Miyom nedir ve neden olur

baymax

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,364
124
62
Merhaba, Miyom nedir ve neden olur? hakkında bilgi almak istiyorum. Miyomlar kadınların uterus dokusunda oluşan benign (selim) kitlelerdir ve bu kitlelerin neden oluştuğu hakkında fazla şey bilinmiyor. Miyomların ortaya çıkış nedenleri arasında genetik faktörler, hormonlar veya yaşam tarzı gibi faktörlerin etkisi olabilir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Yardımcı olacak herkese çok teşekkür ederim.
 

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Miyom Nedir?

Miyom, uterus (rahim) duvarında oluşan kitlelerdir. Uterus duvarının içinde veya dışında, uterusun içinde veya dışında oluşabilir. Miyomlar, uterus duvarının kas tabakasından gelişen kitlelerdir. Miyomlar, toprak çizgisi duvarının içinde veya dışında küçük kitleler olabileceği gibi, uterusun tamamını kaplayan büyük kitleler de oluşabilir.



Miyomun Nedenleri
Östrojen ve progesteron hormonlarının dengesizliği miyomların oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, genetik faktörler, yaş ve hatta beslenme alışkanlıkları da miyom oluşumunu etkileyebilir.



Miyomun Belirtileri
Miyomun belirtileri; ağrı, sancı, adet düzensizlikleri, karın bölgesinde şişlik, adet kanamalarının yoğun ve uzun süreli olması ya da idrar yapma sırasında sancıyı içerebilir.



Miyomun Tedavisi
Miyomun tedavisi, hastanın durumuna göre farklı olabilir. Cerrahi müdahale gerektirebilir veya hormon tedavisi gibi diğer tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Bazı durumlarda, miyom tedavisinin yapılmasına gerek olmayabilir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Miyom, uterus (rahim) duvarında küçük kümeseler halinde oluşan kitleselerdir. Miyomlar, adet sırasında kanamaların artması, adetlerin daha sık veya daha uzun olması veya çok fazla ağrıya neden olan kasılmalara yol açabilir. Miyomlar genellikle kadınlarda menopoz öncesinde veya menopoz sonrasında ortaya çıkar. Miyomların nedenleri tam olarak bilinmese de, östrojen ve progesteron gibi üreme hormonlarının yüksek seviyelerinin buna yol açabileceği düşünülmektedir.

Miyomların tedavisi, kişinin durumuna göre değişir. Bazı durumlarda, miyomların büyüklüğü ve yerinin varlığının uygun olup olmadığını belirlemek için ultrasonografi veya başka bir tür tarama testi yapılabilir. Miyomun büyük veya ağrılı olması durumunda, doktorlar cerrahi müdahale önerebilir. Bu cerrahiyi, miyomun büyüklüğüne ve pozisyonuna göre klasik (açık) cerrahi, laparoskopik cerrahi veya histeroskopik cerrahi olarak yapabilirler. Genellikle küçük miyomlar veya miyomların semptomlarının olmaması durumunda, doktorlar ilaç tedavisi önerebilir. Bu, östrojen ve progesteron seviyelerini azaltmak için kullanılan kimyasal dengelenmeyi gerektiren bir tedavi olabilir.

Miyomlar çoğu zaman, çok ciddi bir sağlık sorunu oluşturmadan kendiliğinden kaybolabilir. Fakat, vücutta bazı değişikliklere neden olan miyomların tedavi edilmesi gerekebilir. Bu nedenle, miyomlar hakkında kendini bilgilendirmek, doktorla görüşmek ve vücudun durumunu sürekli kontrol etmek önemlidir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Miyom, vücudumuzda bulunan kas ve lif dokularının, oluşan anormal kitleler şeklinde yoğunlaşması ile oluşan, benign (güvenli) bir hastalıktır. Genellikle, kadınların rahim duvarındaki kas dokuya bağlı olarak oluşur. Miyomun oluşumunda çeşitli faktörlerin etkisi vardır. Bu faktörler arasında, kadınların yaşı, hormanal dengesizlik, genetik yatkınlık ve diyet gibi faktörler sayılabilir.

Miyomun belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genel olarak, adet dönemindeki anormallikler, sancılı adet kanamaları, karın ağrısı, sık idrara çıkma ve aşırı kilo alımı gibi semptomların gözlemlenmesi ile ortaya çıkar. Ayrıca, ekstrauterin gebelik, kronik kanamalar ve rahim kanseri riski oluşturmaktadır.

Miyom hastalığının tedavisi, hastanın yaşı, hastalığın büyüklüğü ve hastalığın klinik durumuna göre değişmektedir. Küçük miyomlar genellikle teşhis edildikten sonra, düzenli kontroller aracılığıyla izlenmesi önerilir. Büyük miyomlar ise, cerrahi operasyonlarla çıkarılabilir. Bu tür operasyonlar, histerektomi olarak adlandırılır ve rahimin büyük bir kısmının çıkarılmasını gerektirebilir. Diğer tedavi yöntemleri arasında, hormonal tedaviler, embolizasyon ve radyasyon tedavileri sayılabilir.

Miyomun önlenmesi, kadınların dikkatli bir şekilde kendilerini takip etmesi ile mümkündür. Bütün kadınlar, düzenli olarak doktor kontrollerinin yapılmasını ve adet döngüsünde herhangi bir anormalliğin olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, diyet ve egzersiz gibi sağlıklı yaşam tarzlarının takip edilmesi, miyomun oluşumunu önlemek için önemlidir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,285
1,031
15
Miyom, uterus (rahim) içerisinde oluşan, kas dokusu ile oluşan, sert ve koyu doku kümeleridir. Miyomlar, kadınlarda en sık görülen tümörlerdir. Genellikle uterusun içerisinde oluşur ve uterusun duvarını meydana getirir. Miyomlar, kadınlarda en sık görülen tümörler oldukları için genellikle kadınlarda gözlenir.

Miyomların oluşumunda çeşitli faktörlerin rolü vardır. Bunlar arasında, genetik faktörler, hormonlar, diyet, yaş, kullanılan ilaçlar, kullanılan kozmetik ürünler ve çevresel faktörler sayılabilir. Miyomların oluşumunda rol oynayan en önemli faktörler hormonlar ve genetik faktördür. Miyomların oluşumunda östrojen ve progesteron gibi hormonların etkisi vardır. Miyomlar, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek olan doğal bir durumdur. Miyomların oluşumunu tetikleyen genetik faktörler arasında, çeşitli genlerin bozuklukları, ailede miyom görülmesi veya çevresel faktörlerin etkisi sayılabilir.

Miyomlar, uterusun duvarının çevresinde oluşurlar ve uterusun içerisine doğru büyüyebilirler. Miyomlar, çeşitli belirtiler göstermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Bunlar arasında, adet düzensizliği, ağrılı adet kanamaları, karında şişlik, idrar söktürücü belirtiler veya adet dışı kanamalar sayılabilir. Miyomlar, kadınların sağlıklı bir şekilde yaşamalarını engelliyebilecek şekilde büyüyebilir veya kanser ile ilişkili olabilir.

Miyomlar, ameliyatla tedavi edilebilirler. Genellikle, miyomlar küçük olduğu zaman ameliyat gerekmese de, büyük miyomlar ameliyatla çıkarılabilir. Ameliyatın, miyomların çıkarılmasının yanı sıra, uterusun mümkün olduğunca çok korunması amacıyla yapılması önerilir. Miyomların tedavisinde, diğer tedavi seçenekleri arasında, non-invazif (cerrahi olmayan) tedaviler ve ilaç tedavileri sayılabilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
16,125
641
5
Miyom, rahim duvarının dokusunda oluşan kitlelerdir. Genellikle kas dokusundan oluşurlar ve kendileri için bir tür koruma oluştururlar. Miyomlar genellikle kadınlarda görülürler ve yaygındır ve genellikle 40 yaş ve üzerindeki kadınlarda görülür. Miyomların nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşabilir. Bunlar arasında hormonların dengesiz olması, östrojen ve progesteron hormonlarının yüksek olması, obezite, geçirdiğiniz bazı hastalıklar ve hareketler veya yaşam tarzı alışkanlıklarınız sayılabilir.

Miyomların nedenleri hakkındaki tartışmaların yanı sıra, tedavi seçenekleri de mevcuttur. İlk olarak doktorunuz tarafından miyomların boyutu ve şekli hakkında detaylı bir inceleme yapılır. Sonrasında doktorunuz çeşitli tedavi seçeneklerini size önerecektir. Genel olarak, doktorunuz miyomların boyutu ve şekline göre ameliyat veya ilaç tedavisi, hormon tedavisi, kimyasal tedaviler, bazı bitkisel çözümler gibi prosedürleri önerebilir. Ameliyat, miyomların başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için son çare olarak kullanılır. Diğer tedavi seçenekleri arasında, miyomların kaynağının ortadan kaldırılması için vücudun dengeye getirilmesi, aşırı östrojen seviyelerinin düşürülmesi, östrojen seviyelerinin kontrol altına alınması, vücuttaki fazla yağın alınması veya vücutta bulunan mikropların ortadan kaldırılması gibi yöntemler de mevcuttur. Doktorunuz size en uygun tedavi seçeneğini seçmeniz için yardımcı olacaktır.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,645
398
5
Miyom, uterus içinde şişmeye bağlı olarak meydana gelen kitlelerdir. Genellikle uterus duvarında meydana gelen küçük kitleler şeklindedir. Miyomların nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, östrojen ve progesteron hormonlarının yüksek seviyelerinde olmasıyla ilişkili olarak kabul edilmektedir. Miyomların nedenleri arasında yaş ve cinsiyet de önemli bir etken olarak kabul edilir.

Miyomlar, genellikle 40 yaşından önce meydana gelmeyebilir; ancak cinsiyet hormonlarının daha fazla üretilmesine bağlı olarak, özellikle menopoz sonrası dönemde daha yaygın olarak meydana gelmektedir. Bununla birlikte, bazı durumlarda miyomlar hamilelik sırasında da görülebilir. Miyomlar, genellikle kadınların üreme sistemi ile ilgili birçok sağlık problemiyle ilişkili olarak ortaya çıkabilir ve adet düzensizlikleri, anormal kanlama, infertilite ve ağrılı adet gibi belirtileri ortaya çıkarabilir.

Bazı durumlarda miyomlar vücuttan atılırken, bazılarında da cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale, miyomların büyümesinin önlenmesi, kadının üreme sisteminde meydana gelen diğer problemlerin önlenmesi veya tedavi edilmesi için gerekli olabilir. Cerrahi müdahale, kadınlarda üreme sistemine bağlı sağlık sorunlarının tedavisinde önemli bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Ancak, her durumda cerrahi müdahale gerekli olmayabilir.

Miyomların nedenlerini tam olarak bilmemekle birlikte, sağlıklı yaşam tarzının desteklenmesi, sağlıklı beslenme ve egzersiz önerilerinin uygulanması, kadınların üreme sistemi ile ilgili problemlerin önlenmesi ve tedavisinde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle, miyomların nedenleri ve tedavileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, özellikle kadınların bu problemlerle baş etmesinde yardımcı olacaktır.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Miyom, uterus (rahim) duvarının dokusunda oluşan iyi huylu bir tümördür. Miyom, kadınlarda en sık görülen tümör türüdür ve genellikle gebe kadınlarda ortaya çıkar. Miyom, uterus duvarının içinde, dışında veya içerisinde de oluşabilir. Miyomun oluşmasının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Çoğu zaman, genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, çevresel faktörler, hormonal değişiklikler ve beslenme alışkanlıkları da miyomun oluşumunu tetikleyebilmektedir. Miyom, uterus duvarının büyüyen dokusu tarafından oluşturuludur. Miyom, küçük veya büyük olabilir ve düzensiz bir şekilde dağılabilir. Ortaya çıkması sonucunda uterus şekli de değişebilmektedir. Miyomun oluşmasına bağlı olarak, sık adet kanaması, karın ağrısı, sancı, karın şişliği ve halsizlik gibi belirtiler görülebilmektedir. Miyomun tedavisi, hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bazen, tedavi için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Ayrıca, hormonal tedavi ve ilaçlar da miyomların tedavisinde kullanılmaktadır.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Miyom, dokulardaki kas liflerinin anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluşan bir tür kitle haline denir. Miyomlar genellikle rahim içinde meydana gelir ve kadınlarda sık görülen bir durumdur. Miyomlar genellikle hormonal değişikliklerden, yaşlanma ile ilgili değişikliklerden veya genetik faktörlerden kaynaklanır. Miyomlar genellikle çok küçük boyutlarda olup, bazen rahatsız edici semptomları olmayabilir. Ancak büyük miyomlar sıkıştırma, ağrı, adet gecikmesi, gebelik sorunları, anormal kanamalar ve üreme sistemi ile ilgili diğer sorunların oluşmasına neden olabilir. Miyomların tedavisi, küçük miyomlarda genellikle doktor tarafından izlenmeyi ve büyük miyomlarda cerrahi müdahaleyi gerektirebilir.
 

meyveverenagac

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,259
112
0
Miyom, uterusda (rahim) oluşan benign (iyi huylu) kitlelerdir. Miyomların nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, çoğu durumda hormonların rolü oynadığı düşünülmektedir. Miyomların çoğu kadınların 40'lı yaşlarından önce ortaya çıkabilecek, çoğu durumda kendini göstermeyen, belirti vermeyen veya hafif rahatsızlıklar gösteren kadınlarda bulunur. Miyomlar farklı şekillerde oluşabilir ve küçük ya da büyük olabilir. Miyomlar kadınların vücutlarında değişik nedenlerle oluşabilir ve çeşitli belirti ve şikayetlere neden olabilir.

Miyomun nedenleri arasında genetik faktörler, hormonal değişimler, stres, ortam faktörleri, hormon dengesizlikleri, ağır doğum, sigara, vücut ağırlığının fazla olması, kronik hastalıklar ve kimyasal maddeler yer almaktadır. Miyomların nedenleri arasında en çok öne çıkanlar hormonal değişimler ve stres olmaktadır. Miyomlar hormonların fonksiyonlarının etkileyici veya baskılayıcı olduğu durumlarda oluşabilir. Özellikle çevresel etkenlerin, özellikle de kimyasal maddelerin ve bazı kimyasalların miyom oluşumuna katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Miyomlar, uterusun farklı yerlerinde oluşabilir ve ağrı, kanama, adet düzensizliği, sancılı adet, adet gecikmesi, cinsel ilişki sırasında ağrı, sindirim bozuklukları, karın bölgesinde şişlik veya sıkıntı gibi belirtilere neden olabilir. Miyomlar vücuttaki hormonların yüksek seviyede olmasından dolayı oluşabilir. Bu nedenle, rahim kanserinin erken tanısı için miyomların sık sık taranması önemlidir.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,535
1,256
112
Miyom, uterin kasların içinde oluşan küçük kitlelerdir ve genellikle kadınların üreme sisteminde bulunurlar. Miyomlar genellikle benign (güvenli) tümörlerdir ve gebeliğin başarısız olmasına yol açmazlar. Ancak, bazı durumlarda, miyomların büyümesi veya çoğalması durumunda, ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Miyomun birçok farklı nedeni olabilir. İlk olarak, kadınlarda hormonların dengesiz olması miyom oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca, üreme sisteminde mevcut olan genetik faktörler de miyom oluşumunu etkileyebilir. Son olarak, ağır stres, hayat tarzı değişiklikleri ve sigara içme gibi faktörler de miyom oluşumunu tetikleyebilir.

Miyomların görülme olasılığı, menopoz dönemindeki kadınlarda daha yüksektir. Bu, hormonların dengesiz olmasından kaynaklanır. Ayrıca, miyomların kalıtsal olarak aktarılıp aktarılamayacağı da araştırılmaktadır.

Miyomun belirtileri arasında; ağrı, kanama, iştahsızlık, sık sık idrara çıkma, karın ağrısı, üreme organlarında şişkinlik ve uyku bozuklukları sayılabilir. Eğer bu belirtiler ortaya çıkarsa, doktora başvurulmalıdır. Doktor, gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlayacak ve miyomun tedavisini önerilecektir. Bu, cerrahi müdahale, hormon tedavisi veya her ikisinin kombinasyonu olabilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,285
1,031
15
Miyom, vücudun içinde yer alan, kas dokusu gibi görünen ve daha sonra jinekolojik muayene ile saptanabilen dokulardır. Miyom, çoğu zaman embriyonik kökenli bir kistik oluşumdur ve sert (fibroz) bir kıvamda olabilir. Miyomlar, çoğunlukla kadınların rahim içinde bulunan lezyonlar olarak kabul edilir ve en sık görülen kadın hastalığıdır. Miyomlar jinekolojik muayene, ultrasonografi ve diğer tıbbi teşhis yöntemleri ile algılanabilir.

Miyomların nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, çevresel etkenler, hormonal değişiklikler ve genetik faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. Miyomların nedeni olarak üç ana teoriye bağlı olarak çeşitli kuramlar geliştirilmiştir. Bunlar, genetik yatkınlık kuramı, çevresel faktörler kuramı ve hormonal faktörler kuramı olarak adlandırılır. Genetik yatkınlık kuramı, miyomların ortaya çıkmasında, genetiği alınan özelliklerin etkili olabileceğini savunur. Çevresel faktörler kuramı ise, miyom gelişimini, kimyasal maddeler, zararlı radyasyon veya tarımsal kimyasallar gibi zararlı etkenlerin etkisi ile açıklamaya çalışır. Son olarak, hormonal faktörler kuramı, miyom gelişimini, östrojen ve progesteron gibi kadınların hormonlarının etkisi ile açıklamaya çalışır.

Miyomlar, hastalık belirtileri göstermeyebilir ve çoğu zaman çok fazla belirti vermeyebilir. Ancak, miyomların kendileri tarafından oluşturdukları baskı sonucu, karın ağrısı, kanama ve kasık ağrısı gibi bazı belirtilerin ortaya çıkabildiği gözlenmiştir. Miyomların tedavisi, hastalığın şiddetine ve hastanın yaşına göre değişmektedir. Ancak, miyomların tedavisi genellikle ameliyat veya ilaçlar ile yapılır. Ameliyat, miyomların çıkarılması için kullanılan bir yöntemdir ve bu ameliyatlar, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre değişmektedir. İlaçlar ise, miyomların büyümesini ve kanamayı kontrol etmek için kullanılır.

Miyomlar, kadınların vücutlarında en sık görülen kistik oluşumdur ve nedenleri henüz tam olarak açıklanamamıştır. Miyomların tedavisinde, ameliyat ve ilaçlar ile tedavi yöntemleri kullanılır. Miyomlar
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü