Nevrotik mükemmeliyetçilik nedir

CeSaN

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,391
140
62
Merhaba,

Nevrotik mükemmeliyetçilik hakkında araştırmalar yapmaya başladım ve bu konu hakkında bilgi almak istiyorum. Nevrotik mükemmeliyetçilik nedir? Ne gibi özellikleri vardır ve bu özelliklerin yaşamımızı nasıl etkilediği hakkında bilgi almak istiyorum. Lütfen bu konuda bana yardım etmek isteyen biri olarak, benimle paylaşabileceğiniz herhangi bir bilgi, tecrübe ve öneri çok değerli olacaktır.

Şimdiden teşekkürler.
 
  • Love
Reactions: Melek and Ummuhan

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,502
1,159
112
Nevrotik Mükemmeliyetçilik Hakkında Genel Bakış

Nevrotik mükemmeliyetçilik, bir kişinin kendini olduğundan daha iyi ya da farklı olmaya çalışma arzusudur. Bu, aynı zamanda kişinin başarısız olmasından, hayal kırıklığına ve karamsarlığa neden olabilecek bir durumdur. Nevrotik mükemmeliyetçilik, genellikle tüm günlük etkinlikleri, çalışmaları ve ilişkileri kontrol etmek veya kontrol etmeye çalışmakla ilgilidir. Nevrotik mükemmeliyetçilik, çoğu zaman kişinin kendisine olan inancını ve özgüvenini azaltır ve kişiyi sürekli olarak üzüntüye ve stres altında tutar.

Nevrotik Mükemmeliyetçiliğin Belirtileri

Nevrotik mükemmeliyetçiliğin en yaygın belirtileri arasında, kişinin kendini aşırı derecede eleştirmesi, başarısız olma korkusu, performansının sürekli olarak kontrol edilmesi ve tüm etkinlikleri düzgün bir şekilde yapmak için çok fazla zaman harcamasıdır. Nevrotik mükemmeliyetçilik, kişinin çevresine çok fazla odaklanmasını, diğer insanların beklentilerini yerine getirmek için çabalamasını ve başarısızlığı kabullenememesini de içerebilir.

Nevrotik Mükemmeliyetçiliğin Etkileri

Nevrotik mükemmeliyetçilik, çoğu zaman bireysel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu, kişinin depresyon, öfke, kaygı ve anksiyete gibi duygusal problemlerle başa çıkmasını zorlaştırabilir. Nevrotik mükemmeliyetçilik, çoğu zaman kişinin çevresiyle ve diğer insanlarla etkileşimini de olumsuz yönde etkileyebilir. Nevrotik mükemmeliyetçiliğin, kişinin iş hayatında ve sosyal yaşamında başarısını olumsuz yönde etkilemesi de söz konusu olabilir.

Nevrotik Mükemmeliyetçiliğe Karşı Stratejiler

Nevrotik mükemmeliyetçiliğin etkilerini azaltmak için, kişinin kendine karşı olumlu konuşması ve kendine inancını geliştirmesi önemlidir. İdeal olmayan sonuçları kabullenmek ve hayal kırıklıklarına rağmen kendini motive etmek, fayda sağlayacaktır. Kişi, başarısızlıklarının bir sonuç olup olmadığını hatırlamalı ve üzüntüsünün geçici olduğunu anlamalıdır. Kişinin, kendini başarısız hissetmesini engellemek için zaman ayırması, nefes egzersizleri ve meditasyon yapması da önerilmektedir. Diğer taraftan, kişinin kendinin ve başkalarının beklentilerini anlayabilmesi ve kendi kabiliyetleri doğrultusunda hareket etmesi, nevrotik mükemmeliyetçiliğin olumsuz etkilerini azaltacaktır.
 

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Neurotik mükemmeliyetçilik, kişinin kendine ve çevresine olan beklentilerini çok yüksek tutmasından kaynaklanan bir durumdur. Kişi, her şeyin mükemmel olmasını ister ve çevresindekilerin de bu standartlara uygun davranmalarını bekler. Böyle bir kişi, her konuda çok titiz davranır ve kusursuz bir çalışmanın önemini çok fazla önemser. Bu durum, kişinin stresli ve gergin olmasına neden olabilir. Kişi, ulaşmaya çalıştığı mükemmellik hedefine ulaşamadığı zaman çok üzülür. Neurotik mükemmeliyetçilik, kişinin çevresinde baskı uyandırmasına ve ilişkilerinin zarar görmesine neden olabilir.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Neurotik mükemmeliyetçilik, insanların kendilerini her zaman mükemmel olmaya zorladıkları, kendilerini sürekli eleştirip, aşırı derecede kendilerini yargıladıkları ve başarılı olmak için aşırı derecede çalıştıkları bir karakter özelliğidir. Bu tür özellikler, genellikle kendine güven ve özgüven eksikliğinden kaynaklanan ve o anda mevcut durumunu kabullenemeyen karakterlerin özelliklerindendir. Mükemmeliyetçilik, kişinin kendini başarısız hissettiği her durumda ortaya çıkan bir tepki olabilir. Mükemmeliyetçilik, insanların çoğu zaman sosyal çevrelerinden gelebilecek baskı ve beklentileri karşılamak için kendini yeterli hissettirmedikleri durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durum, kişinin kendisi ve yetenekleri hakkında olumsuz düşünceleri artırabilir ve onu kötü hissettirebilir. Mükemmeliyetçilik, kişinin aslında gerçekten kendisini sevmeyi öğrenmesi ve kendi değerlerine güven duyması gereken bir konudur. Mükemmeliyetçilik, kişinin kendini, başarılarını ve yeteneklerini kabullenmesi ve özgüveni geliştirmesi ile önlenebilir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Neurotik mükemmeliyetçilik, çoğu insanın yaşamında meydana gelen çok ciddi bir stres kaynağıdır. Genel olarak, bu kişisel bir durumdur ve herkesin durumu farklılık gösterir. Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisini ve çevresini çok yüksek standartlara göre ölçmeye çalışması, herhangi bir hatanın kabul edilmeyeceğini düşünmesi ve her şeyin mükemmel olmasını beklemesi anlamına gelir.

Mükemmeliyetçiliğin temelinde, kişinin kendine güveni ve başarısının sorgulanması yatmaktadır. Mükemmeliyetçi kişi, kendini başarısızlıkla cezalandıracak, çabalarının yeterli olmadığını düşünecek ve başarısız olduğu her durumda kendini kötü hissedebilecektir. Mükemmeliyetçilik; çok fazla çalışma, endişe ve sürekli kontrol gerektirir. Böyle bir durum, kişinin hayatının her alanında olumsuz etkilere neden olabilir.

Mükemmeliyetçilik, kişinin kendine ve başkalarına karşı kurduğu beklentilerin aşırı derecede yüksek olması ve her zaman başarılı olamayacak kadar zor hedefler koyması sonucunda ortaya çıkar. Mükemmeliyetçi kişiye göre, her şeyin sürekli mükemmel olması gerekir ve bu durum, başarısızlık olarak algılanacaktır. Mükemmeliyetçi kişi, hayatının her alanında başarılı olmak için çok fazla çaba harcar ve başarısızlıkla çok fazla stres yaşar.

Sonuç olarak, mükemmeliyetçilik, kişinin kendisine ve çevresine karşı aşırı beklentileri nedeniyle ortaya çıkan bir psikolojik durumdur. Mükemmeliyetçi kişi, her şeyin mükemmel olmasını bekler ve başarısız olduğu durumlarda çok stres yaşar. Mükemmeliyetçi kişinin hayatının her alanına olumsuz etkileri vardır ve bu durumu değiştirmek için, kişinin kendisini ve başkalarını daha realist beklentilere göre değerlendirmesi gerekir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,434
641
5
Neurotik mükemmeliyetçilik, bir kişinin kendisini mükemmel olmaya çalışması olarak tanımlanır. Birey, bazı ölçütler koyarak kendisini mükemmel olmaya çalışır ve başarısız olunca üzülür veya kendini suçlar. Örneğin bir öğrencinin, üniversite sınavlarından mükemmel sonuç almak için sürekli çalışıp, kendisini test etmek isteyebilir. Bu kişi, mükemmeli yakalayamadığında, kendini suçlayabilir veya üzülebilir.

Neurotik mükemmeliyetçilik, bireyin kendini gerçekçi olmayan derecede mükemmel olmaya çalışması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Birey, başarısızlığa karşı kendisini üzer veya kendisini suçlayarak tepki verir. Bunun yerine, gerçekçi hedefler belirlemek ve bunu ulaşmak için kendi yetenekleri doğrultusunda çalışma yapmak, bireyin başarısını artırır.

Eğitimcilerin, nevrotik mükemmeliyetçiliğin önüne geçmek için öğrencilerin üzerinde çalışması önemlidir. Öncelikle, öğrencilerin başarılarının gerçekçi olmayan hedefler belirlemekten kaçınmalarını sağlamak için eğitimcilerin öğrencilere ölçülü ve gerçekçi hedefler koyması önemlidir. Öğrencilerin önceliklerini belirlemelerine yardımcı olmak da önemlidir. Ayrıca, öğrencilerin başarısız olmaları durumunda kendilerini suçlamamalarını öğretmek de önemlidir. Öğrencilerin, başarısızlığın ne kadar doğal bir durum olduğunu anlamalarını sağlamak ve başarısızlıklarının üstesinden gelme konusunda destek vermek, öğrencilerin nevrotik mükemmeliyetçilikten uzak durmalarını sağlayabilir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,957
398
5
Neurotik mükemmeliyetçilik, kişinin kendi davranışlarını, başarılarını ve özelliklerini sürekli olarak düzeltme ve geliştirme çabasıdır. Kişi, çoğu zaman, diğer insanlardan daha fazlasını bekliyor ve kendini gerçeklerden daha fazla sorumlu tutuyor. Mükemmeliyetçi olmak, kişinin kendine ve diğer insanlara karşı, gerçekçi olmayan, çok yüksek standartlar ve ölçütler koymasına neden olur.

Mükemmeliyetçi kişilerin kendilerinden daha fazlasını istemeleri, sürekli olarak başarısız olmalarına ve yetersizlik duyguları yaşamalarına neden olur. Bazen, bu yetersizlik duyguları, çevresindekilere karşı saldırganlığa bile dönüşebilir. Mükemmeliyetçi kişilerin başka insanlara karşı kusurlarını kabullenmeyi reddetmesi veya başarısız olmaları durumunda kendilerini suçlama, üzüntü veya öfke gibi negatif duygular yaşaması da sık görülen durumlardandır.

Bu davranışları değiştirmek için, mükemmeliyetçi kişilerin, başarılı olmak veya başarısız olmak konusunda gerçekçi beklentileri ve ölçütleri koymaları önemlidir. Mükemmeliyetçi kişilerin, başarısız olmaları durumunda kendilerini suçlamamaları ve kendi hatalarının farkına varmaları ve bunlara odaklanmaları gerekir. Ayrıca, başka insanlara karşı kusurlarını kabullenmeyi ve diğer kişilerin başarılarını kutlamayı da öğrenmeleri gerekir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Nevrotik mükemmeliyetçilik, kişinin kendisinin veya başkalarının mükemmel olmasını isteme durumudur. Bu kişiler, başkalarının kendilerinden daha iyi olmasını önlemeye çalışırlar. Kişinin kendisini veya başkalarını, daha önce sahip olunan standartların üzerinde veya mükemmel bir şekilde başaracak şekilde görmek istemesi nevrotik mükemmeliyetçiliğin temelidir.

Kişiler nevrotik mükemmeliyetçilik ile başa çıkmaya çalışırken, çoğu zaman başarıya ulaşmak için çok fazla çaba harcarlar. İdeal olarak, amaçlarına ulaşmak için mümkün olan en iyi çabayı gösterirler. Ancak, bu çaba bazen çok fazla olabilir ve bu durum, nevrotik mükemmeliyetçilik için bir özellik oluşturur.

Nevrotik mükemmeliyetçiler, başarılı olmak için çok fazla çaba harcarlar, ancak başarılı olmak için gereken her şeyi yapmaktan çok uzun süreler ayırırlar. Bu, kişinin çok fazla zamanını ve enerjisini harcamasına, özellikle de başarısız olma olasılığının yüksek olduğu zamanlarda, çok fazla kaynak ayırmasına neden olur.

Bazı durumlarda nevrotik mükemmeliyetçiliğin aşırı derecede olması, kişinin kendisini yetersiz hissetmesine yol açabilir. Kişi, başarılı olmak için çok fazla çaba harcamaya devam etse de, başarılı olmakta zorlanıyorsa, kendini yetersiz olarak hissedebilir.

Nevrotik mükemmeliyetçilik, kişinin kendisini veya başkalarını mükemmel olmaya zorlamasına neden olabilir. Bu, kişinin başarısızlık ya da başarı için büyük ölçüde sorumluluk almasına yol açabilir. Bu durum, çoğu zaman kişinin özgüvenini sarsarak, duygusal bir krize neden olabilir.

Bu yüzden, nevrotik mükemmeliyetçiliğin önlenmesi çok önemlidir. Kişilerin kendilerini olumlu ve gerçekçi bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmak ve başarılı olmak için sürdürülebilir hedefler belirlemelerine yardımcı olmak, nevrotik mükemmeliyetçiliğin önlenmesine yardımcı olacaktır.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Neurotik mükemmeliyetçilik, kişinin kendisini mükemmel olma arzusuyla hareket ettirmesine ve bu arzudan kaynaklanan baskı altında yaşamasına verilen isimdir. Mükemmeliyetçilik, her türlü hataya ve başarısızlığa karşı çok çabuk tepki verme hareketi olarak da tanımlanabilir. Mükemmeliyetçi kişiler, kendilerini her zaman üst düzey performansa zorlamaya çalışırlar, en ufak bir hata ya da başarısızlık karşısında üzülürler. Diğer taraftan, başarılı olmak için aşırı yüklenme ya da çok fazla çabaya girişmek de bu insanların özellikleri arasındadır. Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisine olan inancını ve özgüvenini zedelemeye de yol açabilir. Mükemmeliyetçi kişiler, çoğu zaman çok fazla çalışıp, çok fazla zaman harcayarak kendilerine çok fazla baskı uygulayarak başarılı olmaya çalışırlar ancak başarısızlıklarını kabullenemezler. Bu durum, kişinin stres seviyesini arttırır ve kişiyi mutsuzluk ve üzüntüye sürükleyebilir.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Neurotik mükemmeliyetçilik, kişinin her şeyi mükemmel yapma ve her zaman başarılı olma endişesi ile hareket etmesidir. Kişi, başarısızlıktan kaçınarak her şeyi mükemmel yapmak ister. Bu durum, kişinin gerçekçi olmayan beklentileri yükseltmesine ve başarısızlıkla baş etmeyi öğrenememesine neden olur. Mükemmeliyetçilik, kişinin gerçekçi olmayan standartlarını karşılamak için çok fazla çaba harcamasına neden olur. Mükemmeliyetçilik, kişiyi stresli hale getirebilir, çünkü hiçbir şeyin asla yeterli olmadığını hissettirebilir. Mükemmeliyetçilik, kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir ve onu duygusal olarak tahrip edebilir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,502
1,159
112
Neurotik mükemmeliyetçilik, kişinin kendini mükemmel olma arzusuyla kendisine veya başkalarına karşı aşırı baskı uygulaması olarak tanımlanabilir. Bu, kişinin aşırı kontrol uygulaması, kişinin üstün olma arzusu, başarılı olma, başarısızlığın kabul edilemez olduğu ve başarılı olmak için kendini aşırı derecede çalışması gibi davranışları içeren bir durumdur. Kişi, diğerlerinin veya kendisinin beklentilerini aşmaya çalışırken, kendisinden beklentileri çok yüksek tutar. Kişi, kendi veya başkalarının beklentilerini karşılamak için aşırı çalışma, emek harcama veya diğerlerinden daha fazla beklentileri karşılamaya çalışma gibi davranışlar sergileyebilir. Böyle bir davranış, kişinin diğerlerinden daha fazla çaba harcaması, performansını artırması veya başarısız olma riskini azaltması gibi olumlu sonuçlar doğurabilir. Ancak, bu durum aynı zamanda kişinin kendine veya başkalarına karşı aşırı baskı uygulamasına da neden olabilir. Aşırı baskı uygulayan kişi, stres, çökkünlük veya depresyon gibi psikolojik problemlerle de karşılaşabilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,603
1,031
15
Neurontik mükemmeliyetçilik, kişinin kendini ve çevresini, özellikle de başkalarının gözünde başarılı olmak için kendini çok fazla baskı altına sokması olarak tanımlanır. Mükemmeliyetçilik, normalin üzerinde bir performans bekler ve bunu başarmak için çok sayıda çaba sarf eder. Mükemmeliyetçiler, kendilerini veya başkalarını sürekli olarak eleştirir ve her zaman mükemmeliğin ötesine gitmek için çabalar.

Mükemmeliyetçilik, kişinin kendi kendisine veya başkalarına karşı çok yüksek standartlarını korumasını sağlayan bir kavramdır. Mükemmeliyetçi kişiler, her zaman en iyiyi elde etmek için güçlü bir arzuları ve inancı vardır. Bununla birlikte, bu arzularını gerçekleştirmek için kendilerini onlara göre çok zorlayabilirler.

Mükemmeliyetçiler, başarısız olma korkusu ile de baş edebilirler. Bu korku, onların kendilerini çok fazla yormalarına ve başkalarının beklentilerini karşılamaya çalışmalarına neden olur. Bu, bazen zorlayıcı bir döngüye neden olabilir, çünkü kişi başarısızlık konusunda kendi kendini eleştirir.

Neurontik mükemmeliyetçiliğin etkileri, kişinin duygusal, sosyal ve fiziksel sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir. Bu nedenle, mükemmeliyetçilik, eğitimciler tarafından öğrencilere gerekli özeni göstermek gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Öğrencilerin başarısının önemli olduğu konusunda onlara destek vermeli ve öğrencilerin kendilerini veya başkalarını eleştirmeyi veya kendilerini çok fazla baskı altına sokmayı engellemeleri gerektiği konusunda onlara rehberlik etmelidir.
 

HyperGalactic

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,470
131
62
Neurotik mükemmeliyetçilik, insanların çoğunlukla sosyal ortamlarda karşılaştıkları baskıların etkisiyle kendilerini mükemmel bir şekilde ifade etmeye çalışmalarını tanımlayan bir olgudur. Neurotik mükemmeliyetçilik, başarıya olan özlemi olan insanların kendilerini başarılı bulmaya çalışmalarını içerir. Bu durum, kişilerin kendilerini kontrol etme arzusu, gerçekçi olmayan beklentiler, kişinin kendini yüksek standartlara göre değerlendirme ve başarısızlıklarının önemsiz görülmesi gibi davranışlarına neden olur.

Neurotik mükemmeliyetçilik, kişilerin kendilerini düşük olmayan standartlarla değerlendirme güçlerini kaybetmelerine ve kendilerini başarısız görmekten kaynaklanan kişilik bozukluklarına neden olabilir. Kişi, başarısızlıklarının kabul edilemez olduğunu düşünür ve kendisini kötü hissetmeye başlar. Böyle bir durumda, kişi kendini çok fazla kontrol etmeye başlar, aşırı kıskançlık ve sürekli karşılaştırmalar yapmaya başlar. Bir kişinin mükemmeliyetçiliği, diğer insanlarının gözünde başarılı olma arzusunu arttırabilir. Ancak, bu arzunun çok fazla olması, kişinin duygusal sağlığını tehdit edebilir.

Neurotik mükemmeliyetçilik, günlük yaşamda karşılaşmış olduğumuz bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu durumun önlenmesi için, kişilerin başarısızlıklarını kabul etmeyi öğrenmeleri, duygularını dengeli bir şekilde ifade etmeleri, kişisel kabullerini değiştirmeleri ve gerçekçi hedefler belirlemeleri gerekmektedir. Ayrıca, kişilerin stresi azaltmak için yeterli miktarda dinlenme ve aktiviteler yapmaları da önerilmektedir.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,319
483
5
Neurotik mükemmeliyetçilik, insanların çoğu zaman gerçekçi olmayan standartları kendine hedef olarak seçmesi ve bunlara ulaşmak için çok sıkı çalışması olarak tanımlanır. Mükemmeliyetçilik, insanların kendileriyle veya başkalarıyla ilgili olarak karşılaştıkları zorlukları önlemek için standartlarını yüksek tutmalarına yol açar. Mükemmeliyetçilik, insanların sağlıklı bir biçimde çalışma yapmalarını engelleyen veya onların başarısının üst sınırlarını sınırlayan bir tutumdur.

Mükemmeliyetçilik, davranışlarını değerlendirmelerinden, başarılı olmalarının beklentilerine kadar uzanan çeşitli alanlara yayılabilir. Bir insanın mükemmeliyetçilik olayında yaşadığı çoğu zaman kendine çok fazla baskı uygulamak ve kendisini kötü hissetmesi anlamına gelebilir. Mükemmeliyetçi bir insan, kendisine sunulan her şeyi en iyi şekilde yapmak için çok fazla çaba gösterebilir ve yeterince iyi olmadığını düşünebilir.

Mükemmeliyetçilik, herhangi bir etkileşimde karşı tarafa karşı kendini aşırı savunma davranışına götürebilir. Özellikle, mükemmeliyetçiliğin kökenleri, stres, kaygı, depresyon ve çatışmalı ilişkilerin oluşmasına neden olabilir. Mükemmeliyetçilik, sosyal ilişkiler ve öz güveni de etkileyebilir.

Mükemmeliyetçiliğin en iyi şekilde üstesinden gelinmesi için, insanların kendilerine ve başkalarına olan beklentilerini gerçekçi tutmaları ve kendileriyle olumlu ilişkiler kurmaları gerekir. Mükemmeliyetçiliğin kökeni olan stresi azaltmak için, insanların kendileri için daha rahat bir ortam oluşturmaları ve zaman zaman kendilerini biraz dinlenmeye zorlamaları önerilir. Ayrıca, insanların kendilerini başarısız hissettiklerinde ne yaptıklarının farkına varmaları ve bu duyguları kontrol etmeye çalışmaları önemlidir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü