Marjinalleşmek ne demek Sosyoloji

GaddarKerim

Yeni Üye
BaY
8 Nis 2023
1,308
131
2
Merhaba,

Sosyoloji alanında marjinalleşme kavramını anlamak çok önemli. Bu konu hakkında bilgi edinmek istiyorum ve yardımınıza ihtiyacım var. Marjinalleşmek ne demek sosyoloji açısından? Sosyolojide marjinalleşme, toplumun üyelerinin, normlar ve kuralların dışında kalan bireysel veya grupsal davranışlarının artmasına neden olan sosyal süreçleri ifade eder. Marjinalleşmek, toplumsal kuralların ihlal edilmesi ve toplum tarafından uygun görülmeyen davranışlarının artması anlamına gelir. Toplumdaki marjinal gruplar, toplum tarafından reddedilen veya görmezden gelinebilecek gruplardır. Marjinalleşme, diğer sosyolojik kavramlardan farklı olarak, birey veya grup davranışlarının toplum tarafından kınanmasına neden olan süreçleri ifade eder. Marjinalleşme, bir toplumun davranış ve inanışlarının değiştiği, insanların toplumsal kurallara uydukları ve yer aldıkları gruplar tarafından reddedildiği bir süreçtir.

Marjinalleşme süreci, toplum üyelerinin toplumsal kurallara uymasıyla karşılaştıkları zorluklar ve çatışmaların çözülmesiyle başlar. Marjinalleşme, her bireyin ve grupların toplumsal farklılıklarını özgürce ifade etmeye çalışmalarını sağlar. Marjinalleşme, toplumsal kurallara uymamak ve bu kuralları ihlal etmek anlamına gelmez. Marjinalleşmek, toplum tarafından reddedilen veya görmezden gelinebilecek grupların, bu grupların kültürlerinin ve inançlarının toplum tarafından kabul edilmesine yönelik çabalarının desteklenmesi anlamına gelir.

Marjinalleşme süreci, toplum üyelerinin toplumsal kurallara uymaya yönelik çabalarıyla, toplumun kabul etmediği insanların, kültürlerinin ve inançlarının toplumsal ortamlarda kabul edilmesiyle sonuçlanır. Marjinalleşme, toplumun ve bireylerin etkileşimlerinden doğan kültürel değişim ve gelişimleri desteklemektedir.

Yardımınızı bekliyorum. Konu hakkında ne düşündüğünüzü ve ne tür önerileriniz var? Lütfen, konuyla ilgili düşüncelerinizi ve önerilerinizi paylaşın.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Marjinalleşmek Ne Demek Sosyoloji Hakkında?

Marjinalleşmek, yaşadığımız toplumda birinin ya da bir gruptaki insanların toplumsal normlardan uzaklaşıp, toplumsal statüleri ve sosyal rolleri düşük olması anlamına gelen bir kavramdır. Sosyolojide marjinalleşmek, bir kişinin toplumsal kurallardan uzaklaşmasıyla ilişkilidir ve toplumsal rollerden ve statülerden düşmek anlamına gelir.

Marjinalleşme, bireyin sosyal rollerinden ve sosyal statülerinden düşmesi olarak da tanımlanabilir. Böylelikle, kişi veya grup toplumsal statülerinden, toplumsal rollerinden ve toplumsal kurallardan uzaklaşır. Sosyolojide marjinalleşme, sosyal roller, toplumsal statüler ve toplumsal kuralların bireyin ya da grubun yaşamını etkileyen faktörleri arasında olduğu kabul edildiği için özellikle önemlidir.

Marjinalleşme Nedenleri

Marjinalleşmeye neden olan faktörler genellikle ekonomik, siyasi, kültürel veya toplumsal kaynaklara dayanır. Ekonomik nedenler arasında, işsizliğin yüksek olması, çalışma koşullarının zor olması, istihdam imkanlarının düşük olması ve fakirlik gibi faktörler bulunmaktadır. Siyasi nedenler arasında ise, ülke içinde toplumsal eşitsizliklerin fazlalığı, ülke dışındaki uluslararası olayların etkileri, kültürel veya dinsel baskılar veya köktenci siyasi görüşler gibi faktörler bulunmaktadır.

Kültürel nedenler arasında ise, toplumsal değer yargılarındaki değişimler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, ırkçılık veya etnik ayrımcılık veya toplumsal cinsiyet rollerinin değişmesi gibi faktörler bulunmaktadır. Ayrıca, toplumsal farklılıkların öne çıkması, ırkçılık, dinsel baskılar, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri veya toplumsal cinsiyet rollerinin değişmesi de marjinalleşmeye neden olan faktörlerdir.

Marjinalleşmenin Sonuçları

Marjinalleşmenin sonuçları, kişi veya gruptaki insanların toplumsal rollerinden ve toplumsal statülerinden düşmesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Marjinalleşme, toplumda olumsuz tepkilerin oluşmasına neden olur ve bunun sonucunda insanların özgüvenleri, kişisel değerleri ve sosyal ilişkileri zayıflamaya veya bozulmaya başlar. Ayrıca, marjinalleşme, topluma karşı olan güveni de zayıflatır ve insanların toplumsal rollerinden ve toplumsal statülerinden düşmesine neden olur.

Sonuç

Marjinalleşmek, toplumsal normlardan uzaklaşarak, toplumsal roller ve sosyal statülerinden düşen bireylerin ya da grupların durumudur. Marjinalleşmeye neden olan faktörlerin arasında ekonomik, siyasi, kültürel ve toplumsal kaynaklar gibi birçok faktör bulunmaktadır. Marjinalleşmenin sonuçları arasında, toplumsal rollerinden ve sosyal statülerinden düşüşe bağlı olarak oluşan olumsuz tepkiler, özgüven zayıflaması, kişisel değerlerin ve sosyal ilişkilerin bozulması gibi durumlar bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Marjinalleşmek, Sosyoloji, Sosyal Rol, Sosyal Statü, Toplumsal Kurallar.
 

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Marjinalleşme, toplumsal kültürden ve değerlerden uzaklaşan kişileri ya da grupları tanımlayan bir sosyolojik kavramdır. Genellikle toplumsal değişimlerin ya da çatışmaların sonucunda ortaya çıkan ve marjinal duruma düşen grupları ifade eder. Marjinalleşme, din, ırk, cinsiyet ya da etnik köken gibi özellikleri nedeniyle dışlanan grupların toplumun ötesine itilmesi anlamına gelir. Marjinalleşme, toplumun kabul etmediği, dışladığı ve dışlayan süreçleri içerir. Marjinalleşme, bir toplumun ortak değerleri ve normlarına uymayan ya da dışlayan gruplara yönelik olarak ortaya çıkan olgudur. Marjinalleşmiş gruplar, aynı toplumsal cinsiyet, sınıf, etnik, dinsel ya da ırksal köken gibi kimlik özellikleri paylaşan gruplardır. Marjinalleşme, toplumsal ve ekonomik olarak daha az imkanlara sahip olan grupların, toplumun daha az güvenilir bölgelerine kısıtlanmasına neden olmaktadır.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Marjinalleşmek, sosyal ve ekonomik olarak dışlanmayı ifade eder. Terim, özellikle düşük gelir ve toplumsal statüye sahip olan kişileri ve grupları kapsar. Sosyal marjinalleşme, toplumun mevcut kuralları ve değerleri tarafından reddedilen kişilerin ve grupların toplumsal kabulünün dışlanmasını ifade eder.

Marjinalleşme, toplumsal ayrımların ve çatışmaların etkisiyle ortaya çıkabilir. Toplumun mevcut statüleri arasında sınırların oluşması, insanların üstün statüye sahip olan insanlara karşı bir tür nefret geliştirmesine yol açabilir. Bu, toplumdaki mevcut sınıflar arasındaki farklılığın aşırı ölçüde vurgulanmasına ve daha düşük statüye sahip olan insanların toplumsal kabulünün dışlanmasına neden olur.

Marjinalleşme, ekonomik olarak da ortaya çıkabilir. Ekonomik olarak dışlanan insanlar, çalışma olanakları ve eğitim fırsatlarının kısıtlı olması nedeniyle çok düşük bir gelire sahip olurlar. Bu da daha düşük statüye sahip olan insanları daha fazla sosyal ve ekonomik baskı altına sokar.

Marjinalleşme, çoğu zaman toplumsal cinsiyet, etnik köken, ırk veya din gibi faktörlerden kaynaklanan ayrımcılık sonucunda ortaya çıkabilir. İnsanlar, çoğu zaman bu faktörlerden dolayı toplumsal kabulünün dışlanmasına ve çeşitli haklarının kısıtlanmasına maruz kalabilirler.

Marjinalleşme, toplumdaki mevcut sınıflar arasındaki farklılığın vurgulanmasına ve kişilerin sosyal ve ekonomik baskı altına girmesine neden olabilecek çeşitli faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Bu nedenle, ayrımcılık konusunda toplumun farkındalığının arttırılması ve bununla ilgili önlemlerin alınması önemlidir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,014
1,031
15
Marjinalleşmek, bir toplumsal grubun veya bireyin toplum tarafından uygunsuz olarak değerlendirildiği, itilip kakıldığı ve dışlanıldığı anlamına gelmektedir. Marjinalleşme, toplum tarafından önyargılı bir şekilde kabul edilmeyen, reddedilen, dışlanan veya itilen toplumsal grupların ya da bireylerin toplumsal statüsünün değişmesi olarak tanımlanabilir. Marjinalleşme, toplumsal statünün, sınıfsal konumun, etnik kimliğin, cinsiyetin, cinsel kimliklerin, yaşam tarzlarının veya dini kimliklerin kültürel, siyasal ve ekonomik olarak dezavantajlı hale gelmesi olarak tarif edilebilir. Marjinalleşme, toplum tarafından değer verilmeyen, reddedilen ve dışlanan gruplara işbirliği, güven ve özgüven gibi kavramların önemini azaltan bir toplumsal durum olarak görülür. Marjinalleşme sosyal, ekonomik, politik ve kültürel bakımdan sosyal dışlanma veya dışlanma olarak tanımlanır. Marjinalleşme, toplumun sömürülen ve ayrımcılığa maruz kalan grupların ve bireylerin haklarının ve özgürlüklerinin elinden alınmasını ve toplumsal dışlanmayı temsil eden bir sosyal hareket olarak da görülebilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,851
641
5
Marjinalleşmek, toplumdaki belli bir statü, kültür veya yaşam tarzının dışlanması olarak tanımlanabilir. İnsanlar, toplum tarafından kabul görmek ister ve özgüvenlerini geliştirmek için arkadaşları arasında kabul edilmek isterler. Ancak, bazı insanlar, arkadaşlarının, ailelerinin veya toplumun kabul etmediği ya da marjinalleştiği yaşam tarzlarını tercih edebilirler. Bu durumda, bu insanlar, toplum tarafından marjinalleşmiş olarak görülebilirler.

Marjinalleşmek, kimlik, sınıf, sosyal statü veya cinsel yönelim gibi çeşitli faktörlerden dolayı yaşanabilir. Örneğin, bir çocuk, tutucu bir ailede büyüdüğünde, arkadaşlarının yaşam tarzlarını kabul etmezse, toplum tarafından marjinalleşmiş olarak görülebilir. Aynı şekilde, bir çocuk, okulda arkadaşlarının kabul ettiği gelenekleri ve inançları kabul etmiyorsa, toplum tarafından marjinalleşmiş olarak görülebilir.

Marjinalleşmek, çoğu zaman toplum tarafından kabul edilmeyen ya da reddedilen kişilere yönelik algılanmaya neden olur. Özellikle, çocuklar ve gençler, toplumsal baskıya maruz kalabildiği için, bu tür algılanmalara daha hassastır. Bu nedenle, çocuk ve gençlerin yaşam tarzlarının ve değer yargılarının, onların topluma karşı sorumluluklarının farkındalığını arttıracak şekilde eğitilmesi önemlidir. Bununla birlikte, çocuk ve gençlerin kendi kimliklerinin ve yaşam tarzlarının kabulünü ve benimsetilmesi, toplum içinde marjinalleşmeyi önlemek için önemli bir adımdır.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,372
398
5
Marjinalleşme, genellikle özellikle toplumda ötekileştirilmiş, dışlanmış veya reddedilmiş olarak tanımlanan insanların durumunu ifade eder. Marjinalleşme, toplum tarafından ötekileştirilen kişilerin, toplum tarafından kabul edilen normların dışında kalarak, toplumdan dışlanmaları veya reddedilmelerinin sonucudur. Bu durum, özellikle kültürel, sosyal ve ekonomik bakımdan zayıf olan grupları etkilemektedir.

Örneğin, toplum tarafından farklılaştırılan bireylerin, toplum tarafından kabul edilen normlara uymakta güçlük çekmesi veya karşılaştıkları ayrımcılıktan dolayı, toplum tarafından kapalı kapılarla karşılaşması, marjinalleşmeye neden olmaktadır. Özellikle, çoğu toplumda, ekonomik veya sosyal bakımdan zayıf olan gruplar olan kadınlar, yaşlılar, sosyal statüsü düşük olanlar, etnik kökenli gruplar ve engelliler, marjinalleşmeyi çok daha fazla yaşamaktadırlar.

Bu marjinalleşme, bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin, çoğu toplumda, eğitim almamış ve genellikle ekonomik ve sosyal bakımdan zayıf olan insanlar, iş bulma ve gelir sağlama konusunda zorluklarla karşı karşıya kalabilirler. Aynı zamanda, bu insanlar, toplum tarafından kabul edilen normların dışında kalarak ve toplum tarafından reddedilmek suretiyle, toplumsal olarak marjinalleşmiş olurlar.

Marjinalleşme, çoğu toplumun özellikle de kültürel, sosyal ve ekonomik bakımdan zayıf olan grupların yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bireylerin toplum tarafından reddedilmesi, kapalı kapılarla karşılaşması ve toplumsal çevrelerine daha kolay uyum sağlayamaması, marjinalleşmeye neden olmaktadır. Eğitimci olarak, bu durumu önlemek amacıyla, toplumsal olarak ötekileştirilen bireylerin eğitim almalarını desteklemek ve onlara kapıları açmak önemlidir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Marjinalleşmek; sosyal ve ekonomik olarak kabul görmekten uzaklaşmak, kayıplara düşmek, toplumsal onay ve desteğin gittikçe azalmasına neden olan veya sonucu olan bir konudur. Marjinalleşme, çoğu zaman toplumun dışına itilmiş olan veya göz ardı edilen insanların durumunu ifade eder.

Marjinalleşme, kültür, cinsiyet, sınıf, etnik köken, sağlık durumu ve bazı sosyal durumlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Marjinalleşme, fiziksel ve psikolojik olarak insanların kabul görmüş gruplardan dışlanmasıyla da ilişkilidir.

Marjinalleşme, toplumda bireysel veya grup olarak çoğunluktan ayrışma veya karşı durma sürecini ifade eder. Bu, ayrımcılık ve ötekileştirme gibi davranışların arttığı, toplumsal onayın azaldığı ve ilişkilerin kopuklaştığı bir ortamın oluşmasına neden olur. Marjinalleşme, kişilerin kendi kültürlerinin, değerlerinin ve kimliklerinin özgürce ifade edilmesinin önüne geçer.

Marjinalleşme, toplumsal refah ve hakların eşitsiz olarak dağılmasına neden olur. Marjinalleştirilen gruplar, katılım hakkından yoksun kalmaya maruz kalırlar. Bu, marjinalleşmiş grupların eğitim, istihdam, sağlık ve sosyal hizmetler gibi temel hak ve hizmetlerden eşit derecede yararlanamama riskiyle sonuçlanır. Ayrıca, çoğu zaman marjinal grupların hukuki, ekonomik ve siyasi haklarının kısıtlanmasına da neden olur.

Marjinalleşme, çoğunlukla toplumsal ve kültürel etkenlerden kaynaklanır. Buna ek olarak, marjinalleşme, ekonomik dezavantajlar, politik baskı, toplumsal önyargı ve ayrımcılık gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Marjinalleşmiş gruplar, daha büyük toplumsal hak kayıplarına ve daha fazla baskıya maruz kalabilir.

Marjinalleşme, toplumlardaki güç dengesizliğinin sonucudur ve bu konuda çözümler geliştirmek için sosyal politikaların geliştirilmesi gerekir. Sosyal politikalar, eşitlik ve adaletin sağlanmasını, önyargının azaltılmasını ve marjinalleşmiş grupların haklarının korunmasını hedeflemelidir. Aynı zamanda, toplumsal katılımı artırmak ve marjinalleşmiş gruplara daha iyi hizmet ve çözümler sunmak için toplumsal çatışmaların çözümü
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Marjinalleşmek, herhangi bir toplumsal kurumun ya da toplumun dışına itilmiş ya da kabullenilmemiş olan kişileri ve grupları tanımlamak için kullanılan bir sosyolojik terimdir. Marjinalleşme, toplumsal dışlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Marjinalleşme, kişilerin ve grupların toplumsal kuralların dışına itilmeleri ile meydana gelir. Marjinalleşen kişiler ve gruplar, toplumun kabul ettiği norm ve değerler dışında davranmaya ve düşünmeye başlarlar. Marjinalleşmiş insanlar, toplumsal dışlanmanın bir sonucu olarak sosyal ve ekonomik özgürlüklerden mahrum olurlar. Marjinal insanlar, sosyal ilişkilerine ve toplumsal haklarına erişimin engel olmasından dolayı, toplumun içinde küçük bir gruba ayrılmış olarak yaşarlar. Marjinalleşmenin en önemli sonuçlarından biri, toplumsal itibarın düşmesidir. Marjinalleşmiş kişiler ve gruplar, toplumun diğer bireylerinden daha düşük bir statüye sahip olurlar. Marjinalleşme, toplumsal cinsiyet, etnik köken, sosyal sınıf ve din gibi farklılıkların kötüye kullanımına neden olmaktadır. Marjinalleşme, toplumun değişen özellikleri ve değerleri ile bireysel değerler arasındaki çatışmayı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Marjinalleşme, toplumsal ve ekonomik fırsatların eşitlik ilkesine tam olarak uyulmamasından kaynaklanmaktadır.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Marjinalleşmek, bir kişi veya toplumun sosyal çevresinden veya kurallarından dışlanması anlamına gelmektedir. Kişi veya toplumun, diğerlerinden farklı nitelikleri, fikirleri, davranışları, görüşleri, kimlikleri veya statüleri tarafından göz ardı edilmesi, toplumun dışına itilmesi anlamına gelir. Marjinalleşme, toplumun çevresinde dışlanmış veya izole edilmiş insanların özgürce kendilerini ifade etme ve değerlendirme imkanına sahip olmasını engelleyebilir. Marjinal insanlar, toplumdaki diğerleri tarafından anlaşılmaz veya göz ardı edilirler.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,384
1,315
112
Marjinalleşmek, toplum içerisinde yer alan bir kişinin ya da grupların kabul görmeyen, sınırlandırılan ve hatta reddedilen gruplar olarak kabul edilmesi anlamına gelir. Bu toplumsal dışlanma, marjinalleşen kişinin veya grupların sosyal statüsünün olumsuz etkilenmesine neden olur. Marjinalleşmek, toplumdaki mevcut kuralları kabul etmeyen veya kabullenilmeyen davranışları sergileyen kişilere veya gruplara uygulanır.

Marjinalleşme, toplumdan dışlanmış kişilerin ve grupların sosyal ve ekonomik olanaklardan yoksun bırakılması anlamına da gelir. Marjinalleşme nedeniyle kişiler ve gruplar, toplum tarafından kendilerine verilen hakların kısıtlanmasına veya ortadan kalkmasına maruz kalırlar.

Marjinalleşme, toplumun mevcut kurallarına ve değerlerine aykırı olmayan, ancak toplum tarafından tanınmayan ve kabullenilmeyen davranışlar sergilemek de olabilir. Örneğin, cinsel kimlikleri, inançları veya fiziksel özellikleri nedeniyle marjinalleşen kişiler, toplum tarafından dışlanırlar ve bu durum onların yaşamlarını olumsuz etkileyebilir.

Marjinalleşmek, toplumda kabul görmeyen, ötekileştirilen veya dışlanan kişiler ve grupların toplumsal olarak küçümsenmesi, dışlanması ve hatta zulme uğraması anlamına gelir. Bu toplumsal dışlanmanın, marjinalleşen kişilerin ve grupların yaşamlarını olumsuz etkilemesine neden olması, marjinalleşme konusunun önemli bir konu olduğunu göstermektedir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Marjinalleşmek, toplumun dışına itilmek veya sosyal hayatın içinden çıkartılmak anlamına gelir. Toplumun sosyal örgütlenmesi içinde kendini marjinal olarak gören veya toplum tarafından dışlanan kişiler, marjinal olarak nitelendirilir. Marjinalleşme, özellikle çoğu zaman sosyal ve ekonomik ırkçılık, cinsiyetçilik, yoksulluk, dışlanma ve daha pek çok şeyin sonucunda ortaya çıkan bir olgudur.

Marjinalleşme, toplumsal çevrenin ve kurumların, kendini dışladıkları kişilerin yaşamlarının her alanını etkileyebilecek şekilde tasarlanmasının bir sonucudur. Örneğin, bir kişinin toplumsal çevresinde marjinal olarak kabul görmemesi, eğitim alma, iş bulma veya sağlıklı yaşam koşullarının sağlanması gibi temel haklarını ihlal edebilir. Marjinalleşme, toplumsal çevrenin ve kurumların, kendi içindeki bireylerin yaşamlarının her alanını etkileyebilecek şekilde tasarlanmasının bir sonucudur.

Eğitimciler, marjinalleşmeyi engellemek veya en aza indirmek için çeşitli stratejiler geliştirebilirler. Örneğin, bireylerin kendi toplumsal çevrelerindeki çoğulculukla daha iyi anlaşmalarını sağlamak için çok kültürlü eğitim programları oluşturulabilir. Aynı zamanda, eğitimciler, marjinalleşmeyi önlemek için toplumdaki cinsiyetçilik veya ırkçılığın önlenmesine yönelik eğitim programlarının oluşturulmasına da dikkat etmelidir. Bu tür programlar, bireylerin çevrelerindeki çoğulculuğu algılamalarını ve kabullenmelerini teşvik etmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, eğitimciler, bireylerin sosyo-ekonomik durumlarını iyileştirmek için bireysel ve toplumsal çevrelerinde destekleyici programlar oluşturmalıdır.
 

OySeon

Tanınmış Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,374
117
62
Marjinalleşmek, sosyal ilişkilerin ve toplumsal konumların değişmesi sonucu ortaya çıkan bir süreçtir. Bu süreç, bir bireyin toplum tarafından reddedilmesi ve dışlanmasıyla ilişkilidir. Marjinalleşme, ortaya çıkan ekonomik, sosyal ve kültürel problemlerin yanı sıra üyeler arasındaki iletişimin bozulmasına ve toplumun çeşitli bölümleri arasındaki ilişkilerin zayıflamasına neden olur.

Marjinalleşme, sosyal ve kültürel sınıflar arasındaki farklılıkların artmasıyla birlikte ortaya çıkar. Bu farklılıklar, toplumda eşitsizliklerin artmasına neden olur. Bu durum, bireylerin ve grupların toplumsal ve ekonomik yararlardan faydalanma şansını azaltır ve bu kişileri toplumun en az gelişmiş kesimlerine itilmesine neden olur.

Marjinalleşme, toplumsal dışlanmayı da beraberinde getirir. Bireylerin kendilerini toplumun bir parçası olarak görmekten uzaklaşması, onların toplumsal hayata katılmalarını engeller. Marjinalleşenler, toplumun diğer üyeleri tarafından küçük düşürülür ve aşağılanırlar.

Toplumun ciddi bir şekilde marjinalleşmesi, üyelerin birbirleriyle ilişkilerini daha da zayıflatır. Bireylerin kendilerini toplumsal yapının bir parçası olarak görmelerinin gelişmesi engellenir. Marjinalleşme, özgürlüklerin kısıtlanması, üyelerin kendi haklarını savunmalarının zorlaşması ve toplumdaki çoğulculuğun azalması gibi sonuçlar doğurur.

Marjinalleşmeyi önlemek için, toplumda eşitsizlikleri azaltmak ve örgütlü hareketler kurmak gibi çözümler önerilebilir. Toplumsal cinsiyet, etnik köken, ırk, din ve sınıf gibi farklılıkların önemsenmesi, marjinalleşmeyi önleyebilir. Ayrıca, toplumun kültürel değerleri koruyarak ve toplumun farklı kesimleri arasında daha fazla dayanışma sağlayarak marjinalleşmeyi önlemek mümkündür.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,430
517
0
Marjinalleşme, sosyal ve ekonomik konumlarının düşük olması nedeniyle toplumun dışına itilmiş olan kişi ya da grupların söz konusu duruma karşı geliştirdikleri sosyal tutum ve davranışların genel adıdır. Marjinalleşme, toplumda marjinal durumu olan kişilerin konumunu daha da kötüleştirmekten başka bir fayda sağlamaz. Marjinalleşme, önemli ölçüde ekonomik, sosyal ve kültürel farklılıkların toplumsal çatışmalara yol açmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Marjinal olarak nitelendirilen kişiler, toplumsal cinsiyet, yaş, etnik köken, sınıf, mezhep, din veya cinsel kimlik gibi özellikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalırlar. Bu kişiler, toplumsal çevrelerinde marjinal konuma düşerler ve toplumun dışına itilirler. Marjinal olarak nitelendirilen kişiler, toplumsal cinsiyet, yaş, etnik köken, sınıf, mezhep, din veya cinsel kimlik gibi özellikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalırlar.

Marjinalleşme, özellikle toplumsal ayrımcılığa maruz kalan grupların sosyal, ekonomik ve kültürel olarak dışlanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durum, marjinal olarak nitelendirilen grupların ekonomik durumlarının düşmesine, sosyal iletişim ağlarının kopmasına ve kültürel haklarının gasp edilmesine neden olur. Böylece marjinal olarak nitelendirilen gruplar, sosyal ve ekonomik haklarının gasp edilmesi nedeniyle toplumun dışına itilir.

Marjinalleşmeyi önlemek için sosyal ayrımcılıkların ortadan kaldırılması, marjinal olarak nitelendirilen gruplara yönelik kültürel hakların tanınması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve ekonomik olarak desteklenmesi gibi çeşitli çözümler önerilebilir. Bu çözümler, marjinal olarak nitelendirilen grupların sosyal, ekonomik ve kültürel olarak dışlanmasının önüne geçebilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü