MÜK açılımı, Millî Eğitim Bakanlığı olarak bilinir. Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de eğitimin yönetimi ve denetimi üzerindeki temel sorumluluğu üstlenen Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kurulmuş bir bakanlıktır. Bakanlık, eğitimin her düzeyinde çok çeşitli görevleri yerine getirir.
Millî Eğitim Bakanlığı, özellikle ülkemizde okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise eğitimi, meslek eğitimi, üniversite eğitimi, açık öğretim, uzaktan eğitim, kırsal alan eğitimi ve özel eğitim gibi çok çeşitli eğitim alanlarıyla ilgili tüm işlemleri yürütür. Ayrıca, öğretmenlerin atama, öğretim görevlilerinin yükseltilmesi, öğrencilerin bursları, ödüller, öğrencilerin sınav sistemleri, öğretim çalışmaları ile ilgili olarak öğrencilere özel eğitim hizmetleri gibi çok sayıda faaliyetleri organize etmek ve denetlemek de MÜK'ün görevleri arasındadır.
Millî Eğitim Bakanlığı, çok çeşitli eğitim faaliyetlerini sürdürürken, okullar ve öğretmenlerin düzenli olarak yeterli kaynaklara sahip olmasına da özen gösterir. Bu nedenle, MÜK, öğretmenlerin sosyal ve mali haklarının korunmasını sağlamak için çok sayıda önlem alır. Ayrıca, MÜK, okullarda ve kurumlarda öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitim faaliyetleri için gerekli olan her türlü öğretim materyalini temin eder ve temin edilen malzemeleri denetler.
MÜK, ülkemizdeki eğitimin her düzeyinde kaliteyi kontrol etmek ve geliştirmek için çok sayıda çalışma yürütmektedir. Bu çalışmalar arasında, öğrencilerin eğitim faaliyetlerini, öğretim materyallerini, öğretim teknolojilerini, öğretim süreçlerini, öğretim sınavlarını ve diğer çeşitli eğitim faaliyetlerini denetlemek yer almaktadır.