Manisa'nın eski adı nedir

TheZenith

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,306
107
62
Merhaba! Manisa'nın eski adının ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Yıllar önce eski adının ne olduğunu araştırdım ama bulamadım. İlk çağlarda Manisa bölgesine ne adının verildiği ile ilgili konuda bilgi edinmek istiyorum. İnternette aramalarım olumlu sonuç vermedi. Bu konuda daha önce araştırmaları yapmış olanların tavsiyelerini almak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,489
1,159
112
Manisa'nın Eski Adı Nedir?

Manisa, ülkemizin kuzeybatısında yer alan bir şehirdir. Şehir, tarihi güzellikleri, doğal güzellikleri ve kültürel mirası ile öne çıkmaktadır. Manisa, ilk olarak M.Ö. 2.000 yıllarında Meander Irmağı'nın kıyılarında kurulmuştur. Şehir tarih boyunca farklı isimlerle anılmıştır. Şehir, M.Ö. 2.000 yıllarından beri farklı isimlerle anılmıştır.

Manisa'nın Eski İsimleri Nelerdi?

Manisa, M.Ö. 2.000 yıllarında Meander Irmağı'nın kıyılarında kurulmuştur. Tarih boyunca şehir farklı isimlerle anılmıştır. Tarihi kaynaklarda şehir, M.Ö. 1250 yıllarından itibaren 'Magnesia ad Sipylum' olarak adlandırılmıştır. M.S. 3. yüzyılda ise şehir 'Magnesia ad Maeandrum' olarak adlandırılmıştır. M.S. 5. yüzyılda ise şehir 'Magnesia' olarak anılmıştır. M.S. 12. yüzyılda ise şehir 'Mânişâ' olarak adlandırılmıştır.

Manisa'nın Geçmiş Tarihçesi

Manisa, M.Ö. 2.000 yıllarında Meander Irmağı kıyılarında kurulmuştur. Meander Irmağı, M.Ö. 2.000 yıllarından beri Manisa'nın tarihine tanıklık etmiştir. M.Ö. 2.000 yıllarında şehir 'Magnesia ad Sipylum' olarak adlandırılmıştır. M.Ö. 1250 yılında ise şehir Mısır'ın eline geçmiştir. Mısırlılar, şehre 'Magnesia ad Maeandrum' adını vermişlerdir. M.S. 5. yüzyılda ise şehir, Roma İmparatorluğu'nun eline geçmiştir. Roma İmparatorluğu'nun döneminde şehre 'Magnesia' adını vermişlerdir. M.S. 12. yüzyılda ise şehir Selçuklu İmparatorluğu'nun eline geçmiş ve Selçuklu İmparatorluğu'nun döneminde şehre 'Mânişâ' adını vermişlerdir.

Sonuç

Manisa, ülkemizin kuzeybatısında yer alan bir şehirdir. Şehir, tarihi güzellikleri, doğal güzellikleri ve kültürel mirası ile öne çıkmaktadır. Manisa, M.Ö. 2.000 yıllarından beri farklı isimlerle anılmıştır. M.Ö. 2.000 yıllarında şehir 'Magnesia ad Sipylum' olarak adlandırılmıştır. M.Ö. 1250 yılında ise şehir Mısır'ın eline geçmiş ve 'Magnesia ad Maeandrum' olarak adlandırılmıştır. M.S. 5. yüzyılda ise şehir 'Magnesia' olarak anılmıştır. M.S. 12. yüzyılda ise şehir Selçuklu İmparatorluğu'nun eline geçmiş ve 'Mânişâ' olarak adlandırılmıştır. Bu makalede, Manisa'nın eski adının nedeni ve tarihçesi hakkında bilgi verildi.

Anahtar Kelimeler: Manisa, Eski Adı, Tarihçesi, Magnesia ad Sipylum, Magnesia ad Maeandrum, Magnesia, Mânişâ.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Manisa, Türkiye'nin batısında yer alan ve çok eski bir şehirdir. Şehrin eski adı Lydia olarak bilinir. İlk olarak M.Ö. 7. yüzyılda Büyük İskender tarafından fethettirilen Manisa, Lidya İmparatorluğu'nun merkezi olarak anılmıştır. Manisa'nın eski adı Lydia, antik çağlarda, bölgenin önemli bir ticaret merkezi olduğu anlamına gelmektedir. Lydia, bölgenin kültürü ve ticaretiyle ünlü hükümdarlarının yönetimini sürdürmüş ve bölgeyi süsleyen kalıntılarını bugün hala taşımaktadır. Manisa, Lydia İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra Roma İmparatorluğu tarafından fethettirilmiş ve M.S. 2. yüzyılda arkeolojik alanlara dönüştürülmüştür. Tarih boyunca İzmir ve Efes gibi önemli kentleri de kapsayan bu bölge, çok köklü bir kültürün mirası olarak bugün hala kendisini taşımaktadır.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Manisa, eski Türk toplumunda bir bölgenin adı olarak bilinmektedir. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan tarafından 1220 yılında kurulan Selçuklu devleti zamanında, Manisa bölgesi adıyla anılmıştır. Bölgenin adı, bu tarihteki eski Türkçe kaynaklara göre, Magnesia olarak zikredilmiştir. Magnesia, Yunanca'dan gelen "magnetik" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük, "çekim gücü" anlamına gelmektedir ve bölgenin magnetik özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Magnesia, tarihi geçmişiyle birlikte Manisa'nın eski adıdır. Bölge, tarih boyunca birçok farklı topluluk tarafından kontrol edilmiştir. Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetilmiştir. Son olarak, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan tarafından 1220 yılında kurulan Selçuklu devleti zamanında, bölge adının Magnesia olarak zikredildiği anlaşılmaktadır.

Bölgenin adı, Manisa olarak değiştirilmiştir. Bunun nedeni, 13. yüzyılda İmparatorluk'un muhtemelen önderi olan Melikşah'ın Manisa'ya adını vermesidir. Bu, aynı zamanda bölgenin kültürel zenginliğini ve önemini göstermektedir. Bölgeyi kontrol etmek için, İmparatorluk bölgeye konuşlanmış ve daha sonra Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan tarafından kurulan Selçuklu devleti zamanında bölgenin adının Manisa olarak zikredildiği anlaşılmaktadır.

Manisa, günümüzde Türkiye’nin batısında bulunan ve merkezi Manisa şehri olan bir bölgedir. Bölge, tarihsel mirasıyla ve doğal güzellikleriyle her yıl birçok turistin ziyaretini çekmektedir. Bölgenin tarihi, tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar uzanmaktadır. Bölge, eski Türk toplumunda Magnesia olarak adlandırılmış ve daha sonra adı Manisa olarak değiştirilmiştir.

Sonuç olarak, Manisa'nın eski adı Magnesia'dır. Bu sözcük, Yunanca'dan gelmektedir ve "çekim gücü" anlamına gelmektedir. Bölge, eski Türk toplumunda Magnesia olarak zikredilmiş ve daha sonra Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan tarafından kurulan Selçuklu devleti zamanında bölgenin adının Manisa olarak zikredildiği anlaşılmaktadır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Manisa, eski zamanlardan beri insanların yaşadığı eski bir şehirdir. Tarihte, antik çağlarda ve orta çağlarda, Manisa'nın adı değişmiştir. Antik çağlarda, Manisa'nın adı Magnesia olarak biliniyordu. Magnesia, Yunan mitolojisindeki Magnesia adasından veya Magnesia adındaki şehirden geliyor. Magnesia, antik Yunan kültüründe önemli bir yer tuttuğundan, kent için bu isim kullanıldı. Manisa'nın orta çağda adı ise, Selçuklu ve Osmanlı döneminde, Söke, Sökekale veya Söke-i Kebir olarak biliniyordu. Selçuklu döneminde, Manisa'nın adı Söke Kale olarak kullanılıyordu ve bu isim, Osmanlı döneminde de kullanılmaya devam etti. Ancak, 20. yüzyılda, Manisa'nın adı tekrar değiştirildi ve şu anda kullanılan adı Manisa olarak kabul edildi. Manisa'nın değişen adları, kentteki tarihsel değişimleri ve kültürünü yansıtıyor.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,422
641
5
Manisa, Türkiye'nin batısındaki bir il olup, eski adı olan Magnesia adıyla bilinmektedir. Magnesia, Türk tarihinin önemli kentlerinden biridir ve Anadolu Selçuklu döneminden beri mevcuttur. Magnesia, Frigya kralı Gordios'un oğlu Midas tarafından kurulmuştur. Midas, Anadolu'ya gelen Hititlerin eski Frig krallarından biriydi ve bu bölgeye adını vermişti. İlk olarak Magnesia olarak adlandırılan bu bölge, daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından kontrol edilmişti. Daha sonra, Bizans İmparatorluğu tarafından feth edilmiş ve Manisa adını almıştır. Manisa, bu ismini Bizans İmparatoru'nun oğlu Manisos'tan almıştır. Bizans İmparatorluğu, bu bölgeyi kendine bağlı bir eyalet olarak korumuştu. Manisa, bu isimle günümüze kadar gelmiştir ve bugün Türkiye'nin batısındaki bir şehir olarak korunmaktadır. Manisa, Anadolu'nun önemli kentlerinden biridir ve bölgeye adını veren Magnesia adından hareket ederek, Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,945
398
5
Manisa, Eskiçağ'dan günümüze kadar varlığını sürdüren bir antik şehir olup, geçmişteki adı Magnesia olarak bilinmektedir. Bizans İmparatoru II. Justinianus (535-542) tarafından kurulmuştur ve bu tarihten sonra gelen pek çok imparator tarafından yönetilmiştir. Strabon’un İskenderiyeli Geographia’sında Magnesia şehri, Anadolu'nun en büyük şehirlerinden biri olarak gösterilmektedir. Roma dönemi sırasında, şehrin adı Neokaisareia olarak değiştirilmiştir. Bizans dönemi sırasında, Magnesia adının yeniden kullanılmasının yanı sıra, şehir değişik zamanlarda Magnesia adının yanı sıra, adını Pergamon, Neokaisareia, Köprühisar ve İskelehisar olarak değiştirmiştir. Manisa'nın kendine özgü kültürü arkeolojik kalıntıların sayısı ve çeşitliliği ile ortaya çıkmaktadır. Manisa'nın geçmişi, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu medeniyetlerin arasında Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Helenistik Dönem, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok medeniyet bulunmaktadır. Tarihsel süreçte bu medeniyetlerin kendi kültürleriyle şehre kattıkları, Manisa'nın bugünkü eşsiz kültürünü oluşturmuştur. Bu kültürün günümüze taşınmasında, özellikle de geleneksel giyim, müzik, tiyatro, yemek, kültür ve sanat alanında çok önemli roller oynamıştır. Manisa'da yaşayanlar, bugün hala bu medeniyetlerin mirası olan eski adı Magnesia olan şehirlerinin kültürünü yaşamaya devam etmektedirler.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Manisa, tarihsel olarak, antik çağlardan bu yana epeyce bir süredir var olan bir şehirdir. Bizans İmparatorluğu'nun da yer aldığı bu şehir, antik çağda Magnesia adıyla bilinir. İmparatorluk döneminde, şehir, adını klasik Yunan kökenli Magnesia'dan almıştı. Bizans İmparatorluğu, şehir kültürünün önemli bir parçasını oluşturan ve Manisa'nın simgesi haline gelen şehir surlarını inşa etmişti. Daha sonraki dönemlerde, şehrin adı, çeşitli Türk tahtları tarafından da değiştirilerek yeniden adlandırılmıştı. Manisa, tarihsel olarak, tahtlar arasında değişen adlarıyla, hem Bizans hem de Osmanlı Devleti'ne ait olmuştur. Bunların arasında; Menteşe, Manisa-i Kebir, Manisa-i Atik, Ahmet Paşa, Manisa-i Ali Paşa ve Ahmet Paşa Manisa gibi adlar bulunmaktadır.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,355
1,247
112
Manisa'nın eski adı, İzmir'in Anadolu taraflarında bulunan bir şehir olarak bilinen, antik çağlarda Magnesia adıyla tanınan bir kenttir. Manisa, Bizans döneminde Magnesia adının kısaltılmış şekli olan Magne adıyla bilinir. Türkler tarafından ele geçirildiğinde ise Magne adının Türkçe karşılığı olan Manisa olarak anılmaya başlanmıştır. Manisa, tarih öncesi çağlarda İyon krallığının bir parçası olarak bilinmektedir. Manisa'nın antik çağdaki adı Magnesia'dır.
 

baymax

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,364
124
62
Manisa, tarihte çok sayıda değişik isimle anılmıştır. MÖ 8. yüzyılda Asur kralları tarafından kurulan kent, İnandık, Magnesia ve Sipylus olarak da anılmıştır. MÖ 6. yüzyılda Lidya krallarının kurduğu kent, kısa bir süre sonra MÖ 546 yılında Pers İmparatorluğu eliyle Sipylus şehri olarak anılmaya başlanmıştır. MÖ 4. yüzyılda İskender’in Anadolu’yu fethediği dönemde, kent, Magnesia adını almıştır; daha sonra MÖ 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun kontrolüne girdiğinde, yeni bir ad verilmiştir. İmparatorluk döneminde Manisa’nın ismi, Diospolis olarak değiştirilmiştir. Daha sonra Bizans İmparatorluğu’nun eline geçen kent, İmparator Justinian’ın (527-565) zamanında Manisa olarak anılmaya başlanmıştır. O günden bugüne, kent, Manisa olarak anılmaktadır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,827
1,256
112
Manisa, binlerce yıldır tarihi bir şehir olarak kabul edilmektedir. Şehir, M.Ö. 2000’lerde Hititler tarafından kurulmuştur ve sonraki dönemlerde adı değişiklikler göstermiştir. Şehir, M.Ö. Lidya İmparatorluğu döneminde Magnesia olarak anılmaktaydı ve Roma İmparatorluğu döneminde de Thyatira olarak bilinmekteydi. Bizans İmparatorluğu döneminde ise şehir, Anastasiopolis olarak anılmıştı. Selçuklu döneminde ise adının Malazgirt, Menen, Manisa olduğu bilinmektedir. Türk İslam devletleri döneminde ise Manisa olarak bilinmektedir. Günümüzde ise Manisa olarak bilinen bu şehir, tarih boyunca oldukça farklı adlar altında anılmıştır. Bu adların her biri, aynı şehirde yaşayan halkın kültürünün ve tarihinin bir parçasıdır. Böylelikle, Manisa'nın eski adı olan Magnesia, Thyatira, Anastasiopolis, Malazgirt, Menen ve Manisa; tarih boyunca bu şehirde yaşayan insanların kültürel miraslarından sadece birkaçıdır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,827
1,256
112
Manisa, tarih boyunca farklı isimler almıştır. Eski adı olan Magnesia, M.Ö. 4. yüzyılda bölgenin en önemli şehirlerinden biri olan Magnesia adından gelmektedir. Magnesia, M.Ö. 7. yüzyılda Lidya Krallığı'na bağlı bir şehirdi. Sonraki dönemlerde, M.Ö. 5. yüzyılda Pers İmparatorluğu'na, M.Ö. 3. yüzyılda Helenistik İmparatorluğa ve son olarak, M.Ö. 133 yılında Roma İmparatorluğu'na bağlandı. Roma İmparatorluğu döneminde, zaman zaman Manisa, diğer isimleriyle de anılmıştır. Bunlar arasında, Ankiya, Diospolis, Apollonia ve Diospolis Magnesia gibi isimler bulunmaktadır. Bölge M.S. 7. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'na katıldı ve Bizans İmparatorluğu'nda Manisa, diğer isimleriyle de anılmıştır. Bunlar arasında Chrysopolis ve Neokaisareia'nın yanı sıra, Manisa adı da kullanılmıştır. M.S. 1402 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçti ve Orhan Bey tarafından kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Manisa adının kullanımı yaygınlaşmaya başladı.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü