Mütevessi, Türkçe'deki 'düşünceli' anlamına gelmektedir. Mütevessi olan bir kişi, düşündüğü şeyleri özenle sorgulayan, kararlarını bilinçli ve dikkatli alan, ince ayar yapıp dikkatli bir şekilde hareket eden bir kişidir. Mütevessi kişiler, karar almadan önce, çok dikkatli ve özenli bir şekilde değerlendirme yaparlar. Değerlendirmeleri, kendi deneyimleri, bilgileri ve ilgili kaynaklardan edindikleri bilgileri kullanarak yaparlar.
Örneğin, mütevessi olan bir öğrenci, sınavlara hazırlık olarak, önce konuları, sonra konu hakkındaki özetleri okuyarak başlar. Daha sonra konuyu anlamaya çalışır, konuya ilişkin görüşlerini ve önerilerini ortaya koyar. Böylece konuya çok daha derinlemesine bakabilir ve konuyla ilgili olabilecek sorunları çözebilir.
Mütevessi olan bir öğretmen de, öğrencilerinin öğrenme ihtiyaçlarını anlamasının yanı sıra, kendisine ait olan öğretim materyallerinin yeterliliğini ve kapsamını da düşünür. Öğretim materyalleri, öğrencilerin öğrenimlerine katkı sağlamalı, onların öğrenme süreçlerini desteklemeli ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre değiştirilebilmelidir. Mütevessi bir öğretmen, öğrencilerinin öğrenimlerini optimize etmek için gerekli materyalleri ve öğretim tekniklerini değerlendirerek, öğrencilerin öğrenmesini kolaylaştırmak için çaba gösterir.
Mütevessi olan bir çalışan da, işini yapan bir kişi olarak, kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeyi amaçlar. Çalışan, öncelikleri belirler, görevleri zamana göre planlar ve öncelikleri hedefleri gerçekleştirmek için gözden geçirir. Ayrıca, yeni gelişmelerden haberdar olmak için, görevlerinin gerektirdiği bilgileri öğrenir ve uygular.
Mütevessi olan bir lider de, kendinden önceki ve sonraki liderlerden öğrendiği bilgileri kullanarak, kendisi için en iyi çözümü bulmak için çaba gösterir. Lider, çeşitli kaynakları kullanarak, kendisine ve takımına en iyi faydayı sağlayacak kararları almaya çalışır. Ayrıca, mütevessi bir lider, takımının uyumunu, çalışma ortamının iyileştirilmesi için gerekli stratejileri geliştirir.