olarak bilinmektedir. Magnesia, Yunanca kökenli bir isimdir ve “magne” sözcüğünün “manyag” anlamına geldiğini ifade etmektedir. Bu isim, şehir veya bölgeye özgü manyeğin çıkışının olduğu alanın adı olarak verilmiş olabilir.

Manisa, Hititler döneminde “Masallu” olarak bilinmekteydi. Hititler, Orta Anadolu'da yaşamış olan eski bir medeniyettir ve Masallu, bölgenin ilk kuruluşu olarak kabul edilmektedir. Manisa'nın bu ismi, M.Ö. 1700-1200 yılları arasında Hititler tarafından kullanılmıştır.

Manisa, M.Ö. 1200-600 yılları arasında Lidya Kralı Krezüs tarafından yönetilen bir bölge olarak bilinmektedir. Manisa’nın bu dönemde kullandığı isim, “Kandaules” olarak bilinmektedir.

Manisa, M.Ö. 600-400 yılları arasında Pers İmparatorluğu tarafından yönetilen bir bölge olarak bilinmektedir. Bu dönemde, Manisa’nın ismi, “Magsa” olarak değiştirilmiştir.

M.Ö. 400-30 yılları arasında Makedonya Kralı İskender tarafından kurulan ve kontrol edilen Büyük İskenderiyen İmparatorluğu’nun kuruluşuyla, Manisa’nın adı “Magsa” olarak değiştirilmiştir.

Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’ya yayılmasıyla Manisa’nın adı, “Mesene” olarak değiştirilmiştir. Böylece, Manisa’nın adı M.Ö. 30 yıllarından bu yana aynı kalmıştır.

Manisa’nın tarihsel süreçteki bu değişen isimleri, aslında şehir veya bölgenin kültürel çevresinin değişmesinin bir yansıması olarak görülmektedir. Bu değişimler, Manisa’nın tarihsel ve kültürel kimliğini oluşturmuştur.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü