Nötron Yıldızları Ne Kadar Küçüktür

Dilara

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
245
0
0
Nötron yıldızı üzerine yakın tarihli bir araştırmaya göre, çoğu yaklaşık 22 kilometre çapında ve Güneş’in iki katı kütleye sahip. Bu büyüklükteki bir kara delik, boyutu nedeniyle sıklıkla bir nötron yıldızını yutabilmektedir. Devasa bir yıldız süpernova haline geldiğinde, geriye kalan yıldız kadavraları nötron yıldızlarıdır. Ek olarak, nötron yıldızlarının kütle aralığı son birkaç yılda oldukça kapsamlı bir şekilde belirlenmiş olsa da. Genişliğini belirlemenin zor olduğu kanıtlanmaktadır. Bununla birlikte, gökbilimcilerin çoğu, bu kütlenin bir metropol büyüklüğünde bir küreye sıkıştırıldığına inanmaktadır.
En iyi büyüklük sınırları, yerçekimi dalgası ölçümlerini ek yöntemlerle birleştiren yeni bir çalışma ile belirlenmektedir. Bu hesaba göre ortalama bir nötron yıldızının çapı yaklaşık 22 kilometredir. Bu büyüklük, evrenin en esrarengiz fenomenlerinden biri olmasının yanı sıra. Nesneler kara deliklere çok yaklaştıklarında meydana gelenler için ilgi çekici sonuçlara da sahiptir. Yeni büyüklük sonuçlarına göre, bir kara delik sıklıkla bir nötron yıldızını tamamen yutabilmektedir. Ve Dünya’daki gökbilimcilerin standart teleskoplarıyla gözlemlemeleri için çok az iz bırakabilmektedir.

Önerilen İçerik:


Nötron Yıldızları Nasıl Oluşur?
Dev yıldızlar nükleer füzyonla ilgili gazları yuttuğunda patlarlar. Her yerde, feci bir kütle patlaması olur ve geriye kalanlar yoğunlaşarak bir nötron yıldızına dönüşür. Yeterince büyükse, bir yıldızın kalıntısı da bir kara deliğe dönüşebilmektedir. Ancak, Güneşimiz gibi yalnız yıldızlar kozmosta nadirdir. Çoğu yıldız çeşitli sistemlerde bulunur. Bu çeşitli güneş sistemleri, iki büyük yıldız yan yana evrimleştiğinde. İki nötron yıldızı, iki kara delik veya her birinden bir tane üretebilmektedir. Gökbilimciler, son yıllarda çarpıştıklarında salınan yerçekimi dalgalarını kullanarak bu sistemleri bulmaya başladılar. Bu, gökbilimcilerin nötron yıldızı boyutlarını nasıl bu kadar hassas bir şekilde ölçebildiklerini açıklıyor.
2017 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalgası Gözlemevi (LIGO) ve İtalya’daki Virgo dedektörü tarafından yaklaşık 120 milyon ışık yılı uzaklıkta çarpışan iki nötron yıldızına işaret eden bir yerçekimi dalgası sinyali keşfedilmekteydi. Kısa süre sonra bu etki, geleneksel gözlemevlerinde elektromanyetik frekanslarda görülmektedir. Bu sonuçlar, nesnelerin kütleleri veya dönüşleriyle ilgili özel veriler içeriyordu.

Nötron Yıldızının Büyüklüğü
Sonuçlar Almanya’daki Albert Einstein Enstitüsü’nden (AEI) bilim adamları tarafından yönetilen bir ekip tarafından yapılmıştır. Ve daha sonra nötron yıldızlarının içindeki atom altı parçacıkların davranışlarının simülasyonlarıyla bütünleştirilmektedir. Fizikçiler, bu tür koşulları Dünya’daki laboratuvarlarda tekrarlamanın imkansız olmasına rağmen. En küçük ölçeklerden uzak nötron yıldızlarında meydana gelenlere kadar hesaplamalar yapmak için mevcut teoriyi kullanabileceklerini gösterdiler.
Bulgularına göre, nötron yıldızlarının çapı 21 ila 24 kilometre arasında olmalıdır. Ek olarak, tipik bir nötron yıldızı 22 kilometre genişliğinde olmalıdır. Daha önceki çalışmalara kıyasla, tahminler nötron yıldızı boyutlarına iki kat daha sıkı sınırlar getiriyor. AEI araştırmacısı ve çalışmanın ortak yazarı Collin Capano’ya göre, en yoğun madde nötron yıldızlarında bulunmaktadır. Capano, “Aslında, o kadar yoğun ve küçüktürler ki, bütün bir yıldızın bir şehir büyüklüğünde bir atom çekirdeğine sıkıştırıldığını hayal edebilirsiniz. Bu cisimlerin niteliklerini ölçerek, atom altı düzeyde maddeyi kontrol eden temel fizik yasalarını keşfedebiliriz” demişti.
Bir kara deliğin yörüngesinde dönen bir nötron yıldızı ona çok yaklaştığında, son derece küçük çaptan dolayı bütün olarak yutulabilmektedir. ve nötron yıldızı çarpışmaları, gökbilimciler tarafından çok uzun zamandır merakla beklenmektedir. Bu birleşmelerin ürettiği elektromanyetik radyasyonun yoğun. Ve Dünya merkezli gözlem evleri tarafından görülebilir olacağını tahmin edilmekteydi. Ancak, iki yıldız birleştiğinde nötron yıldızı parçalanmazsa, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Dünya’daki teleskopların görebileceği bir ışık ortaya çıkmayacak.
 

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü